Εγγραφείτε ›
A-  A+     Facebook  Instagram  RSS Feeds  RSS Feeds Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Κέρκυρα - Corfu

Επιστροφή στον προορισμό

 

Συνταγές.. της γιαγιάς!

Ημερομηνία: 29 Μαΐου 2009

Συνταγες.. της γιαγιας!

Η Τούλα Βεργέτη, Αγνί και συγγραφέας του «Κορφιάτικες γεύσεις της καλής και της νόνας», μας ξεναγεί στα γαστρονομικά μονοπάτια της τοπικής κουζίνας και μας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας!

Πώς προέκυψε η επαγγελματική σας ενασχόληση με τη μαγειρική;
Μαγείρευα πάντα έχοντας στο νου μου πώς να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Η επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μαγειρική προέκυψε όταν, το 1982, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο νησί μου, την Κέρκυρα.

H Ταβέρνα της Τούλας στο Αγνί είναι αγαπημένο στέκι ντόπιων και ψαγμένων επισκεπτών. Πού το αποδίδετε αυτό;
Με την κατάλληλη διαμόρφωση του παλαιού ελαιοτριβείου του παππού μου, δίπλα στη θάλασσα, μου δόθηκε η δυνατότητα να αρχίσω να μαγειρεύω για φίλους «πελάτες». Εκείνοι, με τη σειρά τους, το έλεγαν σε γνωστούς τους κι έτσι αναπτύχθηκε με τα χρόνια μια εξαιρετική σχέση, τόσο με ντόπιους όσο και με επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Είναι αλήθεια ότι το μενού προέκυψε από τις προτιμήσεις των πελατών σας;
Το μενού του εστιατορίου διαμορφώθηκε με την πολύτιμη «βοήθεια» των πελατών μας, τους οποίους ρωτούσαμε καθημερινά τι θα ήθελαν να τους ετοιμάσουμε για την επόμενη ημέρα. Ο κήπος μάς εφοδίαζε με τα φρέσκα λαχανικά και τα μυρωδικά του, ενώ βιβλία μαγειρικής μού έδιναν ιδέες για συνταγές που πάντα περνούσαν από την «αυστηρή κριτική» των πελατών μας. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν όταν έβλεπα τα πιάτα να έρχονται πίσω... αστραφτερά!

Αληθεύει ότι μέχρι να ανοίξει ο δρόμος, στο Αγνί έφταναν κυρίως «σκαφάτοι»;
Μέχρι το 1991, οπότε και συνδέθηκε η όμορφη παραλία μας με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού, η πρόσβαση γινόταν κυρίως με σκάφη, που έφερναν όσους αναζητούσαν την ηρεμία και ήθελαν να απολαύσουν το φαγητό της «μαμάς Τούλας», όπως συνήθιζαν να λένε.

Φημίζεστε για τις γαρίδες. Θα μας αποκαλύψετε το μυστικό σας;
Οι γαρίδες με ρύζι και σκόρδο έγιναν πρώτη φορά για έναν φίλο Άγγλο που ερχόταν κάθε χρόνο για 15 μέρες στο νησί και αναζητούσε κάτι διαφορετικό. Έτσι γεννήθηκε αυτό το πιάτο, το οποίο έχει γίνει σήμα κατατεθέν του εστιατορίου μας. Απλά, διαλεγμένα υλικά, μαγειρεμένα στο τηγάνι, αλλά φτιαγμένα κυρίως με φροντίδα! Αυτό είναι το μυστικό!

Πολλοί έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αντιγράψουν τη συνταγή. Μήπως τελικά δεν έχουν σημασία μόνο τα υλικά;
Πράγματι. Όταν τα συγχαρητήρια πλημμυρίζουν την κουζίνα, αυτή απογειώνεται! Όλοι εμείς δεν μαγειρεύουμε πια με τα χέρια, αλλά με την καρδιά! Η επιτυχία μας είναι αποτέλεσμα του σεβασμού στη δουλειά μας.

Ποια είναι η αδιαμφισβήτητη αρχή σας όταν μαγειρεύετε;
Το να μαγειρεύω για τους πελάτες μου, όπως για τα παιδιά μου.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη κουζίνα είναι η σπιτική. Εσείς τι πιστεύετε;
Πράγματι, είναι η καλύτερη, καθώς κάθε μητέρα αναζητά το καλύτερο για τα παιδιά της! Αν χρησιμοποιούνται φρέσκα και αγνά υλικά, κάθε κουζίνα γίνεται ισάξια της σπιτικής.

Πρόσφατα γράψατε το «Κορφιάτικες γεύσεις της καλής και της νόνας». Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με αυτό το βιβλίο;
Η αγάπη μου για την κουζίνα και το νησί μου με έκανε να γράψω ένα βιβλίο με μαγειρικά «δρώμενα» της Κέρκυρας. Ο λόγος ήταν για να μην χαθούν οι γνώσεις που έχω αποκτήσει! Η κουζίνα της Κέρκυρας έχει δεχθεί πολλές επιρροές, δεδομένου ότι ανέκαθεν το νησί ήταν σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Στην κουζίνα της πόλης αναγνωρίζουμε βενετσιάνικα κατάλοιπα, ενώ η ύπαιθρος μας δίνει το συνδυασμό απλών υλικών, πολλά χόρτα, ψάρια, μυρωδικά. Και κάπου ανάμεσα σε αυτά, υπήρχε πάντα η γιαγιά (η νόνα στην πόλη, η καλή στα χωριά), που μαγείρευε με φροντίδα για την οικογένειά της.

Tι χαρακτηρίζει την κερκυραϊκή κουζίνα;
Είναι ένα συνονθύλευμα από επιρροές των διάφορων μετοίκων της. Αυτό που τη χαρακτηρίζει κυρίως είναι το πιπέρι, τα φρέσκα μυριστικά, τα χόρτα και το σκόρδο!

Το αγαπημένο σας τοπικό πιάτο;
Ο κόκορας παστιτσάδα και οι πίτες.

Ποια διεθνή κουζίνα προτιμάτε και γιατί;
Την ιταλική, γιατί έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας. Θαλασσινά, φρέσκα μυρωδικά, μεσογειακό άρωμα. Εκτιμώ ιδιαίτερα, όμως, και τη γαλλική κουζίνα.



Εργαλεία:

Επιστροφή στον προορισμό: Κέρκυρα - Corfu

 

Σχόλια χρηστών

Δεν υπάρχουν σχόλια από τους χρήστες.

Στείλτε το δικό σας σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε το δικό σας σχόλιο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤOP 14 : Οι ωραιότερες καλοκαιρινές αυλές της Αθήνας ... για να φας, να πιεις και κυρίως, να δροσιστείς ![εικόνες]

ΤOP 14 : Οι ωραιότερες καλοκαιρινές αυλές της Αθήνας ... για να φας, να πιεις και κυρίως, να δροσιστείς ![εικόνες]

Αφήνοντας κατά μέρος τις ημέρες που θα πάρουμε την πολυπόθητη άδεια, το υπόλοιπο καλοκαίρι, κακά τα ψέματα, θα το..

Κάντε διακοπές στην Ελλάδα φθηνά ...σαν ξένος τουρίστας! Ανακαλύψαμε 4 TOP ιστοσελίδες για να κλείσετε στις καλύτερες τιμές το φετινό καλοκαίρι

Κάντε διακοπές στην Ελλάδα φθηνά ...σαν ξένος τουρίστας! Ανακαλύψαμε 4 TOP ιστοσελίδες για να κλείσετε στις καλύτερες τιμές το φετινό καλοκαίρι

Εχουμε βαρεθεί να το ακούμε ...το πόσο φθηνά κάνουν διακοπές στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες. Στις ειδήσεις, στις..

31 από τις πιο εξωτικές πισίνες στη Γη! Η 10 είναι απλά.. τρομακτική!

31 από τις πιο εξωτικές πισίνες στη Γη! Η 10 είναι απλά.. τρομακτική!

Το καλοκαίρι όλο και πλησιάζει. Τι φέρνει μαζί του; Τον ήλιο, τη θάλασσα, τις διακοπές και φυσικά τις πισίνες!
 

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι...

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι...

Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην ονειρική Βασιλεύουσα!

Πέντε ανοιξιάτικες μονοήμερες εκδρομές για να μη μείνετε μέσα... την Πρωτομαγιά [εικόνες]

Πέντε ανοιξιάτικες μονοήμερες εκδρομές για να μη μείνετε μέσα... την Πρωτομαγιά [εικόνες]

Αν η άνοιξη σας βρει με διάθεση για ταξιδιωτικό «σφηνάκι», ιδού έξι εύκολες και... γλυκόπιοτες αποδράσεις για κάθε..
 
 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

TOP 20 : Σας παρουσιάζουμε τις «κρυφές» γωνιές της Θεσσαλονίκης για να μην περπατάτε στα τυφλά (Photos)

TOP 20 : Σας παρουσιάζουμε τις «κρυφές» γωνιές της Θεσσαλονίκης για να μην περπατάτε στα τυφλά (Photos)

Περιπλανηθήκαµε, ξεφύγαµε από τα κλασικά, βρήκαµε τους κρυφούς της άσσους, ανακαλύψαµε τα..

Χανιά: Αυτά είναι τα 46 ΜΥΣΤΙΚΑ που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις ![εικόνες]

Χανιά: Αυτά είναι τα 46 ΜΥΣΤΙΚΑ που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις ![εικόνες]

Γνωστά και άγνωστα κεφάλαια του χανιώτικου μύθου αποδεικνύουν πώς σ'αυτό των τοπο τίποτα δεν είναι τυχαίο...ιστορίες..

TOP 20 : Σας παρουσιάζουμε τις «κρυφές» γωνιές της Θεσσαλονίκης για να μην περπατάτε στα τυφλά (Photos)

TOP 20 : Σας παρουσιάζουμε τις «κρυφές» γωνιές της Θεσσαλονίκης για να μην περπατάτε στα τυφλά (Photos)

Περιπλανηθήκαµε, ξεφύγαµε από τα κλασικά, βρήκαµε τους κρυφούς της άσσους, ανακαλύψαµε τα..
 

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2011! (video)

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2011! (video)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη κορυφή στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου κατέκτησε το εστιατόριο Noma από..

Check in to… paradise: Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία της Μυκόνου...!!! (PHOTOS)

Check in to… paradise: Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία της Μυκόνου...!!! (PHOTOS)

Το παραμύθι γίνεται πραγματικότητα, πασπαλισμένη με πολυτέλεια, άνεση και φιλοξενία όπως μόνο η Μύκονος..

Πώς να την βγάλετε... φθηνά στην Κωνσταντινούπολη!!! Από τον Τάσο Δούση

Πώς να την βγάλετε... φθηνά στην Κωνσταντινούπολη!!! Από τον Τάσο Δούση

Ο Τάσος Δούσης προτείνει τα φθηνότερα και καλύτερα tips για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό...
 
 
 
Select language: Ελληνικά English Francais Espanol Deutsch Italiano Turkce Russian Chinese Bulgarian Portugues Magyar