Αυτά είναι γνωστότερα σηµεία  των Χανίων, αυτά που όποιος επισκέπτεται την πόλη, πρέπει να δει… Εµείς συγκεντρώσαµε τα πολυφωτογραφημένα  και πιο φηµισµένα, εντός και εκτός συνόρων των Χανίων, ακόµα και εντός και εκτός των συνόρων της χώρας!

ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙπαλιό λιμάνι

Αποτελεί σηµείο αναφοράς για όλους τους επισκέπτες των Χανίων, αφού καταφέρνει να ικανοποιήσει τις επιλογές και τις προτιµήσεις ακόµα και των πιο «δύσκολων». Διαχρονικό σύµβολο του Λιµανιού, ο Αιγυπτιακός Φάρος (χτισµένος κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας), τον οποίο µπορείτε να χαζέψετε για ώρες χάρη στη θέα που εξασφαλίζουν όλα τα µαγαζιά κατά µήκος του Λιµανιού, όπως cafés, εστιατόρια µε πιάτα, gourmet ή παραδοσιακά, µπαράκια κ.ά. Όλα αυτά σε συνδυασµό µε το θαλασσινό αεράκι και τον ροµαντισµό που αναδίδουν τα παλιά κτήρια στα γύρω στενά και σάς καλούν να απολαύσετε την πιο αυθεντική χανιώτικη ατµόσφαιρα!

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΦΑΡΟΣφάρος

Ο Αιγυπτιακός Φάρος δεσπόζει περήφανα στο Παλιό Λιµάνι των Χανίων για περίπου µισό αιώνα και γι’ αυτό συγκαταλέγεται ανάµεσα στους παλαιότερους στον κόσµο. Είναι δηµιούργηµα των Ενετών (τέλη 16ου αι.), ενώ ανακατασκευάστηκε από τους Αιγυπτίους τη δεκαετία 1830-40. Έχει ύψος 21 µ. και αποτελεί το ιδανικό σηµείο για µοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ. Έχει κυκλική κορυφή, 16 γωνίες στο κέντρο του και 8 γωνίες στη βάση του και λόγω του ιδιότυπου αρχιτεκτονικού του στυλ θυµίζει πολύ έντονα µιναρέ.

Οι καλύτερες αφίξεις που είδαμε φέτος στα Χανιά!

ΝΕΩΡΙΑ

Πέρα από τον Αιγυπτιακό Φάρο, το στίγµα των Ενετών στο Παλιό Λιµάνι το αναγνωρίζουµε και σε αυτά τα πέτρινα θολωτά κτήρια -νεώρια ή αλλιώς αρσενάλι- τα οποία, τους χειµερινούς µήνες, χρησίµευαν για την απόσυρση και τη συντήρηση των πολεµικών πλοίων. Από τα 17 που έχτισαν συνολικά (16ος-17ος αι.) διατηρούνται µόνο 7 και ένα ακόµα δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι. Χάρη στην εντυπωσιακή τους σύνθεση καταφέρνουν και τραβούν τα βλέµµατα όλων των επισκεπτών. Tip: Το γνωστό παλαιότερα ως «ασκεπές νεώριο» ή Νεώριο Μόρο είχε καταστραφεί από βοµβαρδισµούς κατά τον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο, αλλά µετά από µια αξιοθαύµαστη αποκατάσταση που ολοκληρώθηκε το 2011, στεγάζει σήµερα τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο Χανίων, αλλά και χώρους για πολιτιστικά events και cafés!

ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙμεγάλο αρσενάλι

«Αποµονωµένο» στα δυτικά σε σχέση µε τα άλλα, το πιο επιβλητικό από τα Νεώρια του Παλιού Λιµανιού χτίστηκε γύρω στα 1600 και «φιλοξενούσε» κάποτε τη ναυαρχίδα του ενετικού στόλου. Τα τελευταία 150 χρόνια άλλαξε πολλές φορές «πρόσωπο», αφού λειτούργησε, µεταξύ άλλων, ως σχολείο, δηµοτικό νοσοκοµείο αλλά και δηµαρχείο! Σήµερα στο Μεγάλο Αρσενάλι στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη µουσική και όχι µόνο!

ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙγιαλι τζαμισί

Είναι επίσης γνωστό ως τέµενος του Κιουτσούκ Χασάν και σηµαίνει απλούστατα… τζαµί του γιαλού. Χτίστηκε το β΄ µισό του 17ου αι. και θεωρείται εξαίσιο δείγµα αναγεννησιακής ισλαµικής αρχιτεκτονικής. Στο παρελθόν έχει στεγάσει, µεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο και σήµερα αποτελεί ιδανικό χώρο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 1923 σταµάτησε τη λειτουργία του ως τζαµί (στην αυλή του οποίου συναντούσες φοινικόδεντρα και τάφους πασάδων), ενώ εκείνη την περίοδο γκρεµίστηκε και ο µιναρές του.

Τάσος Δούσης: Σας παρουσιάζω το θέμα της ημέρας,τα δικά μου Χανιά, μέσα από το παλιό λιμάνι (καταπληκτικές φωτογραφίες)

ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ

ΣπλάντζιαΜεταξύ Παλιού Λιµανιού και Κουµ Καπί συναντάµε την παλιά τουρκική συνοικία της πόλης, η οποία διακρίνεται για το ιστορικό της παρελθόν, αφού έπαιξε σηµαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε περίοδο της κρητικής ιστορίας. Εδώ βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το µινωικό ανάκτορο της Κυδωνίας, εδώ και το µοναστήρι του τάγµατος των Δοµινικανών, το οποίο στη συνέχεια µετατράπηκε επί Τουρκοκρατίας σε στρατώνα γενιτσάρων. Στο κέντρο της, την Πλατεία 1821, δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος κάτω από τον οποίο γίνονταν οι δηµόσιες εκτελέσεις από τους Οθωµανούς, ενώ εδώ ακριβώς στέκεται και ένας από τους πιο ιδιόρρυθµους ναούς όλης της χώρας, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος διαθέτει και καµπαναριό και µιναρέ! Σήµερα, η πεζοδρόµησή της τής έχει προσδώσει νέο «αέρα», στον οποίο συµβάλλουν και τα ψαγµένα στέκια που «ξεφυτρώνουν» µε ραγδαίους ρυθµούς!

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗΧατζημιχάλη Νταλιάνη

Το άλλοτε εγκαταλειµµένο δροµάκι αποτελεί πλέον, µετά και την πεζοδρόµησή του, ένα από τα hot spots της βραδινής διασκέδασης και µια από τις πιο δυνατές περαντζάδες σε όλη την πόλη. Με τον χαρακτηριστικό µιναρέ να δεσπόζει από ψηλά, τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια και τα προσεγµένα µεζεδοπωλεία και µπαράκια, κατατάσσεται δικαίως ανάµεσα στις πιο γραφικές γειτονιές των Χανίων, την οποία επιβάλλεται να εξερευνήσετε!

ΟΔΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥοδός Αγγέλου

Η περιήγηση στα βορειοδυτικά της Παλιάς Πόλης αναπόφευκτα θα σας οδηγήσει κάποια στιγµή στην… άκρως ατµοσφαιρική Οδό Αγγέλου. Ένα µικρό δροµάκι που λειτουργεί σαν «πύλη» της συνοικίας του Τοπ Χανά και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει µε τα βενετσιάνικα και οθωµανικά διατηρητέα αρχοντικά της αλλά και το ψηλότερο (5ώροφο) τούρκικο κτίσµα στην πόλη! Επίσης, εδώ θα συναντήσετε µερικά από τα… κουκλίστικα boutique hotels των Χανίων, που κερδίζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους ταξιδιώτες, ενώ χάρη στη ροµαντική του ατµόσφαιρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς καλλιτέχνες αλλά και ερωτευµένα ζευγάρια!

Χανιά total guide: Οι προτάσεις μας στο Παλιό λιμάνι!

Πηγή Best in travel Chania 2017

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε εδώ εντελώς δωρεάν τον καλύτερο οδηγό για τα Χανιά!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ