Την καθόλου μεγάλη αγάπη μου για τις λίστες “to do” και “must see”, σου την έχω εκδηλώσει ουκ ολίγες φορές. Άλλωστε, το ταξίδι είναι τόσο προσωπική υπόθεση, που ΠΑΝΤΑ όλες αυτές τις λίστες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να φέρουν μεγάλη ταμπέλα “MY OPINION”. Ποτέ δε θα σου έγραφα τι να δεις ή να μη δεις και τι να κάνεις ή να αποφύγεις, εάν δεν το είχα βιώσει πρώτα εγώ η ίδια.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τάσος Δούσης μάς μαθαίνει κόλπα για να κλείνουμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια

Σε αυτήν την περίπτωση, όταν δηλαδή το ταξίδι γίνεται πάθημα και έπειτα μάθημα, έχουμε όλοι μας το ελεύθερο να μεταφέρουμε γνώμες, συμβουλές και ιδέες. Τα ταξίδια δεν έχουν μόνο καλές στιγμές. Έχουν και αυτές τις αναθεματισμένες στιγμές, τις οποίες, όσο τις βιώνεις καταριέσαι τις επιλογές σου, αλλά όταν με το καλό επιστρέφεις στο σπιτάκι σου, αυτές οι στιγμές γεμίζουν το βιβλίο των εμπειριών σου.

Πολλά σου τα ᾽πα. Νομίζω ήρθε η στιγμή, ετούτη η σημαντική στιγμή, να σου μεταφέρω τις άκυρες, δύσκολες και “μακάρι να μη μου συνέβαιναν” στιγμές από το Πρωτοχρονιάτικο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη.

Τι να ΜΗΝ κάνεις στην Πόλη λοιπόν:

1. Μην κάνεις Πρωτοχρονιά σε ξενοδοχείο με θέα

Ή μάλλον, για να είμαι πιο συγκεκριμένη: Πρωτοχρονιά μαζί με άλλους τουρίστες σε ξενοδοχείο με “τάχα” θέα. Λοιπόν, εδώ θα είμαι αρκετά αυστηρή, πρώτον γιατί την πατήσαμε και δεύτερον γιατί τα στομάχια μας γυρίσανε. Οι κράχτες του ίντερνετ για μαγική Πρωτοχρονιά στην Πόλη, με θέα, με βεγγαλικά, με μενού, χωρίς νου, με τουρίστες, με 5 course meal, με μεταξωτές κορδέλες και αρώματα, ήταν όλα μία μούφα (για να το πω όσο πιο ανοιχτά μπορώ).

Μία Πρωτοχρονιά, που περισσότερο έμοιαζε με Απόκριες και που λίγο έλειψε να μου βγάλει εισιτήριο για τα επείγοντα. Δηλητηρίαση από το χάλια φαγητό, που ειλικρινά καθόλου φθηνό δεν ήταν, και ένα concept πολύ κακό. Πολύ κακό όμως. Μα γιατί θα μου πεις; Το Crispy Sole Fillet ακουγόταν γευστικότατο. Κι όμως. Δηλητηρίασις, που έλεγε και η Μαντάμ Σουσού.

Οι τιμές των μενού ήταν παραπλανητικές, όπως και η θέα στην Αγία Σοφία. Ποτέ ξανά Πρωτοχρονιά έτσι. Να μην ακολουθήσεις κράχτες και google. Να ακολουθήσεις τις συμβουλές των ντόπιων και αν χρειαστεί, κάνε και Πρωτοχρονιά έξω στο δρόμο με ένα κρασί στο χέρι.

2. Όχι στις περιπλανήσεις με το ταξί

Άφησε αυτήν την επιλογή στην άκρη και περιπλανήσου με πόδια και μετρό.

Τα ταξίμετρα χάνουν τον έλεγχο στην Τουρκία, ο προορισμός σου θα έχει άλλο τέρμα και γενικά θα βρεθείς έτσι κι αλλιώς να περπατάς στο τέλος με τα πόδια. Γιατί κάπως έτσι θα βρεις το τέρμα σου τελικά. Φρόντισε να ορίσεις το ποσό ΠΡΙΝ μπεις στο ταξί και όταν έρθει η στιγμή να πάρεις τα ρέστα σου, πρόσεξε τι θα δώσεις και τι θα πάρεις.

Και πλιζ, μην πληρώνεις σε ευρώ. Έχε πάντα μαζί σου τοπικό νόμισμα. Θα εκπλαγείς όταν τελικά διαπιστώσεις πόσα έχασες από το taxi-exchange.

3. Μη φύγεις χωρίς μπαχάρια από το παζάρι

Ωραίο, πολύ ωραίο, φανταστικά ωραίο θα ᾽λεγα, το Μεγάλο Παζάρι ή Καπαλί Τσαρσί.
58 δρόμοι, 1.200 μαγαζιά, πάνω από 300.000 επισκέπτες καθημερινά. Θα χαθείς και θα χάσεις το μυαλό σου. Αλλά προχώρα παρακάτω μέχρι το Spice Market και άσε τη μυτούλα και τα ματάκια σου να χορέψουν το χορό των αισθήσεων. Μην αναχωρήσεις χωρίς προμήθειες πολύχρωμες από τους πάγκους με τα μπαχάρια. Κάνε χώρο στη βαλίτσα σου και γύρνα σπίτι με αυτές τις πολύχρωμες, μυρωδάτες προμήθειες.

Κάθε φορά που θα τρίβεις τα χεράκια σου πάνω από την κατσαρόλα, θα έρχεται στο μυαλό σου η περιπλάνησή σου στα στενά της Πόλης.

4. Μην πας στην Αγία Σοφία σε ώρα αιχμής

Oh dear reader and fabulous hopper, σε παρακαλώ ΜΗΝ πας σε ώρα αιχμής.

Εντάξει, το ξέρω πως θέλεις πολύ να μπεις μέσα στην Αγια-Σοφιά ενώ το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησες πίνοντας turkey delight shots και δε μπόρεσες να ξυπνήσεις νωρίς, αλλά μην κάνεις το λάθος και πας σε ώρα αιχμής. Έχεις δύο επιλογές: ή θα πας πολύ νωρίς το πρωί, ώστε να μη χάσεις τη μέρα σου στην ουρά ή θα πας ώρα αιχμής και θα την θαυμάσεις από έξω. Θα κάνεις τις βόλτες σου έξω από την Αγία Σοφία, θα θαυμάσεις το Μπλε Τζαμί (επίσης από έξω) και αν είσαι τυχερός και δε βρέχει, θα περάσεις μία υπέροχη ημέρα στα στενά του Sultanahmet.

Αν επιμένεις να μπεις ωστόσο, καλή τύχη σου εύχομαι. Μόλις έχασες 5 ώρες από το πολύτιμο ταξίδι σου. Και μάντεψε; Δεν ξαναγυρίζουν πίσω.

5. Μη φας άψητο καλαμπόκι ή ωμά κάστανα έξω από το Μπλε Τζαμί

Γιατί άψητα θα είναι, σου το εγγυώμαι.

Είναι τόσο πολύς ο κόσμος, που η λαχτάρα σου για καλαμποκάκι, θα σου στοιχίσει ένα οκτάωρο στομαχόπονο. Κράτα την ορεξούλα σου για μια γειτονιά, όχι τόσο τουριστική και φάε κάστανα καλοψημμένα και γευστικότατα. Εμείς την πατήσαμε και φάγαμε καλαμπόκι ωμό έξω από το Μπλε Τζαμί.

Εσύ ξέρεις όμως που να ΜΗΝ το φας το ρημάδι το καλαμπόκι τώρα, έτσι δεν είναι;

6. Μην κάνεις κρουαζιέρα στο Βόσπορο το χειμώνα

Γενικά, είναι κάτι που θα σου συμβούλευα να ζήσεις. Η θέα της Πόλης είναι μοναδική και με την κρουαζιέρα θα μπορέσεις να δεις όλες τις πλευρές της. Παρόλ᾽ αυτά, ΜΗ μπεις σε κρουαζιερόπλοιο, αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή αλλά αν, ωστόσο, επιλέξεις να το κάνεις, να είσαι προετοιμασμένος να ζήσεις μία παγωμένη κρουαζιέρα.

Προς θεού, μην ξεκινήσεις για κάτι τέτοιο, αν δεν είσαι διατεθειμένος να την απολαύσεις από το κατάστρωμα. Το ενδεχόμενο να απολαύσεις τη θέα από μέσα, καλύτερα να το αποκλείσεις τελείως. Δε θα απολαύσεις καμία θέα βασικά. Θα βλέπεις τζάμια θολωμένα και στο βάθος, στο πολύ βάθος, θα ξεπροβάλει η Πόλη.

Αν πας με κρύο όμως, τέλεια! Καλή τύχη και εδώ!

7. Βασιλική Κινστέρνα VS Κλειστοφοβία

Το υπόγειο παλάτι ή Yerebatan Saray, γνωστό ως το Υδραγωγείο της Πόλης είναι μία εμπειρία ιδιαίτερη. Φυσικά και σου προτείνω να πας, φυσικά και αξίζει να το δεις αλλά αν υποφέρεις από κλειστοφοβία, καλύτερα ξανασκέψου το. Η υπόγεια δεξαμενή, αυτό το εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής με 336 μαρμάρινους κίονες 8 μέτρων, ειλικρινά αξίζει της προσοχής σου, ΑΡΚΕΙ να το αντέχεις.

Έχει σκοτάδι, έχει υγρασία και είναι υπόγειο. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις, αν υποφέρεις από κλειστοφοβία.

Πηγή: maryhop.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ