Την πρώτη φορά που θα την επισκεφθείς θαµπώνεσαι, τη δεύτερη αρχίζεις να συνειδητοποιείς την ανυπέρβλητη οµορφιά της και την τρίτη νιώθεις πλέον πως γίνεσαι κι εσύ σιγά σιγά κοµµάτι της.

Στο Παρίσι, την αστραφτερή Πόλη του Φωτός, αρκεί να αφήσεις τα µάτια της ψυχής σου να «φυλακίσουν» κάθε εικόνα και τις αισθήσεις σου να «γευτούν» κάθε µοναδική εµπειρία που σου προσφέρει…

Ρεπορτάζ-κείµενο: Τίτη Βελοπούλου ([email protected])

paris2

Το πρώτο πράγµα που µου έρχεται στο µυαλό όταν σκέφτοµαι το Παρίσι είναι η λέξη «περπάτηµα». Είναι µια τόσο όµορφη πόλη, µε τόσο εντυπωσιακά κτήρια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που δεν µπορείς παρά να τη γνωρίσεις βήµα βήµα, αν θέλεις να ανακαλύψεις όλα της τα µυστικά. Φόρεσε, λοιπόν, άνετα παπούτσια, πάρε το χάρτη ανά χείρας και ξεκίνα µια εξερεύνηση χωρίς πυξίδα. Σ’ όποια περιοχή κι αν πας, όπου και αν βρεθείς, σίγουρα θα ανακαλύψεις κάτι ιδιαίτερο που θα σε θαµπώσει µε τη µεγαλοπρέπειά του. Από κτίσµατα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και µοναδικής αισθητικής ναούς, µέχρι επιβλητικές γέφυρες και µουσεία-σύµβολα, όλα συνηγορούν στο να σε κάνουν να την ερωτευτείς µε την πρώτη µατιά! Έτοιµος να µε ακολουθήσεις σε µια υπέροχη βόλτα γεµάτη εκπλήξεις;

ΤΟUR EIFFEL! ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ!

te

Βγαίνοντας από το σταθµό του Μετρό στην Πλατεία Trocadero, µένεις καθηλωµένος να κοιτάζεις το ορόσηµο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο πύργος του Άιφελ στέκει µπροστά σου, ως το διαχρονικό και το απόλυτο σύµβολο της πόλης. Είναι το σηµείο από όπου µπορείς να τον απαθανατίσεις σε όλο του το µεγαλείο! Η άλλη η λήψη είναι από κάτω, όπου θα έχεις πλέον την ευκαιρία και να τον αγγίξεις. Εάν είσαι αθεράπευτα ροµαντικός, µην παραλείψεις να δειπνήσεις σε κάποιο από τα εστιατόρια που λειτουργούν στα δύο επίπεδά του [στο 58 Τοur Eiffel Chic brasserie, στο πρώτο επίπεδο (από €67) ή στο Le Jules Verne του σεφ Αlain Ducasse στο δεύτερο (www.lejulesverne-paris.com)]. Υπάρχει ωστόσο η πρόσθετη επιλογή ενός γρήγορου σνακ στο Les Buggets de la Tour Eiffel και εσχάτως η δυνατότητα να απολαύσεις ένα ποτήρι σαµπάνιας στο Bar a Champagne στην κορυφή (€10-15). Η θέα από εκεί ψηλά είναι µοναδική!

(5 Αv. Anatole France)

www.toureiffel.paris

ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ CHAMPS ELYSEES

paris4

Εν αρχή ην… η Champs Elysees (Ηλύσια Πεδία), ένα από τα πλέον ακαταµάχητα σηµεία που έχει να επιδείξει η γαλλική πρωτεύουσα. Το βλέµµα χάνεται στη µήκους 2 χλµ. ιστορική λεωφόρο, µέχρι να συναντήσει στο ένα άκρο της την Αψίδα του Θριάµβου και στο άλλο την Place de la Concorde.

paris5

Πρεσβείες, πολυτελείς boutiques, εµπορικά καταστήµατα, τυπικές brasseries και night-clubs, όλα έχουν «βολευτεί» στις δυο πλευρές της, ενώ τα παραταγµένα δέντρα, υπέροχα φωτισµένα το βράδυ, συµβάλλουν στο να θεωρείται η οµορφότερη ίσως λεωφόρος της Ευρώπης! Περπάτησέ τη πέρα για πέρα στα φαρδιά πεζοδρόµιά της, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας· αποτελεί το πιο ζωντανό κοµµάτι της πόλης!

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΗΚΟΥΑΝΑ

Είτε βρίσκεσαι στη γαλλική πρωτεύουσα µε την οικογένεια, είτε µε την παρέα ή το έτερον ήµισυ, η κρουαζιέρα στον Σηκουάνα µε τα γνωστά bateaux mouches θεωρείται απλώς επιβεβληµένη. Ο ποταµός που διασχίζει το Παρίσι και το χωρίζει σε δύο µέρη έχει µήκος 780 χλµ. και συγκαταλέγεται στους πιο σηµαντικούς της βορειοδυτικής Γαλλίας. Επίλεξε, ανάµεσα σε µία τεράστια γκάµα, κάποια από τις κρουαζιέρες και φρόντισε να πραγµατοποιήσεις βράδυ αυτή την υδάτινη βόλτα… Τα φωταγωγηµένα αξιοθέατα του Παρισιού (Πύργος του Άιφελ, Μονµάρτη, Αψίδα του Θριάµβου, Place de la Concorde, Musee d’ Orsay κ.ά.), δεξιά κι αριστερά του Σηκουάνα, θα σε κάνουν να πατήσεις το κουµπί της φωτογραφικής µηχανής σου αµέτρητες φορές.

paris11

SHOPPING ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ!

paris6

Μια βόλτα στον πιο chic δρόµο του Παρισιού, την παράλληλη της rue de Rivoli St. Honore (φωτο), εκεί όπου συγκεντρώνονται όλα τα επώνυµα brands, είναι must! Πέρασε από την πιο εντυπωσιακή πλατεία της πόλης, την Place Vendome, όπου, εκτός από τα πανάκριβα κοσµηµατοπωλεία, έχουν τη βάση τους µερικοί ξενοδοχειακοί Κολοσσοί -ανάµεσά τους το πανάκριβο Ritz. Aν το αντέχει το πορτοφόλι σου, κάθισε στο µοντέρνο εστιατόριο του γειτονικού trendy ξενοδοχείου Costes, ειδάλλως απόλαυσε στο bar του, που αποτελεί talk of the town, ένα cocktail Rossini (γύρω στα €19).

Τέλος, για τους απανταχού fashionistas, το Triangle d’ Or (το Χρυσό Τρίγωνο), που σχηµατίζουν οι Champs Elysees, Avenue Montaigne και rue Francois 1er, είναι o απόλυτος προορισµός, στον οποίον δεν θα προφταίνεις να θαυµάζεις τις φαντασµαγορικές βιτρίνες γνωστών Οίκων υψηλής ραπτικής! Εκτός όµως από τα brands και τα εµπορικά καταστήµατα που θα συναντήσεις σίγουρα στη Champs Elysees, υπάρχουν αµέτρητες προτάσεις στις διάφορες γραφικές γειτονιές του Παρισιού, όπου θα ανακαλύψεις ιδιαίτερα µαγαζάκια ανερχόµενων σχεδιαστών και θα ενδώσεις καταναλωτικά στη διαφορετικότητα και την έµπνευσή τους! Τέλος, µην ξεχάσεις να αποτίσεις φόρο… τιµής στο µεγαλύτερο και πιο γνωστό εµπορικό κατάστηµα του Παρισιού, τα Galeries Lafayette.

(www.galerieslafayette.com)

par1

ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Σίγουρα θα έχεις δει ή ακούσει τη ροµαντική ιστορία της τσιγγάνας Εσµεράλντα και του Κουασιµόδου, από το φηµισµένο µυθιστόρηµα του Βίκτορος Ουγκώ. Τι θα έλεγες αν µπορούσες, έστω και για λίγο, να ζήσεις κι εσύ το παραµύθι; Εκτός από την επίσκεψή σου σε ένα από τα αξιολογότερα αρχιτεκτονικά µνηµεία γοτθικού ρυθµού, στον Καθεδρικό της Notre Dame (η δική µας «Παναγία»), στο νησάκι Ile de la Cite στον Σηκουάνα, αξίζει να ανέβεις και στους πύργους. Αφού καταφέρεις να µη λαχανιάσεις στα 387 σκαλοπάτια (δεν υπάρχει ασανσέρ), η θέα από την οροφή του δεξιού καµπαναριού σε αποζηµιώνει! Η είσοδος για τους Πύργους είναι έξω από τον Καθεδρικό, στη rue du Cloitre Notre-Dame.Είσοδος για το ναό: ελεύθερη.

paris7

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

paris8

Τα πρωινά της Κυριακής όλοι οι δρόµοι οδηγούν στη Μονµάρτη. Ανέβα ένα ένα τα σκαλιά και µόλις φτάσεις στο τελευταίο, κοίταξε πίσω σου… Η θέα αποτελεί την τέλεια επιβράβευση για τη δύσκολη αυτή ανάβαση. Χτισµένη πάνω σε λόφο, στα βόρεια, η Basilique du Sacre Coeur είναι σαν να αγκαλιάζει όλη την πόλη .  Αργότερα δώσε ραντεβού µε τους υπόλοιπους τουρίστες στην Place du Tertre, πίσω από την εκκλησία. Εκεί, πάνω από 100 καλλιτέχνες στήνουν τα καβαλέτα τους και επιδεικνύουν τα έργα τους, ενώ προσπαθούν να «αποσπάσουν» ένα… πορτρέτο σου . Αν τελικά αντισταθείς, τα συµπαθητικά cafes ολόγυρα ενδείκνυνται για χάζι… Όσο για τα υπόλοιπα στενά, αποπνέουν µέχρι σήµερα τον αέρα µιας µποέµικης ζωής. Αν έχεις ακόµα δυνάµεις, κατηφόρισε µέχρι την Pigalle για να δεις µία διαφορετική συνοικία! Είναι η ατµόσφαιρα της νυχτερινής διασκέδασης, των καµπαρέ, του Moulin Rouge, του αλκοόλ και των φωτισµένων επιγραφών… Ανανέωσε το ραντεβού σου για το βράδυ, όπου τα φώτα και ο ερωτισµός της θα σε παρασύρουν…

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΛΑΤΡΕΨΕ ΤΟ MARAIS;

STOCK - Waiter standing at a restaurant in Paris, France, July 2001 (Keith Levit)

Η άλλοτε εβραϊκή συνοικία στη δυτική όχθη του Σηκουάνα θεωρείται σήµερα η πιο γοητευτική και artistic γειτονιά της πόλης. Πρώην βαλτότοπος, άρχισε να ακµάζει τον 17ο αιώνα, όταν παλιοί αριστοκράτες εγκαταστάθηκαν εκεί. Με αφετηρία την Πλατεία της Βαστίλης, ακολούθησε τη St Antoine, µέχρι να συναντήσεις στο δεξί σου χέρι την Place des Vosges ( µέρος για κοντοροµαχίες ιπποτών). Τα πλινθόκτιστα οικοδοµήµατα που πλαισιώνουν την παλαιότερη πλατεία, µε τις πέτρινες καµάρες και τις δεκάδες γκαλερί από κάτω, δίνουν έναν artistic τόνο στην περιοχή, ενώ τα µαγαζιά µε τις αντίκες και τα χειροτεχνήµατα αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της Τέχνης. Aπό κει δεν λείπουν και τα συµπαθητικά bistrots, που είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση µετά από µια γεµάτη µέρα. Όσο για τον παρακείµενο εµπορικό δρόµο Francs Bourgeois, όπου βρίσκεται κρυµµένο και το Μusee Carnavalet, σε αυτόν θα ανακαλύψεις πολύ ιδιαίτερα µαγαζάκια και ατελιέ, µε δηµιουργίες ανερχόµενων σχεδιαστών (τα περισσότερα είναι ανοιχτά και Κυριακές). Μια ολόκληρη πόλη µέσα στην πόλη, λοιπόν, το Μarais θα σε ξελογιάσει και είναι πολύ πιθανό εκεί να χάσεις την αίσθηση του χρόνου…

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ST GERMAIN
Από την Παναγία των Παρισιών διάσχισε τη γέφυρα St Michel. Εκεί, οι τεράστιες λεωφόροι µε τα µεγαλοπρεπή κτήρια παραδίδουν τη σκυτάλη σε στενά δροµάκια, boutiques και δεκάδες τυπικά bistrots. Βρίσκεσαι στην καρδιά του St Germain, στην αγαπηµένη γειτονιά των καλλιτεχνών. Δεν είναι τυχαίο που εδώ είναι συγκεντρωµένες µερικές από τις πιο σηµαντικές γκαλερί της πόλης, ενώ δεν λείπουν και τα αξιόλογα βιβλιοπωλεία, µε µεγάλη ποικιλία σε οδηγούς και φωτογραφικά άλµπουµ. Ερχόµενος από το Ιle de la Cite, εξερεύνησε τη γραφική La Huchette, ένα πολυσύχναστο στενάκι που θα σου θυµίσει… Ελλάδα, διάσχισε και την παραδοσιακή rue St Andre des Arts, και οδηγήσου χωρίς συγκεκριµένη κατεύθυνση στα παρακείµενα δροµάκια, χαζεύοντας τις εκκεντρικές βιτρίνες µε τα vintage αντικείµενα, για να καταλήξεις στην πολυσύχναστη Boulevard de St Germain. Εκεί, απλώς άραξε στο διάσηµο cafe Le Deux Magots και άφησε απλώς την ώρα να περνά, περιεργαζόµενος τους περαστικούς…

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟPERA

paris10

Το επιβλητικό Palais Garnier (φωτο), που τη φιλοξενεί, αποσβολώνει, ενώ οι γύρω δρόµοι µέχρι και το Palais Royal (µέσω της Αvenue de l’ Opera) προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες. Εκλεπτυσµένα οικοδοµήµατα µε εντυπωσιακές προσόψεις, φηµισµένες patisseries και… σε απόσταση αναπνοής τα Galeries Lafayette, που σίγουρα θα γεµίσουν τη µέρα σου! Πριν ξεκινήσεις την εξερεύνησή σου, κάνε µία στάση στην Place de l’ Opera, στο φηµισµένο Cafe de la Paix. Από εκεί αν ακολουθήσεις τη rue de la Paix, θα καταλήξεις σε µία από τις πιο αναγνωρίσιµες πλατείες της πόλης, την Place Vendome και τον chic δρόµο Faubourg St Ηοnore. Eναλλακτικά, αν πάρεις τη Boulevard des Capucines, θα σε οδηγήσει κατευθείαν στην Place de la Madeleine, όπου δεσπόζει ο γιγάντιος κλασικής αρχιτεκτονικής ναός της Μαντλέν. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται µερικά από τα πιο διάσηµα παντοπωλεία!

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ

Ο λόγος για τη γραφική rue de Rivoli στην καρδιά του Παρισιού. Με τις υπέροχες καµάρες και τα φαναράκια, αποπνέει µια αλλιώτικη ατµόσφαιρα. Η βόλτα κατά µήκος της ξεκινάει ουσιαστικά από την Place de la Concorde, παράλληλα προς τους κήπους Τuileries, µέχρι την πλατεία της Βαστίλης και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Σικάτα εστιατόρια, µαγαζιά που πωλούν αναµνηστικά, ξενοδοχεία-θρύλοι, δεκάδες συµπαθητικά bistrots και µία patisserie… σκέτος πειρασµός. Για να τη διαβείς όλη, κάνε πριν µια στάση στον αριθµό 226 στην ονοµαστή Angelina (www.angelina-paris.fr), αψηφώντας την ατελείωτη ουρά που υπάρχει απ’ έξω, καθώς η σοκολάτα της και τα γλυκά αξίζουν πραγµατικά την αναµονή. Στο τέλος των κήπων ορθώνεται επιβλητικό το κτήριο που στεγάζει το µουσείο του Λούβρου, στο οποίο έχεις πολλούς λόγους για να αφιερώσεις την υπόλοιπη ηµέρα…

Tip: H rue de Rivoli περνάει µπροστά από το Palais Royal, το Hotel de Ville και την Port Neuf.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ