Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ρίθυμνας, διατηρεί μέχρι σήμερα τον αναγεννησιακό της χαρακτήρα και είναι σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τάσος Δούσης μάς συμβουλεύει πριν κάνουμε κράτηση στη Ryanair

Τα πρώτα στοιχεία κατοίκησης στη θέση της πόλης του Ρεθύμνου προέρχονται από τα υστερομινωικά χρόνια (1550-1250 π.Χ.). Ωστόσο η αρχαία πόλη Ρίθυμνα φτάνει την περίοδο της ακμής της πολύ αργότερα (4ο-3ο αιώνα π.Χ.). Στη συνέχεια και μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη παρακμάζει και δεν αφήνει κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό στίγμα, ενώ στα χρόνια της Αραβοκρατίας και της Α’ Βυζαντινήςπεριόδου οι ιστορικές πληροφορίες είναι ελάχιστες.

Το Ρέθυμνο σήμερα

Το Ρέθυμνο σήμερα. Η πόλη των γραμμάτων και των Τεχνών

Το Ρέθυμνο σήμερα είναι, χωρίς υπερβολή, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, με ιδιαίτερο «χρώμα», ιστορικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, που διατηρεί μία από τις καλύτερα διασωζόμενες ενετικές πόλεις.

Στην «παλιά πόλη» τα αναγεννησιακά αρχιτεκτονικάστοιχεία των ενετικών χρόνων συνυπάρχουν με τη μουσουλμανική αρχιτεκτονική και η πλούσια ιστορία της πόλης συμβαδίζει με τη σύγχρονη τουριστική της ανάπτυξη. Το καλοκαίρι το Ρέθυμνο φιλοξενεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο που το επιλέγουν ως βάση τους για εξερεύνηση του νομού ή και όλου του νησιού, ενώ το χειμώνα οι φοιτητές των σχολών του τοπικού Πανεπιστημίου χαρίζουν πολλή ζωή στην πόλη.

Το Ρέθυμνο συνεχίζει τη μακρά πολιτιστική του παράδοση, με δρώμενα όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται εδώ κάθε καλοκαίρι και αναβιώνει το αναγεννησιακό παρελθόν της πόλης.

Επίσης, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός σχεδόν 100 χρόνων, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και έχει γίνει διάσημο σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών κάθε Αποκριά.

Διαβάστε ακόμα: Ο «Μπακαλόγατος» είχε κριθεί ακατάλληλος όταν πρωτοβγήκε

Βόλτα στην πόλη του Ρεθύμνου

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ρεθύμνου είναι συγκεντρωμένα στην «παλιά πόλη» την οποία αξίζει να εξερευνήσει κανείς περπατώντας αυθόρμητα στα στενά σοκάκια και ανακαλύπτοντας γραφικές γωνιές, αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, παλιά αρχοντικά και άλλα σημάδια των κατακτητών που πέρασαν από εδώ.

Το κάστρο της Φορτέτσας στο Ρέθυμνο της Κρήτης

Αφήνοντας πίσω την Μεγάλη Πόρτα (Porta Guora), ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα απομεινάρια της οχύρωσης της πόλης, η βόλτα ξεκινάει από τον Άγιο Φραγκίσκο, το Νερατζέ Τζαμί (Ωδείο) και το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκονται περιφερειακά της ολοκαίνουργιας πλατείας Μικρασιατών. Από την πλατεία αυτή μπορούμε να δούμε και το Τούρκικο σχολείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Στη συνέχεια περνάμε από την ενετική Κρήνη Rimondi ή Βρυσάκια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι από όπου μπορούμε να περιφερθούμε στα στενάκια της παλιάς πόλης για να ανακαλύψουμε την Κυρία των Αγγέλων και να συνεχίσουμε φτάνοντας μέχρι τη Φορτέτσα. Από εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πόλη και την παραλία της από ψηλά.

Έπειτα μπορούμε να κατηφορίσουμε ως το ενετικό λιμάνι και να επιστρέψουμε στην εμπορική οδό Αρκαδίου με την εντυπωσιακή Loggia, τα άλλα ανακαινισμένα κτίρια μοναδικής, πραγματικά, ομορφιάς, καθώς και το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά.

Βόλτα στη πόλη του Ρεθύμνου της Κρήτης. Παλιά πόλη, ενετικό λιμάνι και Φάρος

Ιδανική κατάληξη της βόλτας στο Ρέθυμνο δεν μπορεί βέβαια να είναι άλλη από τον παραλιακό δρόμο με τα πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια που σφύζουν από ζωή, με θέα στη θάλασσα και την αμμουδερή ακτή.

 Πηγή: destinationgreece.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ