Στη Χερσόνησο του Ακάμα, εντός του κρατικού δάσους της Πέγειας βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό και ξακουστό φαράγγι της Κύπρου, το «Φαράγγι του Άβακα».
 Σήμερα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της κυπριακής φύσης και ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους και τους λάτρεις της φύσης που σπεύδουν κατά χιλιάδες να το επισκεφτούν κάθε χρόνο.
Το Μονοπάτι αρχίζει με χωματόδρομο.
Στη συνέχεια καταλήγει σε μια κοιλάδα με μεγάλα ανοίγματα και φυσική βλάστηση και εισέρχεται μέσα στο Φαράγγι.
Αποτέλεσμα εικόνας για Φαράγγι του Άβακα
Αποτέλεσμα εικόνας για Φαράγγι του Άβακα

Το υψόμετρο στην αρχή είναι 45 m και στο τέλος 150 m περίπου. Δεν υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας για τους περπατητές  εκτός από κάποια σημεία που λόγω των διασταυρώσεων του ποταμού, χρειάζεται προσοχή καθώς οι πέτρες είναι γλιστερές.

Στο τελευταίο τμήμα, το Μονοπάτι βρίσκεται στην ουσία μέσα στο ποτάμι, το οποίο συνήθως έχει ολόχρονη ροή νερού. Η διαδρομή μέσα στο Φαράγγι χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, και ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σκιερό και υγρό περιβάλλον.

Η δημιουργία του Φαραγγιού πιστεύεται ότι άρχισε μετά την ανάδυση της περιοχής από τη θάλασσα, πριν από εκατομμύρια χρόνια.Το Φαράγγι στο παρελθόν προσέφερε στους κατοίκους, καταφύγιο, τροφή και νερό.Στους γκρεμούς του Φαραγγιού φωλιάζουν μεταξύ άλλων εκατοντάδες περιστέρια και παρατηρούνται αρκετά συχνά δύο σπανιότατα είδη πουλιών που συχνάζουν σε γκρεμούς, ο γαλαζοκότσυφας  και ο τοιχοδρόμος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Φαράγγι του Άβακα

Το «Φαράγγι του Άβακα» αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, ξένους και ντόπιους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση.

Αξίζει να το επισκεφτείτε αν δεν το έχετε κάνει!!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ