Αν ψάχνετε κάποιο νησί με πολλή ιστορία και πολύ όμορφες παραλίες για να πάτε τις φετινές σας διακοπές, η Σάμος είναι μια από τις ιδανικές επιλογές. Βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και έχει ως πρωτεύουσα την ομώνυμη Σάμο (ή Κάτω Βαθύ ) και 32.000 κατοίκους.

Στην Ελλάδα ενσωματώθηκε το 1912, ενώ προηγήθηκε η Περσική της κατοχή, ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η Τουρκοκρατία και η Ηγεμονία της Σάμου, κατά την οποία το νησί απέκτησε αυτονομία, χωρίς όμως να απαλλαχθεί πλήρως από την τουρκική επικυριαρχία. Η αρχαιότερη ονομασία της Σάμου είναι “Παρθενία”, όνομα παρμένο από τον ποταμό Παρθένο, όπου λέγεται ότι λουζόταν η θεά Ήρα. Στην πορεία της δόθηκαν και άλλα ονόματα, όπως Δόρυσσα, Άνθεμις, Δρυούσα, Στεφάνη και Ιμβρασσία. Βασικοί εκπρόσωποι του νησιού ήταν ο μαθηματικός Πυθαγόρας και ο φιλόσοφος Μέλισσος, ενώ σημαντική μορφή που ενυπάρχει στον τόπο είναι και αυτή της Ήρας, αφού εκεί φιλοξενείται και ο ναός που έχει αφιερωθεί σε αυτήν, το Ηραίον.

Στα πλάγια του λόφου στη Σάμο συναντάμε το Βαθύ, έναν γραφικό οικισμό που σήμερα έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη και έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη πόλη. Στο Βαθύ βρίσκεται η Πλατεία του Πυθαγόρα, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα μαρμάρινο λιοντάρι, όπως και το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο της Σάμου. Μια ακόμα σύγχρονη, παραθαλάσσια πόλη της Σάμου είναι το Καρλόβασι, όπου μάλιστα βρίσκεται και το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαζί με διάφορα αξιοθέατα και πολλές εκκλησίες. Ένα πολύ ενδιαφέρον από αυτά είναι η “Καρέκλα του Ρίτσου”, πάνω στην οποία ο ποιητής έγραψε τα έργα του κατά την εξορία του στη Σάμο. Λίγο έξω από το Καρλόβασι βρίσκονται και οι περίφημοι καταρράκτες της Σάμου, που σχηματίζουν δυο μικρές λίμνες, σε ένα μέρος που ονομάζεται “Ποτάμι¨. Πρόσβαση στον πρώτο καταρράκτη αποκτούμε ανεβαίνοντας μερικά σκαλάκια, ενώ για να φτάσουμε στον δεύτερο χρειάζεται να κολυμπήσουμε περίπου 50 μέτρα. Όσον αφορά τη φύση που διαθέτει το νησί, αυτή ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο στα ορεινά χωριά αυτής και στην περιοχή από το Ποτάμι και μετά, όπου δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τη ντόπια χλωρίδα, κάνοντας πεζοπορία στις μεγάλες πράσινες εκτάσεις. Σε έναν από τους ορεινούς τόπους, μάλιστα, βρίσκεται το Σπήλαιο του Πυθαγόρα, στο οποίο ο φιλόσοφος κατέφυγε όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης και από το οποίο η θέα είναι εκπληκτική.

 

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σάμου είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο νησί, αφού σε αυτό γνωρίζουμε τις σύγχρονες και περασμένες παραδόσεις του και καταλαβαίνουμε εις βάθος πολλές πτυχές του πολιτισμού του. Αυτό ιδρύθηκε το 1997 και εκθέτει διάφορα λαογραφικής σημασίας αντικείμενα, όπως είναι τα γεωργικά εργαλεία, τα σύνεργα των παραδοσιακών επαγγελμάτων του ψαρά, του τσαγκάρη, του μελισσοκόμου και άλλων πολλών και φυσικά οι παραδοσιακές φορεσιές και τα υφασμάτινα δημιουργήματα των τότε κατοίκων της περιοχής. Αυτό όμως που αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί όποιος βρεθεί στη Σάμο είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Πρόκειται για ένα υπόγειο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε κατά την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το 8ο θαύμα της αρχαιότητας και έχει βάθος 80 μέτρα και μήκος 1046 μέτρα. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατασκευές της εποχής είναι φτιαγμένο με άριστη τεχνοτροπία και χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να τελειοποιηθεί η κατασκευή του. Σκοπός του σχεδίου αυτού ήταν να παρέχεται ύδρευση που δεν ήταν άμεσα ανιχνεύσιμη κατά τη διάρκεια του πολέμου, ούτως ώστε να μην στερηθεί ο λαός το νερό, ενώ λέγεται οτι χρησιμοποιήθηκε και ως μυστικό πέρασμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πολέμου. Το όνομά του πήρε από τον Ευπαλίνο, που ήταν ο μηχανικός που το σχεδίασε και το κατασκεύασε και το πλέον ενδιαφέρον σε σχέση με αυτό είναι οτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται και από τις δύο πλευρές του βουνού και κατέληξαν να συναντηθούν ακριβώς στη μέση.

 

Οι παραλίες στη Σάμο είναι άφθονες, αφήνοντας μια πληθώρα επιλογών στον επισκέπτη. Χαρακτηριστικό τους είναι οι βοτσαλόστρωτες αμμουδιές, αλλά υπάρχουν και πολλές με ψιλή άμμο, με πιο γνωστή την ομώνυμη Ψιλή Άμμο στο Βαθύ, που βρίσκεται δίπλα στην εξίσου εντυπωσιακή παραλία της Μυκάλης. Βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα βρίσκεται η παραλία Κοκκάρι, που έχει βαθιά νερά και βότσαλα και την επισκέπτεται πολύς κόσμος κάθε καλοκαίρι, ενώ δίπλα της υπάρχουν και πιο ήσυχες παραλίες( Λεμονάκια, Τσαμπού κ.ά). Λίγο πιο μετά, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, βρίσκεται η παραλία Αυλάκια, που έχει βαθιά και καθαρά νερά, χωρίς πολλά κύματα. Προχορώντας προς τα νότια της Σάμου, οι παραλίες που ξεχωρίζουν είναι αυτή του Κάμπου, τα Βοτσαλάκια, του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και η Χρυσή Άμμος. Τέλος, μέσα στο Πυθαγόρειο βρίσκεται και η παραλία Πυθαγόρειο, που κατατάσσεται στις πιο ήρεμες και οργανωμένες παραλίες, με την πρόσβαση σε αυτή πολύ εύκολη και τα νερά ρηχά και είναι ενδεδειγμένη για διασκεδαστικές και ταυτόχρονα ασφαλείς αποδράσεις για όλη την οικογένεια.

Σίκινος: Η «άγνωστη» όμορφη των Κυκλάδων

 

Όσον αφορά τα τοπικά παραγωγικά προϊόντα , η Σάμος είναι γνωστή περισσότερο για τον οίνο που διαθέτει, που μάλιστα συνηθιζόταν να διανέμεται στην καθολική εκκλησία με σκοπό να προσφερθεί στη Θεία Ευχαριστία . Το λευκό μοσχάτο (ή, αλλιώς, μοσχούδι) της Σάμου είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα -και όχι μόνο-, και υπάρχει πολλή ζήτηση για αυτό από τους λάτρεις του κρασιού.

Οι εκδηλώσεις, τέλος, δεν λείπουν από το νησί, με την γιορτή του λευκού οίνου να είναι από τις πιο σημαντικές, κατά την οποία μοιράζεται στον κόσμο δωρεάν κρασί, ενώ ταυτόχρονα συντρέχουν διαφορετικές κάθε χρόνο εκδηλώσεις, με πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου όλες τις φορές. Η εκδήλωση κρατάει επτά μέρες, εκ των οποίων η μια είναι πάντοτε αφιερωμένη στους νέους, μια άλλη σχετίζεται με το ψάρεμα και η θεματική των υπολοίπων διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Μια ακόμη πολιτιστική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στη Σάμο είναι το Μουσικό Φεστιβάλ Ηραίων που πραγματοποιείται τον Αύγουστο στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου με σκοπό να προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες την πιο διαχρονική μορφή διασκέδασης: τη μουσική. Για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο υποδέχεται ένα πλήθος γνωστών καλλιτεχνών που περνάνε από τη Σαμιώτικη μουσική σκηνή, ενώ αντίστοιχη σκηνή πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών υπάρχει στον Αρχαιολογικό Χώρο του Πυθαγορείου, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου. Το φεστιβάλ αυτό είναι που δίνει το έναυσμα για να γίνουν γενικότερες προσπάθειες ανάλογου χαρακτήρα όλον σχεδόν τον χρόνο, ενισχύοντας την καλλιτεχνική ανησυχία και την πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού.

 

Με λίγα λόγια, δεν γίνεται να μη μείνει ευχαριστημένος όποιος επισκεφθεί τη Σάμο, αφού παρέχει επιλογές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προτιμήσεων επισκεπτών κάθε γούστου και ηλικίας. Μπορεί, λοιπόν, αναντίρρητα να συγκαταλεχθεί στους ωραιότερους καλοκαιρινούς προορισμούς και να προστεθεί στην ταξιδιωτική λίστα του κάθε παραθεριστή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ