Στον συναρπαστικό κόσμο των γεύσεων και της γαστρονομίας, οτιδήποτε καινούριο και φρέσκο, απλά και σαν είδηση, τραβά σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον όλων όσοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το χώρο.

Πόσο μάλιστα όταν αφορά τη χρήση ενός φυσικού προϊόντος το οποίο στο άκουσμα του, μέχρι πριν από μερικά χρόνια (όχι πολλά για την Ελλάδα), αποτελούσε «ταμπού» για μια ολόκληρη κοινωνία, εντελώς ανενημέρωτη πάντως και απρόθυμη να ενδιαφερθεί για να μάθει.

Syncbnb: Η κορυφαία εφαρμογή που φτιάχτηκε από 6 Έλληνες και βοηθάει ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδά τους


Ακόμα και σήμερα μάλιστα, με όλον αυτόν τον καταιγισμό των πληροφοριών και την εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε έρευνες και μελέτες, το χειλάκι ακόμα και των πιο ειδικών συνεχίζει να «σκάει» στο άκουσμα της λέξης «Κάνναβη» και δη της «βιομηχανικής».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2013 έχει επέλθει πλέον και επισήμως ο διαχωρισμός της βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης. Ο νόμος 4139, όπως αριθμείται, ορίζει ότι δεν θεωρούνται ναρκωτικές ουσίες «τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%».

Σημειώνουμε ότι η διαφορά ινδικής και βιομηχανικής κάνναβης βρίσκεται στην περιεκτικότητα της ευφορικής ουσίας Δ9 τετραϋδροκανναβινόλης. Στη βιομηχανική, η περιεκτικότητα της συγκεκριμένης ουσίας είναι κατά πολύ μικρότερη της ινδικής, καθώς ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 0,2%. Επομένως, δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει σωματικές ή ψυχικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρόλα αυτά, το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε τρία ολόκληρα χρόνια μετά. Ήταν μάλιστα Απρίλιος του 2016 όταν υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προκειμένου να καταστεί επιλέξιμη αγροτική δραστηριότητα για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης (επιδότηση).

Σήμερα, από κλωστική κάνναβη παράγονται ίνες για σχοινιά, υφαντά, σπάγκοι, και πλήθος άλλων προϊόντων, ενώ από την ξυλώδη μάζα του φυτού, μπορεί να παραχθούν μοριοσανίδες, υλικά μονώσεων και οικοδομής, αλλά και χαρτί. Όσο για τους σπόρους της κάνναβης, αποτελούν την πρώτη ύλη για προιόντα ελαίου, καλλυντικά, σαπούνια, ζωοτροφές, βερνίκια, καθώς και τροφές ωδικών πτηνών (κανναβούρι). Τέλος ο πολτός της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμη ύλη…

Πριν από τρεις μήνες, έκανε την εμφάνιση της στην ελληνική αγορά μια παραδοσιακή γραβιέρα με σπόρους κάνναβης, η οποία μάλιστα κέρδισε και το Βραβείο Καινοτομίας στην 5η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Γενάρη στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν του καταστήματος Tseligas Delicatessen, το οποίο λειτουργεί στο Κερατσίνι από το 1981 και το οποίο αφού ξεκίνησε σαν ατομική επιχείρηση από τον Αχιλλέα Σαριγκαλά, το 2003 μεταβιβάστηκε στις κόρες του Ελευθερία και Παρασκευή και λειτουργεί πλέον σαν ομόρυθμη εταιρία.

Αegean: Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με έκπτωση 35%! Ισχύει για κρατήσεις ως 19/2

Το Tseligas Delicatessen, με παρουσία και στο διαδίκτυο ως e-shop στη διεύνθυνση http://www.tseligas.com και .gr, είναι κατά βάση ένα κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων με περισσότερη ειδίκευση στα τυριά και στα αλλαντικά (θα βρείτε όμως και αλίπαστα, παξιμάδια, όσπρια, μέλια και μπαχαρικά), ενώ διαθέτει και μια σειρά από προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Πριν από τρία χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει, εκτός των άλλων, ξεχωριστές γραβιέρες με την ετικέτα «Τσίλιγκο», σε συνεργασία με ένα τυροκομείο στην ορεινή Αργολίδα, όπως γραβιέρα με καπνιστή πάπρικα, με μπούκοβο, με θυμάρι και πιπέρι, αλλά και με μαύρη τρούφα, με κάρυ και με κουρκουμά. Υπάρχει, ακόμα, και μία με τρία διαφορετικά πιπέρια (τρικολόρ).
Όλες έχουν το ίδιο τυρί ως βάση, μια γραβιέρα από 90% πρόβειο και 10% κατσικίσιο γάλα από ζώα της συγκεκριμένης περιοχής, όπου βρίσκεται και το τυροκομείο. Η γραβιέρα στη συνέχεια ωριμάζει για 6-7 μήνες και είναι διαθέσιμη είτε σκέτη, είτε με 8 διαφορετικές προσμείξεις μπαχαρικών ή αρωματικών φυτών, ενώ υπάρχει και σκέτη πιο πικάντικη, ωρίμανσης που φτάνει τους 12 μήνες.

Ειδικότερα για τη γραβιέρα με σπόρους κάνναβης, μία πολύ έξυπνη επιχειρηματική ιδέα για τα κορίτσια από τον Πειραιά, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνουν ακόμα γνωστότερα τα προϊόντα τους, είναι σχεδόν ουδέτερη γευστικά, ωστόσο συνολικά το τυρί έχει ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή γεύση. Η γραβιέρα, της οποίας κάθε κεφάλι είναι περίπου 3 κιλά, περιέχει σπόρους βιολογικής καλλιέργειας οι οποίοι προήλθαν από την Ολλανδία.

Ιδέες για κοντινές ημερήσιες εκδρομές! 5 προορισμοί για μια οικονομική εξόρμηση

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Είναι μια από τις σημαντικότερες υπερτροφές στον πλανήτη, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τις φλεγμονές και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, τη χοληστερόλης ενώ η υψηλή συγκέντρωση σε Βιταμίνη Ε προφυλάσσει από το οξειδωτικό στρες το οποίο είναι επιβλαβές για τα κύτταρα. Είναι ιδανική πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου.

Τέλος, μεταξύ των υπολοίπων προϊόντων του Tseligas Delicatessen, ξεχωρίζουν τα κεφαλοτύρι Τρικάλων, Πεκορίνο και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, μανούρι Λάρισας, κασέρι Τρικάλων και η βαρελίσια φέτα Άργους.

3 «χαμένες» ημέρες για τη χώρα: Γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923

πηγή:tamtam

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ