Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ή με βάση άλλες ονομασίες που της αποδίδονται, όπως «Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, Μεγάλη Εκκλησία », θεωρείται χωρίς αμφιβολία ορόσημο της Κωνσταντινούπολης.

Πλέον μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά μέσω πλατφόρμας μέσα σε από τα πιο διάσημα αξιοθέατα διεθνώς.

Η εικόνα της Αγίας Σοφίας είναι επιβλητική και όποιος την επισκέπτεται δεν μπορεί παρά να φύγει εκστασιασμένος, έχοντας αποκομίσει μοναδικές εικόνες της ασύλληπτης αρχιτεκτονικής της.

ag1

Δυο λόγια για την ιστορία της ανοικοδόμησής της

Ο ναός κτίστηκε στη θέση όπου ο Μ. Κωνσταντίνος, ή σύμφωνα με άλλους ο γιός του Κωνστάντιος, ίδρυσε τον πρώτο ναό της Αγίας Σοφίας που εγκαινιάστηκε το 360. Μέτα από πολλές ανοικοδομήσεις και καταστροφές, η τελευταία κατάρρευση του ανατολικού τμήματος του τρούλου ήλθε το 1346, με τις τελευταίες επισκευές να μην αλλοιώνουν σημαντικά το προηγούμενο έργο του Ισίδωρου του νεότερου.

Μετά από την άλωση της πόλης από τους Τούρκους ο ναός της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε τζαμί, και στο εξωτερικό του προστέθηκαν στις τέσσερις γωνίες του μιναρέδες. Στο εσωτερικό τοποθετήθηκαν πίνακες που περιείχαν ρητά από το Κοράνι. Εργασίες συντήρησης έγιναν από τους διάσημους αρχιτέκτονες, αδελφούς Fossati, το 1847. Από το 1934 έως και σήμερα, όμως, ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ιστορικό και αρχαιολογικό μουσείο.

ag2

 

Δυο λόγια για την αρχιτεκτονική της

Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία περιβάλλεται από δύο αυλές, τη βόρεια και τη δυτική, η οποία καλείται και αίθριο. Από το αίθριο πέντε πύλες οδηγούν στον έξω νάρθηκα και έπειτα άλλες πέντε στον εσωτερικό. Η μεσαία από αυτές τις πύλες ονομάζεται Μεγάλη ή Ωραία Πύλη. Από εκεί εννέα πύλες, τρείς ανά κλίτος, οδηγούν στον κυρίως ναό.

Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται διάφορα προσαρτήματα υψίστης ιστορικής σημασίας. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη, με το μεσαίο να έχει τη διπλάσια διάσταση από τα άλλα δύο.

ag5

Στο εσωτερικό του ναού κυριαρχούν λιτές γραμμές. Υπάρχουν τέσσερεις πεσσοί οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα στα οποία φέρονται επιθόλια τόξα, που όλα μαζί αποτελούν τη βάση για τον τεράστιο θόλο του τρούλου.

Πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος λάμπει από το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό διεισδύει στο ναό από τα εκατό παράθυρα της εκκλησίας, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως ο θόλος κρέμεται από τον ουρανό.

ag3

ag4

ag6

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ