Η πλούσια κρητική παράδοση που πηγάζει μέσα απο ήθη και έθιμα, αντικείμενα ακόμα και…θρύλους καθιστά την ταυτότητα κα την ιστορία του νησιού γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο!

Απο τους Κατερίνα Ριγκου, Κατερίνα Φωτοπούλου & Θοδωρή Ρούσση

Στιβάνια

Γνήσιες χειροποίητες κρητικές µπότες που ακόµα επιζούν µες τον χρόνο. Τα στιβάνια λοιπόν, που… µετονόµασαν και την οδό Σκρύδλωφ σε Στιβανάδικα στην Παλιά Πόλη των Χανίων λόγω της παραδοσιακής παρασκευής τους σε αυτό το σηµείο, τα συναντάµε σε πολλά σηµεία της κρητικής ιστορίας. Παρ’ ότι στις µέρες µας τα παλιά τσαγκαράδικα έχουν αντικατασταθεί κυρίως από µαγαζιά µε σουβενίρ, τουριστικά και διάφορα τοπικά προϊόντα, υπάρχει και σήµερα ένα εργαστήριο εκεί, όπου σας δίνεται η δυνατότητα να παραγγείλετε ένα υπέροχο χειροποίητο ζευγάρι από γνήσιο δέρµα. Το κόστος του θα φτάσει γύρω στα €150.

Οι τάφοι των Βενιζέλων

Στην όµορφη τοποθεσία του Προφήτη Ηλία, µόλις 5 χιλιόµετρα ανατολικά από την Πόλη, συναντάµε τα µνήµατα δύο σηµαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή. Γύρω από τους τάφους έχει διαµορφωθεί ένα όµορφο µικρό πάρκο και η θέα προς τα Χανιά είναι εκθαµβωτική. Η τοποθεσία της ταφής αποτέλεσε προσωπική επιθυµία του ίδιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς βρίσκεται λίγα χιλιόµετρα µακριά από το σπίτι του στη Χαλέπα. Η σηµασία του χώρου ενισχύεται και µε τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλεδάκη ή Καγιαλέ, ο οποίος το 1897 -και ενώ οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάµεων βοµβάρδιζαν τους Κρήτες επαναστάτες- έκανε το κορµί του κοντάρι για να βαστήξει υψωµένη τη Γαλανόλευκη…

Μαντινάδες

Αποτελούν κοµµάτι της ταυτότητας του νησιού! Αποτελούν την εξέλιξη µιας παράδοσης που είχε ήδη αναφερθεί στους βυζαντινούς χρόνους αλλά έχει την αφετηρία της µάλλον στην αρχαιότητα. Αρκετοί Κρητικοί σκαρώνουν αυτοσχέδιους στίχους για να εκφράσουν συναισθήµατα, σκέψεις, αλήθειες βγαλµένες µέσα από τη ζωή… Οι µαντινάδες χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες (περιπαικτικές, επαινετικές, ερωτικές, φιλοσοφικές) και είναι ένας πραγµατικός θησαυρός της ζωντανής λαϊκής παράδοσης.

Κρητικός γάμος

Αυτές είναι οι ομορφότερες παραλίες στα Χανιά! (PHOTOS)

Λένε ότι αν δεν το ζήσεις δεν πρόκειται να το καταλάβεις. Συνήθως αναφέρονται στο γαµήλιο γλέντι που συνήθως κρατάει τρία µερόνυχτα αλλά ο παραδοσιακός κρητικός γάµος διακρίνεται για την πληθωρικότητα και την πρωτοτυπία των εθίµων του, τα οποία στις επαρχιακές περιοχές του νησιού διατηρούνται µέχρι σήµερα. Βρείτε λοιπόν έναν γάµο, «τρυπώστε» και θα καταλάβετε από πρώτο χέρι την έκφραση «κρητική φιλοξενία»!

Κρητική λύρα

Συνοδεύει τις χαρές αλλά και αποτελεί γιατρικό στις λύπες των ντόπιων και όσων µπορούν να τη νιώσουν. Ο ήχος της δονεί την κρητική ψυχή σε όλο της το βάθος… Τρίχορδη, αχλαδόσχηµη, βαστά τις ρίζες της από τα βυζαντινά χρόνια και παίζεται µε δοξάρι, ενώ αποτελείται από το κοίλο µέρος, το «καυκί» (από ξύλο καρυδιάς, µουριάς ή ασφένταµου) και το πρόσθιο µέρος, το «καπάκι», από σπάνιο ξύλο («κατράνι») ηλικίας έως και µερικών αιώνων!

Θρύλος των Δροσουλιτών

Χτισµένο στα 1370 από τους Ενετούς στο νοτιοανατολικότερο σηµείο του νοµού Χανίων, στην περιοχή των Σφακίων, συναντάµε το πασίγνωστο Φραγκοκάστελλο. Κάθε χρόνο, νωρίς το πρωί της 18ης Μαΐου, οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως βγαίνουν οι Δροσουλίτες, ανθρωπόµορφες φιγούρες µε όπλα, που κατευθύνονται προς τον εγκαταλειµµένο ναό του Αγίου Χαράλαµπου. Οι ρίζες του συγκεκριµένου θρύλου εντοπίζονται στη θυσία του οπλαρχηγού Χατζηµιχάλη Νταλιάνη και των ανδρών του, που έπεσαν πολεµώντας τους Οθωµανούς το 1828. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αντικατοπτρισµό, οι περισσότεροι όµως προτιµούν να αφεθούν στη… γοητεία του µεταφυσικού.

Α.Ο. Πλατανιά

Διασκεδάζουμε στα Χανιά: Αυτά είναι τα καλύτερα nightlife στέκια της πόλης!

To καµάρι του χανιώτικου ποδοσφαίρου, που αγωνίζεται από τη σεζόν 2012-13 στη Super League, ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη. Λέγεται ότι η κοκκινόασπρη εµφάνισή του ξεκίνησε από το γεγονός ότι οι παίκτες έραψαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στολές από γερµανικές σηµαίες που είχαν κλέψει. Το σήµα του Πλατανιά είναι το κόκκινο… τριφύλλι.

Κρητικό µαχαίρι

Συνδεδεµένο άρρηκτα µε την ιστορία και την παράδοση της Κρήτης, αποτελεί σύµβολο διαχρονικής αξίας και βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι της Κρήτης. Η µαντινάδα που αναγράφεται κάθε φορά επάνω του άλλοτε εκφράζει τη φιλία, άλλοτε τον έρωτα και άλλοτε την άµυνα στον εχθρό. Ο τρόπος κατασκευής των κρητικών µαχαιριών, τα χαρακτηριστικά τους και η διακόσµησή τους, πραγµατικά, ανάγονται σε µια ιεροτελεστία, ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι γύρω από τη «µυθική» του διάσταση έχουν γραφτεί ακόµα και µαντινάδες, δοξασίες, ποιήµατα και δηµοτικά τραγούδια! Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων ήδη από τη Μινωική Εποχή και αργότερα στην περίοδο της Ενετοκρατίας, όπου υπήρχαν µαχαιράδικα στο Ηράκλειο, ενώ από την εποχή της Τουρκοκρατίας, µετά το 1669, η τέχνη τους γνώρισε µεγάλη λαµπρότητα στα Χανιά. Αφενός οι πρώτοι τεχνίτες ήταν Τούρκοι, γρήγορα όµως εµφανίστηκαν και Κρητικοί τεχνίτες, οι οποίοι ειδικεύτηκαν και δηµιούργησαν µοναδικά δείγµατα της τέχνης τους (η σηµερινή οδός Σήφακα στην Παλιά Πόλη ήταν -και είναι- γνωστή ως Μαχαιράδικα). Τα µαχαιροποιεία µέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα γνώρισαν µεγάλη άνθιση στο νησί, όµως πλέον το επάγγελµα του µαχαιρά τείνει να εξαλειφθεί στο πέρασµα του χρόνου, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν και σήµερα µαχαιροποιεία, και µάλιστα άκρως αντιπροσωπευτικά της κρητικής παράδοσης.

Cretan Knives Skalidakis

Έκθεση & εργαστήριο: Γ. Καραϊσκάκη 13-15, Χανιά, Τ. 2821098827, Έκθεση: Καραολή Δηµητρίου 8, Παλιό Λιµάνι, Τ. 28210 45333, e-shop: www.cretanknives.gr, www.skalidakis.com

Η επιχείρηση Cretan Knives Skalidakis είναι η απόδειξη της τέλειας συνύπαρξης του παλιού µε το νέο, της παράδοσης µε την εξέλιξη, της ιστορίας µε το σήµερα.Πρόκειται για µια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε στα Χανιά το1938, όταν ο Ηρακλής Σκαλιδάκης, από τους πρώτους µαχαιροποιούς στην πόλη, δηµιούργησε το πρώτο µαγαζί στα Μαχαιράδικα, το οποίο κατάφερε µε την πάροδο των χρόνων να κάνει την παράδοση τέχνη. H τέχνη εξελίχθηκε και εκσυγχρονίστηκε σε άψογη αρµονία µε την παράδοση και πλέον το όνοµα Σκαλιδάκης έχει ταυτιστεί µε οτιδήποτε αφορά το µαχαίρι, παραδοσιακό ή µη.

Στο τιµόνι σήµερα της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά, µε τα αδέρφια Ηρακλή, Γιώργο και Κατερίνα Σκαλιδάκη. Τα αυθεντικά χειροποίητα κρητικά µαχαίρια φτιάχνονται στο εργαστήριο µε παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο τρόπο. Η λαβή από φυσικά και ζωικά προϊόντα ή από τεχνητά υλικά υψηλών προδιαγραφών, δουλεύοντας τη λάµα µε το σφυρί στο καµίνι και τον τροχό, µε άριστης ποιότητας ατσάλια, όλα αυτά αποδεικνύουν την άξια συνέχεια της ιστορίας και της τέχνης. Η εξέλιξη όµως δεν περιορίζεται στην τέχνη αυτή καθ’ αυτή αλλά και στην ίδια την επιχείρηση, καθώς µόλις εγκαινίασε το ολοκαίνουριο κατάστηµα επί της οδού Καραϊσκάκη στο κέντρο της πόλης, σε έναν µεγάλο χώρο µε εξαιρετικό design και σύγχρονη αισθητική που σε προκαλεί να τον επισκεφθείς! Εκεί είδαµε ό,τι αφορά το µαχαίρι… από το παραδοσιακό, χειροποίητο κρητικό µέχρι ολοκληρωµένες συλλογές από τις καλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του κόσµου και µάλιστα πολλές από αυτές σε αποκλειστικότητα στα Χανιά, όπως επίσης είδη κουζίνας και επαγγελµατικού εξοπλισμού.

Cretan Knives Skalidakis

Πηγή Best in travel Chania 2017 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε μόλις με ένα κλικ εντελώς δωρεάν τον καλύτερο οδηγό για τα Χανιά!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ