Με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, το πλοίο θα περάσει από τη Σίφνο, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σίκινο και η πυξίδα θα δείξει ως τελικό προορισμό τη Φολέγανδρο…

Το στολίδι αυτό βρίσκεται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές λόγω της πολύ ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα του, που οι κάτοικοί του (600 περίπου στον αριθμό) προσπαθούν εδώ και χρόνια να διατηρήσουν ακέραια.

Οι παραλίες στη Φολέγανδρο…

Μετρημένες στα δάχτυλα, αλλά τόσο εντυπωσιακές που δεν τις χορταίνεις. Σε καμία δεν θα δείτε να υπάρχουν οργανωμένες ξαπλώστρες, ενώ η πρόσβαση σε αυτές δεν είναι απλή υπόθεση. Σε κάποιες όπως για παράδειγμα στην Αγκάλη, ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει με δικό του μέσο ή με το τοπικό λεωφορείο. Σε άλλες όμως, θα πρέπει να περπατήσει μέσα από μονοπάτια ή να πάρει κάποιο από τα καραβάκια από το λιμάνι του Καραβοστάση ή από την Αγκάλη.

Στην κατηγορία αυτών των τελευταίων παραλιών και πέρα από τα Χοχλίδια, το Λιβάδι, η Αγκάλη και τον Αγιο Νικόλαο τα οποία δεν πρέπει να χάσετε, ανήκει και το Κάτεργο, που υπόσχεται να σας εξαντλήσει με την ομορφιά και τη γοητεία του.

Αλλωστε οι ντόπιοι το επιβεβαιώνουν, όταν τους ρωτήσετε για τα highlights του νησιού τους, ενώ θα σας πουν ότι το όνομα του οφείλεται στις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός, ότι σε αυτό το μέρος έκαναν κάποτε την εξόρυξη αιματίτη, που χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα σπίτια και τα σκάφη τους.

Το Κάτεργο βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να προλάβετε κάποιο από τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια από τον Καραβοστάση τις καθημερινές και φυσικά όταν ο καιρός το επιτρέπει ή αν είστε τολμηροί και υπομονετικοί, να ακολουθήσετε το μονοπάτι από το Λιβάδι. Η περιοχή είναι εντελώς ακατοίκητη και η παραλία «βλέπει» τη νησίδα Πελαγία.

Σε αυτό το σημείο του νησιού έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα και βαθιά νερά, να εξερευνήσετε τον αμμώδη βυθό, αλλά και να κάνετε ηλιοθεραπεία στην παραλία με τα βότσαλα.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα, δηλαδή σνακ τα οποία θα σας προτείνουμε να πάρετε από την εξυπηρετικότατη Κατερίνα στο «Πάμε Μπουγάτσα» (βρίσκεται στη Χώρα), πόσιμο νερό, αντηλιακό, πετσέτα και ομπρέλα μιας και δεν υπάρχει πουθενά σκιά, ούτε καν χώρος για να τρυπώσετε κάτω από τα βράχια από τα οποία περιβάλλεται.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: 20 λόγοι για να την επισκεφθείς! (PHOTOS)

Φολέγανδρος: Ένας original κυκλαδίτικος προορισμός! (Photos)

Η ακαταμάχητη γοητεία του νησιού με τις ατέλειωτες σειρές από ξερόλιθους τοίχους…

Αν και 32 μόλις χιλιόμετρα η Φολέγανδρος θεωρείται το πιο κοσμικό νησί της άγονης γραμμής. Η Χώρα της είναι φτιαγμένη από τρεις δροσερές, ασβεστωμένες και λιθόστρωτες πλατείες, οι οποίες παρότι βρίσκονται σε σειρά είναι πολύ πιθανό να σας μπερδέψουν κατά την περιήγησή σας.

Το χαρακτηριστικό λευκό τους έρχονται να «σπάσουν» οι πολύχρωμες πινελιές από τα ψηλά δέντρα και τις βουκαμβίλιες στα παραδοσιακά σπίτια, αλλά και οι ξύλινες καρέκλες και τα τραπεζάκια από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, αφού κάθε ένας από τους χώρους αυτούς έχει επιλέξει το δικό του χρώμα -σήμα κατατεθέν για να ξεχωρίζει.

 shutterstock
Βόλτα στο Κάστρο της Φολεγάνδρου που το πολιορκούν τα φωτογραφικά φλας…

Φωτογραφηθείτε με φόντο τα χαμηλά δίπατα ασβεστωμένα σπίτια ή μπείτε μέσα στις στοές του. Το κάστρο της Φολεγάνδρου είναι χτισμένο στην άκρη του γκρεμού, 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και ο μεσαιωνικός του οικισμός που κατοικείται μέχρι σήμερα διατηρεί ατόφιο το χαρακτήρα του.

Η γοητεία του µικρού …στο µεγαλείο του Αιγαίου!Από τον Τάσο Δούση!

Περπατήστε μέχρι την Παναγιά Παντάνασσα που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα μέσα στο Κάστρο και απολαύστε τη θέα που φτάνει μέχρι τη Μήλο και την Κίμωλο και λίγο πριν βγείτε από το Κάστρο κάντε μια στάση στα δεξιά σας στη Λότζια για να δοκιμάσετε ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο στον κήπο.

 Bovary.gr

Στη ρομαντική και πολυσύχναστη Χώρα συμβαίνει το εξής μαγικό: όλος ο κόσμος γίνεται μια παρέα. Ελληνες και ξένοι τουρίστες ενώνουν τη θετική και χαλαρή τους διάθεση για να ζήσουν την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία. Απόδειξη αυτού το καθιερωμένο βραδινό «ραντεβού» γύρω από την εκκλησία στην πλατεία της Πιάτσας με ένα καραφάκι ρακόμελο στο δίσκο από την Αστάρτη.

 Bovary.gr

Η κουζίνα στη Φολέγανδρο για τους καλοφαγάδες…

Στο νησί θα βρείτε νόστιμες επιλογές που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και τα βαλάντια, άλλωστε όπως είπαμε οι πλατείες είναι γεμάτες από ταβέρνες και εστιατόρια. Το παραδοσιακό πιάτο είναι το «ματσάτα», χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με κόκορα κοκκινιστό, κουνέλι ή σουτζουκάκια ή με το ντόπιο τυρί «σουρωτό» και δεν θα βρείτε καλύτερα από αυτά στη «Συνάντηση» στην Ανω Μεριά, η παράδοση της οποίας κρατάει 100 χρόνια.

 Bovary.gr

Ακόμη, στις γευστικές προτάσεις που δεν πρέπει να χάσετε ανήκουν τα ρεβίθια φούρνου σε πήλινο όπως αυτά που φάγαμε στην ταβέρνα «Το Ασύγκριτο», τα θαλασσινά στη «Χρυσοσπηλιά», η «καρπουζένια», δηλαδή η γλυκιά πίτα των ντόπιων με καρπούζι, μέλι και σουσάμι, αλλά και το θυμαρίσιο μέλι που φτιάχνουν οι ντόπιοι.

Η εκκλησία της Παναγίας με τον φιδωτό ανήφορο…

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού με θέα που κόβει την ανάσα. Η εκκλησία της Παναγίας στέκει επιβλητικά στην κορυφή της Φολεγάνδρου.

Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να περπατήσετε τα ανηφορικά ασβεστωμένα φαρδιά σκαλοπάτια με το φιδωτό σχήμα, που ξεκινούν από το Δημοτικό Σχολείο στην πλατεία της Πούντας.

Θα σας πάρει περίπου είκοσι λεπτά αλλά αν το επιχειρήσετε κατά τη δύση του ηλίου, η εικόνα του τοπίου από τον περίβολο της εκκλησίας θα σας ανταμείψει. Η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου, ενώ σύμφωνα με το φολεγανδρίτικο έθιμο, το Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας σε όλα τα σπίτια του νησιού.

Ο οικισμός της Ανω Μεριάς…

Ο δεύτερος μεγάλος οικισμός της Φολεγάνδρου είναι η Άνω Μεριά. Βρίσκεται κατά μήκος της βορειοδυτικής άκρης του νησιού και έχει αγροτικό χαρακτήρα. Τα σπίτια είναι διάσπαρτα και οι κάτοικοι καλλιεργούν τη γη τους στις «θεμωνιές».

Το λαογραφικό μουσείο στη Φολέγανδρο…

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό συγκρότημα τεσσάρων κτισμάτων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα με όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρησιμοποιούσε μια ντόπια οικογένεια ώστε να είναι αυτόνομη και να έχει ότι χρειάζεται για την διατροφή και την ένδυση της.

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει από την παραδοσιακή ένδυση των Φολεγανδριτών μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού μιας παλιότερης εποχής . Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια στην Ανω Μεριά και είναι ανοιχτό το καλοκαίρι.

Το δυσπρόσιτο σπήλαιο στα βορειοανατολικά του νησιού…

Ο λόγος για τη Χρυσοσπηλιά, ένα σπήλαιο γεμάτο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που θεωρείται πως ήταν χώρος τελετών ενηλικίωσης εφήβων τον 4ο αιώνα π.Χ. Η πρόσβαση σε αυτό το σπήλαιο γίνεται μόνο από τη θάλασσα.

Η Φολέγανδρος μέσα από το φακό του Bovary.gr…

 Bovary.gr
 Bovary.gr
 Bovary.gr
Πηγή: Bovary.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ