Travel

Για μένα (και για πολλούς άλλους ακόμα), το ταξίδι αρχίζει από τη στιγμή που ξεκινάω να το σχεδιάζω. Ένα πρώιμο ταξίδι της φαντασίας από την Παταγονία στο αρχιπέλαγος της Μοζαμβίκης, από εκεί στις ζούγκλες της Σουμάτρας, ύστερα στα Λευκά Χωριάτης Ανδαλουσίας ή στα παλάτια του Ρατζαστάν…

Σιγά σιγά οι φρενήρεις εναλλαγές των τοπίων καταλαγιάζουν και η εικόνα ξεκαθαρίζει. Μόλις διάλεξα τον επόμενο προορισμό μου. Ώρα για δουλειά. Πώς οργανώνεις μόνος σου ένα ταξίδι; Φαίνεται πολύπλοκο αλλά δεν είναι. (Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχεις το χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθείς, υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που θα σε βγάλουν από τους μπελάδες).

 

Επιλέγεις προορισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για χάρτης ταξιδιού

Δεν έχεις ακόμα αποφασίσει πού θα πας; Αν χρειάζεσαι βοήθεια, μπες στο http://bugbog.com/finder.html, διάλεξε το μήνα και το είδος του ταξιδιού, και θα σου εμφανίσει αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ο προορισμός που διάλεξες είναι ασφαλής;

Δεν αρκεί να αποκλείσεις εμπόλεμες ζώνες. Καλό είναι να αποφύγεις την περίοδο εκλογών ή εθνικών επετείων σε χώρες με πολιτική αστάθεια, τόπους με υψηλή εγκληματικότητα, περιοχές όπου έχει ξεσπάσει κάποια επιδημία κ.λπ. Ενημερώσου σχετικά με την ασφάλεια κάθε χώρας στα sites: http://travel.state.gov/travel/travel_1744.html ,  http://www.fco.gov.uk/en/travelling-and-living-overseas/travel-advice-by-country.

Για θέματα υγείας (ενδημικές ασθένειες, εμβόλια κ.λπ.) μπες στο http://wwwnc.cdc.gov/travel

Μια «ματιά» στην Σλοβενία

Είναι η καλύτερη εποχή;

Μην ξεχνάς ότι όταν το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι, το νότιο έχει χειμώνα. Ή, στις χώρες της τροπικής ζώνης, στην περίοδο των μουσώνων, κινδυνεύεις να κλειστείς στο ξενοδοχείο σου. Για να δεις τον καιρό για τη χρονική περίοδο που ενδιαφέρεσαι, μπες www.weatheronline.co.uk, επιλογή Climate/Travel Planner, επιλογή World κ.λπ.

Μήπως πέφτεις σε pick season;

Aπόφυγε την υψηλή τουριστική περίοδο. Σχολικές διακοπές, γιορτές, φεστιβάλ κ.λπ. θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις σου και θα ανεβάσουν το budget σου. Έχε υπόψη σου ότι δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις δικές μας. Ρίξε μια ματιά στο http://www.bank-holidays.com/index.htm: Για κάθε χώρα του κόσμου υπάρχει πίνακας με όλες τις ημερομηνίες των επίσημων αργιών, των σχολικών διακοπών κ.λπ.

Ποιες είναι οι καταλληλότερες πτήσεις;

Αποτέλεσμα εικόνας για πτησεις

Αν θέλεις να βρεις ποιες πόλεις μιας χώρας διαθέτουν αεροδρόμιο, καθώς και τους κωδικούς των αεροδρομίων, πήγαινε στη διεύθυνση www.world-airport-codes.com. Ψάξε στο Airtickets (www.airtickets.gr) και στο Terminal A(http://web200.terminala.com/webpages/index.aspx).

Αφού επιλέξεις κάποια από τα προτεινόμενα δρομολόγια, καλό είναι να επαναλάβεις την αναζήτησή σου στα επίσημα sites των αντίστοιχων αεροπορικών εταιρειών (για περισσότερες επιλογές και ενδεχομένως καλύτερες τιμές).

Πώς θα φτιάξεις το πλάνο του ταξιδιού σου;

Αποτέλεσμα εικόνας για πλάνο ταξιδιούΞεκίνα να μελετάς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Λεπτομερή και έγκυρα sites στο internet διαθέτουν οι Rough Guides (www.roughguides.com), Frommers(www.frommers.com), Lonely Planet (www.lonelyplanet.com).

Για ταξίδια on the road, ή αν πρόκειται να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις με αυτοκίνητο, συμβουλεύσου το www.viamichelin.com. Δώσε την αφετηρία και τον προορισμό σου, και θα εμφανιστεί χάρτης με τη συντομότερη/οικονομικότερη/ωραιότερη κ.λπ. διαδρομή.

Μπήκες στα ταξιδιωτικά forums και blogs;

Διάβασε τα σχόλια και τις προτάσεις ή ζήτησε τη γνώμη άλλων ταξιδιωτών για μέρη που θέλεις να επισκεφθείς. Από τα καλύτερα είναι το Thorn Tree Travel Forum του Lonely Planet (http://www.lonelyplanet.com/community) και τα forum του Trip Advisor (www.tripadvisor.com). Ο περιορισμένος –σχεδόν πάντα– χρόνος σού επιβάλλει να εξαιρέσεις κάποιες διαδρομές. Θα σε βοηθήσουν να κάνεις επιλογές, θα διαβάσεις χρήσιμα tips και θα σου δώσουν απαντήσεις που ίσως δεν βρεις αλλού.

Κοίταξες στα sites μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα όπου θα ταξιδέψεις;

Δες και τα δικά τους αντίστοιχα προγράμματα ή στείλε e-mail ζητώντας τους να σου προτείνουν ένα tailor-made ταξίδι με τις δικές σου υποδείξεις. Έχει μεγάλη σημασία το πρακτορείο που θα επιλέξεις. Αν για παράδειγμα πρόκειται να ταξιδέψεις στην Ινδία, διάλεξε ένα έγκυρο εγγλέζικο πρακτορείο (π.χ. www.i-escape.com). Αν η πρότασή τους είναι ενδιαφέρουσα, μπορείς να συνεχίσεις μαζί τους. Αλλιώς, αξιοποιείς τις πληροφορίες τους. Ενδιαφέροντα και θεματικά ταξίδια περιπέτειας θα βρεις στο www.iexplore.com.

Κρατήσεις ξενοδοχείων

Αποτέλεσμα εικόνας για κρατησεις ξενοδοχειων

Το www.expedia.com και το www.booking.com έχουν μεγάλο κατάλογο ξενοδοχείων και καλές τιμές. Αν θέλεις πιο hip καταστάσεις ψάξε στο www.i-escape.com ή στο www.concierge.com/cntraveler του Condé Nast (μόνο για πολύ τουριστικούς προορισμούς). Δες τις αξιολογήσεις και τα σχόλια των άλλων για κάθε ξενοδοχείο στο Trip Advisor(www.tripadvisor.com) ή στο Holiday Check(www.holidaycheck.com).

Αν πάλι προτιμάς να νοικιάσεις κάποιο σπίτι, studio ή βίλα (συνήθως με την εβδομάδα) μπες στο www.homeaway.com.

Τις πιο σοφιστικέ προτάσεις ξενοδοχείων θα τις βρεις στον Frommers, ενώ ο Lonely Planet έχει περισσότερο budget options.

Το Ρέθυμνο της «καρδιά» μας!

Πώς θα πετύχεις τις καλύτερες τιμές;

Θεωρητικά κλείνοντας δωμάτιο κατευθείαν από το site του ξενοδοχείου στο internet. Αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει, σε κάποιες, πάλι, όχι. Συνήθως τις καλύτερες τιμές τις προσφέρουν πρακτορεία που κάνουν μεγάλο τζίρο κι έχουν χαμηλά λειτουργικά έξοδα: Δηλαδή ένα μεγάλο πρακτορείο που σε μια συγκεκριμένη χώρα «πουλάει» πολλά ταξίδια. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Άγγλος πληρώνει πολύ φθηνότερα τα τουριστικά πακέτα στην Κω από ό,τι ο Έλληνας. Φέρσου έξυπνα, και κάνε κι εσύ το ίδιο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ