Συχνά είναι τα παράπονα που δέχεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, από δυσαρεστημένους καταναλωτές, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν “παγιδευτεί”, μετά από εξαιρετικά επίμονες και επιθετικές τακτικές πώλησης, σε μια μακρόχρονης διάρκειας σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης (time sharing), αποκτώντας δικαιώματα χρήσης καταλυμάτων, τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται.

Οι εν λόγω συμβάσεις φέρουν συνήθως τον τίτλο “συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης” ή “συμβάσεις μακροπρόθεσμου προϊόντος διακοπών”, αλλά μπορούν να έχουν και διαφορετικές ονομασίες. Το κοινό στοιχείο αυτών των συμβάσεων είναι ότι δεσμεύουν τους καταναλωτές σε μια μακρόχρονης διάρκειας σύμβαση, μερικές φορές ακόμη και για 50 έτη, με αντάλλαγμα την εξοικονόμηση χρημάτων από την εξασφάλιση μελλοντικών διακοπών.

Μια τέτοια συμφωνία μπορεί και να αποτελεί καλή ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται με τη σωστή εταιρία και την κατάλληλη χρονική στιγμή.

“Δυστυχώς, όμως, αυτή η βιομηχανία προσελκύει εταιρείες που θα προσπαθήσουν να σε εξαπατήσουν. Υπάρχουν παγίδες τις οποίες πρέπει να γνωρίζει για να τις αποφεύγει ο καταναλωτής ενώ το δίκαιο της Ε.Ε. προσφέρει ισχυρή προστασία, αρκεί η σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης να είναι διάρκειας μεγαλύτερης του έτους”.

Αυτά σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή σε ενημερωτικό δελτίο του με το οποίο δίνει τις παρακάτω 10 βασικές συμβουλές:

1. Μη χαλάσεις τις διακοπές μιας ζωής, με μια σύμβαση για την οποία θα μετανιώνεις μια ολόκληρη ζωή. Σκέψου πολύ πριν προχωρήσεις στην αγορά ενός χρονομεριδίου, πριν εγγραφείς μέλος σε λέσχη διακοπών ή πριν αναλάβεις παρόμοιες δεσμεύσεις.

2. Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τα “δωρεάν πακέτα διακοπών”, τυχόν λαχεία που μπορεί να κερδίσεις ή προσκλήσεις συμμετοχής σε λέσχες διακοπών: Τίποτα δεν είναι δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα:
Tαξιδιωτικά tips & έξυπνες συμβουλές για οικονομικά ταξίδια από τον Τάσο Δούση

3. Όσο πιο επιθετικές είναι οι τακτικές των πωλήσεων, τόσο πιο καχύποπτος θα πρέπει να είσαι.

4. Ποτέ και για κανένα λόγο μην πληρώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τέτοιου πακέτου.

5. Να ζητάς πάντοτε τη σύμβαση στη γλώσσα σου. Είναι δικαίωμά σου. Οι αξιόπιστες εταιρείες θα σου την παρέχουν χωρίς δισταγμό.

6. Κάνε συνολικό υπολογισμό του ποσού που οφείλεις, ελέγχοντας με προσοχή τα επιμέρους ποσά. Πρόσεξε για τυχόν κρυφές πρόσθετες χρεώσεις, όπως η ασφάλιση ή η συντήρηση. Υπολόγισε όλα τα επιπλέον ποσά που μπορεί να προστεθούν κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

7. Πριν από την υπογραφή της σύμβασης, έλεγξε καθετί που υπάρχει στην ιστοσελίδα της εταιρείας, καθώς και αν άλλοι καταναλωτές έκαναν σχόλια ή έγραψαν εμπειρίες τους από συναλλαγές με την εταιρία αυτή σε άλλες ιστοσελίδες.

8. Πρόσεχε τις συμβάσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης καταλυμάτων ή άλλων συναφών υπηρεσιών για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους. Δεν καλύπτονται με την ίδια προστασία από το δίκαιο της Ε.Ε., ιδίως σε περίπτωση απάτης.

9. Μην κάνεις καμία πληρωμή πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Έχεις 14 ημέρες για να αλλάξεις γνώμη χωρίς, μάλιστα, να χρειάζεται να τη δικαιολογήσεις. Απλώς υπαναχωρείς από τη σύμβαση.

10. Αν ο έμπορος δεν συμπεριφέρεται όπως πρέπει σύμφωνα με τη σύμβαση, μπορεί να έχεις ακόμη τη δυνατότητα να υπαναχωρήσεις. Αρκεί να απευθυνθείς χωρίς καθυστέρηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας για να δεις τι μπορείς να κάνεις (Λεωφ. Αλεξάνδρας 144 Τ.Κ. 114 71 Αθήνα. Τηλ: 210 6460284-734. Fax: 210 6460784, [email protected], http://www.eccgreece.gr).

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ