Η Κέα, γνωστή και ως Τζιά, είναι το ιδανικό μέρος γι’ αυτούς που επιθυμούν ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές που θέλουν ν’ απολαύσουν το ζεστό ήλιο, να κάνουν βόλτες σε γραφικά παραθαλάσσια και ορεινά χωριά και να εξερευνήσουν φυσικά τοπία.

Η κοντινή απόσταση της Κέας από την Αθήνα την κάνει ιδανική για διήμερες ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.

Ο Δήμος Κέας είναι ο δυτικότερος του Νομού Κυκλάδων. Αποτελείται από τη νήσο Κέα ή Τζιά, τη Μακρόνησο, τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, και τα ερημονήσια Σπανοπούλα και Γαϊδουροχάλαρο, βόρεια των ακτών της Κέας.

Αυτός είναι ο ανερχόμενος «παράδεισος» στην Πελοπόννησο που πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην ταξιδιωτική σου ατζέντα!

Χωριά στην Κέα

Ιουλίς ή Ιουλίδα ή Κέα ή Χώρα
Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη θέση της αρχαίας Ιουλίδας. Από τα πρώτα πράγματα που τραβούν την προσοχή είναι οι τοίχοι που έχει ζωγραφίσει ο Φασιανός -εξάλλου, η αγάπη του ζωγράφου για το νησί είναι γνωστή. Χαρακτηρίζεται από τα κάτασπρα σπίτια και τους στενούς, ανηφορικούς λιθόστρωτους δρόμους.

Απαρτίζεται από τέσσερις συνοικίες:

Η συνοικία Κάστρο στα βορειοδυτικά είναι το ιστορικό κέντρο της Ιουλίδας. Πήρε το όνομά της από το κάστρο που κτίστηκε κατά την Ενετοκρατία από τον Ντομένικο Μικέλι -1210, ο οποίος χρησιμοποίησε τα αρχαία οχυρωματικά τείχη για να το κατασκευάσει.

Στη συνέχεια του Κάστρου βρίσκεται το Κατηχώρι, με την πλατεία Πιάτσα να ενώνει τις δύο συνοικίες.

Παλαιότερα το Κατηχώρι ήταν η συνοικία της εμποροβιομηχανικής τάξης του νησιού και, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις εμπορικές δραστηριότητες της νησιωτικής πρωτεύουσας.

Η Μεσάδα είναι προέκταση της Ιουλίδας προς τα ανατολικά. Χαρακτηριστικό της οι πέτρινες σκάλες που οδηγούν από το δρόμο στις εισόδους των σπιτιών.

Τέλος, το Πανωχώρι, όπως υποδεικνύει και το όνομα, είναι το υψηλότερο τμήμα της Χώρας. Εκτείνεται περιμετρικά σε μεγάλη έκταση γύρω από τη Μεσάδα και αποτελείται κυρίως από μικρά σπίτια που χωρίζουν στενά σοκάκια.

Κορησσία ή Λιβάδι
Το λιμάνι της Κορησσίας, γνωστό και με το όνομα Λιβάδι, είναι φυσικό λιμάνι γνωστό από την αρχαιότητα και ένα από τα ασφαλέστερα όλης της Μεσογείου. Ο παραθαλάσσιος οικισμός συνεχίζει να διατηρεί στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με μικρά διώροφα κεραμοσκεπή σπίτια. Στη θέση του χωριού βρισκόταν η αρχαία Κορησσία, οχυρωμένη πόλη με ακρόπολη. Σήμερα σώζονται τα ερείπια τεσσάρων πύργων-παρατηρητηρίων των κλασικών χρόνων και στην τοποθεσία ανακαλύφθηκε ο Κούρος της Κέας.

Βουρκάρι
Μικρό ψαροχώρι, το Βουρκάρι είναι κτισμένο σε απάνεμο όρμο του κόλπου του Αγίου Νικολάου. Ο μικρός οικισμός προσφέρεται ως ορμητήριο για εκδρομές προς το φάρο και το πέρασμα του Λάμπρου Κατσώνη, στενή λωρίδα γης στη θέση Κόκας από όπου ο επαναστάτης πέρασε το πλοίο του στο πέλαγος για να ξεφύγει από τον τουρκικό κλοιό του κόλπου του Αγίου Νικολάου το 1789.

Κούνδουρος

Παραθαλάσσιος οικισμός στον ομώνυμο κόλπο με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Οι γειτονικές αμμουδιές και οι απάνεμοι όρμοι ελκύουν πολλούς επισκέπτες τα καλοκαίρια με αποτέλεσμα να έχουν κτιστεί πολλά πέτρινα εξοχικά, ενώ οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι έχουν μετατραπεί και αυτοί σε χώρους διαμονής.

Οτζιάς
Ο Οτζιάς είναι μικρός οικισμός, κτισμένος στον ομώνυμο κόλπο στη βόρεια πλευρά της Τζιάς. Συνδέεται με την πρωτεύουσα με λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων.

Ποίσσες ή Πήσσες
Κτισμένος στην τοποθεσία της αρχαίας Ποιήεσσας, υπάρχει σε αυτόν μεγάλη αμμουδιά με μικρό μόλο, ενώ το ρέμα που διασχίζει την κοιλάδα τη μετατρέπει στον παραγωγικότερο κάμπο ολόκληρης της νήσου με οπωροφόρα δένδρα και περιβόλια.

Παραλίες Στην Κέα

Η Τζιά έχει πολλές και αξιόλογες παραλίες, αρκετές από τις οποίες προσφέρονται για απομόνωση χάρη στην δύσκολη πρόσβαση. Οι κεντρικές της παραλίες πάντως μαζεύουν πολύ κόσμο καθώς έχουν όμορφη άμμο και καθαρά νερά. Οι κυριότερες παραλίες στην Κέα είναι οι εξής:

Γιαλισκάρι: Η σχετικά μικρή και στενή παραλία στο Γιαλισκάρι έχει άμμο και άφθονη σκιά χάρη στα αρμυρίκια. Βασικά πλεονεκτήματα της παραλίας η εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο, οι λίγες κατασκευές με τα λευκά πανιά που χρησιμεύουν ως απλώστρες και το φημισμένο beach bar με καφέ, ποτά, μουσική και κάτι να τσιμπήσουμε. Η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλο, και έχει καθαρά γαλαζοπράσινα νερά.

Ψιλή Άμμος: Μικρή παραλία με πανέμορφη ψιλή άμμο. Ο μοναδικός λόγος που δεν μαζεύει πολύ κόσμο είναι η δύσκολη πρόσβαση, καθώς για να την φτάσουμε χρειάζεται αρκετό περπάτημα από την διπλανή ερημική παραλία Καλυδονύχι, η οποία διαθέτει βότσαλο και παγωμένα νερά. Χρειάζεται ομπρέλα, αφού καμία από τις δυο παραλίες δεν διαθέτει φυσική σκιά. Ο δρόμος για το Καλυδονύχι απαιτεί προσοχή αλλά όχι 4Χ4. Η παραλία είναι πανέμορφη με ωραία νερά αλλά δεν έχει ίχνος σκιάς.

Καμπί : Βρίσκεται σε έναν όμορφο και βαθύ κόλπο, στον ομώνυμο οικισμό. Η παραλία είναι ήσυχη με καταγάλανα νερά, μερικά δέντρα και μια ταβέρνα πάνω από τον δρόμο. Κορησσία: Η παραλία στο λιμάνι της Κορησσίας είναι αμμώδης με καθαρή θάλασσα και ήρεμα νερά, χάρη στον κλειστό κόλπο. Βασικό πλεονέκτημα η εύκολη πρόσβαση, οι ψάθινες ομπρέλες και η θέα του οικισμού απέναντι.

Κούνδουρος: Η παραλία βρίσκεται στον προστατευμένο κόλπο του Κούνδουρου. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με άμμο και πολλά αρμυρίκια πίσω από το beach bar που νοικιάζει τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Στην παραλία οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος ενώ αρκετά κοντά θα βρούμε τρεις ακόμα μικρές παραλίες –Φρέας, Χιλιομοδού και Λυγιά–. Στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τον Κούνδουρο θα ανακαλύψουμε διάφορες παραλίες κάποια από τις οποίες σίγουρα θα ικανοποιεί τα γούστα μας.

Ξύλα: Η απόμερη παραλία Ξύλα, διαθέτει ανοιχτόχρωμη άμμο και καθαρά γαλάζια νερά, αλλά δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει καθόλου σκιά. Η πρόσβαση στην παραλία είναι από έναν βατό χωματόδρομο 3 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Κορησσία.

Ορκός: Στον Ορκό θα φτάσουμε από το δρόμο από την Ιουλίδα προς Κάτω Μεριά ακολουθώντας τις πινακίδες. Εκεί θα βρούμε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού με βότσαλα και άμμο, καθαρά νερά και αρμυρίκια. Στην περιοχή υπάρχει και ένας μικρός οικισμός.

O εξωτικός παράδεισος της Ελλάδας: Δείτε τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής!!!

Οτζιάς: Ο Οτζιάς είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του. Οικογενειακή παραλία με ομπρέλες, στην οποία μπορούμε να βρούμε πολλές ταβέρνες. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και στην περιοχή φτάνουν λεωφορεία τόσο από το λιμάνι όσο και από την Ιουλίδα. Εδώ υπάρχουν πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ποίσσες: Υπέροχη, αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά. Ομπρέλες και ξαπλώστρες, τουριστικά καταλύματα, camping, super markets και πλήθος εστιατόριων.

Σπαθί: Ήσυχη και αρκετά μεγάλη πανέμορφη αμμουδιά, από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Διαθέτει άμμο και καθαρά γαλάζια νερά που είναι πάντα ήρεμα λόγω του προσανατολισμού της. Υπάρχει beach bar που σερβίρει καφέ, χυμούς, ποτά, φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και BBQ. Στην παραλία φτάνουμε από έναν χωματόδρομο μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων. Ο χωματόδρομος είναι λίγο κακοτράχαλος σε κάποια σημεία αλλά το Σπαθί αξίζει τον κόπο. Θα λατρέψουμε τα καθαρά νερά του. Στην παραλία υπάρχει ταβέρνα.

Συκαμιά: Μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Τζιά με γαλαζοπράσινα νερά. Είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλο, και δεν μαζεύει πολύ κόσμο κυρίως λόγω του κακού χωματόδρομου που οδηγεί μέχρι εκεί.

Βρόσκοπος: Απομονωμένη παραλία στην οποία φτάνουμε ή με τετρακίνητο αυτοκίνητο ή με σκάφος.

Κεφάλα: Μικρή παραλία στην οποία δεν φτάνει αυτοκίνητο λόγω του δύσβατου δρόμου, για μοναχικούς κολυμβητές. Στην περιοχή είχε αναπτυχθεί και ο πρώτος προϊστορικός οικισμός του νησιού.

Λαδού: Μετά τον κόλπο του Οτζιά και αφού περπατήσουμε ένα μικρό μονοπάτι θα δούμε τη μικρή παραλία, στην οποία συνήθως φτάνουν λίγοι επισκέπτες του νησιού.

Τρεις Αμμουδιές: Ερημική παραλία με βραχάκια, ανάμεσα στο Βουρκάρι και τον Οτζιά

Αξιοθέατα στην Κέα

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας – Ιουλίδα
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας βρίσκεται στον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στην πλατεία της Ιουλίδας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στις Κυκλάδες χάρη στα αξιόλογα προϊστορικά του εκθέματα. Στον πρώτο όροφο θα δούμε γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα, κοσμήματα και επιγραφές των ιστορικών χρόνων, ενώ στον δεύτερο όροφο τα προϊστορικά εκθέματα από την Αγία Ειρήνη και την Κεφάλα.
Δημαρχείο Κέας -Ιουλίδα
Ένα από τα αξιοθέατα στην Κέα είναι και το Δημαρχείο αφού στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του 1902 που είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Τσίλερ. Εκτός από την αρχιτεκτονική του αξίζει και ο εσωτερικός του διάκοσμος, ενώ στην κορυφή της πρόσοψης δεσπόζουν τα πήλινα αγάλματα του Απόλλωνα και του Ερμή, και στην δυτική όψη υπάρχει εντοιχισμένο αρχαίο γλυπτό γυναικείας μορφής. Εδώ φιλοξενείται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Λιόντας
Ο περίφημος λέοντας που οι ντόπιοι αποκαλούν Λιόντα αποτελεί το έμβλημα της Τζιάς. Πρόκειται για ένα άγαλμα των αρχαϊκών χρόνων -6ος αιώνας π.Χ.- λαξευμένο στον βράχο που αποτελεί τμήμα ενός ογκώδους σχιστόλιθου και πρωταγωνιστεί σε τοπικούς μύθους. Στον Λιόντα οδηγεί μονοπάτι προς την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Νερόμυλοι – Μυλοπὀταμος
Στην περιοχή του Μυλοπόταμου υπάρχουν οι περίφημοι 11 νερόμυλοι που λειτουργούσαν στην Τζιά μέχρι την δεκαετία του 1950. Αξίζει να τους επισκεφθούμε αφού βρίσκονται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Τζιάς, πνιγμένο στο πράσινο, κάνοντας μια παράκαμψη από τον δρόμο Κορησσία-Ιουλίδα με κατεύθυνση προς Φλέα.

Προϊστορικοί Οικισμοί Αγίας Ειρήνης και Ακρωτηρίου Κεφάλας

Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στην Κέα ενάγονται στην ύστερη νεολιθική περίοδο 3200-3000 π.Χ. και ανακαλύφθηκαν στην Αγία Ειρήνη και στο Ακρωτήρι Κεφάλα. Στον οικισμό Κεφάλας ξεχωρίζει το νεκροταφείο με χτιστούς τάφους ορθογωνίου ή κυκλικού σχήματος το οποίο θεωρείται το πρώτο του είδους του που έχει έρθει στο φως στην περιοχή του Αιγαίου. Στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης ξεχωρίζει η ανακάλυψη ενός ναού μοναδικού για την εποχή που ήταν αφιερωμένος στην προϊστορική γυναικεία θεότητα.

Αρχαιολογικός Χώρος Καρθαίας
Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην Κέα. Εδώ θα δούμε τα ερείπια του ναού της Αθηνάς που κατασκευάστηκε περίπου το 500 π.Χ. και δύο ναών δωρικού ρυθμού που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της ακρόπολης, ενώ εικάζεται ότι πάνω από την θάλασσα ήταν χτισμένος ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Σώζεται ακόμα τμήμα από τα τείχη της πόλης, τμήμα από τον δρόμο Καρθαίας-Ιουλίδας και κατάλοιπα από το αρχαίο θέατρο και το υδραγωγείο.

Πύργος Αγίας Μαρίνας
Ερείπια πύργων κλασικών και ελληνιστικών χρόνων θα συναντήσουμε σε διάφορα σημεία της Κέας, ο σημαντικότερος και καλύτερα διατηρημένος όμως βρίσκεται στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας και αξίζει να τον επισκεφθούμε καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κέας. Ο πύργος είναι τετραώροφος και ξεχωρίζει από μακρυά χάρη στο κοκκινωπό του χρώμα.

Εδώ συγκεντρώνεται όλη η νεολαία της Δυτικής Ελλάδας! O καλοκαιρινός παράδεισος που απέχει λίγα χλμ από την Πάτρα

Παναγία Καστριανή
Πάνω στο λόφο Καστρί, νοτιοανατολικά του Οτζιά, βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίστηκε το 1708 στο σημείο όπου βοσκοί της περιοχής βρήκαν θαμμένη την εικόνα της Θεοτόκου. Ο μεγαλύτερος ναός που δεσπόζει στο προαύλιο οικοδομήθηκε πολύ αργότερα, το 1912.

Σήμερα, η μονή αποτελεί πνευματικό φάρο όχι μόνο για τους Τζιώτες, αλλά και για πολλούς προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο. Ο πάπα-Λευτέρης μαζί με την οικογένειά του έχουν αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του ναού, που μέχρι και το 1983 ήταν εντελώς εγκαταλειμμένος. Μάλιστα, για όποιον το επιθυμεί, μπορεί να διανυκτερεύσει στο χώρο της μονής, όπου λειτουργούν 11 ξενώνες.

Πηγή: athensmagazine.gr

 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ