Ενημερώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016, 14:25

Από τις Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Φωτοπούλου
Φωτογραφίες Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Αυθεντικές συνταγές που μοσχοβολούν Ελλάδα μας τραβούν από τη μύτη στις παραδοσιακές και… φημισμένες ταβέρνες της Αράχωβας κι εμείς δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στις νοστιμιές τους

1.Αρχοντικό 

Η µοναδική θέα στο Ρολόι είναι µόνο ένας από τους λόγους που επιλέγουµε εδώ και 10 χρόνια αυτή την οικογενειακή ταβέρνα, λίγα µέτρα από τη Γέφυρα. Με τον Δηµήτρη Κοτρολό να έχει αναλάβει τα ηνία και τη µαµά Λούση στο τιµόνι της κουζίνας, γευόµαστε αυθεντική φιλοξενία και παραδοσιακές συνταγές! Το ανανεωµένο µενού αριθµεί µια πλούσια γκάµα σε ορεκτικά, πληθωρικές σαλάτες και σπιτικά µαγειρευτά, ενώ δεν λείπουν και πιο εµπνευσµένες προτάσεις µε µοντέρνες εκτελέσεις! Οι γνώστες παραγγέλνουν σταθερά τα γεµιστά µανιτάρια portobello, τη στριφτή τυρόπιτα µε µέλι αλλά και το ψαρονέφρι µε σος παρµεζάνα. Τα Σ/Κ και τις γιορτές γευόµαστε κυνήγι και καλούδια στη σούβλα! Tip: Το ροζέ κρασί είναι δικής τους παραγωγής! Μη χάσετε τα lives κάθε Σάββατο από τις 21:00! Από €14. Καθηµερινά 12:00-00:00.

2. Δασαργύρης

Με γευστική… προϋπηρεσία που υπερβαίνει τον αιώνα και µε την τρίτη γενιά (Γιάννη, Μαρία και Αργύρη) στα ηνία, η παραδοσιακή ταβέρνα Δασαργύρης, στην αρχή της κεντρικής περαντζάδας (µετά το Δηµοτικό σχολείο δεξιά) δεν είναι µόνο µία από τις ιστορικότερες της Αράχωβας αλλά και µία από τις ποιοτικότερες, µε άριστα υλικά και µε πολλές από τις πρώτες ύλες να προέρχονται από το περιβόλι της οικογένειας! Το σπέσιαλ κοντοσούβλι και κοκορέτσι –ειδική συνταγή– την έχουν κάνει γνωστή τοις πάσι, όµως φανατικούς πιστούς έχουν και το αφράτο µπιφτέκι, οι πληθωρικές σαλάτες και τα ορεκτικά (δοκιµάστε µελιτζάνα πολίτικη), η µεγάλη γκάµα σε µαγειρευτά της ηµέρας (µη χάσετε, αν έχει, το στιφάδο του κ. Παναγιώτη, τα σπέσιαλ µαυροµάτικα ή το ριγανάτο αρνάκι στην κατσαρόλα) αλλά και οι χειροποίητες πίτες από τα χεράκια της κ. Ρούλας. Στα plus, το λάδι και το κρασί δικής τους παραγωγής! Από €11. Καθηµερινά 12:00-00:00.

3. Η Γέφυρα

Με µότο της «στο φαγητό όλες οι αισθήσεις ζωντανεύουν», αυτό το παρεΐστικο πολύχρωµο καλλιτεχνικό ταβερνείο-gallerie, µε παιχνιδιάρικη διακόσµηση, ακριβώς πάνω στη Γέφυρα, στην είσοδο της Αράχωβας, µε πρώτο πλάνο το Ρολόι, ξεχωρίζει εδώ και 20 χρόνια για τις εικαστικές πινελιές της Πανδώρας, µε έργα τέχνης στη σχάρα και στους πίνακές της. Όσο για την κουζίνα, εκεί… «ζωγραφίζει» η µητέρα της, Καλή, παραδοσιακά πιάτα που µοσχοβολούν αρώµατα της αραχωβίτικης γης, καλοφτιαγµένα µαγειρευτά, αχνιστές σούπες, ζουµερά ψητά και λιχουδιές στη σούβλα! Από €10. Καθηµερινά από τις 12:00.

4. Καλντερίµι

Αξίζει να… παραστρατήσετε από τον κεντρικό δρόµο όχι µόνο για να πάρετε µια γεύση από τα γραφικά καλντερίµια του χωριού αλλά και για να ανακαλύψετε αυτή την «κρυµµένη» οικογενειακή ταβέρνα. Στη µικρή αλλά άκρως ατµοσφαιρική της σάλα, µε θέα στο γραφικό σοκάκι, απολαµβάνουµε δίπλα στο τζάκι µαµαδίστικη κουζίνα και σπιτικά πιάτα από τα χεράκια της κυρίας Καίτης, η οποία µε εµµονή στην ποιότητα παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις µε µοντέρνες εκδοχές. Μη φύγετε αν δεν δοκιµάσετε αρνάκι φρικασέ (σκέτο γλύκισµα), τη µελιτζάνα φούρνου, τα τυροπιτάκια µε ανθότυρο και µέλι αλλά και το χοιρινό µε σάλτσα µουστάρδας, ενώ για το τέλος αφήστε χώρο για πορτοκαλόπιτα ή µήλο στο φούρνο! Από €15. Καθηµερινά 12:00-00:00 (χειµερινούς µήνες). Tip: Πρόσβαση από τα σκαλάκια, δίπλα στο κτήριο του ΟΤΕ.

5. Οίστρος by Aktida

Ποιος επισκέπτης της Αράχωβας δεν έχει αναµνήσεις από αυτό το αγαπηµένο bar-restaurant στον κεντρικό δρόµο; Ποιος δεν έχει γνωρίσει το αχτύπητο δίδυµο Αχτίδα και Δηµίνα (µαµά και κόρη) που µας «κερνούν» µε extra δόσεις διασκέδασης; Φέτος στον ανανεωµένο χώρο του γευόµαστε αγαπηµένες συνταγές από ένα µενού που ξεφεύγει από τα συνηθισµένα. Εκτός από τα κλασικά παραδοσιακά πιάτα και το καθιερωµένο πλέον οσοµπούκο, τολµήσαµε λεβουδιές µε τυρί, φάβα µε λαθούρια Παρνασσού, ενώ είναι δύσκολο να αντισταθούµε στις εκπληκτικές ψαρόσουπες και στα φρέσκα θαλασσινά! Αυτά, όµως, που σίγουρα δεν χάνουµε είναι τα διάσηµα αυτοσχέδια πάρτι κάθε Σάββατο αλλά και τα κυριακάτικα µεσηµέρια µε τη Δηµίνα να αναλαµβάνει τα decks, ανεβάζοντας τη διάθεση και τους θαµώνες… στα τραπέζια! Φανταστική η καρυδόπιτα για το τέλος! Τip: Σερβίρει και πρωινό στην ηλιόλουστη αυλή του! Από €20. Καθηµερινά από τις 11:00.

6. Ταβέρνα Καπλάνης

Με παρουσία στον γαστρονοµικό χάρτη της Αράχωβας πάνω από 3 δεκαετίες, η προσεγµένη ταβέρνα του Καπλάνη στην Πλατεία Τροπαίου, λίγο έξω από το κέντρο, αποτελεί επιβεβληµένη στάση για τους απανταχού καλοφαγάδες! Τι να πρωτοπούµε για τις εκπληκτικές σούπες (από ντοµατόσουπα και φασολάδα µέχρι τραχανά), τα πεντανοστιµα µαγειρευτά της κυρίας Στέλλας, τις φρεσκοκοµµένες σαλάτες αλλά και τα ψητά που ετοιµάζονται µε µαεστρία από τον κύριο Παναγιώτη; Φτιαγµένα µε ποιοτικές πρώτες ύλες, τα απολαµβάνουµε κάθε φορά στο µέγιστο! Περιζήτητοι είναι οι λαχανοντολµάδες, οι χειροποίητες πίτες, τα γαρδουµπάκια µε χόρτα (σε σπέσιαλ εκτέλεση) αλλά και το µπιφτέκι, ενώ δεν λείπει και φρέσκο κυνήγι! Συνοδεύουµε πάντα µε κρασί δικής τους βιολογικής παραγωγής και γράφουµε τον τέλειο επίλογο µε τα σπιτικά γλυκά (must ο χαλβάς!) Από €12. Καθηµερινά 13:00-00:00.

 

Mέχρι να κυκλοφορήσει η καινούρια έκδοση, ξεφυλλίστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ το Arachova magazine 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ