«Να, Γιάννη, αυτό το κομμάτι είναι υπέροχο. Αυτό να αγοράσεις» είπε η ΜελίναΜερκούρη στο φίλο της, Γιάννη Καρρά.

Ήταν άνοιξη του 1963 και στο γιοτ του εφοπλιστή φιλοξενούνταν επιφανείς καλεσμένοι που κατευθύνονταν στο Άγιο Όρος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 1.000 χρόνων λειτουργίας.

Ο Γιάννης Καρράς όντως εμπιστεύτηκε τη φίλη του και αγόρασε την έκταση. Εκεί, στην άκρη του γκρεμού, υψώθηκε η Βίλα Γαλήνη, ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής που γράφει τη δική του αυτόνομη ιστορία.

Σχετική εικόνα

Τα 20 μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017!

 

 

Στα 2.500 τ.μ. της έχουν περάσει τα καλοκαίρια τους διεθνείς jet-setters, όπως μέλη της οικογένειας των Rockefeller, ο Rudolf Nureyev, η Fiona von Thyssen, η Ira von Fürstenberg, η Juliana της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος του Μονακό, Άραβες Κροίσοι, ο γιος του Agha Khan, ο François Mitterrand, η Margot Fonteyn, Έλληνες πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πολλοί ακόμη. Τα αποτυπώματά τους υπάρχουν ακόμη εκεί: Έργα του Salvador Dalí, το μπάνιο με διακόσμηση του Yves Saint Laurent, το θρυλικό πιάνο της Gina Bachauer.

Εμπνευσμένος από τη μοναστική αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, ο Καρράς ανέθεσε το σχεδιασμό στο γνωστό αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Καψαμπέλη, λάτρη του μοντερνισμού. Οι εργασίες διαρκούν από το 1970 ως το 1974, τα υλικά καταφτάνουν μόνο από τη θάλασσα, αφού δεν υπάρχει άλλη δίοδος. Πλακάκια από το Μεξικό, καστανιές από το Άγιο Όρος, πέτρα Καβάλας και από το γειτονικό λατομείο των Φούρνων. Επιστρατεύει έναν ξακουστό μάστορα από το Βόλο, τον Κόντο, που στήνει ένα κανονικό εργαστήριο στη αυλή και δουλεύει ακατάπαυστα με τους βοηθούς του. Τη διακόσμηση ανέλαβε η σύζυγος του εφοπλιστή, Μαργαρίτα Καρρά. Ο Νίκος Γιαλούρης φιλοτέχνησε το μπαρ από δέρμα, δερμάτινες μαργαρίτες σε επιτοίχιες όψεις, ασπρόμαυρα δερμάτινα λουλούδια, τα καράβια και τα λαϊκά μοτίβα που κοσμούν μεγάλα τμήματα του σπιτιού. Το τζάκι φτιάχτηκε και γκρεμίστηκε τρεις φορές μέχρι να φτάσει στα υψηλά στάνταρ που το οραματίστηκαν.

Βρήκαμε το ξενοδοχείο «διαμαντάκι»που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας!!!(photo)

Το Πάσχα του 1974 η Γαλήνη ανοίγει τις πύλες της. Για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 1.000 καλεσμένοι το χρόνο θα διαμείνουν στα εντυπωσιακά δωμάτια με τη μοναστική αρχιτεκτονική και τη μοντέρνα διακόσμηση. Οι περισσότεροι από αυτούς φτάνουν ινκόγκνιτο στο ιδιωτικό λιμανάκι του συγκροτήματος.

Το όνειρο του Καρρά είναι να δημιουργήσει στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής κάτι ανάλογο με το Μονακό. Το 1976 εγκαινιάζει το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα, Village Inn, και αμέσως μετά, το 1979 και το 1980 αντίστοιχα, τα Μελίτων και Σιθωνία. Τα κρασιά από το 4.750 στρεμμάτων βιολογικό αμπελώνα του βραβεύονται σε όλους τους διαγωνισμούς και παράλληλα με τα κλήματα βάζει 45.000 ρίζες ελιές, δημιουργώντας ένα μικρό παράδεισο. Η μαρίνα του συγκροτήματος, η πρώτη στη βόρεια Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γεμίζει κάθε καλοκαίρι με σκάφη διασημοτήτων, ενώ στο λόμπι του ξενοδοχείου συναντά κανείς διεθνείς προσωπικότητες.

Το 1989 ο Καρράς φεύγει από τη ζωή αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Το 1999 όλο το συγκρότημα, μαζί με τη Βίλα Γαλήνη, περνάει στα χέρια του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, που ξεκινά ένα πρόγραμμα ευρύτατης ανακαίνισης το 2003 και το 2009 αντίστοιχα, για να διατεθεί πλέον στο κοινό.

Δεκατρείς σουίτες και έντεκα δωμάτια, τρία ελικοδρόμια και δύο υδατοδρόμια, εξωτερική πισίνα, ένα παρεκκλήσι, όπου διοργανώνονται πολυσυζητημένοι γάμοι της Θεσσαλονίκης, μόνιμη υπηρεσία concierge, γευσιγνωσίες κρασιών από τους αμπελώνες του κτήματος, διαθέσιμο σκάφος για εξορμήσεις και, βέβαια, γήπεδα γκολφ, θαλάσσια σπορ, custom designed διαδρομές με σκάφος ή γιοτ, ένα βασιλικό –κυριολεκτικά– spa και η μεγάλη βυζαντινή τραπεζαρία που κάποτε φιλοξενούσε την ευρωπαϊκή ιντελιγκέντσια. Πλέον, η Βίλα Γαλήνη συνεχίζει να γράφει ιστορία, ακούραστη, πανέμορφη, ανοιχτή σε νέες προκλήσεις.

Στην Κρήτη «αναδύθηκε» εκκλησία που είχε βυθιστεί στα νερά φράγματος!Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η λειτουργία μετά από χρόνια!(photo)

πηγή:bizznews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ