Τι σύμπτωση που το επίθετο του Στάθη Ελευθεριάδη ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία του!
Ο άνθρωπος που τόλμησε να κάνει τη διαδρομή Λονδίνο – Μπολόνια με το ποδήλατό του σε 21 ημέρες μάς εξομολογείται την εμπειρία του, τον επόμενο στόχο του αλλά και το νόημα της ζωής, το οποίο κρύβεται στις αντισυμβατικές δράσεις…

Συνέντευξη στον Γιώργο Λ. Παπαχατζή, Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Στάθη Ελευθεριάδη

σταθης ελευθεριαδης

Η σχέση σου με το ποδήλατο
πότε και πώς ξεκίνησε;
Ασχολούµαι µε το ποδήλατο τα τελευταία 5 χρόνια, κάνοντας κυρίως κοντινές αποστάσεις εκτός πόλης, χωρίς να έχω κάποια προκαθορισµένη, σχεδιασµένη διαδροµή. Η επιλογή µου να στραφώ στην ποδηλασία, ως µια εναλλακτική µορφή διατήρησης της φυσικής µου κατάστασης, ήταν, παράλληλα, και ένας οικονοµικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να βρίσκοµαι κοντά στη φύση, όποτε το είχα ανάγκη.

σταθης ελευθεριαδης
ο Στάθης Ελευθεριάδης στο Andermatt στην Ελβετία.

Ο γύρος του κόσμου με ένα ποδήλατο σε επτά χρόνια έλαβε τέλος (Photos)

Τι σε ώθησε στην τολμηρή απόφαση να ταξιδέψεις από το Λονδίνο στην Μπολόνια, όχι ως κλασικός τουρίστας, αλλά με το ποδήλατο;
Το ταξίδι είχε διπλό σκοπό. Αφενός το έκανα µόνος µου για ερευνητικούς λόγους, ώστε να δω αν είναι επιτεύξιµος ο στόχος να ταξιδέψεις τόσα πολλά χιλιόµετρα µε ποδήλατο κατά µήκος της Ευρώπης, και αφετέρου διότι ούτως ή άλλως αναζητούσα µια νέα εµπειρία. Ξεκίνησα από το Λονδίνο γιατί εκεί ζει ο αδελφός µου και επίσης, από γεωγραφικής πλευράς, µου πρόσφερε εύκολη πρόσβαση στα µέρη όπου ήθελα να ταξιδέψω. Επέλεξα να χρησιµοποιήσω το ποδήλατο ως µέσο εξερεύνησης, γιατί συνιστά έναν τρόπο ελεύθερης και πρωτότυπης µετακίνησης. Τα δηµόσια µέσα µαζικής µεταφοράς δεν σου επιτρέπουν να απολαύσεις τη µοναδικότητα της κάθε τοποθεσίας και δεν σου δίνουν την ευελιξία να ορίσεις ο ίδιος επακριβώς τη διαδροµή που θέλεις να ακολουθήσεις. Επίσης, η µετακίνηση µε οποιοδήποτε άλλο όχηµα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να έρθεις σε άµεση επαφή µε τον τόπο που επισκέπτεσαι, καθότι υπάρχουν µονοπάτια τα οποία οδηγούν σε τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι προσβάσιµα µόνο µε ποδήλατο.
Ποιοι ήταν οι σταθμοί σου και τι σε εντυπωσίασε απ’ όσα ανακάλυψες, που εμείς δεν έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε ως επισκέπτες;

γουλιελμος τελλος
Το άγαλμα του Γουλιέλμου Τέλλου στο Altford της Ελβετίας.

Ο Λονδρέζος που γύρισε πόλεις και χώρες του κόσμου πάνω σε…ποδήλατο, μόλις σε 3 εβδομάδες!
Τι να πρωτοθυµηθώ; Υπήρχαν πολλά µέρη όπου παρέµεινα για σύντοµο χρονικό διάστηµα, είτε για ξεκούραση, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεµβούργο, η Γαλλία, η Γερµανία, η Ελβετία, οι Άλπεις και οι µεταξύ τους περιοχές. Αξέχαστη θα µου µείνει η οµορφιά ορισµένων ορεινών χωριών της Ελβετίας, όπου η βλάστηση ήταν τόσο πυκνή που κάλυπτε τις στέγες των µοναχικών σπιτιών στους πρόποδες των Άλπεων, όπως επίσης και οι καταγάλανες λίµνες µε θέα τα χιονισµένα βουνά, τα οποία ένιωθα να µε τυφλώνουν από τις αντανακλάσεις του ηλίου. Επίσης, η ποδηλατική πορεία µου κατά µήκος του Ρήνου καθώς και άλλων κρυµµένων ποταµών και λιµνών της ενδοχώρας ήταν γεµάτη όµορφες εκπλήξεις. Μόνο µε ποδήλατο µπορείς να ανακαλύψεις την ιδιαίτερη χλωρίδα και την πανίδα που χαρακτηρίζει τη γαλλική επικράτεια. Μάλιστα, µου έκανε εντύπωση το ότι πολλές οικογένειες επέλεγαν να αποδράσουν στη φύση µε ποδήλατα, που έσερναν πίσω τους ειδικά καροτσάκια για τα νεότερα µέλη. Αξέχαστη θα µου µείνει και η διαµονή µου στις καλά οργανωµένες κατασκηνώσεις που χρησιµοποίησα κάποιες φορές ως ενδιάµεσους σταθµούς, οι οποίες φιλοξενούσαν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσµο (που είτε ταξίδευαν µε ποδήλατο και ακολουθούσαν κάποια παραπλήσια διαδροµή µε µένα είτε βρίσκονταν στο camping για καθαρά τουριστικούς λόγους). Η υποδοχή τους αλλά και η διάθεση να µοιραστούν µαζί σου εµπειρίες –ακόµα και φαγητό ή πρώτες ύλες που πιθανότατα να είχε ανάγκη κάποιο µέλος (προσωρινό ή µόνιµο) της «κοινότητας»– δεν µπορούσαν να µε αφήσουν ασυγκίνητο… Τέλος, συνιστώ ανεπιφύλακτα την περιήγηση στο Στρασβούργο µε ποδήλατο, γιατί πραγµατικά αυτή η πόλη είναι σκέτη αποκάλυψη!

lugano
Στο Lugano στην Ελβετία.

Αυτό το ταξίδι σε έκανε να βλέπεις τον κόσμο με διαφορετική ματιά;
Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Δεν σου κρύβω ότι δεν είναι µόνο τα µέρη τα οποία είδα, αλλά και οι άνθρωποι που γνώρισα, γιατί µου πρόσφεραν όχι µόνο υλική βοήθεια και χρήσιµες πληροφορίες, αλλά και µεγάλη ηθική συµπαράσταση. Μετά το ταξίδι µου, συνειδητοποίησα ότι ούτε το χρηµατικό απόθεµα ούτε η εµπειρία που διαθέτει κάποιος µε σκοπό να πραγµατοποιήσει τον στόχο του µπορούν να κινητοποιήσουν ολοκληρωτικά το ίδιο το άτοµο. Γιατί αυτό που, τελικά, έχει τη µεγαλύτερη σηµασία είναι να µη ζεις συµβατικά την καθηµερινότητά σου, αλλά να επιδιώκεις την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων απόδρασης, που δίνουν ξεχωριστό νόηµα σε καθετί το οποίο επιλέγεις να κάνεις. Αν θέλεις να κάνεις µε ποδήλατο τον γύρο της Ευρώπης, χρειάζεσαι ένα ποδήλατο, λίγη οργάνωση και θέληση. Ο άνθρωπος µπορεί να επιτύχει όλα όσα επιθυµεί. Άρα, µε λίγη… δόση θέλησης όλα είναι εφικτά!

Schwyz
Στο καταπράσινο Schwyz στην Ελβετία.

Σούπερ… προγιαγιά έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη με ποδήλατο! (Photos)

Υπήρξε στιγμή που να φοβήθηκες ή να σκέφτηκες να τα παρατήσεις;
Ευτυχώς, δεν συνέβη κάτι τέτοιο σε όλη την πορεία µου. Άλλωστε, φρόντισα από την αρχή να εξασφαλίσω τη διαµονή µου µέσω δικτύων υπηρεσιών φιλοξενίας και µεταφέροντας τον κατάλληλο εξοπλισµό για κατασκήνωση σε οργανωµένα campings.

camping

Το πρόγραµµα που ακολουθούσα περιλάµβανε πρωινή ποδηλασία, κάτι που καθιστά λιγότερο επικίνδυνη την ολοκλήρωση της διαδροµής. Εκεί παρατήρησα ότι όσο πιο δύσκολος (µε ανηφόρα ή ανώµαλο έδαφος) ήταν ο δρόµος και όσο πιο πολλά τα χιλιόµετρα που έπρεπε να διανύσω κατά τη διάρκεια της µέρας µου τόσο µεγαλύτερη προσπάθεια κατέβαλλα για την επίτευξη του στόχου αυτού. Βέβαια, για να είµαι ειλικρινής, πριν να ακολουθήσω την πορεία για την ανάβαση προς τις Άλπεις είχα τις επιφυλάξεις µου για το αν θα κατάφερνα το συγκεκριµένο εγχείρηµα στο πλαίσιο της διήµερης προθεσµίας που είχα θέσει. Παρ’ όλα αυτά, ο δρόµος αποδείχτηκε ιδιαίτερα βατός και τόσο η ανάβαση όσο και η κατάβαση πραγµατοποιήθηκαν µέσα στην ίδια ηµέρα, µε αποτέλεσµα να χρειαστεί να παρακάµψω τον προγραµµατισµένο σταθµό διαµονής και να επανασχεδιάσω τους µελλοντικούς. Τότε, βέβαια, δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι διατεθειµένοι να συµβιβαστούν µε την αλλαγή των ηµεροµηνιών που είχαµε εκ των προτέρων συµφωνήσει…

Colmar
Καρτ ποσταλικό σκηνικό στην πόλη Colmar της Γαλλίας.

Αυτή είναι η καλύτερη ελληνική πόλη για τους λάτρεις του ποδηλάτου (Photos)

Σκέφτεσαι να το επαναλάβεις;
Και αν ναι, με ποιον προορισμό;
Ως ιδέα υπάρχει στο µυαλό µου να επαναλάβω ένα παρόµοιο ταξίδι, αυτήν τη φορά µε αφετηρία κάποιο ανατολικό κράτος της ασιατικής ηπείρου. Βέβαια, ειδικά αυτό θα χρειαστεί ακόµα µεγαλύτερη οργάνωση και µελέτη των τοποθεσιών που πρόκειται να επισκεφτώ, οπότε δεν µπορώ από τώρα να σου περιγράψω επακριβώς το πλάνο το οποίο πρόκειται να ακολουθήσω.

 

Dinant
Στο γραφικό χωριουδάκι Dinant του Βελγίου.

Από τη μια η επιστήμη σου, η Φυσική και από την άλλη η ποδηλασία… Ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο στη ζωή σου;
Κοίτα, η ποδηλασία είναι µεν σηµαντική και ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά δεν θα µπορούσα να πω ότι έρχεται πρώτη στη ζωή µου. Αποτελεί σίγουρα για µένα ένα µέσο εκτόνωσης και ελεύθερης περιήγησης, αλλά η Φυσική ως επιστήµη αποτελεί το βιοποριστικό µου επάγγελµα και έχει διαφορετικό αντίκτυπο από την ποδηλασία στην καθηµερινότητά µου. Η µεν Φυσική απαιτεί επιστηµονική ακρίβεια, στη δε ποδηλασία µε γοητεύουν οι αυθόρµητα σχεδιασµένες εξορµήσεις.

 

Καθεδρικός ναός-Στρασβούργο
Μπροστά στον Καθεδρικό ναό στο Στρασβούργο.

Ποια ποδηλατική διαδρομή
στην Ελλάδα θα μας πρότεινες;
Αν και η Ελλάδα είναι ένας πανέµορφος, ποικιλόµορφος τόπος, δεν διαθέτει, δυστυχώς, τις υποδοµές για ένα ασφαλές και οµαλό ποδηλατικό ταξίδι. Οπότε, η πιο ασφαλής επιλογή θεωρώ πως είναι τα οργανωµένα ταξίδια κατά µήκος του γεωγραφικού χάρτη της χώρας, τα οποία είναι ενδεδειγµένο να περιλαµβάνουν οµάδες περισσότερων των δύο ατόµων, ώστε να µπορούν να αντιµετωπίσουν τυχόν επιθέσεις ζώων, δύσβατα, µη κατάλληλα για ποδήλατο µονοπάτια κ.τ.λ.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ταξίδευε με ποδήλατο επί ένα μήνα προς τη λάθος κατεύθυνση!

Είσαι γέννημα-θρέμμα Κοζανίτης.
Πες μας 5 σημεία, που αξίζει να ανακαλύψουμε στην πατρίδα σου.
Η λίµνη Πολυφύτου, το ιστορικό κέντρο της πόλης έως το Καταφύγι Κοζάνης, τα λαογραφικά χωριά και το πυκνό σε βλάστηση φυσικό τοπίο αποτελούν κάποια από τα σηµεία τα οποία θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφτεί. Ο καταρράκτης Σκεπασµένο στο Βελβεντό µε το µονοπάτι από κάτω είναι µια εξόρµηση που πραγµατικά αξίζει, αφού οι επισκέπτες µπορούν από το παρατηρητήριο να απολαύσουν τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25 µ., και στη συνέχεια να κάνουν πεζοπορία στο φαράγγι, στον δρόµο για το Καταφύγι! Αυτό το ορεινό χωριό της Κοζάνης αποτελεί επίσης έναν ξεχωριστό –αν και σχετικά αποµονωµένο– προορισµό, όπου µπορείς να βιώσεις όλη τη γαλήνη και ηρεµία που σου προσφέρει η φύση. Ακόµη, η τεχνητή λίµνη του Πολυφύτου ενδείκνυται είτε για εξερεύνηση µε βάρκα είτε για να χαζέψεις τη θέα του ποταµού από τον οικισµό της Νεράιδας. Και η Ελάτη συνιστά ένα ακόµη µαγευτικό ορεινό τοπίο, γεµάτο φυσικές πηγές και µονοπάτια για εξερεύνηση, ενώ πολύ σηµαντικό είναι και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, πάνω από το χωριό Χρώµιο. Τέλος, το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης, το οποίο επεκτείνεται έως το Πάρκο του Αγίου Δηµητρίου, θα σας γοητεύσει µε τη ζωντάνια του. Μην παραλείψετε να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχοντικό Λασσάνη, τη Δηµοτική Χαρτοθήκη που διαθέτει τη λεγόµενη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Follow him
Eleftheriadis stathis

Πηγή: Icons Travellers
Διαβάστε ακόμα περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα στο τεύχος που κυκλοφορεί!

icons travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ