Η Αράχωβα δεν έγινε τυχαία ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς της χώρας, καθώς είναι ένας τόπος πραγµατικά ευνοηµένος από την ιστορία.

titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) fb-icon instagram

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνδέουν την Αράχωβα µε την οµηρική πόλη Ανεµώρεια, στους πρόποδες του Παρνασσού, ενώ για το σηµερινό της όνοµα δεν υπάρχει επίσηµη εκδοχή. Στα χρόνια της Eπανάστασης ήταν ήδη γνωστή ως «Ράχωβα», ονοµασία που, σύµφωνα µε µια ερµηνεία, προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «ράχις» και «ωβάς» και δηλώνει οικιστική ένωση.

Μικρό Καφέ: Η must στάση πριν ανέβεις στον Παρνασσό!

Κάποιοι ιστορικοί θέλουν να προέρχεται από το «Οrechova» («orech+ova»), που στα σλάβικα σηµαίνει τόπος µε πολλές καρυδιές, ενώ µια τρίτη εκδοχή υποστηρίζει πως προέρχεται από συνδυασµό του ελληνικού «ράχις» και της σλαβικής κατάληξης «ova», που δηλώνει τόπο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τόσο η Αράχωβα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκαν στη Φωκίδα και εντάχθηκαν στα διοικητικά όρια της Βοιωτίας, µε πρωτεύουσα τη Λιβαδειά, στις 6/7/1899. Ο σηµερινός «καλλικρατικός» δήµος Αράχωβας, µε έδρα το Δίστοµο, αποτελείται από τους πρώην δήµους Αραχώβης και Διστόµου και την πρώην κοινότητα Αντίκυρας.

Γιατί όλοι στην Αράχωβα πάνε στο Paramount Café Fun Restaurant;

Κεντρικός δρόµος

Ένας και µοναδικός είναι ο κεντρικός δρόµος του χωριού, και ποιος να το φανταστεί ότι αποτελεί µάλιστα τµήµα της Εθνικής Οδού Λιβαδειάς-Άµφισσας!

Όµως δεν παύει να είναι όλα αυτά τα χρόνια µια ολοζώντανη περαντζάδα. Mε τις γραφικές ταβέρνες, τα µοντέρνα cafés, τις φανταχτερές βιτρίνες των εµπορικών καταστηµάτων, µονοπωλεί το ενδιαφέρον µας κάθε στιγµή της ηµέρας! Αφήστε το αυτοκίνητό σας σε κάποιο από τα parking, γιατί πολύ απλά δεν θα το ξαναχρειαστείτε, παρά µόνο για το Χιονοδροµικό Κέντρο και καµιά εξόρµηση στις γύρω περιοχές!

Αράχωβα: Η καλύτερη στάση στο Λιβάδι για τους απανταχού καλοφαγάδες!

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Αξίζει να ανηφορίσετε µέχρι την κορυφή του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Γεωργίου, προστάτη της Αράχωβας, όχι µόνο µε τη θρησκευτική έννοια αλλά και µε την ιστορική.

Κατά την Τουρκοκρατία, και συγκεκριµένα κατά τη Μάχη της Αράχωβας, το 1826, η εκκλησία υπήρξε ορµητήριο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που αντιµετώπιζε τις τουρκικές δυνάµεις του Μουσταφά µπέη. Σύµφωνα µε τον θρύλο, ένα πουρνάρι 3.000 ετών αποτέλεσε το κρησφύγετο του αγωνιστή!

Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου σώζονται µέχρι σήµερα οι πολεµίστρες που κατασκεύασε ο οπλαρχηγός για να ενισχύσει τις θέσεις του.

Λαογραφικό Μουσείο…

Στολίδι για την Αράχωβα, πρόκειται για ένα κτήριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής αλλά και µεγάλης ιστορίας, που µας ταξιδεύει πίσω στο 1830.

Υπήρξε από τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα µετά το 1821, µε πρωτοβουλία των κατοίκων που έκαναν έρανο, ενώ και ο Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε χρήµατα από τον κρατικό προϋπολογισµό!

Ωστόσο, το 1910, µε δωρεά του Ανδρέα Συγγρού ιδρύθηκε νέο σχολείο. Το 2009 ανακηρύχθηκε διατηρητέο µνηµείο και αναστηλώθηκε, µε σκοπό να µετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας, για την ανάδειξη, µεταξύ άλλων, της σπουδαίας αραχωβίτικης παράδοσης στην υφαντική τέχνη!

Εγκάρσιος

Για να φτάσουµε µέχρι τον Αϊ-Γιώργη και να θαυµάσουµε την πανοραµική θέα, αρκεί να δοκιµάσουµε τους… καρδιακούς µας παλµούς στην ανηφορική οδό µε τα 264 σκαλοπάτια!

Πρόκειται για τον περίφηµο Εγκάρσιο, τον δρόµο που άνοιξε το 1927 µε την απειλή όπλου ο λήσταρχος Καραθανάσης, εφαρµόζοντας έναν πρωτότυπο και, όπως φάνηκε, ιδιαίτερα αποτελεσµατικό τρόπο… απαλλοτρίωσης για τη διάνοιξη του δρόµου που οδηγεί σήµερα στην κορυφή! Η θέα από ψηλά µάς ανταµείβει κάθε φορά!

Το θρυλικό bar της Αράχωβας που πρέπει να ανακαλύψεις!

Ρολόι “Η  Ώρα” 

Σήµα κατατεθέν της Αράχωβας, το διάσηµο Ρολόι, γνωστό και ως «Η Ώρα», πέρασε από αρκετές… δοκιµασίες στην ιστορία του, µε πιο επώδυνες τον σεισµό του 1870 και την ανατίναξη από τους Γερµανούς τον Μάρτιο του 1944.

 

Πρώην καµπαναριό του µητροπολιτικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται στον 18ο αι., οφείλει τη σηµερινή του µορφή, από το 1966, στον ηγούµενο της Μονής του Οσίου Λουκά, Γρηγόριο Καµβασινό.

Tον βράχο στον οποίο στέκεται οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν «Τυριά», καθώς χρησίµευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριού! Σύµφωνα µε τους παλιούς, από εδώ έκανε ο ντελάλης όλες τις σηµαντικές ανακοινώσεις προς τους κατοίκους του χωριού… Τip: Το Ρολόι είναι επισκέψιµο και προσφέρει µοναδική θέα! Zητήστε τα κλειδιά από το ΚΕΠ (στο δηµοτικό σχολείο)!

Ακουαρέλα: Δες γιατί γράφει ιστορία στις νύχτες μας στην Αράχωβα!

Σοκάκια

Για να γνωρίσετε την αυθεντική Αράχωβα, αξίζει να… παραστρατήσετε λίγο από τον πολύβουο κεντρικό δρόµο και να χαθείτε χωρίς πυξίδα στα υπέροχα σοκάκια της (πολλά από τα οποία απέκτησαν πρόσφατα οδοσήµανση) µε τα πετρόχτιστα καλντερίµια και τα γραφικά σπίτια.

Εκεί είναι που θα µυρίσετε πιο έντονα τον καπνό από τις καµινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιµάζουν οι νοικοκυρές στα σπιτικά τους…

Έτσι µόνο θα καταλάβετε ότι, όσο κοσµοπολίτικη κι αν είναι η Αράχωβα, διατηρεί τη γνησιότητα και τη γραφικότητα ενός αυθεντικού ελληνικού χωριού!

Βρύσες

Διάσηµες οι… βρύσες του χωριού, 6 στον πάνω οικισµό και 6 στον κάτω, το σύνολο 12, έχουν η καθεµιά το όνοµά της!

Και µπορεί να µην είναι πλέον απαραίτητες για να… ξεδιψάσει ο περαστικός, ωστόσο αποτελούν σύµβολα της ιστορίας µε έντονες λαογραφικές αναφορές.

Αυτή είναι η πιο… γλυκιά στάση που πρέπει να κάνεις στην Αράχωβα!

Άγαλµα του Καραϊσκάκη

Στη δυτική είσοδο του χωριού δεσπόζει το άγαλµα του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Ο σπουδαίος αυτός ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης πέτυχε στην Αράχωβα µια από τις µεγαλύτερες νίκες του, συγκεκριµένα τον Νοέµβριο του 1826, όταν κατατρόπωσε το στρατό του Μουσταφάµπεη.

 

Κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ την ολοκαίνουρια έκδοση του

Αράχωβα Magazine 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ