Ενημερώθηκε στις 9 Μαρτίου 2017, 18:26

Με περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργίας ο Λευτέρης στη Νέα Σμύρνη αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του τυλιχτού και του καλού κρέατος. Η αλάδωτη πίτα του κάνει θραύση, ενώ σταθερά στις προτιμήσεις του κοινού το σουβλάκι και το κεμπάπ του (με ανάμεικτο αρνί, μοσχάρι και χοιρινό). Το κεμπάπ σε μερίδα θα το βρείτε στη μορφή γιαουρτλού.

Ένα σουβλάκι… με ιστορία! 

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 50 όταν ένας Αρμένης, βλέποντας πόσο δουλευταράς ήταν ο 30χρονος Λευτέρης (ορφανός από τα 7 και στη βιοπάλη από τα 15), γύρισε και του είπε «Παλικάρι, θα σου δείξω ένα προϊόν με το οποίο θα θρέψεις τη φαμίλια σου».

Και, κάπως έτσι, του έδειξε πως να φτιάχνει σουβλάκι…

Εκείνος, πολυμήχανος και εφευρετικός, πήρε στην αρχή το παιδικό καροτσάκι του, τότε 3χρονου, γιου του, έβαλε μέσα σε ένα κουβούκλιο μια παγοκολόνα για να διατηρεί το κρέας, τη ντομάτα και το κρεμύδι, έβαλε από πάνω μια ψησταριά που είχε φτιάξει ο ίδιος και βγήκε να πουλήσει στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Τρία χρόνια αργότερα το σουβλάκι του ήταν τόσο δημοφιλές που κατάφερε να ανοίξει το δικό του -ιστορικό πλέον- μαγαζί στην Ομήρου, κερδίζοντας, με την πάροδο του χρόνου, το προσωνύμιο ο «πρύτανης» του σουβλακιού.

Σήμερα, 60 και πλέον χρόνια μετά, ο Λευτέρης παραμένει μια βαθιά οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύουν οι δυο γιοί του Λευτέρη και τα παιδιά τους και οι οποίοι έχουν φροντίσει να διατηρήσουν το -εξαιρετικό προιόν τους- ίδιο και απαράλλακτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για λευτερης νεα σμυρνη

Μια αυθεντικότητα που δύσκολα βρίσκεις σήμερα και που μαζί με τη γεύση της φέρνει μια ολόκληρη ιστορία και κουλτούρα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, που μέχρι σήμερα το σουβλάκι του Λευτέρη έχει τόσο μεγάλη επιτυχία.

Η συνταγή απλή. Το τυλιχτό δεν περιέχει μέσα τζατζίκι, σως, κλπ όπως θέλει η μοντέρνα σχολή. Ακόμη και αν το παραγγείλεις με καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ ή λουκάνικο, ο Λευτέρης (ο εγγονός), θα στο φτιάξει με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μια βασική και απλή μορφοποίηση του τυλιχτού, που όσο απλή και αν φαντάζει, επιτρέπει στο καλά ψημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρέας να αναδείξει τη γεύση του.

Επιπλέον, δεν πρόκειται να βρεις ούτε κατά διάνοια ντονέρ ή γύρο. Ο κυρ Κώστας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα σου πω αυτό που θυμάμαι ότι είπε ο παππούς Λευτέρης σε ένα παλιό πελάτη που τον ρώτησε γιατί δεν βάζει ντονέρ. Η απαντησή του ήταν απλή, καθαρή και τίμια: «Δεν βάζω γιατί εδώ τρώνε τα εγγόνια μου».

Πληροφορίες  Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9310341, www.souvlakialefteris.gr Πηγή: www.greekguide.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ