Στην ταινία The Martian, ο Matt Damon δεν είχε κανένα πρόβλημα, όταν ερχόταν η ώρα να ξεφορτωθεί τα περιττώματά του, καθώς τα έκανε λίπασμα για τις πατάτες που καλλιεργούσε. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, για τους αστροναύτες στην πραγματική ζωή, οι οποίοι δεν έχουν (ακόμα) φτιάξει βάσεις σε άλλους πλανήτες.

Η NASA ζητά τη βοήθεια του κοινού, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, προσφέροντας, μάλιστα, χρηματικό έπαθλο 30 χιλιάδων δολαρίων, σε όποιον βρει την καλύτερη.

Ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ή ορισμένα οχήματα μεταφοράς έχουν πλήρως λειτουργικές τουαλέτες που λειτουργούν με κενό αέρος, αυτή η τεχνολογία δεν βοηθά στην περίπτωση των στολών, τις οποίες, σήμερα, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν ειδικές πάνες για να φορέσουν.

Καθώς η διαστημική εξερεύνηση ωθεί τα πληρώματα όλο και πιο μακριά από τη Γη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν περιπτώσεις όταν θα χρειαστεί να περνούν πολύ χρόνο μέσα στις στολές τους και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πάνες απλά… δεν αρκούν (και δεν είναι και το πιο βολικό αξεσουάρ).

Σε σχετικό video (δείτε το, παρακάτω), ο αστροναύτης Richard Mastracchio εξηγεί ότι σήμερα, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης οι αστροναύτες μπορούν να επιστρέψουν στη Γη μέσα σε λίγες ώρες, αλλά πλέον, καθώς απομακρύνονται από τη Γη, πρέπει να βρεθούν τρόποι να τους κρατάμε ζωντανούς, υγιής και άνετους, για πολλές μέρες.

Space Poop Challenge: ποιος έχει τη λύση;

Αυτό το γεγονός είναι μια μεγάλη πρόκληση, την οποία ακόμα και οι ιδιοφυΐες της NASA δεν έχουν ξεπεράσει. Αυτός είναι ο λόγος που η μεγαλύτερη διαστημική υπηρεσία στον κόσμο ξεκίνησε μία crowdsourcing καμπάνια στην πλατφόρμα HeroX, με το όνομα Space Poop Challenge ή Πρόκληση Διαστημικών Κοπράνων, για να συγκεντρώσει τις ιδέες του κοινού.

Το διάστημα είναι ούτως ή άλλως αφιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε πιο άβολο...

Η NASA αναζητά ένα σύστημα το οποίο -χωρίς παρέμβαση χεριών- θα συλλέγει και θα αναδρομολογεί ανθρώπινα περιττώματα (κόπρανα, ούρα και εμμηνορροϊκό αίμα), κρατώντας το σώμα των αστροναυτών καθαρό και στεγνό ακόμα και για περισσότερες από 144 ώρες (6 ημέρες), σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.

Όσοι, λοιπόν, μπορούν να σκεφτούν ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης περιττωμάτων που θα χωράει στις διαστημικές στολές επόμενης γενιάς, θα πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και θα αντέχει πιέσεις μέχρι 5G, μπορεί να καταθέσει την ιδέα του και να διεκδικήσει την αμοιβή των 30 χιλιάδων δολαρίων, βάζοντας παράλληλα και το δικό του λιθαράκι στην κούρσα κατάκτησης του διαστήματος.

Μπορεί η πρόκληση να ακούγεται δευτερευούσης σημασίας, αλλά αν δεν γίνει σωστή διαχείριση των περιττωμάτων διάφορες λοιμώξεις ακόμα και σηψαιμία μπορεί μολύνουν τους αστροναύτες. Όπως χαρακτηριστικά (και λίγο αηδιαστικά) λέει ο Mastracchio στο video, το οποίο κατά μία έννοια αποτελεί και οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους για τα 30 χιλιάρικα:

“Κανείς δεν θέλει τα περιττώματα να βρεθούν κολλημένα στο σώμα του για έξι μέρες. Αν είχατε ποτέ μωρό, πρέπει να γνωρίζετε πόσο εύκολο είναι να προκληθεί εξάνθημα από την πάνα. Κάτι τέτοιο χωρίς επιμέλεια μετατρέπεται σε μόλυνση και κανείς δεν θέλει να μπαίνουν ούρα και ξερά κόπρανα στην ουρήθρα ή τον κόλπο του και φυσικά κανείς δεν θα άντεχε να μεταναστεύσουν αυτά τα πράγματα μέσα σε μια στολή προς τα αυτιά, τη μύτη και το στόμα. Η μόνη λύση είναι με κάποιο τρόπο να μείνουν αυτά τα πράγματα μακριά από το σώμα, αλλά και από τις εισόδους και εξόδους της στολής”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ