Tο εθνικό σπορ του Αφγανιστάν δεν είναι κάτι που θα μπορούσες να φανταστείς. Και παρόλες τις ομοιότητες που έχει με το πόλο (όχι το γουότερ πόλο), δεν είναι το ίδιο.

Γιατί πάλι, μπορεί να είναι γρήγορο, αμφίρροπο και να χρειάζεται σωματικά προσόντα, αλλά αυτό που σου τραβάει την προσοχή ανάμεσα από τους αναβάτες είναι άλλο: το ακέφαλο κουφάρι της γίδας (ή ενίοτε της αγελάδας), με το οποίο οι παίκτες προσπαθούν να σκοράρουν.

Το συγκεκριμένο σπορ λέγεται Buzkashi και παίζεται στο Αφγανιστάν για περίπου 600 χρόνια. Το όνομά του στα περσικά σημαίνει «τράβηγμα γίδας». Διαφορετικές εκδόσεις του παιχνιδιού έχουν ξεπεράσει τα σύνορα και παίζονται σε Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν. Η πρώτη εντύπωση που προκαλεί είναι βάρβαρη και ίσως «άρρωστη», αλλά πάντα υπάρχει μια ιστορία πίσω από το καθετί.

Το σπίτι στη Θεσσαλονίκη στο οποίο κατοικούν μόνο… κούκλες!

spor afganistan

Η γίδα πριν το παιχνίδι αποκεφαλίζεται, τα πόδια της κόβονται μέχρι τα γόνατα και τοποθετείται στο νερό για 24 ώρες, ώστε να σκληρύνει. Οι Αφγανοί σκοτώνουν το ζώο μια μέρα πριν το παιχνίδι και μετά από αυτό το ψήνουν. Και παρόλο που ένα ζώο σφάζεται, δεν είναι η σφαγή που αποτελεί την ουσία του παιχνιδιού για τους ντόπιους.

Μερικοί υποστηρίζουν πως το παιχνίδι έχει τις ρίζες του στις αντίπαλες φυλές Αφγανών που παλαιότερα επιτίθονταν πάνω σε άλογα με σκοπό να κλέψουν τις κατσίκες από τα κοπάδια των εχθρών τους. Αυτό ίσως έχει οδηγήσει στην φυσική δύναμη που χρειάζεται (καμιά φορά βίαιη) για να παίξεις το παράξενο αυτό άθλημα.

Διαβάστε ακόμα:  Travel + Leisure: Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στους 15 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου

spor afganistan

Οι παίκτες φορούν βαρύ ρουχισμό και κράνος, για να προστατευτούν από τα χτυπήματα των αντιπάλων. Ο ανθρωπολόγος Δρ. Whitney Αzoy, θεωρεί πως το άθλημα αναπαριστά την μάχη για ανεξαρτησία εναντίον των Σοβιετικών, αλλά και έναν τρόπο που οι πλούσιοι Αφγανοί και ιδιοκτήτες αλόγων, χρησιμοποιούσαν για να ασκήσουν την εξουσία τους πάνω στους υπόλοιπους. Και μην νομίζετε πως δεν υπάρχουν σταρ στο άθλημα. Υπάρχουν. Και οι καλοί παίκτες του Buzkashi, μένουν για πολλά χρόνια στα χείλη των «φιλάθλων».

Πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία ζητά προσωπικό ΜΟΝΟ με απολυτήριο λυκείου!Δείτε την αίτηση εδώ!

spor afganistan

Οι καλύτεροι παίκτες έχουν πλούσιους χορηγούς, που μοιράζονται μέρος της δόξας. Όπως σε κάθε άθλημα δηλαδή. Με την άνοδο των Ταλιμπάν, το Buzkashi παρουσίασε μια μικρή πτώση, αφού το θεώρησαν ανήθικο. Όμως από την στιγμή που ανατράπηκαν, το άθλημα βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη. Και παρόλη την προσπάθεια των ακτιβιστών να το καταπολεμήσουν, η δημοφιλία του ανεβαίνει συνεχώς. Οι παίκτες του μάλλον δεν ενδιαφέρονται αν θα το αποδεχτούμε εμείς οι υπόλοιποι. Το εθνικό σπορ του Αφγανιστάν, μάλλον θα παίζεται για πολύ καιρό ακόμα…

spor afganistan

Πηγή: E-Radio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ