Aσυνήθιστα φαγητά που μπορεί κανείς να φάει στην Ευρώπη

Όταν μιλάμε για μια ήπειρο με τόσο μεγάλη ποικιλία σε πολιτισμούς όπως η Ευρώπη, είναι σίγουρο ότι οι γαστρονομικές παραδόσεις που διαθέτει είναι επίσης ποικίλες. Και μόλις οι καλοφαγάδες αποφασίσουν να διεισδύσουν στον κόσμο της ευρωπαϊκής κουζίνας, είναι πιθανό να βρεθούν μπροστά σε πολλές προκλήσεις. Αν είστε πρόθυμοι να τις αντιμετωπίσετε, εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 10 ασυνήθιστα ευρωπαϊκά φαγητά που μπορεί κανείς να φάει στην Ευρώπη.

Θα δοκιμάζατε κάποιο από αυτά; Επίσης, δείτε ποια είναι τα πιο περίεργα φαγητά της Ελλάδας!

Χριστουγεννιάτικος κυπρίνος, Τσεχία

Χριστουγεννιάτικος κυπρίνος, Τσεχία

Η στεριανή Τσεχία δε φημίζεται για τα ψάρια ή τα θαλασσινά της, ασφαλώς, αλλά τα Χριστούγεννα, πολλοί Τσέχοι (αλλά και Σλοβάκοι) καταβροχθίζουν ένα φρέσκο κυπρίνο. Φρέσκο με την έννοια ότι αυτό το ποταμίσιο ψάρι διατηρείται ζωντανό σε μεγάλα πλαστικά βαρέλια με νερό σε διάφορους πάγκους στο δρόμο, και αφού το αγοράσει κάποιος, πρέπει να το αφήσει να ζει και να κολυμπά για αρκετές μέρες στην μπανιέρα της οικογένειας (σαν κατοικίδιο) μέχρι να έρθει η ώρα να μαγειρευτεί. Προφανώς είναι το πιο φρέσκο ψάρι που μπορεί να φάει κανείς στην Τσεχία!

Schwarzsauer (Σούπα με αίμα), Γερμανία

Schwarzsauer (Σούπα με αίμα), Γερμανία

Παρά το γεγονός ότι η σούπα με αίμα δεν συναντάται αποκλειστικά στη Γερμανία, η Schwarzsauer, με την αλμυρή της γεύση, είναι. Φτιάχνεται με μπόλικο χοιρινό αίμα (ή αλλιώς με μαύρο λουκάνικο από αίμα), συκωτάκια χήνας και ξύδι, καθώς και κανέλα, γαρύφαλλο, κόκκους πιπεριού κι άλλα μπαχαρικά, αυτή η σπεσιαλιτέ της βόρειας Γερμανίας είναι ο ορισμός του εφιάλτη κάθε vegan, παρόλο που τα βαμπίρ, αν υπήρχαν, θα το καταβρόχθιζαν σαν τρελοί. Τα καλά νέα είναι ότι ένα πιάτο Schwarzsauer θα καλύψει τις ανάγκες σας για πρωτεΐνη για το υπόλοιπο της ημέρας. Τα κακά νέα είναι ότι το πολύ δυνατό άρωμα και η γεύση της σούπας αυτής είναι κάτι που δεν αρέσει στον καθένα.

Creier Pane (παναρισμένα μυαλά?), Ρουμανία

Creier Pane (παναρισμένα μυαλά?), Ρουμανία

Στη Ρώμη κάντο όπως οι Ρωμαίοι. Και στη Ρουμανία, όπως οι Ρουμάνοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μυηθείτε στη στην τοπική κουζίνα δοκιμάζοντας το creier pane. Αυτή η ιδέα μπορεί να ακούγεται ως “άμυαλη”, αλλά στην περίπτωση του πιάτου αυτού μόνο αυτό δεν είναι! Αυτή η ρουμάνικη σπεσιαλιτέ αποτελείται από βρασμένα μυαλά χοιρινού (ή μοσχαριού) που πανάρονται με αλεύρι, αυγά και ψίχα ψωμιού, και μετά τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται με λαχανικά ή ένα βουνό από τηγανιτές πατάτες.

Arroz de Cabidela, Πορτογαλία

Arroz de Cabidela, Πορτογαλία

Στον κόσμο των…αιματηρών γαστρονομικών λιχουδιών, η Πορτογαλία προσφέρει το πιάτο με το ρύζι cabidela. Βασικά πρόκειται για ένα μεγάλο μπωλ από κοτόπουλο ή κουνέλι με ρύζι, που έχει μαριναριστεί σε ένα μείγμα από ξίδι και αίμα. Είναι ένα πολύ χορταστικό πιάτο που συναντάται σε διαφορετικές τοπικές παραλλαγές στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία.

Haggis, Σκωτία

Haggis, Σκωτία

Δε γίνεται μια λίστα με ασυνήθιστα ευρωπαϊκά φαγητά να μην περιλαμβάνει την παλιά σκωτσέζικη σπεσιαλιτέ, το haggis. Πρόκειται για το εθνικό πιάτο της Σκωτίας που αποτελείται από πουτίγκα από κρέας γεμιστή με πρόβειο συκώτι, καρδιά, πνευμόνια και άλλα όργανα αναμεμιγμένα με βρώμη και μοσχάρι, που μετά νοστιμίζουν με πιπέρι καγιέν, κρεμμύδια και αλάτι πριν γεμίσουν ένα πρόβειο στομάχι και βράσουν. Αναμφίβολα δεν είναι όμορφο οπτικά, αλλά είναι ένα πολύ θρεπτικό και χορταστικό πιάτο για τους ανθρώπους που ζουν στη σκληρή εξοχή.

Angulas (μικρά χέλια), Ισπανία

Angulas (μικρά χέλια), Ισπανία

Αν σας αρέσει να τρώτε ζωντανά και σπαρταριστά πράγματα, τότε σίγουρα θα ερωτευτείτε τα angulas. Αυτό το πιάτο από τη χώρα των Βάσκων που σερβίρεται ως Pinchos (tapas στη Βόρεια Ισπανία) αποτελείται από πολύ μικρά χέλια. Στην πραγματικότητα, τα χέλια είναι “έφηβοι”, αλλά σχετικά ακόμα νεαρά και μικρά (περίπου 7 εκατοστά). Τα χέλια αυτά ψαρεύονται από τα ισπανικά ποτάμια από όπου περνούν τα χέλια πριν φτάσουν στον ωκεανό. Είναι επίσης, ένα πολύ ακριβό σνακ!

Βατραχοπόδαρα, Γαλλία

Βατραχοπόδαρα, Γαλλία

Κι όμως, οι Γάλλοι τρώνε τα πόδια του βατράχου. Αλλά εφόσον ο κόσμος δεν έχει ενοχές όταν ακρωτηριάζει τα πόδια των βατράχων στα μαθήματα ανατομίας, γιατί να μην μπορούν κάποιοι να απολαύσουν αυτά τα πράσινα πλάσματα και στο πιάτο τους; Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ελαφρώς τηγανισμένα ή ξεροτηγανισμένα βατραχοπόδαρα, ή ως γέμιση σε ζυμαρικά, σωταρισμένα, και σε πολλές ακόμα παραλλαγές. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει, ισχυρίζονται ότι η γεύση τους θυμίζει κοτόπουλο.

Casu Marzu, Σαρδηνία Ιταλία

Casu Marzu, Σαρδηνία Ιταλία

Παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί φαγητού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επισήμως διευκρινίσει ότι το casu marzu είναι παράνομο, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσετε να το βρείτε. Στο νησί της Σαρδηνίας μπορείτε ακόμα να γευτείτε αυτή τη…λιχουδιά, που αποτελείται από τυρί πεκορίνο με προνύμφες σκουληκιών που έχει υποστεί μεγάλη ζύμωση. Είναι πολύ μαλακό, και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι και νόστιμο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το casu marzu είναι μολυσμένο από ζωντανά σκουλήκια (που παραμένουν ζωντανά μέχρι να τα δαγκώσετε).

Ηákarl (κρέας καρχαρία), Ισλανδία

Ηákarl (κρέας καρχαρία), Ισλανδία

Το κρέας καρχαρία hákarl δεν είναι ένα φαγητό για όλους, παρόλο που αυτή η παραδοσιακή μέθοδος προετοιμασίας για τον καρχαρία Γροιλανδίας έχει πολλούς και πιστούς φαν! Μόλις ο καρχαρίας πιαστεί και θανατωθεί, το σώμα του θάβεται κάτω από χαλίκια και πέτρες και αρκετούς μήνες. Έπειτα, ξεθάβεται και κρεμιέται από γάντζα για να ξεραθεί για μερικούς μήνες ακόμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι “ψημένο” κρέας με έντονη γεύση (και μάλιστα το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας). Αν μπορείτε να προσπεράσετε το έντονο άρωμα, μπορεί και να το απολαύσετε…μπορεί και όχι. Όλα εξαρτώνται από το πόσο δυνατό και πρόθυμο στομάχι διαθέτετε.

Αρκούδα και τάρανδος σε κονσέρβα, Φινλανδία

Αρκούδα και τάρανδος σε κονσέρβα, Φινλανδία

Στη Φινλανδία μπορεί κανείς να φάει επεξεργασμένο κρέας από τάρανδο ή αρκούδα απευθείας από κονσέρβα, όπως ακριβώς τρώμε τον τόνο. Με το κυνήγι αν είναι από τα δημοφιλέστερα χειμωνιάτικα χόμπι της χώρας, είναι λογικό να υπάρχει και πολύ κρέας διαθέσιμο. Και αν δεν είναι δυνατόν να ψηθεί όλο αυτό, γιατί να μην κονσερβοποιηθεί ένα μέρος του; Αν θέλετε να φάτε κρέας από κονσέρβα και έχετε μπουχτίσει από τον τόνο ή το χοιρινό πατέ, τότε η αρκούδα ή ο τάρανδος (όχι του Άη Βασίλη, ελπίζουμε) να αλειφθεί στο ψωμί, ή να μπει σε σούπα ή στο κοκκινιστό.

Φωτογραφίες: fodors.com

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ