Γιατί να πας στο Μόναχο για 3 μέρες

  • Για να περάσεις εκεί ένα εορταστικό τριήμερο, π.χ. τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, των Φώτων ή την Καθαρά Δευτέρα. Ακόμα και το Πάσχα!
  • Γιατί είναι κοντά και φτηνά να πας, άρα αξίζει για λίγες μέρες. Εντωμεταξύ, η πτήση προσφέρει πολύ και καλό φαγητό με θέα τις Άλπεις, που είναι λες και πήγες στο πιο breathtaking δείπνο της ζωής σου, με τιμή όσο ένα ακριβό εστιατόριο!
  • Στo πλαίσιo ενός κεντροευρωπαϊκού road trip, που θα περιλαμβάνει την Αυστρίακαι τη Βόρεια Ιταλία, ίσως και τη Γαλλία ή/και την Ελβετία.
  • Στo πλαίσιo ενός αλπικού road trip, που όπως εγώ, θα προσγειωθείς στο Μόναχο, θα μείνεις στο Innsbruck, θα γυρίσεις τις Βαυαρικές και τις Τιρολικές Άλπεις και μετά θα επιστρέψεις στο Μόναχο.
  • Στα πλαίσια ενός γερμανικού road trip, που θα περιλαμβάνει τον Ρομαντικό Δρόμο.

Aριστερά στο Fussen. Δεξιά στο παλάτι Nymphenburg.

Πότε να πας

  • Τα Χριστούγεννα: για να απολαύσεις ένα από τα καλύτερα Christmas Markets της Ευρώπης
  • Τον Γενάρη, για να το δεις χιονισμένο!
  • Την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι, για να απολαύσεις τις μεγάλες μέρες…

Τα 5 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις

Το Μόναχο λοιπόν είναι πανέμορφο και μεγαλόπρεπο. Είναι «δουλεμένη» πόλη βέβαια, μην περιμένεις τίποτε μη-μου-άπτου σκανδιναβικού τύπου. Αλλά τα κτήρια του είναι προσεγμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια και η αρχιτεκτονική είναι παντού για φωτογραφία.

Το παλάτι Nymphenburg: Είναι πολύ όμορφη ακόμα και η διαδρομή μέχρι εκεί, μιας και οι τότε βασιλιάδες ήθελαν να δώσουν μια νότα Βενετίας στην περιοχή γύρω από το παλάτι και έκτισαν κανάλια. Οι κήποι είναι όμορφοι μέχρι και τον Χειμώνα, με τα συντριβάνια να παγώνουν και να αντικατοπτρίζουν το απόλυτα αρμονικό κτίσμα. Μέσα, είναι πλουσιοπάροχο, με πανέμορφες οροφές, βαριά διακόσμηση και τέλεια θέα από τα μεγάλα παράθυρα. Μην το χάσεις.

Το Δημαρχείο: Είναι στο κέντρο του Μονάχου, στην αρχή του μεγάλου εμπορικού πεζοδρόμου, και είναι τόσο μεγαλόπρεπο, εντυπωσιακό και περίτεχνο, που θα νομίζεις ότι είναι εκκλησία.

Η νέα Πινακοθήκη: Cézanne, Gauguin, van Gogh, Manet και Monet κάνουν αυτή την Πινακοθήκη μία από τις καλύτερες παγκοσμίως για την τέχνη του 19ου αιώνα.

boys toys:
– Μουσείο BMW: Είναι εντυπωσιακό μέσα έξω
– Allianz Arena: Κι αν δεν πας επί τούτου, αν ταξιδέψεις εκτός Μονάχου προς Αυστρία, θα τη δεις μπροστά σου. Είναι τεράστια και δεν γίνεται να μην σ’ αρέσει!

Στα κεντρικά της BMW

Στο κέντρο του Μονάχου, το Δημαρχείο και η αγορά

Οι 5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις

Δείπνο σε μία (τουλάχιστον) από τις μεγάλες μπιραρίες: Το Μόναχο δεν φιλοξενεί τυχαία το Octoberfest. H Paulaner, η Hofbräu, η Löwenbräu και πολλές άλλες γνωστές και άγνωστες μπίρες έχουν «σπίτια» στο Μόναχο, με βαυαρικό φαγητό, τεράστιους χώρους ή/και τεράτιες αυλές και φρέσκια μπίρα που φτιάχνεται εκεί και ρέει άφθονη. Οι θαμώνες ντύνονται με τις παραδοσιακές στολές και συναγωνίζονται πίνοντας από 10λιτρα. Πραγματικά, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

Τσιμπολόγημα και ψώνια στη Viktualienmarkt: Είναι η υπαίθρια αγορά στο κέντρο της πόλης, κοντά στους πεζοδρόμους. Τοπικά τυριά, ευφάνταστα αλλαντικά, σπιτικά γλυκάκια και φρέσκα φρούτα εποχής θα σου πάρουν τα μυαλά!

Βόλτα στη Maximillianstrasse: Ο εμπορικός δρόμος με τις ακριβές μπουτίκ στο Μόναχο είναι μια εμπειρία ακόμα κι αν δεν κάνεις shopping. Τα κτήρια των καταστημάτων, καθώς και αυτά γύρω από τον δρόμο, είναι τόσο προσεγμένα, τόσο σαν ψεύτικα, που δεν θα πας για να ψωνίσεις -θα πας για να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική.

Το Μόναχο από ψηλά: Μια τόσο όμορφη πόλη είναι ωραία να τη δεις από ψηλά. Ιδανική θέα προσφέρει η εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Περίπατος στον Isar: Ακολούθησε το γραφικό μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού της πόλης, για μια ρομαντική βόλτα μες στη φύση, που θα σου μείνει αξέχαστη!

Οι top5 γεύσεις

  • Μπίρα: από τον τόπο της. Απόλαυσε την κάθε μπίρα στο σπίτι της, δίπλα στα βαρέλια, και στο σωστό ποτήρι. Είναι ευκαιρία!
  • Κότσι: στον τόπο του. Καλό και στις ελληνικές μπιραρίες, δεν λέω. Αλλά στο Μόναχο έχει άλλη γεύση!
  • Λουκάνικα: είσαι στη χώρα τους…
  • Κάποιο γλυκό με μήλο: όλα τα γλυκά τους έχουν μήλο.
  • Αυθεντική μπιραρία: απλώς διάλεξε ό,τι πιο βαυαρικό απ’ τον κατάλογο (πάντα προτείνω μια ζεστή σούπα στην Κεντρική Ευρώπη…) και απόλαυσέ το με το μυαλό σου ανοιχτό -και μια μεγάλη μπίρα στο χέρι!

Αν μείνεις περισσότερο από 3 μέρες:

H Γλυπτοθήκη: με γλυπτά αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά και ετρούσκικα να φιγουράρουν μέσα και έξω από το κτήριο, αξίζει μια επίσκεψη.

Κοντινή εκδρομή Νο1 – Neuschwanstein. Το κάστρο που ενέπνευσε το κάστρο του Disney είναι 1-2 ώρες από το Μόναχο, στη γραφική πόλη Fussen, κρυμμένο βαθειά μες στις Άλπεις όμως. Μπορείς να πας περπατώντας ή με άμαξα. Είναι μαγικό από μακριά, αλλά εντυπωσιακό από κοντά και παραμυθένιο μέσα. Έχω γράψει και tips εδώ.

Κοντινή εκδρομή Νο2 – Ρομαντικός Δρόμος. Ξεκινάει από το Fussen και φτάνει μέχρι το Würzburg, περνώντας από πανέμορφες πόλεις, με παλιά, ξύλινα, κουκλίστικα σπίτια με στέγες. Αποκορύφωμα, φυσικά, το Neunschwanstein στο Fussen, αλλά και το σαν-ψεύτικο Rothenburg ob der Tauber.

Κοντινή εκδρομή Νο3 – Dahau. Ακόμα και αυτό το πιο όμορφο κομμάτι της Γερμανίας έχει σκοτεινό παρελθόν και μια ιστορία που θα προτιμούσε να μην είχε. Γι’ αυτό και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Dahau, στα προάστια του Μονάχου, είναι ακόμα εκεί, για να θυμίζει σε όλους τα δεινά και τις φρικαλεότητες του μεγάλου πολέμου. Μέσα από μαρτυρίες, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αλλά και τους κοιτώνες και τους φούρνους του Dahau, θα έχεις μια συγκλονιστική, άσχημη εμπειρία, που καλύτερα να μην αποφύγεις.

Η γυάλινη γέφυρα στα 1.180 μέτρα με το τρικ που κόβει την ανάσα

Κοντινή εκδρομή Νο4 – Βαυαρικές Άλπεις! Κάθε βαυαρικό χωριό στις Άλπεις είναι όμορφο, με κορυφαίο ίσως το Mittenwald. Κάθε σπιτάκι είναι φτιαγμένο και στολισμένο με μεράκι. Κάθε εκκλησία είναι χαριτωμένη και κάθε γωνιά για φωτογραφία. Εμείς φύγαμε από το Μόναχο με κατεύθυνση Innsbruck σε ένα road trip μαγικό, που μπορείς να δεις εδώ.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Dahau

Στο Mittenwald

Στο Neunschwanstein

Αν μείνεις λιγότερο από 3 μέρες:

  • Να απολαύσεις τη μπίρα σου με πλούσιο φαγητό στο εστιατόριο της μπίρας που προτιμάς
  • Να ψωνίσεις καλούδια στη Viktualienmarkt
  • Nα απολαύσεις τον καφέ σου με ένα μηλένιο γλυκάκι
  • Να πάρεις το hop-on-hop-off λεωφορείο και να δεις τα πάντα από μακριά σ’ ένα απόγευμα!

Πηγή: clickatlife

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ