Ένα θεματικό χωριό βαμμένο σε λευκό και γαλάζιο με θέα τη θάλασσα ήταν για χρόνια ο κρυφός προορισμός για τους ψαγμένους της Ευρώπης και της Ασίας!

subu-said

Δεν ξεχώρισε μόνο για την τοποθεσία του, χάρη στην οποία αποτέλεσε σημαντικό προπύργιο των Γερμανών κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για την φήμη του ως τόπος έμπνευσης σπουδαίων καλλιτεχνών. Ο Πάουλ Κλέε, ο Louis Moillet και ο Άουγκουστ Μάκε ήταν μερικοί από τους εικαστικούς που επισκέφθηκαν ή έμειναν για κάποιο διάστημα στο Sidi Bou Said.

subu-said

Μόλις 20χλμ από την Τύνιδα, η κωμόπολη(στα χαρτιά δεν είναι χωριό) που πήρε το όνομά της από έναν εκπρόσωπο της μουσουλμανικής θρησκείας, τον Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji, αποτελεί ένα ειδυλλιακό μέρος για να ζει κανείς.

subu-said

Στενά σοκάκια, γαλανόλευκα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά και μικρά γραφικά μαγαζάκια θυμίζουν τοπίο αιγαιοπελαγίτικο, με θέα στο εκτυφλωτικό ηλιοβασίλεμα της Τυνησίας. Τη δεκαετία του 1920 ο βαρόνος Rodolphe d’Erlanger διέταξε όλα τα σπίτια να βαφτούν σε λευκό και μπλε κι έκτοτε αυτή η παρέμβαση στην εμφάνιση της περιοχής έχει διατηρηθεί.

subu-saidΠαλάτι Ennejma Ezzahra

Το κορυφαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι το παλάτι του βαρόνου Rodolphe d’Erlanger (1872-1932), που καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς κι έπειτα από τα συμμαχικά στρατεύματα, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αργότερα, μετά το θάνατο του γιου και κληρονόμου του βαρόνου Leo Alfred Frédéric d’Erlanger (1978),στον όποίο είχαν περάσει τα δικαιώματα του παλατιού, η σύζυγός του το πούλησε στην Κυβέρνηση της Τυνησίας, που το αξιοποίησε, μετατρέποντάς το σε Μουσείο.

subu-said

Το παλάτι περιλαμβάνει σπάνιες αντίκες και θησαυρούς, μερικά μερικοί από τους οποίους ανήκαν κάποτε στον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή κι έφτασαν αργότερα στα χέρια του βαρόνου!

Το παλάτι φιλοξενεί -παράλληλα- το “σπίτι της αραβικής και μεσογειακής μουσικής”, έναν συναυλιακό χώρο, που φιλοξενεί καλλιτέχνες με επιρροές από τις χώρες της Μεσογείου.

subu-saidΤο Sidi Bou Said ήταν ένα μέρος που αγάπησε και έζησε ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκό, όσο δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Τυνησίας.

Ενώ, ήδη από τον 18ο αιώνα αρκετοί ζάμπλουτοι Τούρκοι είχαν ανακαλύψει αυτό το ονειρεμένο μέρος κι είχαν χτίσει πολυτελείς επαύλεις, για να κάνουν τις διακοπές τους τα καλοκαίρια.

Για να το επισκεφθεί κανείς θα πρέπει να πάρει το τραίνο TGM, με αφετηρία την Τύνιδα και τερματικό σταθμό την πόλη La Marsa.

subu-said

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ