Εσείς µπορεί να γνωρίζετε δυο αεροπορικές εταιρείες low cost που πετάνε από Ελλάδα! Σίγουρα τη Ryanair και την easyJet… Εµείς σας βρήκαµε άλλες 18 και ανακαλύψαµε ότι οι ναύλοι τους ξεκινάνε από €5.

ΡεπορτάζΚείµενο: Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected])
Φωτογραφιες: shutterstock

Σε ένα φαινόµενο στον κλάδο των αεροµεταφορών έχει εξελιχθεί εδώ και αρκετά χρόνια η ανάπτυξη των low cost αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες µάλιστα ανακηρύσσονται σεδυνατούς παίκτες των αιθέρων, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο ανταγωνισµός! Έχουν πλέον τα µεγαλύτερα δίκτυα σύνδεσης µικρών αποστάσεων και συχνά εµφανίζουν περισσότερη κερδοφορία σε σχέση µε παλαιότερα και πιο ισχυρά «brands» του χώρου! Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε, ότι το 2015 η Ryanair µετέφερε περισσότερους επιβάτες από τον όµιλο IAG κάτω από την οµπρέλα του οποίου λειτουργούν οι British Airways, Iberia, Aer Lingus και Vueling!

Για τους Έλληνες ταξιδιώτες η αρχή έγινε πριν κάποια χρόνια από την βρετανική easyJet η οποία συνέδεσε την Αθήνα µε τα περιφερειακά αεροδρόµια του Λονδίνου και η συνέχεια γράφτηκε µε τον σηµερινό κολοσσό που ακούει στο όνοµα Ryanair που µας µύησε ουσιαστικά στην έννοια του low cost αεροπορικού ταξιδιού! Αυτό που ίσως όµως πολλοί δεν γνωρίζετε είναι ότι πλέον τα χαµηλού κόστους ταξίδια έχουν «καταλάβει» το σύµπαν των αεροµεταφορών και µπορείτε εύκολα και µε την κατάλληλη οργάνωση ναγυρίσετε όλο τον κόσµοείτε ταξιδεύετε για αναψυχή είτε για επαγγελµατικούς λόγους– µε low cost εταιρείες και οικονοµικούς ναύλους!

Τι είναι η low cost αεροπορική εταιρεία!

Για να ξεκαθαρίσουµε τα πράγµατα η έννοια «αεροπορική εταιρεία χαµηλού κόστους» δεν αναφέρεται στους χαµηλούς ναύλους που πληρώνει ο ταξιδιώτης αλλά στο κόστος λειτουργίας της εταιρείας! Και αυτό επιτυγχάνεται µέσα από κάποιες θεµελιώδεις αρχές: επιλέγουν αεροδρόµια µε χαµηλούς φόρους, τα δροµολόγια εκτελούνται µε ένα µόνο τύπου αεροσκάφος (συνήθως Airbus A320 ή Boeing 737) τα οποία µάλιστα πετούν συνεχώς επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά «αξιοποίησης». Το πλήρωµα συνήθως εργάζεται µε χαµηλότερες αµοιβές σε σχέση µε τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες ενώ κάνει το δροµολόγιο µετεπιστροφής εξαλείφοντας τις δαπανηρές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία!

Έρευνα: Τα θετικά και αρνητικά των low cost αεροπορικών εταιριών από τους experts

Το σηµαντικότερο όµως είναι ότι οι low cost εταιρείες επικεντρώνονται στα βοηθητικά έσοδα δηλαδή το ότι οι επιβάτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για τα πάντα! Από την αποσκευή τους και την επιλογή συγκεκριµένης θέσης µέχρι το φαγητό ή το νερό, κόστη που επιφέρουν σε τέτοιου τύπου εταιρείες περίπου το 25% των κερδών τους! Επίσης, όλες οι υπηρεσίες τους (εισιτήρια, πληροφορίες κ.ά.) διατίθενται µόνο µέσω διαδικτύου, πράγµα που συνεπάγεται χαµηλότερα έξοδα για marketing, προσωπικό, ακόµα και για χαρτί για την εκτύπωση εισιτηρίων.

To top 20 των low cost

Eυρώπη

Ryanair (www.ryanair.com)

easyJet (www.easyjet.com)

Vueling (www.vueling.com)

Volotea (www.volotea.com)

Eurowings (www.eurowings.com)

Wizz Air (wizzair.com)

airBaltic (www.airbaltic.com)

Norwegian (www.norwegian.com)

Αµερική

Southwest Airlines (www.southwest.com)

Air Canada Rouge (flyrouge.com)

Spirit Airlines (www.spirit.com)

Gol Airlines (www.voegol.com)

Mέση Ανατολή

Air Arabia (www.airarabia.com)

flydubai (www.flydubai.com)

Ασία

AirAsia (www.airasia.com)

IndiGo (www.goindigo.in)

Αφρική

Air Arabia Egypt (www.airarabia.com)

FlySafair (www.flysafair.co.za)

Αυστραλία

Τigair (tigerair.com.au)

Jetstar (www.jetstar.com)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ