Ενημερώθηκε στις 8 Μαρτίου 2019, 14:53

Το Σάλτσμπουργκ, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Σάλτσαχ, διαθέτει ό,τι χρειάζεται ένας ταξιδιώτης για να σαγηνευτεί: μπαρόκ αρχιτεκτονική, έντονη κουλτούρα, γαστρονομία και ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μεταφέρει πίσω, στην εποχή της Αναγέννησης, της κλασικής μουσικής και των χολιγουντιανών μιούζικαλ.

Στην απόλυτη ησυχία της νύχτας, όταν όλοι κοιμούνται, νομίζεις ότι ακούς τη «Μικρή Βραδινή Μελωδία» («Kleine Nachtmusik») του Μότσαρτ – το πνεύμα του διάσημου μουσικοσυνθέτη πλανιέται παντού εδώ. Περπατάς χαλαρά σε ανθισμένους κήπους και ασυναίσθητα τραγουδάς κάτι από το μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας».

Το παραμυθένιο σκηνικό της πόλης προσφέρεται για κινηματογραφικό ντεκόρ σε ρομαντικές ιστορίες. Στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου έχεις την αίσθηση ότι ο χρόνος σταμάτησε κάπου ανάμεσα στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση: καθεδρικοί ναοί, πλατείες με αγάλματα και σιντριβάνια, καλοδιατηρημένα μπαρόκ κτίρια και επιβλητικά παλάτια σε βυθίζουν κατευθείαν στο παρελθόν.

Πίσω από τη μνημειακή αρχιτεκτονική της, ανακαλύπτεις μια πολιτεία με αριστοκρατική φινέτσα, κοσμοπολίτικη αύρα και έντονη κουλτούρα. Μουσεία γεμάτα ιστορικούς θησαυρούς, εκλεκτά γκουρμέ εστιατόρια, ατμοσφαιρικά καφέ, όπερες, επώνυμα καταστήματα και φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα φροντίζουν γι’ αυτό.

Πολλοί είναι οι λόγοι για να επισκεφθείς το Σάλτσμπουργκ. Υπάρχει όμως ακόμα ένας, ίσως ο πιο δελεαστικός: να διαπιστώσεις αν ο διάσημος Γερμανός ταξιδευτής και συγγραφέας Alexander von Humboldt είχε δίκιο που έγραφε στα τέλη του 18ου αιώνα ότι το Σάλτσμπουργκ ανήκε, μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τη Νάπολη, στις τρεις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου!

Μνημείο της UNESCO

Σε υψόμετρο 420 μ., στους πρόποδες δασωμένων βουνών, η γενέτειρα του Mozart χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Salzach και απολαμβάνει την παρουσία μιας γενναιόδωρης αλπικής φύσης, με ψηλές οροσειρές, λίμνες, παραμυθένιες κοιλάδες, γραφικά χωριά και πολυτελή resorts.

Το Σάλτσμπουργκ είναι η πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας μετά τη Βιέννη, με περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Εχει βραβευθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται στα πέντε πιο αγαπημένα ευρωπαϊκά χειμερινά θέρετρα των Ελλήνων τουριστών.

Το ταξίδι όμως στην πόλη των 145.000 κατοίκων της Κεντροδυτικής Αυστρίας εκτός από γεωγραφικό είναι και ιστορικό. Η «Ρώμη των Αλπεων» ή «Γερμανική Ρώμη», όπως αλλιώς αποκαλείται το Σάλτσμπουργκ, θεωρείται το σημαντικότερο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας, ενώ το τμήμα της παλιάς πόλης περιλαμβάνεται από το 1996 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και πλούτη χάρη στην προνομιακή της θέση (βρισκόταν στο κέντρο των σημαντικότερων εμπορικών διαδρομών της Κεντρικής Ευρώπης). Το ορυκτό αλάτι (o «λευκός χρυσός» ήταν γνωστός από την εποχή των Κελτών), το ασήμι, ο χρυσός και οι πολύτιμες πέτρες που έκρυβαν τα βουνά της περιοχής συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική, καλλιτεχνική και πνευματική ευμάρεια της πόλης, που γνώρισε τη μέγιστη ακμή της από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. Τα αρχιτεκτονήματα εκείνης της εποχής καθορίζουν σήμερα την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Σάλτσμπουργκ, που ετυμολογικά σημαίνει «Το Κάστρο του Αλατιού».

Ένα μικρό Βατικανό

Γύρω στο 696, ο επίσκοπος Saint Rupert (Αγιος Ρούπερτ) ίδρυσε την επισκοπή του Σάλτσμπουργκ, η οποία αναβαθμίσθηκε αργότερα σε αρχιεπισκοπή. Στη δικαιοδοσία της πέρασαν σταδιακά όλες οι επισκοπές της Βαυαρίας, με αποτέλεσμα οι αρχιεπίσκοποι να πάρουν υπό τον έλεγχό τους σαράντα οκτώ μοναστήρια και η πόλη τους να εξελιχθεί σ’ ένα μικρό Βατικανό.

Έχοντας έντονη ανάμειξη στα εγκόσμια, οι αρχιεπίσκοποι του Σάλτσμπουργκ κατάφεραν τον 13ο αιώνα να τους απονεμηθεί ο τίτλος των Πριγκίπων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο αρχιεπίσκοπος Wolf Dietrich von Raitenaou ήταν εκείνος που έφερε την αναγεννησιακή τεχνοτροπία στην πόλη, αναθέτοντας σε Ιταλούς αρχιτέκτονες να την κοσμήσουν με καθεδρικούς ναούς, δημόσια κτίρια και πλατείες.

Μπαρόκ μνημεία στην καρδιά των Άλπεων

Χτισμένη στην αριστερή (δυτική) όχθη του ποταμού Salzach, η καλοδιατηρημένη παλιά πόλη παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο μπαρόκ αισθητικής που περπατιέται εύκολα -πραγματικά δεν σε κουράζει- μια και τα σημαντικότερα αξιοθέατα απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους. Τριγυρνώντας σε πλακόστρωτα δρομάκια, πλατείες και μικρές στοές, εισπράττεις την αίσθηση πως σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ περπατούσε εδώ, απορροφημένος στις νότες και στις παρτιτούρες του. Κι αν δεν υπήρχαν οι χιλιάδες τουρίστες γύρω σου, η εμπειρία αυτή θα ήταν σχεδόν εξωπραγματική.

Ωστόσο, η έλξη που ασκεί τούτη η πόλη συνεχίζεται ακόμα και όταν η νύχτα την έχει σκεπάσει. Δύσκολο να πεις όχι σε μια μεγάλη νυχτερινή βόλτα στους δρόμους της, με τελική κατάληξη ένα γκουρμέ ρεστοράν, ένα μπαρ με ζωντανή μουσική, ένα cafe-shop για espresso και Apfelstrudel (μηλόπιτα) ή μια συναυλία κλασικής μουσικής.

Ο μεγάλος αριθμός των αξιοθέατων του Σάλτσμπουργκ προκαλεί πονοκέφαλο ακόμα και στους πιο έμπειρους ταξιδευτές. Καλό είναι να ξεκινήσει κανείς από τις τέσσερις περίτεχνες εκκλησίες της πόλης: τη γοτθικής αρχιτεκτονικής Εκκλησία των Φραγκισκανών (στην Αγία Τράπεζα υπάρχει το άγαλμα της Παναγίας με το Βρέφος, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μichael Pacher το 1495), το Αβαείο του Αγίου Πέτρου (το θρησκευτικό συγκρότημα περιλαμβάνει την εκκλησία και το νεκροταφείο του Αγίου Πέτρου, πινακοθήκη και κατακόμβες), την εκκλησία Kollegienkirche (κτίστηκε το 1707 από τον Αρχιεπίσκοπος Johann Ernst von Thun ως εκκλησία και πανεπιστήμιο μαζί) και φυσικά τον καθεδρικό ναό: με τρεις μεγάλες μπρούντζινες πύλες, μαρμάρινη πρόσοψη και περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο, είναι το εντυπωσιακότερο θρησκευτικό οικοδόμημα του Σάλτσμπουργκ, το πρώτο μπαρόκ κτίσμα που ανεγέρθηκε βορείως των Αλπεων.     Ο ναός εγκαινιάστηκε το 767, καταστράφηκε από φωτιά και ξανακτίστηκε το 1628, ενώ το 1959 ολοκληρώθηκε η αναστήλωσή του, μετά από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό το 1944.

Μια βιαστική ματιά απέξω δεν φτάνει. Πρέπει να μπεις μέσα, να θαυμάσεις τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού και να δεις την κολυμπήθρα που βαφτίστηκε ο Μότσαρτ. Από το 1779 μέχρι το 1781, ο νεαρός Αμαντέους έπαιζε μελωδίες στο εκκλησιαστικό όργανο του καθεδρικού.

Στις πλατείες και τα δρομάκια που βρίσκονται γύρω από τον καθεδρικό ναό και την εκκλησία Kollegienkirche, οι μικροπωλητές πουλούν στους πάγκους τους από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ψωμί, τυρί, γλυκά, μέχρι και σουβενίρ. Ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα, είναι το ιδανικότερο σημείο να ζήσεις λίγο από την καθημερινότητα των κατοίκων του Σάλτσμπουργκ.

Σε κοντινή απόσταση, στην πεζοδρομημένη οδό Getreidegasse, ακούς την εμπορική καρδιά της παλιάς πόλης να χτυπά. Σ’ έναν από τους ομορφότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου, περίπου 800 καταστήματα (τα περισσότερα στεγάζονται σε μεσαιωνικά σπίτια που έχουν μεταμορφωθεί σε μαγαζιά με περίτεχνα διακοσμημένες βιτρίνες) σε καλούν για ψώνια με γκλάμουρ λάμψη. Επώνυμες μπουτίκ, γκαλερί τέχνης, ακριβά κοσμηματοπωλεία, κομψά καταστήματα με αντίκες, βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, cafe, καθώς και μαγαζιά με delicatessen, σουβενίρ, πορσελάνινες κούκλες και ό,τι άλλο ποθεί η ψυχή σου υπάρχουν στην Getreidegasse!

Τα παλάτια και τα κάστρα της πόλης

Κι από την αριστερή όχθη του Salzach περνάς κατόπιν στη δεξιά (ανατολική), στη νέα πόλη. Εδώ, εκτός από το Mozarts Wohnhaus, πρέπει οπωσδήποτε να ξεναγηθείς στο παλάτι Schloss Mirabell, που χτίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Wolf Dietrich von Raitenaou (1606) για την ερωμένη του, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά. Στους πανέμορφους κήπους του παλατιού, που τους κοσμούν αγάλματα ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, γυρίστηκαν αρκετές σκηνές από την κινηματογραφική ταινία «Η Μελωδία της Ευτυχίας».

Κάθε Πέμπτη πρωί, γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, στήνεται η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά Schranne. Είναι μια πολύχρωμη εμπειρία για τον επισκέπτη και μια καλή ευκαιρία για τους ντόπιους να ψωνίσουν φρέσκα προϊόντα απευθείας από τους αγρότες. Και μετά, για καφέ με γλυκό, καταλήγεις -πού αλλού- στο αρχοντικό ξενοδοχείο «Sacher», που στεγάζεται σ’ ένα άριστα αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1866, στην όχθη του ποταμού, με θέα στην παλιά πόλη

Έχοντας εξαντλήσει τα αξιοθέατα εντός πόλης (παλιάς και νέας), παίρνεις κατόπιν -στην κυριολεξία- τα βουνά. Με το τελεφερίκ ή με τα πόδια, σκαρφαλώνεις στην κορυφή του λόφου Festungsberg, ο οποίος εποπτεύει όλο το Σάλτσμπουργκ. Εδώ, σε ρόλο βιγλάτορα, ορθώνεται το ηλικίας 900 ετών φρούριο Hohensalzburg, το ιδανικότερο σημείο για να δεις από ψηλά τις Αλπεις, τον ποταμό Salzach, τις εκκλησίες με τους μπαρόκ τρούλους και τις στέγες των σπιτιών της πόλης.

Στο εσωτερικό του φρουριακού οικοδομήματος περιηγείσαι στα Βασιλικά Διαμερίσματα, στο Μουσείο του Κάστρου, στην Αίθουσα Βασανιστηρίων και στο Μουσείο Κούκλας, για να καταλήξεις τελικά στους προμαχώνες, όπου απολαμβάνεις ένα ζεστό ρόφημα και ένα υπέροχο πανόραμα.

Ανεβαίνεις κατόπιν στην κορυφή του διπλανού λόφου Monchsberg. Περίπου εξήντα μέτρα πάνω από την πλατεία Anton-Neumayr, σ’ έναν χώρο 2.300 τετρ. μέτρων, βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Σύγχρονο μινιμαλιστικό σκηνικό και εκθέματα του 20ου – 21ου αιώνα. Αν όμως η μοντέρνα τέχνη δεν είναι το δυνατό σου σημείο, μπορείς να γευματίσεις στο «M32», το  εστιατόριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Πρόκειται για έναν εκκεντρικό χώρο γαστρονομίας, με σημείο αναφοράς το ταβάνι από το οποίο κρέμονται κέρατα ελαφιού!

Μακριά από τον αστικό πυρήνα της πόλης, σε μια καταπράσινη ειδυλλιακή τοποθεσία κάπου στα νότια περίχωρα του Σάλτσμπουργκ, φτάνεις στο επιβλητικό παλάτι Hellbrunn. Οικοδομήθηκε το 1612 ως εξοχική κατοικία του αρχιεπισκόπου Markus Sittikus von Hohenems και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα σιντριβάνια των φροντισμένων κήπων του, τα οποία χρησιμοποιούσε ο αρχιεπίσκοπος για να καταβρέχει και να διασκεδάζει με τους ανυποψίαστους καλεσμένους του.

Η ξενάγηση στους χώρους του παλατιού και στους κήπους με τα κρυμμένα σιντριβάνια γίνεται μόνο με γκρουπ, διαρκεί περίπου 1 ώρα και ένα αδιάβροχο μαζί σου κρίνεται μάλλον απαραίτητο. Δίπλα στον χώρο του παλατιού βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης.

Το πνεύμα του Μότσαρτ είναι εδώ

Στην πλατεία Mozartplatz σε υποδέχεται το άγαλμα του Μότσαρτ, ενώ στο νούμερο 9 της οδού Getreidegasse, βρίσκεσαι μπροστά στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα 17 πρώτα χρόνια της ζωής του (Mozarts Geburtshaus). Εκτός από το μικρό βιολί που έπαιζε σε νηπιακή ηλικία, στο σπίτι-μουσείο υπάρχουν αρκετά προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα του Μότσαρτ. Οι φανατικοί θαυμαστές του θα επισκεφθούν όμως και το Mozarts Wohnhaus στη νέα πόλη, την κατοικία όπου έζησε για επτά χρόνια.

Το γεγονός όμως ότι το Σάλτσμπουργκ έχει ταυτιστεί και ζει από το διάσημο τέκνο του το διαπιστώνεις πολύ εύκολα. Στις βιτρίνες και στα ράφια των καταστημάτων αντικρίζεις μια πληθώρα απίθανων προϊόντων που συνδέονται με τον Μότσαρτ και τα οποία έχουν πάνω τους αποτυπωμένη τη μορφή του: από τα περίφημα σοκολατάκια Mozartkugeln και το λικέρ «Αmadeus», μέχρι μπλουζάκια, παιχνίδια, εσώρουχα, ομπρέλες και… προφυλακτικά!

Προς τιμήν του διοργανώνεται όμως και το φημισμένο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής του Σάλτσμπουργκ, που καθιερώθηκε σε ετήσια βάση το 1917 (διεξάγεται στις αρχές Αυγούστου). Με κυρίαρχη τη μουσική του Μότσαρτ, το φεστιβάλ περιλαμβάνει ρεσιτάλ κλασικής μουσικής, όπερα, κονσέρτα και εκκλησιαστική μουσική, ενώ τα εισιτήρια εξαντλούνται μήνες νωρίτερα.

Μετά την εμπειρία… Μότσαρτ, το σεργιάνι στην παλιά πόλη συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Το Residenz είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει περίπου 180 δωμάτια και τρεις μεγάλες αυλές. Πρώην αρχιεπισκοπικό μέγαρο που κτίστηκε το 1596, χρησιμοποιείται σήμερα για δεξιώσεις, συσκέψεις και διεθνή συνέδρια και φιλοξενεί σημαντικά έργα τέχνης Ολλανδών και Φλαμανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα.

Το Festival Hall εγκαινιάστηκε το 1960 από τον Herbert von Karajan. Διαθέτει 2.177 θέσεις και χρησιμοποιείται για όπερες, εκδηλώσεις του ετήσιου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής και διάφορες εορταστικές συναυλίες.

Στο Salzburg Museum, που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2009, φιλοξενούνται χιλιάδες εκθέματα από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας, της μουσικής και της ζωγραφικής.
Για να επισκεφθείς το Toy Museum (Μουσείο Παιχνιδιού) δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου παιδιά. Σ’ έναν χώρο 800 τετρ. μέτρων σε περιμένει η μεγαλύτερη συλλογή παιχνιδιών στην Αυστρία: κούκλες, τρένα, παιχνίδια από ξύλο, πηλό και κασσίτερο, στρατιωτάκια, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.ά.
Ακριβώς δίπλα στο μουσείο, στη βάση του βράχου Monchsberg, βρίσκεται το μνημείο Pferdeschwemme, που χτίστηκε πριν από περίπου 320 χρόνια, για να δένουν τα άλογά τους οι ταξιδιώτες, προτού εισέλθουν στην πόλη.

Ήρθε όμως η ώρα για καφέ. Εδώ έχεις πολλές -και ελκυστικές- επιλογές, καθώς το Σάλτσμπουργκ είναι γνωστό και ως «Η Πόλη των Cafe». Το «Tomaselli», το πιο διάσημο της πόλης (ιδρύθηκε το 1703), προσφέρει εκλεπτυσμένο περιβάλλον και συγκεντρώνει την αριστοκρατία. Ενας εξίσου όμορφος χώρος, που έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης διανοούμενων και καλλιτεχνών είναι το cafe «Bazar». Ανάμεσα στις διασημότητες που πέρασαν εδώ η Marlene Dietrich και ο Louis Armstrong. Αλλα φημισμένα cafe-shops που πρέπει να διαβείς την πόρτα τους τα «Cafe Pamina», «Fingerlos» και «Furst».

Περισσότερα αξιοθέατα
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ
Είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια (1747-1773) έζησε η οικογένεια Μότσαρτ στον τρίτο όροφο του «Hagenauer Haus» (Getreidegasse 9) κι εδώ γεννήθηκε ο συνθέτης στις 27/1/1756.

Το αλατωρυχείο Hallein
Για πάνω από 2.500 χρόνια οι ντόπιοι εκμεταλλεύονταν το αλατωρυχείο του Hallein (15 χλμ. βορειοδυτικά του Σάλτσμπουργκ), που σήμερα έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Η ξενάγηση στις υπόγειες στοές του ορυχείου διαρκεί περίπου 1 1/2 ώρα. Οι επισκέπτες φορούν μια άσπρη φόρμα και η είσοδος πραγματοποιείται με ηλεκτρικό τρένο. Η κατάβαση στα διάφορα επίπεδα του ορυχείου γίνεται με μεγάλες ξύλινες τσουλήθρες, ενώ μεσολαβεί και ταξίδι με πλοίο στην υπόγεια λίμνη. Ωρες λειτουργίας: ανοιχτό καθημερινά, Μάιο-Οκτώβριο από 09:00-17:00, Νοέμβρη-Απρίλη από 11:00-15:00.

Τo κάστρο Hohen-salzurg
Από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Είναι ανοικτό από Ιανουάριο-Απρίλιο και Οκτώβριο-Δεμκέμβριο 09:30-17:00, ενώ από Μάιο-Σεπτέμβριο 09:00-19:00. Σαββατοκύριακα και Πάσχα 09:30-18:00. Εισιτήριο, χωρίς το κόστος του τελεφερίκ, μπορείτε να πάρετε στην είσοδο του κάστρου.

Το παλάτι Hellbrunn
Το παλάτι, οι κήποι με τα σιντριβάνια και το λαογραφικό μουσείο είναι ανοικτά 7 μήνες τον χρόνο (κλειστά από 2/11-31/3). Ωράριο λειτουργίας: Απρίλιο και Οκτώβριο από 09:00-16:30, Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο από 09:00-17:30, Ιούλιο και Αύγουστο 09:00-18:00.

Η μελωδία της Ευτυχίας
Ενα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών. Η «Η Μελωδία της Ευτυχίας» (Sound of Music), με πρωταγωνιστές την Τζούλι Αντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ, γυρίστηκε το 1965 και κέρδισε 5 Οσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής, μοντάζ και ήχου). Πρόκειται για την ιστορία μιας καλόγριας, της Μαρίας, η οποία αφήνει το μοναστήρι για να γίνει γκουβερνάντα στα επτά παιδιά του βαρόνου Φον Τραπ, ενός αριστοκράτη χήρου. Τo 2008, η έπαυλη της οικογένειας Φον Τραπ μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους λάτρεις της ρομαντικής ιστορίας να κοιμηθούν στα υπνοδωμάτια που κάποτε φιλοξενούσαν τη διάσημη οικογένεια.

Fast Info
Salzburg Card
Με την κάρτα αυτή έχετε ελεύθερη είσοδο στα περισσότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης, δωρεάν κρουαζιέρα στον ποταμό Salzach και απεριόριστη χρήση των αστικών συγκοινωνιών. Παρέχονται επίσης εκπτώσεις σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι διαθέσιμη στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων, στα Γραφεία Τουριστικών Πληροφοριών και σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων της πόλης.
Διάσημα σοκολατάκια
Το 1890, ο ζαχαροπλάστης Paul Fοrst έφτιαξε μικρές σοκολατένιες μπάλες από πραλίνα και αμυγδαλόψιχα, στις οποίες έδωσε το όνομα του Μότσαρτ (Mozart-kugeln). Απαραίτητο σουβενίρ στις αποσκευές κάθε επισκέπτη, τα αυθεντικά χειροποίητα Mozartkugeln θα τα βρείτε μόνο στα τέσσερα Cafe-Konditorei «Fόrst», στην παλιά πόλη.

Χιονοδρομικά κέντρα
Στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης λειτουργούν 51 χιονοδρομικά. Τα πιο γνωστά είναι τα Bad Gastein, Κaprun, Flachau, Obertauern και Saalbach. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φαγητό
Η πόλη διαθέτει δύο εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Μichelin: το «Pfeffer-schiff Connoisseur Restaurant» και το «Gast-hof Brand-statter». Στο «St. Peter’s Stifts-keller», το παλαιότερο εστιατόριο της Ευρώπης (πρωτοάνοιξε το 803) δειπνήστε υπό τους ήχους jazz μουσικής και μελωδιών του Μότσαρτ, στην αυλή ενός μοναστηριού Βενεδικτίνων.
Το εστιατόριο «Augustiner Brau» διαθέτει τεράστιες σάλες και σερβίρει μοναστηριακή μπίρα και παραδοσιακές νοστιμιές. Το «Die Weisse» είναι μια αυθεντική ταβέρνα-ζυθοποιείο. Προτείνονται επίσης τα εστιατόρια «Riedenburg», «Culinarium» και «Alt Salzburg».

Διαμονή
Το «Goldener Hirsch» είναι το παλιότερο -και για πολλούς το καλύτερο- ξενοδοχείο της πόλης. Η ιστορία του χρονολογείται από το 1407 (0043 662 80840).
Το ξενοδοχείο «Arthotel Blaue Gans» συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, την παράδοση με το minimal design (0043 662 842491).
Στο «Hotel Schloss Monchstein», στην κορυφή του λόφου Monchsberg, έχετε πανοραμική θέα όλης της πόλης (0043 662 848555)
Το «Sacher», εκτός από την πολυτέλειά του, φημίζεται και για το ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί στο εσωτερικό του, όπου φτιάχνονται τα διάσημα γλυκά sachertorte (0043 662 889770).
Σε μια ρομαντική τοποθεσία, μπροστά στο ποτάμι, βρίσκεται το «Hotel Stein» (0043 662 8743460).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ