Η δραμινή κουζίνα, η οινική κουλτούρα του τόπου & ο γαστρονομικός τουρισμός…

Ταξίδι –  Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Η πολυπρόσωπη δραμινή κουζίνα…

Με απλότητα και σοφούς συνδυασµούς, η πολυδιάστατη ταυτότητα της δραµινής κουζίνας είναι σίγουρα ένας ακόµη άσος που κρύβει στο µανίκι του αυτός ο τόπος! Η γαστρονοµία της Δράµας έχει να επιδείξει ουκ ολίγα εδέσµατα, φτιαγµένα µε προσήλωση στην παράδοση, την ιστορία, τους µικρούς θησαυρούς της φύσης και της κτηνοτροφίας, µα, πάνω απ’ όλα, στο µεράκι των ανθρώπων που την πρεσβεύουν και την τιµούν, µεταλαµπαδεύοντας από γενιά σε γενιά αναλλοίωτη την αυθεντικότητά της. Και αν νοµίζετε ότι αναφερόµαστε σε µια κουζίνα αυτούσια, µε δύο τρεις σπεσιαλιτέ όλες κι όλες, τότε απατάστε! Αναρωτιέστε πόσοι πολιτισµοί µπορούν να χωρέσουν στις συνταγές της; Πολλοί είναι η απάντηση! Αυτό ακριβώς είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό της. Οι διατροφικές συνήθειες των ντόπιων συνδυάστηκαν σοφά µε εκείνες των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας, αλλά και της Βόρειας και της Ανατολικής Θράκης, ακόµα και των τουρκόφωνων, των Ποµάκων, των Αρµενίων και των Σαρακάτσων. Το αποτέλεσµα; Μια κουζίνα γεµάτη αυθεντικότητα και νοστιµιά. Όµως, επειδή τα λόγια δεν αρκούν, µια πιρουνιά από ένα χουνκιάρ µπεγιεντί (κρέας αρνίσιο µε πουρέ µελιτζάνας) ή από ιτσλί κιοφτέ (κεφτέδες ζυµωµένοι µε πλιγούρι και γεµισµένοι µε κιµά) είναι αρκετή για να µας βάλει στο νόηµα… Τι να πει, δε, κανείς για την πληθωρική… προσωπικότητα ενός γκιούλµπασι, τους θρακιώτικους τζιγεροσαρµάδες, τα ζυµαρικά συρόν και ευριστόν ή τα αφράτα ποντιακά πιροσκί; Φυσικά, δεν θα µπορούσαν να λείπουν και τα ψαρικά. Σήµα-κατατεθέν, η τοπική πέστροφα, την οποία µπορεί να απολαύσει κανείς στις πηγές του Κεφαλαρίου – και όχι µόνο. Και όλα αυτά φτιαγµένα µε εξαιρετικές πρώτες ύλες και ντόπια προϊόντα! Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα η Δράµα αναδεικνύεται σε must προορισµό για τους λάτρεις του γαστρονοµικού τουρισµού.

Δραμινά αλλαντικά ”Βόρειος Ελλάς”

Γαστρονομικός τουρισμός…

Στη Δράµα, γαστρονοµική και οινική παράδοση πάνε «αγκαζέ» και αποτελούν από τα πιο δυνατά ατού, αφού τα τελευταία χρόνια κερδίζουν ολοένα και µεγαλύτερη αναγνώριση και, φυσικά, πλήθος επισκεπτών. Ένας µικρόκοσµος γεµάτος πεντανόστιµα εδέσµατα, σε συνδυασµό µε επισκέψεις σε κτήµατα και οινοποιεία, σας περιµένει να τον ανακαλύψετε! Ακόµα κι αν δεν ανήκετε στους «εξειδικευµένους ταξιδιώτες», εύκολα θα διαπιστώσετε ότι ένα ταξίδι στη γαστρονοµία του τόπου θα αναδειχθεί σε µια µοναδική εµπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε! Η δραµινή κουζίνα µπορεί να ξεδιπλώνει αρώµατα και νοστιµιές στις τοπικές ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ουζερί, αλλά αξίζει να τη δείτε επί το έργον… Ας δούµε, λοιπόν, τις απαραίτητες στάσεις που πρέπει να εντάξετε στο πρόγραµµά σας για να πάρετε µια… καλή γεύση! Αρχίστε από τα Κύργια (17χλµ. από τη Δράµα), γιατί εκεί παρασκευάζεται ο οµώνυµος χαλβάς των αδερφών Παπαδοπούλου – από τους καλύτερους ελληνικούς (επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης, Δευτ.-Παρ., 08:00-16:00, 1ο χλµ. Αγ. Αθανασίου – Κυργίων Δράµας, www.halvaskirgion.gr).

Μπορεί η είσοδος στο εργαστήριο να απαγορεύεται, αλλά θα δείτε µέσα από το τζάµι τους «µάστορες» να ακολουθούν µε ευλάβεια τη συνταγή του παππού Αβραάµ από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας και, φυσικά, θα δοκιµάσετε εκτός από τον περίφηµο χαλβά και έναν σωρό ακόµα λιχουδιές. Επόµενος «σταθµός», η Αλλαντοποιία Sary στην Προσοτσάνη (σε απόσταση 15 χλµ. από την πόλη της Δράµας). Με παρακαταθήκη τις παραδοσιακές συνταγές για παστουρµάδες και σουτζούκια και ιστορία από το 1938, η τέταρτη γενιά της οικογένειας Σαρήµπογια συνεχίζει, σε µια υπερσύγχρονη µονάδα, το όραµα του παππού και παράγει εξαιρετικά αλλαντικά (Δευτ.-Σάβ., κατόπιν συνεννόησης, ΒΙΠΑ Προσοτσάνης, τηλ. 25220 21031, www.sary.gr). Προτού φύγετε από την Προσοτσάνη, φροντίστε να πάρετε µια γεύση από παραδοσιακά γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα στον Αγροκτηνοτροφικό Βιοµηχανικό Συνεταιρισµό Προσοτσάνης «ΜΕΝΟΙΚΙΟ» –ειδικά από το βιολογικό γιαούρτι, τη γραβιέρα και το ανθότυρο– και να κάνετε τις προµήθειές σας (Δευτ.-Σάβ. 08:00-16:00 κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 25223 00375).

Αξέχαστη εµπειρία επιφυλάσσει και µια επίσκεψη στην αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς». Λουκάνικα, παστουρµάδες, σαλάµια είναι µερικά µόνο από τα καλούδια που σας… κλείνουν το µάτι, ενώ αξίζει να πάρετε και µια «γεύση» από την απαιτητική παραγωγή τους στο εργαστήριο (Καθηµερινά 08:00-16:00 & Σάβ. 08:00-14:00 κατόπιν συνεννόησης, Τέρµα Ευξείνου Πόντου, Δράµα, τηλ. 25210 33 689, www.voreioshellas.gr). Βέβαια, η δυναµική της ντόπιας παραγωγής δεν εξαντλείται εδώ, αλλά συνεχίζεται στις απέραντες πεδιάδες του νοµού, όπου ευδοκιµούν καλλιέργειες δηµητριακών (κυρίως καλαµποκιού), οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, χώρια από τον πλούσιο κάµπο του Νευροκοπίου, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, καθώς επίσης και τα περίφηµα φασόλια, προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Τέλος, τη δική της σφραγίδα στη γαστρονοµική κουλτούρα της αφήνει µε τη σειρά της και η κτηνοτροφική παραγωγή, που έχει να επιδείξει σύγχρονες αλλά και µικρότερες οικογενειακές µονάδες, οι οποίες εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή και φηµίζονται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, τυροκοµικά και αλλαντικά τους.

Διονυσιακή…Μυσταγωγια

Ο ακρογωνιαίος λίθος της δραµινής γαστρονοµίας δεν είναι άλλος από τις διονυσιακές εµπειρίες που επιφυλάσσει στους επισκέπτες και στο οινόφιλο κοινό της. Και όλα αυτά χάρη στον περίφηµο αµπελώνα της! Άλλωστε, θα το αντιληφθείτε από την πρώτη στιγµή που θα την επισκεφτείτε, καθώς το βλέµµα σας θα χαθεί στα καταπράσινα «χαλιά» που σχηµατίζουν οι καλλιέργειες της περιοχής. Λέγεται, µάλιστα, ότι ξεπερνούν σε έκταση τα 5.000 στρέµµατα!

Τα αµπελοτόπια είναι γεµάτα εκλεκτές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, µιας και το µικροκλίµα και το έδαφος είναι κάτι παραπάνω από ιδανικά για να ευδοκιµήσουν, ενώ και η µακρόχρονη ιστορία εξηγεί την παρουσία µερικών από τα πιο σηµαντικά οινοποιεία της χώρας στη Δράµα. Ένας χαρισµατικός αµπελότοπος, περιτριγυρισµένος από τα Όρη Μενοίκιο, Φαλακρό, Ροδόπη και Παγγαίο, στον οποίο καλλιεργούνται διάσηµες διεθνείς ποικιλίες, όπως οι Cabernet, Merlot, Sauvignon, Chardonnay, αλλά και οι Semillon, Syrah, Cabernet Franc, Grenache Rouge, Ugni Blanc και άλλες λιγότερο γνωστές. Ανάµεσά τους ξεχωρίζουν οι ελάχιστες µε ελληνική καταγωγή, όπως το κυκλαδίτικο Ασύρτικο, που φαίνεται να βρήκε στη Δράµα το δεύτερο «σπίτι» του! Τα 6 κτήµατα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράµας είναι η καλύτερη ιδέα για να γίνουµε µύστες µιας αξέχαστης, µεθυστικής εµπειρίας και να γευτούµε τα εξαιρετικά κρασιά που παράγουν, τα οποία, σηµειωτέον, εξάγονται σε µεγάλα ποσοστά της παραγωγής τους, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια η «Δραµοινογνωσία» προάγει ακόµα περισσότερο τον οινοτουρισµό στην περιοχή, µε πληθώρα εκδηλώσεων και events.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας

Προτού ξεκινήσουµε το ταξίδι µας στον κόσµο του κρασιού, είχαµε την ευκαιρία να συναντηθούµε µε τον πρόεδρο της Ένωσης, Γιάννη Καλαϊτζίδη, για µια πρώτη γνωριµία µε τα περίφηµα δραµινά κρασιά, και να του θέσουµε τα ερωτήµατά µας, σχετικά µε την παραγωγή και τον οινικό τουρισµό.

Κύριε Καλαΐτζίδη, η Δράµα έχει αναδειχθεί σε µία από τις σηµαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Πώς προέκυψε αυτό και ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της;

Η περιοχή της Δράµας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οινική δραστηριότητα της Ελλάδας. Πρόκειται για µια περιοχή χωρίς µακρύ οινικό παρελθόν, µε τα όποια αρνητικά ή θετικά αυτό συνεπάγεται, και µε νέα πρόσωπα από διάφορους επαγγελµατικούς χώρους, νέες ιδέες και κοινό γνώρισµα την αγάπη τους για το κρασί, που µπαίνουν δυναµικά στην παραγωγή. Με άρτιο επιστηµονικό προσωπικό και πρωταγωνιστές οινολόγους µε σπουδές στα διάσηµα πανεπιστήµια της Γαλλίας, δηµιουργήθηκαν αµπελώνες µε διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες, µε σκοπό τον σωστό εγκλιµατισµό τους στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Τα εδάφη και το κλίµα αποδείχθηκαν πολύ ευνοϊκά για την καλλιέργεια της αµπέλου. Σε συνδυασµό µε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και αξιοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά και καινοτόµο υπάρχει στην οινική παραγωγή, δηµιουργήθηκαν κάποιες από τις πιο ισχυρές και διάσηµες ετικέτες του ελληνικού αµπελώνα.

Πότε δηµιουργήθηκε η Ένωση και µε ποιον σκοπό; Πόσα οινοποιεία-µέλη αριθµεί και ποια είναι αυτά;

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Δράµας δηµιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015 από τα οινοποιεία της Δράµας, µε σκοπό τη συνένωση των δυνάµεων του κλάδου για την ανάδειξη και την προβολή των κρασιών της περιοχής. Η ένωση αποτελείται από 6 µέλη: Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήµα Μανωλεσάκη, Κτήµα Μιχαηλίδη, Κτήµα Οινογένεσις, Κτήµα Παυλίδη και Κτήµα Τέχνη Οίνου.

Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραµα της Ένωσης;

Στόχος και όραµα της κοινής µας προσπάθειας είναι η δηµιουργία και η καθιέρωση ενός ισχυρού brand name για τα κρασιά της περιοχής µας, µε την επωνυµία «Wines of Drama». Με σταθερά βήµατα προχωράµε προς: Την οργάνωση, τη στελέχωση και τη λειτουργία γραφείου της Ένωσης, τη δηµιουργία ιστοσελίδας και τη δικτύωση µε άλλες ενώσεις και φορείς του κρασιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την κοινή συµµετοχή µας σε διεθνείς εκθέσεις ως «Wines of Drama» και άλλες συλλογικές ενέργειες προώθησης των κρασιών της περιοχής και, τέλος, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραµµάτων, µε σκοπό την προβολή των κρασιών της περιοχής, την προώθηση και την καθιέρωση της Δράµας ως ισχυρού οινοτουριστικού προορισµού.

Στον δρόμο του κρασιού…

Εκτός, φυσικά, από τη συζήτηση µε τον πρόεδρο της Ένωσης είχαµε την ευκαιρία να δούµε και το Οινοποιείο στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης, το Κτήµα Τέχνη Οίνου, µε τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και τις περίφηµες ετικέτες, µεταξύ των οποίων η εκλεκτή Τέχνη Αλυπίας. Από εκεί, λοιπόν, από το Μικροχώρι Δράµας, ξεκίνησε η περιήγησή µας στα γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής, όπου βιώσαµε µια πρωτόγνωρη εµπειρία!

Σειρά είχε το Κτήµα Οινογένεσις στο Δοξάτο, αποτέλεσµα της γνωστικής και της εµπειρικής πορείας στον κόσµο του κρασιού και δηµιούργηµα του οινολόγου Μπάκη Τσάλκου. Παράγει εκλεκτούς οίνους στους ιδιόκτητους αµπελώνες, που απλώνονται σε µια έκταση 250 στρεµµάτων! Μεταξύ των ετικετών συγκαταλέγονται το περίφηµο ροζέ Σκέρτσο από Grenache Rouge και το υπερώριµο Merlot, το οποίο δεν χάσαµε την ευκαιρία να γευτούµε! Η επόµενη στάση ήταν σε ένα από τα πιο δηµοφιλή κτήµατα όλης της χώρας, αυτό του Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή, που, εκτός από τα περίφηµα κρασιά, στο… θησαυροφυλάκιό του βρίσκουµε τα εξαιρετικά αποστάγµατα σταφυλής Methexis, το περίφηµο ούζο Ηδωνικό, το τσίπουρο αλλά και το βαλσαµικό ξίδι Botanico. Συνεχίζοντας την οινική µας περιπλάνηση στην Αδριανή, φτάσαµε στο Κτήµα Μανωλεσάκη, µε ναυαρχίδα τον ιδιόκτητο γραµµικό αµπελώνα 200 στρεµµάτων και το υπερσύγχρονο οινοποιείο απ’ όπου παράγονται οι 12 ετικέτες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών… Must taste το «Γέννηµα Ψυχής Λευκό» ποικιλιών Sauvignon Blanc και Chardonnay. Σειρά είχε το Κτήµα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια, που µας επιφύλασσε µια αξέχαστη µυσταγωγία στους δρόµους του κρασιού! Το Οινοποιείο αναδεικνύει µε τον καλύτερο τρόπο την οινική κουλτούρα του τόπου, µε 600 στρέµµατα αµπελώνες που εκτείνονται στις περιοχές των Κοκκινογείων και Περιχώρας, οι οποίες είναι φηµισµένες για τα αµπελοτόπια τους από την Αρχαιότητα. Last but not least, το Κτήµα Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο, ένα σύγχρονο οικογενειακό οινοποιείο µε έµφαση στην ποιότητα . Οι εκπρόσωποί του Κτήµατος Μιχαηλίδη –Πύλη Ερυθρός, Πύλη Ροζέ, Πύλη Λευκός, Κλειδί Λευκός και Queen– µε κοινό παρονοµαστή τις ευγενείς ποικιλίες και τα µεθυστικά αρώµατα επισφραγίζουν τον σκοπό και το όραµα για εκλεκτό, ποιοτικό κρασί.

Οι εντυπώσεις; Εξαιρετικές…Η αίσθηση; Μοναδική… Η εµπειρία; Ξεχωριστή… Τα τοπία; Μαγικά… Τα κρασιά; Αντάξια της φήµη τους… Αφεθείτε, με την πρώτη ευκαιρία, σε αυτήν τη µοναδική µυσταγωγία και ανακαλύψτε τα…

Πηγή: Icons Travellers 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ