Κατακόρυφη είναι η αύξηση των διαμερισμάτων και κατοικιών που εκμισθώνονται μέσω της δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Airbnb» στο Ρέθυμνο!

Διαφημίζονται μέσω της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης ενοικίασης για όλη την Κρήτη φτάνουν τις περίπου 10.000 εγγραφές, και από αυτές, περισσότερες από 1.000 βρίσκονται στο νομό Ρεθύμνου.

 

Η νέα μόδα της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που επιτυγχάνεται μέσω της πλατφόρμας «Airbnb» και που μετατρέπει με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο σε «οικοδεσπότη» όποιον διαθέτει έστω κι ένα δωμάτιο προς ενοικίαση, έχει προκαλέσει πραγματικό πυρετό, στο Ρέθυμνο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, χωρίς να εξαιρούνται και οι τουριστικοί της υπόλοιπης Ελλάδας.

Αυτές είναι οι ομορφότερες παραλίες στα Χανιά! (PHOTOS)

Image result for R;euymno

Η κρίση αλλά και η αύξηση των φόρων, οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην εκμετάλλευση ακόμα και των ξεχασμένων σπιτιών ή δωματίων, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα ήταν απλά φορολογικά βάρη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Airbnb απαντούν για το ληστρικό χαράτσι.Δείτε την επίσημη ανακοίνωση

Όμως η νέα μόδα του Airbnb, έχει μετατρέψει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε «οικοδεσπότες» που δέχονται και φιλοξενούν κόσμο από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Image result for R;euymno

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αυτή, ένα μεγάλο μέρος από «οικοδεσπότες» μίσθωνε καταλύματα, με μόνη υποχρέωση (μέχρι σήμερα) τις κρατήσεις τις πλατφόρμας 3% από τον ιδιοκτήτη και 7% από τον ενοικιαστή, φοροδιαφεύγοντας, εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό κενό.

 

Χαράτσι 15% έως 45% στο εισόδημα από Airbnb

Με το νέο μνημόνιο προβλέπεται φόρος από το 2018 της τάξης του 15% από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα μέσω Airbnb μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο φόρος αγγίζει το 35%, ενώ αυξάνεται κατά 10%, δηλαδή εκτινάσσεται στο 45%, όταν το εισόδημα είναι άνω των 35.001 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας εκτός από κλινοσκεπάσματα.

Με τον νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες περιπτώσεις ζητά περίπου τα μισά έσοδα από τους ιδιοκτήτες.

Για τις περιπτώσεις που παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα υπολογίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και ως τέτοια θα φορολογείται, δηλαδή με:

  • 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ
  • 29% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
  • 37% από 30.001 έως 40.000 ευρώ
  • 45% για πάνω από 40.000 ευρώ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το εισόδημα που αποκτάται φέτος από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τέτοιου τύπου, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 29%.

 

Η κίνηση της πλατφόρμας για το Ρέθυμνο

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Airbnb, στο Ρέθυμνο εμφανίζονται περισσότερες από 1.000 εγγραφές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί επαγγελματίες του είδους, που επέλεξαν να προωθήσουν τα προς ενοικίαση, κυρίως πολυτελή, καταλύματα τους.

Εκατοντάδες εγγραφές όμως αφορούν και τους «ευκαιριακούς οικοδεσπότες» που απλά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους δίνεται για ένα έξτρα εισόδημα, χωρίς να έχουν βλέψεις για επαγγελματική ενασχόληση με το είδος.

Είδηση ΣΟΚ:Χαράτσι τώρα από το πρώτο ευρώ και στα ακίνητα που νοικιάζονται μέσω Airbnb!Μάθε από πότε θα ισχύσει!

Σύμφωνα με την πλατφόρμα «Airbnb» το Ρέθυμνο και ο Μυλοπόταμος κρατούν τα σκήπτρα των περισσοτέρων εγγραφών με περισσότερες από 300 εγγραφές ανά περιοχή, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η περιοχή του Αγίου Βασιλείου με 231 εγγραφές και στην τέταρτη το Αμάρι με 74.

Όσον αφορά στις τιμές των καταλυμάτων, αυτές είναι ανάλογα την περιοχή αλλά και το ακίνητο και ξεκινούν από 25 ευρώ για τα μονόχωρα και χωρίς ανέσεις και φτάνουν μέχρι και τα 1.300 ευρώ η βραδιά σε υπερπολυτελείς βίλες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στην πλατφόρμα αναφέρεται ότι στην περιοχή του Ρεθύμνου, ενοικιάζονται και ολόκληρα σκάφη για 7-8 άτομα με τιμές από 800 -1000 ευρώ ημερησίως.
Τι ανακοινώνει η ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολόγηση Airbnb

Ανακοίνωση, με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως προς τον τρόπο φορολόγησης των μισθωμάτων από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Image result for R;euymno

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ,

·         Τα μισθώματα που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία εκμισθώνουν κατοικίες με παροχή μόνον κλινοσκεπασμάτων θα φορολογούνται αθροιστικά μαζί με τυχόν άλλα μισθώματά τους, βάσει της ισχύουσας κλίμακας φορολογίας μισθωμάτων των φυσικών προσώπων: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000Euro, 35% για εισόδημα 12.001- 35.000Euro και 45% για το υπερβάλλον, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης που φτάνει έως και 10%, ήτοι συνολικά στο ληστρικό σύνολο του 55%, χωρίς να υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ.

·         Στα μισθώματα αυτά που εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

·         Τα φυσικά αυτά πρόσωπα υποχρεούνται να καταχωρούν τα πληροφοριακά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, αρ. διαβατηρίου κλπ.) κάθε μιας βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης στην οικεία ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ (καταχωρώντας κάθε φορά και τα στοιχεία του ενεργειακού πιστοποιητικού), δεδομένου και του ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η προβλεπόμενη από το νόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ.

Πως μετατρέπεται ένα σπίτι σε κατάλυμα τύπου airbnb

Ποιές είναι όμως οι προϋποθέσεις για την ενοικίαση σπιτιού μέσω AirBNB; Βάσει του Ν. 4446/2016 που τέθηκε σε ισχύ από την 1/2/2017:

1) ο εκμισθωτής (ή υπεκμισθωτής), πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, γραμμένο στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» του Υπουργείου Οικονομικών

2) ο κάθε δικαιούχος μπορεί να ενοικιάζει maximum 2 ακίνητα

3) οι κατοικίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων, με φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση και να έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια

4) η μίσθωση να γίνεται για όχι περισσότερο από 90 μέρες το χρόνο (με ευνοϊκές εξαιρέσεις στα χαμηλά εισοδήματα)

5) να υπάρχει επίπλωση, αλλά να μην παρέχεται άλλη υπηρεσία εκτός των κλινοσκεπασμάτων.

Έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού. Αν διαπιστωθεί παράβαση στα δύο πρώτα σημεία, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και προθεσμία 15 ημερών για συμμόρφωση. Αν επαναληφθεί, το πρόστιμο διπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται.

Τα έσοδα φορολογούνται, ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία, ενώ δεν καταβάλλεται ΦΠΑ ή φόρος διαμονής, ούτε υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης.

Πως ξεκίνησε η ιδέα

Ο Αμερικανός Μπράιαν Τσέσκι, 35 ετών σήμερα, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb, προερχόμενος από εργατική οικογένεια, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, πριν από 10 χρόνια εγκατέλειψε τη δουλειά του στο Λος Αντζελες, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με έναν συμφοιτητή του, προσπαθώντας να στήσουν μια νέα επιχείρηση, χωρίς όμως να έχουν σοβαρό κεφάλαιο ή κάποια πρωτότυπη ιδέα, σημειώνει η εφημερίδα των συντακτών.

Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου έμεναν τους ζήτησε αύξηση ενοικίου. Εκείνη την περίοδο στην πόλη τυχαία υπήρχε ένα βιομηχανικό συνέδριο και τα ξενοδοχεία ήταν όλα γεμάτα.

Οι δύο φίλοι αποφάσισαν να υπενοικιάσουν κενούς χώρους στο διαμέρισμα με σκοπό να καλύψουν την αύξηση του ενοικίου. Αγόρασαν τρία φουσκωτά στρώματα, ανέβασαν στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα που διαφήμιζε την υπηρεσία με την επωνυμία «Airbed and Breakfast», βρήκαν τους πρώτους πελάτες και έθεσαν στόχο να στήσουν μια μικρή επιχείρηση.

Τον πρώτο χρόνο οι μπελάδες ήταν πολύ περισσότεροι από τα οφέλη.

Δύο χρόνια αργότερα, παρά τον τρίτο κατά σειρά ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας, την αύξηση της χρηματοδότησης και τη συνεισφορά ενός γνωστού τους από το Πανεπιστήμιο του Harvard, τα έσοδα παρέμεναν ελάχιστα (200 δολάρια την εβδομάδα). Κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν πως ο καλύτερος τρόπος προώθησης της υπηρεσίας ήταν η επαγγελματική φωτογράφηση των ακινήτων.

Πολύ σύντομα η πλατφόρμα Airbnb -όπως μετονομάστηκε για λόγους marketing- συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπήρξε η δυνατότητα αξιολόγησης τόσο των χρηστών όσο και των παροχών των ακινήτων.

Αυτές οι τροποποιήσεις σε συνδυασμό με τις φτηνότερες τιμές αλλά και την αίσθηση οικειότητας μένοντας σε ένα επιπλωμένο σπίτι σε μια ξένη πόλη, εκτόξευσαν τον αριθμό των πελατών.

Η Airbnb κρατά ως προμήθεια το 10% της αξίας της κάθε μίσθωσης, εισπράττοντας το 3% από τον ιδιοκτήτη και το 7% από τον ενοικιαστή.

Πολλοί επενδυτές είδαν την ευκαιρία και ήδη το 2011 η πλατφόρμα λειτουργούσε σε 89 χώρες, ενώ είχε λάβει και χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Την ίδια περίοδο η εταιρεία εισήγαγε πρόγραμμα ασφάλισης των υπό ενοικίαση ακινήτων μέχρι του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ με στόχο να αντιμετωπίσει φαινόμενα κλοπών και φθορών που είχαν παρατηρηθεί.

Σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία σε 191 χώρες και 34.000 πόλεις με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ακίνητα.

Ο Τσέσκι το 2015 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ένας από τους 100 πιο «επιδραστικούς» ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε «πρεσβευτή της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας».

Όσο για τους πελάτες, του δισεκατομμυριούχου πλέον Τσέσκι, αυτοί μπορούν να μένουν όχι μόνο σε απλά διαμερίσματα ή σπίτια, αλλά έχουν τη δυνατότητα διαμονής και στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου: από ιγκλού στον Βόρειο Πόλο και βάρκες στον Σηκουάνα, μέχρι σε δεντρόσπιτα, παλιές άμαξες Τσιγγάνων, παροπλισμένα αεροπλάνα και λεωφορεία.

πηγή:rethemnosnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ