Πρέπει να είναι η παρανομία που συμβαίνει πιο συχνά από κάθε άλλη στο Παρίσι. Και ίσως να την έχετε διαπράξει κι εσείς εάν έχετε επισκεφθεί την πόλη του Φωτός και φωτογραφίσατε τον Πύργο του Άιφελ τη νύχτα.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, στη Γαλλία είναι παράνομη η φωτογράφηση του γνωστότερου μνημείου της Γαλλίας και της γαλλικής πρωτεύουσας!

Έσκασε τώρα: Πότε πέφτει η Black Friday το 2017;Τρελές προσφορές και εκπτώσεις σε όλα τα μαγαζιά

Αποτέλεσμα εικόνας για Πύργος του Άιφελ

Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Πύργος του Άιφελ έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα για την όψη του. Έτσι η φωτογράφησή του αποτελεί παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη που τον σχεδίασε!

Γιατί όμως εάν φωτογραφίσεις τον Πύργο του Άιφελ την ημέρα, δεν υπάρχει καμία παράβαση; Και πάλι ο νόμος και οι παραξενιές του έχουν την απάντηση.

Τα πνευματικά δικαιώματα διαρκούν 70 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Ο Γουστάβος Άιφελ πέθανε το 1923 και η προστασία της εικόνας του πύργου έληξε το 1993. Όμως ο νυχτερινός φωτισμός του μνημείου εγκαταστάθηκε το 1985, οπότε θεωρείται διαφορετικό καλλιτεχνικό αντικείμενο και προστατεύεται χωριστά.

Διαβάστε ακόμα:  Γαλλία: Φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε στον ποταμό Σηκουάνα

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου: Με ισχυρή κακοκαιρία ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου!

Αποτέλεσμα εικόνας για Πύργος του Άιφελ

Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να φωτογραφίσει το κορυφαίο γαλλικό μνημείο τη νύχτα, θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα άδεια, ώστε να είναι εντός του νόμου και να μην βρεθεί… μπλεγμένος. Μάλιστα, με βάση το γράμμα του νόμου,ακόμη και η ανάρτηση της φωτογραφίας στα social media μπορεί να επιφέρει προβλήματα στον χρήστη, αν βέβαια γίνει αντιληπτός.

Έκτακτο: Ακινητοποιημένοι οι συρμοί στον ΗΣΑΠ

Ωστόσο, αν και ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος, το γαλλικό δικαστήριο δεν έχει επιβάλει ποτέ ποινή για το συγκεκριμένο παράπτωμα. Και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει, ειδικά εάν οι φωτογραφίες δεν προορίζονται για εμπορική αξιοποίηση.

Πηγή: E-Radio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ