άνδρος Χώρα

Η Άνδρος βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα, είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Η Άνδρος διαφέρει πολύ από όσα νησιά γνωρίζετε. Έχει έκταση 380 τ. χλμ. Απέχει 6 ναυτικά μίλια από την Εύβοια (στενό Καφηρέα, Κάβο Ντόρο) και λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από τη Τήνο.

Το νησί έχει μήκος περίπου 40 χλμ., πλάτος 17 χλμ. και απέχει 36 περίπου ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι βραχώδης με συνολικό μήκος περίπου 176 χλμ. και σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου».

Η Άνδρος διατηρεί τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη χτισμένο πάνω σε βράχο. Ο τουρλίτης στη Χώρα της Άνδρου.

Τα παστιτσάκια είναι το παραδοσιακό γλυκό του νησιού και θα το βρεις σχεδόν παντού. Πρόκειται για ψημένη αμυγδαλόψιχα την οποία θα βρεις σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα το μέρος που θα τη ζητήσεις.

Στο Εν Γαυρίω, για τον πρώτο καφέ ή τσίπουρο (αναλόγως την ώρα). Το πρώτο πράγμα που εκτίμησα στην Άνδρο είναι ότι ο ελληνικός καφές. Είναι ίσως το μοναδικό νησί που με παρότρυνε να τον παραγγείλω και να θέλω να καθίσω και να τον απολαύσω. Όχι μόνο στο Γαύριο αλλά και στη Χώρα (ακολουθεί παρακάτω).

Στην Άνδρο θα χρειαστείς μεταφορικό μέσο. Γιατί οι αποστάσεις της είναι αρκετά μακρινές. Είτε μένεις Γαύριο είτε Μπατσί είτε Χώρα. Για να τη γυρίσεις δίχως τύψεις, αν το αυτοκίνητό σου δεν αντέχει στο χωματόδρομο, καλύτερα να νοικιάσεις. Την τοπική συγκοινωνία, λόγω απόστασης κυρίως, δεν θα σου τη συνιστούσα.

Γενικά, προσοχή στο δρόμο. Υπάρχουν και ασυνείδητοι “οδηγοί”.

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να καυχιέται ως νησί τότε αυτό είναι σίγουρα η ποικιλία σε παραλίες. Έχει οργανωμένες, ανοργάνωτες, με βότσαλο, με άμμο, κοσμοπολίτικες και απόμερες. Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι κάπου ανάμεσά τους κρύβεται εκείνη που θα κερδίσει την καλύτερη βουτιά του καλοκαιριού σου.

Αν θες να γίνεις Τζόνι Ντεπ στη θέση του Τζόνι Ντεπ στους Πειρατές της Καραϊβικής, τότε ο Ζόρκος είναι η παραλία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού και έχει νερά που θυμίζουν κάτι εξωτικό και άγριο. Είναι απομονωμένη και σου την προτείνω ανεπιφύλακτα αν στο νησί είσαι με την κοπέλα σου.

Στο θέμα απομόνωση, η Άνδρος (και εγώ) έχει να σου προτείνει το Φελλό. Ήρεμη και γαλήνια αμμουδιά που ενδείκνυται για βουτιές λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Εδώ σου βάζω έναν αστερίσκο για να σου πω ότι εφόσον βρέθηκες προς αυτή τη μεριά, πρέπει να φας στον Κόσση. Θεωρείται η καλύτερη ταβέρνα της Άνδρου καθώς έχει τα καλύτερα κρέατα του νησιού.

Αν κάνεις ή ενδιαφέρεσαι να μάθεις να κάνεις windsurf, τότε ο Μύλος, είναι η παραλία σου. Γενικά, στην Άνδρο δεν θα στερηθείς τον άνεμο. Το αντίθετο μάλλον. Θα περάσεις ώρες σκεπτόμενος πού μπορεί να πας και να μην σε πάρει μαζί του.

Παραλίες με ήπιο άνεμο είναι το Βιτάλι, τα Πισωγυάλια και τα Άχλα. Δεν θέλω να το γράψω αυτό αλλά εντάξει, για την ενημέρωσή σου και μόνο, στα Άχλα μπορεί στην διπλανή ξαπλώστρα να τραβάει selfies η Ελένη Μενεγάκη. Μην πτοηθείς -και αν σου ζητήσει αυτόγραφο δώστης το να πάει στην ευχή. Για τα Άχλα, πέρα από την ενδεχόμενη παρουσία της Ελένης με την οικογένεια Χωραφά, σε προειδοποιώ ότι έχει αρκετό χωματόδρομο μέχρι να φτάσεις.

Η Χρυσή Άμμος είναι η πιο “in” πρόταση του Γαυρίου. Μέχρι να έρθει η ώρα της δύσης του ηλίου, μπορείς να κάνεις ένα πιο κοσμοπολίτικο μπάνιο συνοδεία κοκτέιλ και δυνατής μουσικής. Πριν πας τσέκαρε και τα events.

Και φτάσαμε στης Γριας το Πήδημα. Βορειοανατολικά του όρμου Κορθίου βρίσκεται η παραλία-σήμα κατατεθέν του νησιού. Μπορείς να βρεθείς εκεί είτε με καραβάκι (αν δεν έχει αέρα) είτε με αυτοκίνητο.Τώρα φαντάζομαι, θέλεις να μάθεις και γιατί τη λένε έτσι..

Στο Μπατσί, θα βρεις κρυμμένη την Ανερούσα. Η παραλία έχει βότσαλο και παγωμένο αναζωογονητικό νερό. Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να μείνεις στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω (με το ομώνυμο όνομα).

Παρότι τη Χώρα δεν είχα σκοπό να στην προτείνω για τις παραλίες της, σου αναφέρω το Νειμποριό μιας και ενδείκνυται για παιδιά και το Παραπόρτι.

Στη Χώρα, μιας και την ανέφερα, αξίζει να πας για τον περίπατο. Τη βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια και τα πανάκριβα σπίτια των εφοπλιστών.

Στο κέντρο της πλατείας για καφεδάκι (ελληνικό) και γλυκό. Το καφενείο που βρίσκεται εκεί, κάτω από τη σκιά των μεγάλων πλατάνων είναι η ιδανική στάση λίγο πριν ή μετά την επίσκεψή σου στα μουσεία.

Η Άνδρος φημίζεται για τα πολιτιστικά της δρώμενα. Στη Χώρα, στεγάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή καθώς και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίνας Κυδωνιέως.

Λίγο πριν επιστρέψεις προς τα πίσω, ρίξε μία βουτιά από τα βραχάκια μπροστά από το Μουσείο Γουλανδρή. Αξίζει.

Στις βόλτες σου να συμπεριλάβεις και την Παλαιόπολη. Την αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου με τα Ρωμαϊκά Λουτρά.

Παραλίγο να ξεχάσω το Κάστρο της Φανερωμένης στο Κόρθι. Σε περίπτωση που είσαι για μπάνιο προς το εκεί πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τους ανεμόμυλους και τους πανέμορφους νερόμυλους του.

Φαγητό, τώρα.

Το Άμμος και  το Ό,τι Καλό στο Μπατσί, αναλαμβάνουν τους ψαρομεζέδες σου ενώ ο Σταμάτης, θα σε τρατάρει την πιο γευστική παραδοσιακή φρουτάλια. Η φρουτάλια είναι το τοπικό πιάτο της Άνδρου. Είναι ομελέτα με -τα πάντα όλα μέσα- λουκάνικα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Το Μπαλκόνι στο Αιγαίο στο Απρόβατο είναι λίγο τσιμπημένο αλλά το αξίζει. Συνδυάζει γεύση και ποιότητα ενώ σου φέρνει και όλο το Μπατσί στο πιάτο.

Για ποτό στο Capriccio και τη Σκάλα. Γενικά η Άνδρος δεν έχει πάρα πολλά μέρη για ποτό. Συνήθως το βράδυ όλος ο κόσμος μαζεύεται στο Μπατσί και ανεβάζει το κέφι σε ένα από αυτά τα δύο μαγαζιά. Το Capriccio, έχει δύο ορόφους. Ο επάνω είναι ο πιο κυριλέ. Και οι δύο όροφοι μετά από μία ώρα και μετά, γίνονται ένα σε κέφι.

Τελευταίο, άφησα το ηλιοβασίλεμα του Γαυρίου. Στον Κάμπο, κοντά στον Πύργο του Αγίου Πέτρου εκεί που φιλουξενούμαι (ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ) όποτε επισκέπτομαι το νησί, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείς σε κάποιο ηλιοβασίλεμα. Μην το αμελήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ