Υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν τα αεροπορικά ταξίδια, άλλοι που τα μισούν και άλλοι που απλά δεν είναι και το καλύτερό τους. 

Η απογείωση είναι μια… δύσκολη στιγμή η οποία προκαλεί πονοκέφαλο σε ορισμένους, ανακατωσούρα σε άλλους.

Super Deal! Τώρα πετάμε για τη Μάλτα με μόλις 21,99 ευρώ! Δεν χάνεις τέτοια ευκαιρία για ταξίδι!

Αποτέλεσμα εικόνας για θέση στο αεροπλάνο

Και αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι η θέση που κάθεται κανείς μέσα στο αεροπλάνο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, συχνοί επιβάτες αεροπλάνων επιμένουν ότι υπάρχουν καθίσματα που και κατά την απογείωση και καθόλη τη διάρκεια της πτήσης εξασφαλίζουν μια πιο… ομαλή εμπειρία με λιγότερες αναταράξεις και τραντάγματα.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η πτήση τους είναι ομαλότερη, για τους ίδιους, όταν κάθονται σε κάθισμα κοντά στο φτερό.

Γιατί, όμως, μπορεί να συμβαίνει αυτό; Οι απαντήσεις βρίσκονται στη φυσική και στο θαύμα της αεροναυπηγικής.

8 πανέμορφες διαδρομές με τρένο που θα σε συναρπάσουν

«Το πιο ήρεμο μέρος για να καθίσει ένας επιβάτης είναι στα φτερά, δηλαδή στο πλησιέστερο κέντρο βάρους και βαρύτητας του αεροσκάφους» εξηγεί ο Πάτρικ Σμιθ στον ιστότοπο Ask the Pilot.

Σχετική εικόνα

Το κέντρο έρευνας Γκλιν της NASA ορίζει ως κέντρο βάρους του αεροπλάνου «το μέσο σημείο του». Ετσι, ενώ το πραγματικό βάρος του αεροσκάφους κατανέμεται σε όλο το αεροσκάφος, το κέντρο βάρους βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό μέρος των φτερών, στα τμήματα εκείνα δηλαδή που βοηθούν το αεροσκάφος να πετάξει.

Το να κάθεται κάποιος, λοιπόν, στα σημεία που… πετούν το αεροσκάφους και ταυτόχρονα βρίσκονται και στο σημείο του κέντρου βάρους του (όπου οι δυνάμεις που ασκούνται στο αεροπλάνο, άνεμος, ροπή, βαρύτητα και ροπή αέρα, πιέζουν το ίδιο προς τα πάνω και προς τα κάτω το αεροσκάφος) σημαίνει ότι μάλλον έχει εξασφαλίσει μια σταθερή βόλτα.

Για να γίνει πιο κατανοητό οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να σκεφτούμε το αεροπλάνο σαν τραμπάλα. Τα άτομα που κάθονται στα δύο άκρα ταρακουνώνται πολύ περισσότερο σε σχέση με κάποιον που μπορεί να κάτσει ακριβώς στη μέση. Για αυτό και συμβουλεύουν: Αν θέλετε ομαλή βόλτα καθίστε στις θέσεις κοντά στα φτερά!

Τα 10 απόλυτα ταξίδια που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα στη ζωή της

Αποτέλεσμα εικόνας για θέση στο αεροπλάνο

Και για να μας δώσουν να καταλάβουμε τι θα πει κέντρο βάρους μας λένε: «Με τα αεροπλάνα συμβαίνει ότι περίπου και με το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί το βάρος να διανέμεται σε όλο το σώμα αλλά το κέντρο βάρους βρίσκεται κοντά στην κοιλιά. Για αυτό και αν θέλετε να παίξετε με ένα παιδί θα το βάλετε να κάτσει στην πλάτη σας αλλά ποτέ στη… μύτη σας».

Αν από την άλλη, για κάποιο λόγο θέλετε στην πτήση σας να… τρανταχτείτε δεν έχετε παρά να κάτσετε ή στη μπροστινή σειρά, ή στις δυο τελευταίες σειρές προς την ουρά.

Παρόλα αυτά, αν ένα αεροσκάφος πέσει σε αναταράξεις, θα τραντάζεται ολόκληρο και φυσικά δεν θα την γλιτώσουν όσοι κάθονται στα καθίσματα κοντά στο φτερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ