Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μια στέγη, μια φωλιά στην οποία θα νιώθουμε ασφαλείς αλλά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες επιθυμίες.

Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να αισθάνονται απομονωμένοι και μακριά από τους άλλους.

Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι καταφεύγουν σε λύσεις που δεν τις είχαμε ποτέ φανταστεί.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα λέγατε για ένα δείπνο στην κορυφή ενός γκρεμού;

ΣΕΡΒΙΑ


Κοντά στην πόλη Μπατζίνα Μπάστα, χτίστηκε το 1968 ένα σπίτι πάνω σε βράχο στη μέση του ποταμού Ντρίνα το οποίο βρίσκεται εκεί για σχεδόν 50 χρόνια.

ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΝΑΔΑ-ΗΠΑ


Κάτι παρόμοιο υπάρχει και σε ένα από τα περίφημα Thousand Islands που βρίσκονται στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά στον ποταμό Σεν Λόρενς.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ


Οι άνθρωποι αναζητούν απομακρυσμένες τοποθεσίες εδώ και χρόνια. Περίπου πριν 300 χρόνια το νησί Elliðaey στην Ισλανδία φιλοξενούσε πέντε οικογένειες. Περιέργως, παρόλο που η τοποθεσία είναι απομονωμένη οι κάτοικοι επέλεξαν να βάλουν και φράχτες γύρω από τις ιδιοκτησίες τους.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ


Υπάρχουν και ορισμένοι που επιλέγουν την απομόνωση στο άλλο άκρο επιλέγοντας να στριμωχτούν στο στενότερο χώρο που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Στη Βαρσοβία, βρίσκεται ένα σπίτι το οποίο έχει στριμωχτεί ανάμεσα σε δύο άλλα κτίρια. Το πιο φαρδύ σημείο του σπιτιού αυτού είναι 91 εκατοστά.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που χτίζουν τα σπίτια τους μέσα στη γη. Η πόλη Coober Pedy είναι μια υπόγεια πόλη ανθρακωρύχων στην οποία το 80% των κατοίκων έχουν μετακομίσει κάτω από τη γη εξαιτίας της αφόρητης ζέστης και ζουν εκεί εδώ και 100 χρόνια.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που χτίζουν τα σπίτια τους μέσα στη γη. Η πόλη Coober Pedy είναι μια υπόγεια πόλη ανθρακωρύχων στην οποία το 80% των κατοίκων έχουν μετακομίσει κάτω από τη γη εξαιτίας της αφόρητης ζέστης και ζουν εκεί εδώ και 100 χρόνια.

ΚΑΝΑΔΑΣ


Στα 26 του ο προγραμματιστής λογισμικού Joel Allen κατασκεύασε ένα δενδρόσπιτο όπως το φαντάστηκε ο ίδιος στο Γουίστλερ του Καναδά. Το σχέδιο είναι πιο σύγχρονο και πιο σοφιστικέ από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

ΚΙΝΑ


Στην επαρχία Γκουάνγκντογκ της Κίνας, το 2011 χτίστηκαν δύο σπίτια πάνω σε ένα εργοστάσιο. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης τα σπίτια είναι παράνομα καθώς υπερβαίνουν την νόμιμη κάλυψη

ΚΙΝΑ


Τα σπίτια αυτά όμως δεν αποτελούν το μοναδικό παράδειγμα. Το 2013 χτίστηκαν 25 παράνομα σπίτια στην ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου στην επαρχία Χιουνάν. Σήμερα αποτελούν υπνωτήρια για τους υπαλλήλους του εμπορικού κέντρου.

ΜΠΟΥΤΑΝ


Το μοναστήρι Πάρο Τάκτσανγκ βρίσκεται στην πρόσοψη ενός βράχου στην κοιλάδα Πάρο στο Μπουτάν. Χτίστηκε περίπου τον 17ο αιώνα και οι μοναχοί που ζουν εκεί σπάνια κατεβαίνουν στην κοιλάδα.

ΜΕΤΕΩΡΑ


Ακόμη πιο απομακρυσμένα είναι τα μοναστήρια στα Μετέωρα τα οποία έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

ΕΛΒΕΤΙΑ


Πρόκειται πιθανώς για το σπίτι στο μεγαλύτερο υψόμετρο και ονομάζεται Σολβέι Χατ. Βρίσκεται στα 13.000 πόδια του όρους Μάτερχορν στο Ζέρματ της Ελβετίας. Περιλαμβάνει 10 κρεβάτια για να ξεκουράζονται οι πεζοπόροι.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ


Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που κατασκευάζουν το δικό τους ησυχαστήριο, όπως το Skysphere στη Νέα Ζηλανδία. Ο μηχανικός Jono Williams δημιούργησε το προσωπικό του χώρο με φωτισμό που ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής, διαθέτει διανομέα μπύρας που ελέγχεται με τη φωνή ενώ το κτίσμα “κλειδώνει” και απομονώνεται εντελώς από τον περιβάλλοντα χώρο.

ΚΙΝΑ


Υπάρχουν και εκείνα που είναι πραγματικά αφιλόξενα λόγω του χώρου που τα περιβάλλει. Στην Κίνα τα λεγόμενα “σπίτια-καρφιά” φυτρώνουν από το πουθενά καθώς οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να δεχθούν την απαλλοτρίωση και να φύγουν.

Διαβάστε ακόμα: τα 10 εντυπωσιακότερα ξύλινα κτίρια στον κόσμο

ΤΟΥΡΚΙΑ


Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν εμφανίζεται όμως μόνο στην Κίνα, συμβαίνει και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Στην Τουρκία παραδείγματος χάρη το “Μοναχικό Σπίτι” ανήκε σε μια οικογένεια που αρνείτο να δεχθεί να το εγκαταλείψει. Στο τέλος ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Πηγή: msn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ