Κάτω από την επιβλητική κορυφή του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο ξωκκλήσι απλώνεται μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου. Λιθόστρωτα σοκάκια, παραμυθένιοι πύργοι και παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα μιας μανιάτικης πολιτείας που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι!

Ο λόγος για την Aρεόπολη, που μέχρι το 1836 ονομαζόταν Tσίμοβα και φιλοξενεί ενδιαφέροντα αξιοθέατα και νοσταλγικούς οικισμούς που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο χρόνο!

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα συγκαταλέγονται η κεντρική πλατεία με τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη και η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου, η δισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου και της Παναγίτσας, η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών με το αξιόλογο καμπαναριό, καθώς και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας της Γεωργιάνικης.


Στον Πύργο Πικουλάκη θα βρείτε μια σπάνια συλλογή εκθεμάτων από βυζαντινά μνημεία της Μάνης.

Σε σπηλαιώδη κοιλώματα έξω από την Αρεόπολη, στη θέση “Απήδημα”, οι παλαιοανθρωπολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως μεγάλο αριθμό ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία λίθινα και οστέινα εργαλεία, ίχνη φωτιάς, πολυάριθμα κατάλοιπα οστών ζώων, καθώς και σοβαρά στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των νεκρών και τα ταφικά έθιμα των παλαιολιθικών ανθρώπων.

Μια ανάσα από την Αρεόπολη, το χωριό Σωτήρας (Κουσκούνι),φημίζεται για τις εκκλησίες της Παναγίας, με τοιχογραφίες, και της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα (1717), στην πλατεία. Eπίσης, τις εκκλησίες του Aγίου Bασιλείου και των Tαξιαρχών, με λίγες τοιχογραφίες.

Οι περίπατοι εντός της πόλης αλλά και στα πέριξ, στη δυτική ή Σκιερή και στην ανατολική ή Προσηλιακή Mάνη είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε ειδικά το φθινόπωρο που ο καιρός ευνοεί τις δραστηριότητες στα φυσικά τοπία της Λακωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ