Όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τα Χανιά, το μέρος θα σας μαγέψει. Οι επιλογές είναι ατέλειωτες, το πλούσιο φυσικό τοπίο ανυπέρβλητο, τα μνημεία του πολιτισμού αμέτρητα, ενώ ειδικά το καλοκαίρι, οι παραλίες των Χανίων θα σας εντάξουν στην τεράστια ομάδα των φανατικών θαυμαστών της περιοχής.

Οπλιστείτε με δύναμη, γιατί όσες μέρες και να επιλέξετε να περάσετε στα Χανιά, είναι βέβαιο πως πολύ απλά δεν θα σας φτάσουν για να γνωρίσετε κάθε σπιθαμή αυτής της ευλογημένης από τη Φύση περιοχής – και πιστέψτε μας, κάθε γωνιά των Χανίων αξίζει την προσοχή και τον θαυμασμό σας!

Εάν αποφασίσετε να περάσετε επτά μέρες των διακοπών σας στα Χανιά, σας προτείνουμε ενδεικτικές επιλογές, ώστε να γνωρίσετε κατά το δυνατόν καλύτερα τις ομορφιές του τόπου και να απολαύσετε ξεκούραση, σε συνδυασμό με νέες εμπειρίες.

Μια… εμπειρία από μόνη της αποτελεί βέβαια η πόλη των Χανίων, με τα δεκάδες μνημεία, μουσεία, αξιοθέατα. Για να τα γυρίσετε όλα χρειάζεται χρόνος και καλή οργάνωση, όμως δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε να κάνετε όσο περισσότερες βόλτες μπορείτε στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, για να μπορέσετε έτσι να αισθανθείτε κατά το δυνατόν περισσότερο την ατμόσφαιρα του τόπου.

Μαγαζάκια, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια, αλλά και σημαντικά μνημεία, βρίσκονται μέσα στα σοκάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο που το παρόν «παντρεύεται» το παρελθόν και δημιουργούν μαζί ένα μείγμα μοναδικό. Είναι απολύτως βέβαιο πως ψάχνοντας θα μπορέσετε να ανακαλύψετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Οι επιλογές είναι πολλές και πολύ διαφορετικές – κανείς, τελικά, δεν φεύγει παραπονεμένος.

8 βασικές φράσεις που πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Κατά τη βόλτα στα Χανιά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:

Την Δημοτική Αγορά, όπου θα βρείτε όλα τα καλά της κρητικής γης
Τον Δημοτικό Κήπο, μια όαση πρασίνου με το μεγάλο και εντυπωσιακό ρολόι – σήμα κατατεθέν για τους Χανιώτες
Το Ενετικό Λιμάνι, με τις ομορφιές του, το φρούριο Φιρκά με το Ναυτικό Μουσείο, το Σαντριβάνι, το Γιαλί Τζαμί, τα Ενετικά νεώρια και το Μεγάλο Αρσενάλι και φυσικά τον Φάρο, που σηματοδοτεί το πιο χαρακτηριστικό ίσως τοπίο της πόλης
Την Σπλάντζια, την παλιά τουρκική συνοικία, που σήμερα ονομάζεται «πλατεία 1821» και όπου θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τον μόνο ναό σήμερα στην Ελλάδα που διατηρεί και καμπαναριό και μιναρέ, τον ενετικό ναό του Αγίου Ρόκκου, την Αγία Αικατερίνη, τον τεράστιο πλάτανο, στο κέντρο της Σπλάντζιας και την τουρκική υπόγεια κρήνη
Την Μητρόπολη των Χανίων και την Μονή Αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισκανών, που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων

Με βάση την πόλη των Χανίων, ξεκινάμε λοιπόν για επτά εναλλακτικές διαδρομές και κατευθύνσεις, ώστε να γνωρίσουμε κατά το δυνατόν καλύτερα μια από τις πιο πλούσιες σε αξιοθέατα περιοχές της Ελλάδας.

Πρώτος προορισμός η παραλία στη Φαλάσαρνα, μια από τις μεγαλύτερες του νομού. Aπέχει 59 χιλιόμετρα και βρίσκεται δυτικά των Χανίων, ενώ για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται να διαθέτει μεταφορικό μέσο. Διασχίζουμε την βόρεια ακτογραμμή των Χανίων, περνάμε μέσα από τη φύση και τα μικρά χωριουδάκια, ενώ λίγο πριν την Κίσσαμο, κατευθυνόμαστε αριστερά.

Εκεί έχει πάντα ήλιο! Το πιο ηλιόλουστο μέρος της Ευρώπης δεν είναι στην Ελλάδα

Υπάρχουν παντού κατευθυντήριες πινακίδες και δεν κινδυνεύουμε να χαθούμε. Ένα κατάφυτο τοπίο, παχιά, ξανθή αμμουδιά και καταγάλανη θάλασσα για όσο φτάνει το μάτι. Ένα μεγάλο μέρος της ακτής είναι οργανωμένο, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, όμως υπάρχει και άπλετος, ελεύθερος χώρος, ακόμα και για όσους θέλουν να απομονωθούν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης.

Αξίζει να μείνει κανείς στην παραλία ως τη δύση, για να απολαύσει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα, όπου ο ήλιος «βουτά» στο νερό ακριβώς μπροστά στον ορίζοντα…

Κατά την επιστροφή, περνώντας από τα παραδοσιακά χωριουδάκια των Χανίων, έχουμε δεκάδες επιλογές για το φαγητό. Ειδικά αν θέλουμε να γνωρίσουμε την κρητική κουζίνα με τις ιδιαίτερες νοστιμιές, επιβάλετε να διαλέξουμε την ταβέρνα όποιου χωριού εμείς διαλέξουμε – είναι παραπάνω από βέβαιο πως δεν θα μας απογοητεύσει!

Δεύτερη επιλογή μας η κατεύθυνση προς τα ανατολικά και μια από τις πιο ιδιαίτερες ομορφιές της φύσης των Χανίων. Η Λίμνη Κουρνά στον Αποκόρωνα είναι η πιο… «εναλλακτική» παραλία που μπορείτε να επιλέξετε στις διακοπές σας στα Χανιά. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από την πόλη, δίπλα από το ομώνυμο χωριό, και είναι η μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στη Κρήτη.

Καθώς τα νερά της το καλοκαίρι υποχωρούν ελαφρώς, σχηματίζονται διάφορες μικρές αμμουδιές στις όχθες, που… διευκολύνουν τις βουτιές. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες διαθέσιμες, καφετέριες για τα απαραίτητα, αλλά και η δυνατότητα ενοικίασης θαλάσσιου ποδηλάτου, για να κάνετε μια απολαυστική βόλτα στην καταπράσινη λίμνη και να θαυμάσετε το μοναδικό τοπίο.

Ανάμεσα στο χωριό και την Λίμνη Κουρνά υπάρχει ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, το Σπήλαιο Κουρνά, από όπου, εκτός των άλλων θα αγναντέψετε την υπέροχη θέα. Κατά την επιστροφή, περάστε από το τουριστικό θέρετρο της Γεωργιούπολης για μια βόλτα δίπλα στο κύμα, σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο, αλλά και για πολύ καλό φαγητό. Άλλες επιλογές στην περιοχή είναι τα χωριά Βρύσες, Βάμος, αλλά και η επίσης τουριστική Αλμυρίδα, με πάμπολλες επιλογές.

Η περιήγηση στα Χανιά συνεχίζεται με μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, το Ελαφονήσι. Η εξωτική ομορφιά της περιοχής, με τους αμμόλοφους, τους κέδρους, τα λευκά κρινάκια, τα μαύρα βράχια, τα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εκεί, τα καταγάλανα νερά και την ολόλευκη άμμο, δημιουργούν ένα πραγματικό έργο τέχνης που αξίζει να δείτε από κοντά. Η παραλία απέχει περί τα 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και για να την προσεγγίσετε θα διασχίσετε την ενδοχώρα των Χανίων, μια κατάφυτη περιοχή με πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και μνημεία της φύσης.

Περάστε από τα Τοπόλια, αμέσως μετά το τούνελ, και θαυμάστε από ψηλά το απόκρημνο φαράγγι των Τοπολίων, ενώ στους ήχους της φύσης ακούγεται και ο ποταμός Τυφλός, να κυλά γαλήνια. Στην αρχή του στενού τμήματος του φαραγγιού και κοντά στα Τοπόλια βρίσκεται το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες και ένα εκκλησάκι κτισμένο στην είσοδο του. Εκεί θα φτάσετε ανεβαίνοντας από το δρόμο τα σκαλιστά στο βράχο σκαλοπάτια.

Η κεντρική του αίθουσα έχει ύψος 20 μέτρα και διάμετρο 70, ενώ αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε μάλιστα και έναν μυθικό Μονόκερο να σχηματίζεται από έναν βράχο και έναν σταλαγμίτη! Ο θρύλος λέει ότι από το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας  πέρασε ο Άγιος Γεώργιος και πως μάλιστα ένα σημάδι στο βράχο είναι από το πέταλο του αλόγου του.

Λίγο πριν το Ελαφονήσι, βρίσκεται η Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας, ένα κατάλευκο μοναστήρι, χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων με απέραντη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το ένα από τα 90 σκαλιά, που είναι σκαμμένα στο πέτρωμα και οδηγούν στη κορυφή είναι φτιαγμένο από χρυσό, αλλά αυτό το χρυσό σκαλοπάτι μπορούν να το δουν μόνο οι αναμάρτητοι!

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά στα βορειοδυτικά του νομού αυτή τη φορά, βρίσκεται ακόμα μία από τις εξωτικής ομορφιάς παραλίες των Χανίων, ο Μπάλος. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα τοπία που βλέπει κανείς μια φορά στη ζωή του και που όταν τα αντικρίζει αισθάνεται την κλισέ έκφραση «το μεγαλείο της φύσης» να αποτυπώνεται πλήρως.

Οι μέδουσες γεμίζουν ξανά τον Κορινθιακό: Τι να προσέξετε αν σας τσιμπήσουν

Ένας μεγάλος βράχος μέσα στη θάλασσα οριοθετεί μια αμμώδη λιμνοθάλασσα με τιρκουάζ νερά που θα σας αφήσουν άφωνους! Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε το Μπάλο από την ξηρά, προετοιμαστείτε για οδήγηση περίπου μιάμισης ώρας σε –σχετικά βατό στο μεγαλύτερο μέρος του- χωματόδρομο και στη συνέχεια κατάβαση από το μονοπάτι, διάρκειας περίπου ενός τετάρτου. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στην ανάβαση, ειδικά μετά από μια μέρα με παιχνίδι στην καταπληκτική παραλία, όμως αξίζει τον κόπο να μην «θυσιάσετε» την πανέμορφη θέα από την κορυφή για χάρη της άνεσής σας.

Διαφορετικά, για να επισκεφθείτε το Μπάλο, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες, συνδυάζουν την παραλία και με το νησάκι της Γραμβούσας και την δική του υπέροχη παραλία και αναχωρούν από την Κίσσαμο.

Κατά την επιστροφή, μη διστάστε να απολαύσετε την κρητική κουζίνα στις ταβέρνες των μικρών χωριών που συναντάτε στη διαδρομή ή και στην Κίσσαμο, που διαθέτει παραλία με… όλα τα καλά!

Ο επισκέπτης των Χανίων όμως που δεν θα αφιερώσει μία μέρα των διακοπών του για να διασχίσει το Φαράγγι της Σαμαριάς, έχει… χάσει από χέρι! Περιπατητές από όλο τον κόσμο φτάνουν στα Χανιά ειδικά για την εμπειρία αυτή, που συνήθως ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη, στην περιοχή Ξυλόσκαλο (1.200 μ. υψόμετρο) και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με μήκος 18 χιλιόμετρα και η κατάβασή του διαρκεί από 4 έως 7 ώρες  ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων.

Εκεί ζουν τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι – Κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων που δεν συναντώνται πουθενά αλλού, όπως ο κρητικός ασβός (άρκαλος), το κρητικό κουνάβι (ζουρίδα), ο κρητικός αγκαθοποντικός, η κρητική νυφίτσα (καλογιαννού). Γυπαετοί, χρυσαετοί και όρνια απαρτίζουν την ορνιθοπανίδα του δρυμού, μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα είδη πτηνών.

Περισσότερα από 450 είναι τα είδη της χλωρίδας του φαραγγιού, πολλά από τα οποία είναι επίσης μοναδικά στον κόσμο, γι’ αυτό και απαγορεύεται να κόβετε τα φυτά που βρίσκετε στο διάβα σας. Στο μέσο περίπου της κατάβασης θα συναντήσετε έναν μικρό βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο μέσο του περίπου, χτίστηκε το 1379 και ονομάζεται Οσία Μαρία – είναι ο ναΐσκος στον οποίο οφείλει το όνομά του το φαράγγι, αλλά και το χωριό «Σαμαριά», που είχε χτιστεί δίπλα και εγκαταλείφθηκε από τους μόνιμους κατοίκους του το 1962, με την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Το μεγαλύτερο πλάτος του φαραγγιού της Σαμαριάς φτάνει τα 150 μέτρα, ενώ το στενότερο σημείο του είναι οι «Πόρτες» – λίγο πριν την έξοδο – με πλάτος 3 μέτρα και ύψος 600 μέτρα, όπου το τοπίο σου κόβει την ανάσα!

Βγαίνοντας από το φαράγγι, σας περιμένει η μοναδική παραλία της Αγίας Ρουμέλης, για μια δροσιστική βουτιά στα νερά του Λιβυκού Πελάγους. Το χωριό δεν συνδέεται οδικά με άλλες περιοχές, οπότε για να φύγετε θα επιβιβαστείτε στο πλοίο της γραμμής και θα κατευθυνθείτε είτε προς τη Χώρα Σφακίων είτε προς Σούγια και Παλαιόχωρα, ώστε κατόπιν οδικώς να επιστρέψετε στη «βάση» των διακοπών σας.

Η εμπειρία των διακοπών σε ένα τόσο πλούσιο μέρος όπως τα Χανιά, δεν χωράει σε μια βδομάδα. Επιλέξτε ό,τι ταιριάζει στην προσωπικότητά σας και στην άποψή σας για τις ιδανικές διακοπές – είναι παραπάνω από βέβαιο πως υπάρχει στα Χανιά η ιδανική ανταπόκριση. Και, κυρίως, μην στενοχωρηθείτε αν δεν προλάβετε να κάνετε όλα όσα θέλατε: Είναι σίγουρο πως στα Χανιά θα ξαναρθείτε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ