Βρισκόμαστε μια ανάσα από το πρώτο (σχεδόν) καλοκαιρινό τριήμερο, το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Τη Δευτέρα (Πρωτομαγιά) τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια (λόγω της απεργίας).

Με δεδομένους τους περιορισμούς που θέτει αυτό το δεδομένο (ή η επιστροφή θα γίνει την Κυριακή ή από Τρίτη με πλοίο ή αεροπορικώς) ψάξαμε και βρήκαμε τέσσερις προορισμούς, τους οποίους μπορεί να προσεγγίσει κανείς εύκολα, με το αυτοκίνητό του, προορισμούς κοντινούς, αλλά όχι κοινούς. Προορισμούς εναλλακτικούς με λίμνες, αρχαιολογικό… ενδιαφέρον και υπέροχη φύση. Για να πιάσουμε και το Μάη τη Δευτέρα!

  • Λίμνη Τσιβλού 

Σε απόσταση 178 χλμ. από την Αθήνα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, χωμένη σε ένα πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται μια λίμνη με ασυνήθιστη ιστορία μεν, μαγευτικής ομορφιάς δε.

Ακολουθώντας την εθνική Αθηνών Πατρών και στρίβοντας στην Ακράτα, θα προσπεράσετε τα χωριά Βούτσιμο και Καλαμιά και στη συνέχεια τον οικισμό του Πύργου. Μετά το υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στη Βαλιμή (υψόμετρο 970 μ.), ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει και πάλι και καταλήγει στη λίμνη Τσιβλού, η οποία βρίσκεται στο βάθος μια κοιλότητας, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση.

Η ιστορία της είναι ασυνήθιστη, καθώς δεν βρισκόταν από πάντα εκεί… Δημιουργήθηκε μόλις το 1913, όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός! Οι σκελετωμένοι κορμοί των πλατάνων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της λίμνης, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια βαθιά πυκνόφυτη ρεματιά.

Οι όχθες της λίμνης προσφέρονται για πεζοπορία και για ποδήλατο, ενώ φυσικά σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές και όχι μόνο.

Οσο για το πού μπορεί να μείνει κανείς, η Ζαρούχλα με τα πέτρινα καλοδιατηρημένα της σπίτια κα το πυκνό δάσος τριγύρω είναι η κοντινότερη επιλογή. Κοντά, σχετικά, είναι και τα Καλάβρτα, το Διακοπτό και λίγο πιο μακριά το Αίγιο.

Αν κάποιος επιλέξει να επισκεφθεί την περιοχή μπορεί να επισκεφθεί επίσης το διάσημο καταρράκτη Υδατα της Στυγός, εκεί που κατά τη μυθολογία η μητέρα του Αχιλλέα τον βούτηξε στο νερό και έγινε άτρωτος (εκτός φτέρνας από όπου τον κρατούσε).

#tsivlou #tsivlou_lake #lake #water #sunshine #trees #tree #mountain #forest #blue #peloponese #greece #τσιβλου #λιμνη

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vasiliki A. (@vassoulina) στις

#τσιβλου #χαλαρα #παραδεισος

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη isaak sarianidis (@isaak_sarianidis) στις

  • Φενεός λίμνη Δόξα

Σε απόσταση 162 χλμ. από την Αθήνα, στην πανέμορφη Ορεινή Κορινθία, ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, περιτριγυρισμένη από 9 χωριά του Φενεού βρίσκεται η λίμνη Δόξα.

Ακολουθώντας την εθνική Αθηνών-Πατρών στρίβοντας στο Κιάτο για  Στυμφαλία και Φενεό καθώς προχωράτε θα βρεθείτε σε ένα τοπίο που από πολλούς χαρακτηρίζεται ελβετικό με καταπράσινα βουνά, ρυάκια και γάργαρα νερά, αλλά και μια κουκλίστικη λίμνη στο τέλος της διαδρομής.

Η λίμνη Δόξα βρίσκεται στο οροπέδιο του Φενεού, σε υψόμετρο 850 μέτρων και στη μια άκρη της θα βρείτε το… Ποντικονήσι της Κορινθίας! Τι είναι αυτό; Μια λωρίδα γης που «μπαίνει» στη λίμνη και στην άκρη της βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου.

Ο δρόμος που κυκλώνει τη λίμνη προσφέρεται για πεζοπορία και ποδήλατο, ενώ από τις όχθες της λίμνης εύκολα προσεγγίζεται και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το οποίο κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα! Φωλιασμένο σε μια πλαγιά στο δάσος φημίζεται για την φρουριακή αρχιτεκτονική του και τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του. Ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά. Πρόκειται για ένα τριώροφο συγκρότημα με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, βασιλική με τρούλο. Στη δυτική πλευρά του ναού, υπήρχε καταπακτή που οδηγούσε σε ένα παταράκι, όπου λειτουργούσε «Κρυφό Σχολειό».

Οσο για το πού μπορεί να μείνει κανείς, το χωριό Γκούρα που είναι και η έδρα του Φενεού,ένα χωριό παραδοσιακό, με όμορφα σπίτια και μια επιβλητική εκκλησία στην πέτρινη πλατεία, διαθέτει μια σειρά από ξενώνες.

Επίσης, ξεχωριστό είναι και το χωριό Φενεός, σκαρφαλωμένο σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά, με θέα προς την Κοιλάδα. Κοντά στην αρχαία Φενεός (Καλύβια),  βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του ναού του Ασκληπιού. Βορειότερα, στο βουνό, βρίσκεται ο οικισμός Πανόραμα, όπου και ο περίφημος βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου (13ος αι.).

Από τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Μεσινό και Μόσια και κατόπιν να επιστρέψετε στην έδρα του Δήμου Φενεού, την Γκούρα. Η Ευρωστίνη (Ζάχολη) είναι χωριό ορεινό και πανέμορφο. Κάποτε, χαρακτηριζόταν η «μητρόπολη» της δυτικής Κορινθίας. Τρία είναι τα βασικά αξιοθέατα του χωριού. Το «ρέμα μύλων Ζάχολης», το σημείο όπου ο Ζαχολίτικος ποταμός διασχίζει το χωριό, ο ναός του Αη Γιώργη και το ξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας.

#lakedoxa #agiosfanourios #greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Konstantina Angelopoulou (@konstantinaangelopoulou) στις

  • Στενή

Σε απόσταση 140 χλμ. από την Αθήνα, μόλις 38 χλμ. από τη Χαλκίδα βρίσκεται η… οροφή της Εύβοιας. Το όρος Δίρφη (κορυφή Δέλφι, υψόμετρο 1.743).

Από την άνω Στενή, ενός χωριού κτισμένου στις κατάφυτες πλαγιές του βουνού, θα ανηφορίσετε για την…. κορυφή. Αφού περάσετε από τη θέση Βρύση Γιατρού θα βρεθείτε στην καρδιά του δάσους με τις καστανιές και τα έλατα και ύστερα από 8 χλμ. θα μπορείτε να ατενίζετε την πιο ωραία θέα σε όλη την Εύβοια: Από τη μια το βουνό, από την άλλο το απέραντο γαλάζιο.

Οσο για το που θα μείνετε; Μα φυσικά στη Στενή, ένα χωριό χτισμένο σε μια επιβλητική ρεματιά με τρεχούμενα νερά και πλατάνια.  Σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, με πλατάνια, καστανιές, μαύρη ελάτη και τρεχούμενα νερά βρίσκεται η Στενή.

Φυσικά στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακά καφενεδάκι και ταβέρνες, με παραδοσιακά ψητά και μαγειρευτά φαγητά.

Εχοντας ως βάση τη Στενή οι μέρες σας μπορούν να περάσουν χαλαρά κάνοντας πεζοπορία ανάμεσα σε καστανιές, κερασιές και έλατα. Τόσο από την πηγή Κράτεια όσο και από τη Στενή, υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν στο καταφύγιο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρα. Επίσης,  είναι το μέρος που θα λατρέψουν όσοι κάνουν αναρρίχηση, ενώ στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται το φαράγγι της Αγάλης το οποίο θεωρείται ότι είναι από τα πιο βατά φαράγγια στην Ελλάδα.

Οι Στρόπωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά και αναβαθμίδες με καλλιέργειες. Την όμορφη πλατεία του χωριού στολίζουν βρύση με τρεχούμενο νερό, πλάτανος, κυπαρίσσια και μουριές.

Νότια στον καταπράσινο οικισμό των Καμπιών ρέει ο Καμπιώτης ποταμός. Ο οικισμός φημίζεται για τις πέστροφες αλλά και για τις μουριές τους. Από τις κάμπιες που παλιότερα ενδημούσαν σε αυτές, οι κάτοικοι παρήγαν μετάξι. Κάτω από τον οικισμό Καμπιά, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται σε σπηλιά. Από τα Καμπιά ξεκινάει ορειβατική διαδρομή για το όρος Ξηροβούνι και το φαράγγι του Χάβου που καταλήγει στην Αγία Κυριακή.

Στις ρεματιές της Στενής

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @thodoris_siou στις

  • Δελφοί Χρισσό 

Σε απόσταση 185 χλ. από την Αθήνα βρίσκεται ο «ομφαλός της Γης» με ιστορία γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Η περιοχή στην οποία  ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους προφανείς λόγους αλλά και για πολλούς άλλους. Οπως για τη μαγευτική φύση τριγύρω και το χωριό Χρισσό.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών απαιτεί χρόνο για την εξερεύνησή του. Η Κασταλλία Κρήνη είναι από τις στάσεις που θα πρέπει να κάνουν όλοι απαραιτήτως. Πρόκειται για την ιερά πηγή όπου πλενόταν η Πυθία, οι ιερείς και το προσωπικό του ναού, αλλά και οι θεoπρόποι (όσοι ήθελαν να συμβουλευτούν το μαντείο και την Πυθία). Η πρώτη κρήνη χρονολογείται στο 600-590 π.Χ. Η νεότερη μορφή της είναι εκείνη της Κασταλίας του Βράχου που χρονολογείται περί τον 1ο αιώνα π.Χ., περίπου 50 μ. ψηλότερα από το σημείο που βρισκόταν η αρχαϊκή.

Επίσης στη λίστα με αυτά που πρέπει να επισκεφθεί κανείς πρέπει να συμπεριλάβει το Αρχαίο Γυμνάσιο, το Ναό του Απόλλωνα, την Ιερά Οδό των Δελφών, ένα μονοπάτι με ανηφορική κλήση και μήκος περίπου 200 μ., το οποίο καταλήγει μπροστά στον ιερό βωμό, το Αρχαίο Στάδιο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο και φυσικά τo αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, εκεί όπου παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο η ιστορία του περίφημου δελφικού ιερού και του διάσημου μαντείου, μέσα από μια πλούσια συλλογή γλυπτών και αγαλμάτων.

Οι Δελφοί έχουν, βέβαια, και ένα σύχρονο κομμάτι. Μπορεί να μην είναι ο ορισμός του γραφικού αλλά θα κάνετε βόλτα στο κεντρικό δρόμο όπου θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ, ενώ η καλύτερη επιλογή για τη διαμονή σας είναι το Χρισσό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ από τους Δελφούς, ένα χωριό που θα σας γοητεύσει με την γραφική του ομορφιά. Αρχοντικά, πετρόχτιστες εκκλησίες, και μια κεντρική γραφική πλατεία με έναν μεγάλο πλάτανο και παραδοσιακά  ταβερνάκια και καφενεία θα σας κρατήσουν στο όμορφο χωριό…

#oubenonvapasseplaindre #greece #countryside #village #church

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yo Tebah (@yotebah) στις

“… mientras vivieron columnas contruyeron…” #Delfos #δελφοί

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carlos Castelló Vercher (@carloscv3) στις

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ