Στέκει μαζί με το φάρος της περήφανη στη Βόρεια Ελλάδα και γοητεύει όποιον την επισκεφθεί τόσο με την ηρεμία της όσο και τη φυσική της ομορφιά. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να απέχει πολλά χιλιόμετρα από τα περισσότερα σημεία της χώρας, όμως είναι ένας προορισμός που αξίζει την προσοχή σας.

Ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση, αν σκεφτεί κανείς ότι τον περιμένουν περισσότερα από 800 χιλιόμετρα δρόμος από την Αθήνα. Από την άλλη, πάλι, πρόκειται για μια πόλη της Θράκης με πολλές ομορφιές και για μία από τις νεότερες πόλεις στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ψαροχώρι.

Oι λιγότερο γνωστές πόλεις της Αγγλίας είναι και οι καλύτερες

Πέρασμα από το φάρο

Κάθε πόλη έχει το σήμα κατατεθέν της. Η Αλεξανδρούπολη έχει τον επιβλητικό φάρο στο λιμάνι, ο οποίος, μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2013. Το ύψος του είναι 27 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας και 18 μέτρα από το έδαφος, ενώ αποτελείται από 6 ορόφους και για να φτάσει κανείς στην κορυφή του πρέπει να ανέβει 98 σκαλοπάτια και έξι μεγάλα πλατύσκαλα. Στην κορυφή του βρίσκεται ο θάλαμος του φανού και έχει τρεις λευκές αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα, απλώνοντας τη φωτεινή του δέσμη σε απόσταση περίπου 44 χιλιομέτρων. Ο φάρος δεσπόζει στο λιμάνι από την 1η Ιουνίου 1880 και σίγουρα θα κερδίσει την προσοχή σας, ειδικά αν πιείτε τον καφέ σας στον παραλιακό δρόμο.

Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Σε αυτές τις χώρες οι κάτοικοι ζουν περισσότερα χρόνια

- Advertisement -

Στη βόλτα σας στα μονοπάτια του κέντρου της πόλης θα βρείτε και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο αξίζει το χρόνο σας. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό στην οδό 14ης Μαΐου 63 και θα σας συστήσει το λαϊκό πολιτισμό του νομού μέσα από ενδυμασίες και κεφαλοδέματα, χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, εργόχειρα, γεωργικά εργαλεία και άλλα εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου. Εκτός των εκθεμάτων, το Μουσείο διοργανώνει συχνές εκδηλώσεις τις οποίες μπορεί να βάλετε στο πρόγραμμά σας, αρκεί να ενημερωθείτε γι’ αυτές από το site του. http://www.emthrace.org/

Βόλτα στην παραλία

Είτε χειμώνας, είτε καλοκαίρι, η θάλασσα πάντα γοητεύει και στην Αλεξανδρούπολη την έχετε μέσα στα πόδια σας. Μην χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας και να φτάσετε ως το γραφικό λιμανάκι, προσθέτοντας ρομαντικές φωτογραφίες στο αρχείο σας. Εκεί, άλλωστε, είναι και η ψυχή της πόλης.

Περίπατος στην Πλατεία της Μητρόπολης

Ο περίτεχνος μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο έχτισαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης που ήταν ναυτικοί, το παλιό Γυμνάσιο (η Λεονταρίδειος Σχολή) που ως το 1972 λειτουργούσε ως Γυμνάσιο, ενώ σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στο νεοκλασικό του, και το δημοτικό, όπου δίδαξαν μεγάλοι διδάσκαλοι του τόπου, όπως ο Αθανάσιος Σπανός, ο Άγγελος και ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, είναι τα 3 κύρια αξιοθέατα που θα σας εντυπωσιάσουν στην περιοχή.

Διασκέδαση για όλα τα γούστα

Φοιτητές και φαντάροι ίσως αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά που αποκαλύπτουν ότι η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να υστερεί σε νυχτερινή ζωή. Από μικρά café μέχρι bar και μεγάλα club, η Αλεξανδρούπολη τα έχει όλα και υπόσχεται να σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι το πρωί. Το χειμώνα ο παλμός της πόλης χτυπά κυρίως προς την κεντρική λεωφόρο Δημοκρατίας και τους πεζοδρόμους που θα βρείτε να τη συναντούν κάθετα, ενώ το καλοκαίρι τα σκήπτρα παίρνει η παραλιακή Μεγάλου Αλεξάνδρου, της οποίας την αποκλειστικότητα παίρνουν οι πεζοί τις βραδινές ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ