Μια γωνιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει βάλει στόχο να μας ταξιδέψει στην Aνατολή και να μας συστήσει την μικρή γαστρονομική ιστορία της οικογένειας των ιδιοκτήτων της, που έχει καταβολές από την Αντιόχεια και το Λίβανο, τη Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.

Αν, λοιπόν, θέλετε ένα μικρό διάλειμμα από την δουλειά ή τη βόλτα σας και να απολαύσετε φιλοξενία της οικογενειακής ατμόσφαιρας, στη θαλπωρή της ποιοτικής μουσικής, μα πάνω απ’ όλα, την απόλαυση να τρώει κανείς φρέσκα, χειροποίητα και γεμάτα μεράκι σπιτικά εδέσματα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το χαριτωμένο Feyrouz, που πήρε το όνομά του από την χαρισματική του μαγείρισσα την κυρία Φεïρούζ,που μαζί με το γιο της έχει αποφασίσει να μας μυήσει στα μυστικά της κουζίνας των παιδικών της χρόνων.

Αθήνα: Τα καλύτερα μπαρ για 40ρηδες…Πιτσιρίκια και νέο-hipster μακριά από εμάς…

Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια από τις δροσερές σαλάτες.

Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην πολύχρωμη σαλάτα Feyrouz με άσπρο και κόκκινο λάχανο, μαρούλι, καρότο, πιπεριά Φλωρίνης, μαϊντανό, δυόσμο, ελαιόλαδο και ροδόξυνο Αντιοχείας, το ταμπουλέ Αντιοχείας από πληγούρι ζυμωμένο στο χέρι με διάφορα μπαχαρικά, ψιλοκομμένα μυρωδικά και ροδόξυνο Αντιοχείας,  ή την ανάμεικτη με γιαούρτι και καπνιστή μπαμπαγανούς.

 

Τώρα που ο καιρός άρχισε να κρυώνει, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια από τις δυναμωτικές και ιδιαίτερες σούπες, που κοστίζουν μάλιστα μόνο 2,30 ευρώ.

Έχουμε και λέμε: σούπα Μαχλούτα, δηλαδή κόκκινη φακή με μαραθόριζα, καρότο και ζωμό κοτόπουλου, Συριάνα με Συριανό κολοκύθι, αγριοθύμαρο από την Συρία μαγειρεμένο με φινόκιο και λιαστή ντομάτα, μια φανταστική γιαουρτόσουπα με γιαούρτι, ρύζι, ζωμό κοτόπουλου και τσιγαρισμένο δυόσμο και τέλος μια παντζαρόσουπα με ξυνόμηλο, καρότο, τζίντερ και πορτοκάλι.

Φυσικά το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού- απ’ όπου και η δεύτερη ονομασία του- είναι το λαχματζούν, που θεωρείται η πίτσα της Μέσης Ανατολής, μόνο που είναι πολύ πιο υγιεινή και με λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε να διαλέξατε ανάμεσα στην Feyrouz με λευκή λεπτή χειροποίητη ζύμη, μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά (η οποία, όμως, διατίθεται και σε ζυμάρι ολικής αλέσεως), την Λαχανικών με μείγμα από οχτώ διαφορετικά λαχανικά εποχής και την Ζάαταρ, το αγριοθύμαρο της Συρίας, όπως λέγεται που περιλαμβάνει χειροποίητη ζύμη με μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών και ξηρών καρπών.

Εξαιρετικά, επίσης, είναι και τα πεϊνιρλί με κοτόπουλο κατσαρόλας, ένταμ και μοτσαρέλα, ή για όσους αγαπούν τις πιο πικάντικες γεύσεις το πεϊνιρλί με σουτζούκι ή παστουρμά. Αξίζει, πάντως, να δοκιμάσετε και το κούσμπασι, που είναι χοιρινό με μπαχαρικά, πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και μοτσαρέλα, αλλά και το Roostic, έναν υπέροχο κρασάτο κόκορα με μοτσαρέλα ,που σερβίρεται αν επιθυμείτε με ντιπ από χειροποίητο ξυνολάχανο και σελινόριζα με τριμμένα καρύδια.

Καθημερινά στο μενού θα βρείτε και το ρύζι Βοσπόρου, το λεγόμενο νοχουτλού, ένα πιάτο με ρύζι μπασμάτι, ρεβίθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο, που πωλείται κατά κόρον στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Ο χορτοφάγοι στο Feyrouz δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές πίτες: τη χωριάτικη με φασολάκια φρέσκα ψημένα με φέτα, αγριοθύμαρο και σουμάκι, τη Σούρκι με ανθότυρο δικής τους παραγωγής, μπαχαρικά και πιπεριές Φλωρίνης, τη Ναζίκ Μπαϊλντί, ένα πιπεράτο μείγμα από μελιτζάνα,φακές και ρεβύθια, με μπόλικο κύμινο και ξερό κόλιανδρο, η οποία σερβίρεται με μία δόση καπνιστής μελιτζάνας και γιαουρτιού και το Φτόιρ, μια αραβική πιπεράτη χορτόπιτα με χόρτα εποχής και μπόλικο σουμάκι και τέλος την Ακροβασία, με μπρόκολο, κουνουπίδι και παντζάρι, που μπορείτε να  τη συνδυάσετε με χούμους, αβοκάντο και τριμμένα καρύδια.

Όλα τα φαγητά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με διάφορες σάλτσες για έξτρα απόλαυση και ανατολίτικο χρώμα,  όπως σως γιαούρτι, χούμους, μπαμπαγκανούς και  την καυτερή «μαντάμ πιπερίν» με πικάντικη λιαστή πιπεριά.

Για επιδόρπιο το μαγαζί, αν και ανήκει στην κατηγορία του street food, θα σας εκπλήξει με την ποικιλία του.

Δοκιμάστε ρυζόγαλο με ξύσμα μοσχολέμονου και πορτοκαλιού, μοναδικά καροτογλυκά με πετιμέζι από μούρα, ξηρούς καρπούς και ινδοκάρυδο,  ασουρές που είναι ένα μείγμα από σπασμένο σιτάρι, με ξηρούς καρπούς, φρούτα εποχής με τη φλούδα τους και ανθόνερο, μπάρα Καμπάκα, που μοιάζουν με τρουφάκια με βάση την κολοκύθα, σταφίδες, κόκκινο κρασί και μέλι και τέλος αϊβάδες από κυδώνι, χουρμάδες και ξηρούς καρπούς.

Γίνεται χαμός: Αυτό είναι το μαγαζί του Σάββα Πούμπουρα στο Χαλάνδρι!

Στο τέλος πιείτε ένα χωνευτικό μαύρο αραβικό τσάι με κανέλα και γαρύφαλλο ή αϊράνι (ρόφημα γιαουρτιού), ή βυζαντινό καφέ του στη χόβολη με χαρμάνι από ελληνικό κι αραβικό καφέ, κάρδαμο και τριμμένο γαρύφαλλο που κάνει όλο το μαγαζί να μοσχομυρίζει.

Οι τιμές εδώ είναι πραγματικά πολύ καλές αφού σχεδόν τίποτα δεν ξεπερνάει τα τέσσερα ευρώ, οπότε σας συμφέρει να περάσετε από αυτή τη μικρή γωνία ένα μεσημέρι.

Καρόρη 23 & Αγάθωνος, Αθήνα

213 0318.060

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ – Πεμ: 12:00 π.μ. – 10:00 μ.μ. Παρ – Σαβ: 12:00 π.μ. – 11:00 μ.μ.

 
πηγή:bovary.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ