Όλοι οι οικισμοί στα Ζαγοροχώρια είναι προικισµένοι µε αξιοζήλευτο και σπάνιο φυσικό κάλλος όμως εδώ θα σας αναλύσουμε τα Άνω και Κάτω Πεδινά.

Ρεπορτάζ-κείµενο:titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) fb-icon instagram

                                              Γιώργος Λ. Παπαχατζής, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ

- Advertisement -

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ελεαννα κουρκουλοπουλου

Με ροµαντικούς ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες και λιθόστρωτα καλντερίµια-κοµψοτεχνήµατα, δεν χρειάζεται κανείς να αναρωτιέται γιατί βρίσκονται στην κορυφή της ταξιδιωτικής ατζέντας όλες τις εποχές του χρόνου!

Χωριά µε ζωή ή µε σύµµαχο την ηρεµία, γραφικά, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι ένα αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο, την ήπια τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τις τοπικές σπεσιαλιτέ που µπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει σε όλες σχεδόν τις ταβέρνες, τα Ζαγοροχώρια δεν θεωρούνται τυχαία ένας από τους πιο αγαπηµένους προορισµούς.

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο: Τι καινούριο ανακαλύψαμε στα πιο δημοφιλή Ζαγοροχώρια;

Και από τους λίγους ορεινούς της χώρας µας που τιµούν δεόντως οι ξένοι επισκέπτες και τελευταία ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί!

Ιδανικά για όλες τις περιόδους του χρόνου, προσφέρονται για µια µοναδική εµπειρία που ξεκινάει από τη διαµονή σ’ ένα θαυµάσιο δωµάτιο ενός παραδοσιακού ξενώνα, ένα τραπέζι στρωµένο µε τοπικά καλούδια, µέχρι τη γνωριµία µε φυσικά αξιοθέατα εξαιρετικής οµορφιάς. Εσείς αρκεί να επιλέξετε ένα από αυτά και, έχοντάς το ως ορµητήριο, να γυρίσετε και τα υπόλοιπα για να γνωρίσετε όλα τα ανεξερεύνητα µυστικά τους και την υπέροχη φύση τους.

Άνω Πεδινά

Μονή Ευαγγελίστριας

Ναός Αγίου Δηµητρίου

Ανω Πεδινά

Τα…εναλλακτικά!

Περιποιηµένα ταβερνάκια, ο παραδοσιακός οικισµός τους τραβά τελευταία όλο και πιο πολύ τα βλέµµατα πάνω του, ενώ επίσης συνιστά ένα «αυτοτελές» καταφύγιο ό,τι πρέπει για να φορτίσετε τις µπαταρίες σας… Πριν φύγετε αξίζει να επισκεφθείτε τη µονή της Ευαγγελίστριας και τον ναό του Αγίου Δηµητρίου.

Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου στα Ζαγοροχώρια, που χρειάστηκε 20 χρόνια να κτιστεί

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στον ξενώνα Πρίµουλα, που φηµίζεται για τη µαγευτική θέα του. Aπό €75 (τηλ. 26530 71133, www.primoula.gr).

Στο σπίτι του Ορέστη, έναν από τους πρώτους ξενώνες του χωριού (τηλ. 26530 71202).

Στο Πορφυρόν, σε ένα παλιό αρχοντικό πάνω στο κεντρικό καλντερίµι. Aπό €75 (τηλ. 26530 71579, www.porfyron.com).

Στον ξενώνα Πύρρειον, από τους νεότερους του χωριού, που δικαιούται να υπερηφανεύεται για την τοποθεσία του.

Aπό €120 (τηλ. 26530 71141, www.pirrion.gr).

Στον γουστόζικο ξενώνα Αµαρυλλίς, ιδανικό για τους λάτρεις της φινέτσας και του ροµαντισµού που θα εκτιµήσουν το γαλλικής εξοχής στυλ που αποπνέει. Aπό €100 (τηλ. 26530 71132, www.amaryllishouse.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Στην πασίγνωστη ταβέρνα του Τσιγαρά, στην είσοδο του οικισµού (τηλ. 26530 71209).

Στο κουκλίστικο Dizaki café, στην κορυφή του κεντρικού δρόµου (τηλ. 26530 71121).

Ελληνικές παραδοσιακές νοστιµιές σάς περιµένουν στο εστιατόριο του ξενώνα Πύρρειον (τηλ. 26530 71141).

Απόσταση: 40 χλµ. από τα Ιωάννινα

Κάτω Πεδινά

Tα… ανερχοµενα


Μπορεί να επικρατεί η αίσθηση ότι επισκιάζονται από τα Άνω, αλλά αν µπείτε στα ενδότερα του γραφικού οικισµού τους θα καταλάβετε ότι αποτελούν έναν εξίσου «αυτόνοµο» προορισµό. Στην είσοδο θα συναντήσετε το πανέµορφο κτήριο του Παρθεναγωγείου, ενώ στη συνέχεια τα καλντερίµια θα σας οδηγήσουν σε εκπληκτικά αρχοντικά κατασκευασµένα µε την τεχνική της ξερολιθιάς του 18ου αιώνα.

Η µακραίωνη ιστορία του έχει αφήσει το αποτύπωµά της και στις εκκλησίες, όπως τον ναό των Ταξιαρχών (χρονολογηµένος το 1611) και του Αγίου Νικολάου.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Στον ξενώνα Ανέµη µε 7 δωµάτια που έχουν παιχνιδιάρικη ατµόσφαιρα µέσα από ζεστά χρώµατα, rustic αλλά και µοντέρνες πινελιές.

Aπό €80 (τηλ. 26530 72003, κιν. 6941 533944,www.anemi-zagori.gr).

• Στο Άπειρος Χώρα στεγασµένο σε ένα από τα πιο ιστορικά αρχοντικά. Επτά δωµάτια µε υποδειγµατικό design εµπλουτισµένο µε αντίκες και stylish έπιπλα. Από €120 (τηλ.  26530 71188, www.apeiroschora.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ/ΠΙΕΙΤΕ

• Στο καφενείο-εστιατόριο Μεσοχώρι, το µοναδικό του χωριού, για καφέ, φρεσκοµαγειρεµένους µεζέδες και χειροποίητα γλυκά κουταλιού (τηλ. 26530 71238).

Απόσταση: 36 χλµ. από τα Ιωάννινα

Πηγή: Icons Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ