Ο φημισμένος ναός Jokhang στη Λάσα, ένας από τους ιερότερους χώρους του θιβετιανού Βουδισμού, επλήγη από πυρκαγιά χθες, Σάββατο, η οποία γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αλλά η έκταση των ζημιών παραμένει άγνωστη.

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο μοναστήρι αυτό που χτίστηκε τον 7ο αιώνα στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λάσας, και πλέον περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco, μετάδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ινδία: Η κοιλάδα των λουλουδιών! Όταν τα χιόνια λιώσουν,χιλιάδες λουλούδια εμφανίζονται στα Ιμαλάια

Αποτέλεσμα εικόνας για ναό Jokhang

Αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Θιβέτ μετέβη αμέσως στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Tibet Daily.

Ένα μαγευτικό θέαμα! Οι ουρανοξύστες του Ντουμπάι μέσα στην ομίχλη

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα μέρος της στέγης του μοναστηριού να φλέγεται και ένα πυκνό σύννεφο καπνού να το έχει σκεπάσει.

Ωστόσο στο Twitter, το οποίο είναι μπλοκαρισμένο στην Κίνα, Θιβετιανοί που ζουν στο εξωτερικό έγραψαν ότι οι φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες για την πυρκαγιά που δημοσιεύτηκαν, γρήγορα λογοκρίθηκαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ναό Jokhang

Πηγές στη Λάσα, δήλωσαν ότι “η αστυνομία απείλησε όσους τυχόν δημοσιεύσουν φωτογραφίες ή πληροφορίες που δεν είναι επίσημες σχετικά με τη φωτιά”, έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Μπάρνετ, ειδικός για το Θιβέτ που έχει την έδρά του στο Λονδίνο.

Mια βόλτα στην Roca Vecchia…Οι επιβλητικοί βράχοι,τα τιρκουάζ νερά,η άσπρη άμμος, κάνουν την περιοχή ιδανικό προορισμό

Η καταστροφή σημειώθηκε την ώρα που οι Θιβετιανοί γιόρταζαν το Σάββατο το Λοσάρ, την παραδοσιακή τους Πρωτοχρονιά που άρχισε την Παρασκευή, όπως και η κινεζική Πρωτοχρονιά με την οποία άρχισε το νέο σεληνιακό έτος του Σκύλου. Επομένως, το μοναστήρι ήταν κλειστό για το κοινό το Σάββατο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ναό Jokhang

Η Κίνα, η οποία πήρε τον έλεγχο του Θιβέτ το 1950, κατηγορείται συχνά για άσκηση πολιτικής που έχει στόχο να αφανίσει τον θιβετιανό πολιτισμό που βασίζεται στον Βουδισμό.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει, από την πλευρά του, ότι προσέφερε στην περιοχή των Ιμαλαΐων καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ