Μοιάζει να βρίσκεται στη μέση του… πουθενά κι όμως αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος.

Η Ισλανδία είναι μια νησιωτική χώρα στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ( http://bit.ly/qrWfxi ), λίγο νοτιότερα του Αρκτικού Κύκλου, με το 10% της επιφάνειάς της είναι καλυμμένο από παγετώνες. Βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία και τη Νορβηγία και έχει μόλις 320.543 κατοίκους. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ρέικιαβικ, από το οποίο ξεκινά και σταματά ένας περιμετρικός δρόμος περίπου 1.400 χλμ., που κάνει το γύρο του νησιού.

Svmnafellsjvkull: Το εντυπωσιακό σπήλαιο στην Ισλανδία που είναι πολύ ομορφότερο από το όνομά του!

Το σκηνικό κάθε γωνιάς αυτής της ιδιαίτερης χώρας, είναι εντυπωσιακό: αμέτρητοι καταρράκτες, γκέιζερς ή θερμοπίδακες (ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά «εκρήγνυνται» και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού), παγετώνες και θερμές πηγές, χαριτωμένες πόλεις, άλογα που καλπάζουν, πεδιάδες λάβας… ίσως ό,τι πιο κοντινό σε κάποιον άλλον πλανήτη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κινηθεί κανείς κατά μήκος του περιμετρικού οδικού δικτύου που περικυκλώνει το νησί. Αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, τα λεωφορεία περνούν τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν, ενώ πολλοί επιλέγουν και τη λύση του ποδήλατου. Το κυρίως οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο, αλλά έξω από τις πόλεις, πολλοί από τους δρόμους είναι χωμάτινοι και το ορεινό οδικό δίκτυο απαιτεί συνήθως όχημα 4Χ4.

Εμείς θα σας.. ταξιδέψουμε ξεκινώντας από το Ρέικιβιακ, συνεχίζοντας βορειοανατολικά του νησιού και καταλήγοντας πάλι στην πρωτεύουσα.

Πρώτη στάση: Ρέικιαβικ

Για να ξεπεράσετε το jet lag από το τουλάχιστον 8 ωρών ταξίδι (από την Αθήνα, με μία στάση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα), κάντε μια βόλτα στον πολυσύχναστο δρόμο Laugavegur για να χαζέψετε τον κόσμο και τις βιτρίνες και να ψωνίσετε. Το εντυπωσιακό κτίριο που μοιάζει με πύραυλο είναι η Hallgrímskirkja, η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ισλανδία. Επισκεφτείτε την κορυφή της και θαυμάστε την καλύτερη θέα προς τις χαριτωμένες στέγες των σπιτιών του Ρέικιαβικ. Επιστρέψτε στην οδό Laugavegur το βράδυ, για να πιείτε το ποτό σας στα πιο γνωστά μπαρ του Ρέικιαβικ ή να δειπνήσετε στα σοφιστικέ εστιατόρια.

Ο «χρυσός κύκλος»

Ακριβώς έξω από το Ρέικιαβικ, βρίσκεται ο λεγόμενος «χρυσός κύκλος» ( http://www.goldencircleiceland.com ), μια τουριστική περιοχή με ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδρομή, που καλύπτει περίπου 300 χιλιόμετρα, από το Ρέικιαβικ προς το κέντρο του νησιού και πάλι πίσω.

Οι τρεις βασικές στάσεις στη διαδρομή είναι το εθνικό πάρκο Þingvellir, ο καταρράκτης Gullfoss («χρυσός καταρράκτης») και η ενεργή γεωθερμικά κοιλάδα του Haukadalur, όπου βρίσκονται οι θερμοπίδακες Geysir και Strokkur. Άλλες στάσεις περιλαμβάνουν το κρατήρα του ηφαιστείου Kerið, το χωριό Hveragerði, την εκκλησία Skálholt και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Nesjavellir.

Το εθνικό πάρκο της Þingvellir είναι η περιοχή της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης του κόσμου, που ιδρύθηκε από τους Βίκινγκς το 930, αλλά και το σημείο όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου τα ρήγματα είναι τόσο ευδιάκριτα!

Η δεύτερη στάση, το Geysir, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε θερμοπίδακας, αλλά ο… αρχικός θερμοπίδακας, από τον οποίο πήραν το όνομά τους και οι υπόλοιποι. Δυστυχώς, οι υπερενθουσιώδεις τουρίστες, έφραξαν σιγά σιγά με πέτρες το κάποτε 80 μέτρων υψηλό στόμιο, κατά τη δεκαετία του 1950. Το γκέιζερ αυτό «εκρήγνυται» ακόμη, αλλά όχι τόσο σταθερά και μεγαλειωδώς, όπως παλαιότερα. Λίγο μικρότερο και επίσης εντυπωσιακό, είναι το γειτονικό γκέιζερ Strokkur, που σταματά περίπου κάθε έξι λεπτά και μετά ξαναεκρήγνυται.

Η τελευταία στάση της διαδρομής είναι ο «χρυσός» καταρράκτης Gullfoss. Έχει δύο επίπεδα και λέγεται πως μοιάζει «χρυσός» όταν έχει ήλιο.

Νότια πλευρά

Στα νότια της χώρας ( http://www.south.is ), με κατεύθυνση αριστερόστροφα, λίγο μετά την πρωτεύουσα και αφήνοντας τον κυρίως δρόμο για την ενδοχώρα θα δείτε τον πρώτο χωματόδρομο που οδηγεί στο Landmannalaugar, ένα φυσικό καταφύγιο, γνωστό για τα όμορφα, πολύχρωμα βουνά του. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται και οι θερμές πηγές: ένα κρύο ρεύμα και ένα γεωθερμικά θερμαινόμενο ζεστό ρεύμα, ρέουν κάτω από ένα βουνό και συναντιούνται για να σχηματίσουν μια τέλεια, φυσική, ζεστή πισίνα. Πρόκειται για μια σουρεαλιστική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν είναι σκοτάδι.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε τη μικρή πόλη του Vik με την περίφημη μαύρη ηφαιστειακή άμμο και τους εντυπωσιακούς πετρώδεις σχηματισμούς, ενώ συνεχίζοντας βορειοανατολικά, θα περάσετε από αμέτρητα αγροκτήματα, μεγάλους καταρράκτες και επίπεδες, ατελείωτες skeiðarársandur, πεδιάδες που σχηματίζονται από τα ιζήματα που απομένουν από την παγετώδη απορροή.

Η Jökulsárlón, συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο, είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ισλανδίας, γεμάτη από μπλε παγόβουνα που αποκολλήθηκαν από τον παγετώνα Vatnajökull. Μπορεί να την αναγνωρίσετε: ο James Bond κατέστρεψε μία Aston Martin στη συγκεκριμένη παγωμένη λίμνη, στο «Die Another Day». Εκεί, έχετε τη δυνατότητα να πλεύσετε με ειδικά διασκευασμένη τροχήλατη βάρκα ανάμεσα στους πάγους, ή αν προτιμάτε να περπατήσετε, ακολουθήστε την όχθη της λίμνης προς τον παγετώνα.

Βόλτα στον παγετώνα

Προχωρώντας ανατολικά και ακολουθώντας έναν από του επαρχιακούς δρόμους, θα φτάσετε –όχι πολύ εύκολα- στον τεράστιο παγετώνα Vatnajokull, το μεγαλύτερο παγετώνα στην Ισλανδία και σε όλη την Ευρώπη. Ο δρόμος καταλήγει στο Hut Jöklasel, όπου εταιρείες προσφέρουν βόλτα με εδικό όχημα, επάνω στο πάγο!

Θαυμάστε το τοπίο από το λευκό χιόνι, με τα «μπαλώματα» τέφρας, τις επίπεδες πεδιάδες που διακόπτονται από τα βουνά και μην ξεχνάτε: βρίσκεστε σε έναν παγετώνα!

Τα ανατολικά φιορδ και οι «παπαγάλοι της θάλασσας»

Με κατεύθυνση προς τα βόρεια ( http://www.northiceland.is ), ακολουθήστε τις στροφές των ανατολικών φιόρδ ( http://www.east.is ), περνώντας από μια σειρά μικρών πόλεων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορείτε να παρακάμψετε κάποια φιορδ, περνώντας από μακρές σήραγγες που θα σας βγάλουν στην άλλη πλευρά του βουνού.

H περιοχή αυτή, είναι επίσης το καλύτερο σημείο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, για να συναντήσετε τα χαριτωμένα μικρά θαλασσοπούλια puffins, με τα πορτοκαλί ράμφη και πόδια. Το καλύτερο μέρος για να τα δείτε, είναι το νησάκι Hafnarhólmi, κοντά στην «κορυφή» των φιόρδ, στα ανατολικά, όπου φωλιάζουν κάθε καλοκαίρι περίπου 10.000 puffins. Λόγω της περίεργης εμφάνισής τους, τα πουλιά αυτά ονομάζονται από πολλούς «κλόουν του ωκεανού» ή «παπαγάλοι της θάλασσας».

Δυτική πλευρά

Πηγαίνοντας προς τα δυτικά ( http://www.west.is ), πηγαίνετε προς το… ηλιοβασίλεμα. Τα ισλανδικά καλοκαίρια έχουν εξαιρετικά μεγάλα ηλιοβασιλέματα με εκτυφλωτικό, εντυπωσιακό φως.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο εκεί, είναι η λίμνη Mývatn, που βρίσκεται σε μια ηφαιστειακή περιοχή με χιλιάδες χρόνια ιστορίας καπνού και λάβας, πλήθος από κρατήρες και νερά που κοχλάζουν. Είναι ένα όμορφο, απόκοσμο μέρος που δε θα έχετε ξανασυναντήσει και μπορείτε να το θαυμάσετε κάνοντας μια βόλτα με άλογο.

Βορειότερα, στο λιμάνι Húsavík, από το οποίο ξεκινούν τα φαλαινοθηρικά για το κυνήγι της φάλαινας, μπείτε στα ειδικά σκάφη για παρατήρηση φαλαινών και βγείτε στη νορβηγική θάλασσα για να απολαύσετε ένα θέαμα μοναδικό –αν είστε τυχεροί.

Λίγο πιο νότια, κάντε μια στάση στον πανέμορφο Goðafoss, τον καταρράκτη των θεών, ενώ στα δυτικά, στην πόλη Akureyri, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ισλανδία.

Ο δρόμος του γυρισμού

Κοντά στη μικρή πόλη του Húsafell στα δυτικά, θα δείτε τη μεγαλύτερη θερμή πηγή της Ευρώπης. Deildartunguhver. Το συνεχές βραστό νερό της και τα σύννεφα ατμού, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για… θέρμανση. Εξάλλου το νερό είναι πάρα πολύ καυτό για να κάνει κάποιος μπάνιο.

Στο Hallmundarhraun, μπορείτε να θαυμάσετε τις ατέλειωτες πεδιάδες λάβας και να δείτε τις σπηλιές που σχηματίστηκαν από τις εκρήξεις ηφαιστείων.

Η μπλε λίμνη

Πίσω προς το Ρέικιαβικ, παρακάμπτοντας την πόλη (50χλμ. μακριά), θα βρεθείτε στην περίφημη μπλε λίμνη, μια ζεστή, ασπρομπλέ λιμνοθάλασσα που απορρέει από ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ατμός από το φυσικά θερμαινόμενο νερό χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν οι τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό αφήνεται να εισρεύσει στο γειτονικό πεδίο λάβας, δημιουργώντας τη λιμνοθάλασσα.

Το νερό είναι πλούσιο σε μέταλλα και φύκια, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν δείτε άτομα να έχουν καλύψει το πρόσωπό τους με λευκή λάσπη διοξειδίου του πυριτίου.

Τι να προσέξετε

Η Ισλανδία είναι ιδιαίτερα ασφαλής χώρα, με τα ποσοστά εγκληματικότητας να είναι ελάχιστα. Ουσιαστικά, οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσετε εκεί, προέρχονται από τη φύση, καθώς ο καιρός είναι απρόβλεπτος και αλλάζει σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα. Να είστε έτοιμοι λοιπόν να αντιμετωπίσετε παγωμένους ανέμους, βροχές και χιονοθύελλες, ακόμα και το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ