Eσείς φέτος σκέφτεστε να ταξιδέψετε για γιορτάσετε τις αποκριές; Αν ο δρόμος σάς βγάλει σε μια από τις παρακάτω περιοχές, το σίγουρο είναι πως θα περάσετε καλά! Όμορφα έθιμα σε όλη την Ελλάδα!

- Advertisement -

Κάρπαθος

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται το «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων», στο οποίο κατηγορούμενοι είναι όσοι κάνουν άσχημες χειρονομίες στον κόσμο! Οδηγούνται ενώπιον των καρναβαλικών δικαστών και δικάζονται από τους γέροντες του νησιού, οι οποίοι τους… λούζουν με αυτοσχέδια πειράγματα και αθυροστομίες.

Νάξος

Οι Κουδουνάτοι βγαίνουν στους δρόμους! Ζωσμένοι με πολλές σειρές κουδουνιών, κάνουν φασαρία για να διώξουν το κακό και προκαλούν τον κόσμο με άσεμνες κινήσεις! Κρατούν στα χέρια τους τη «σόμπα», έναν βλαστό κουφοξυλιάς, η οποία συμβολίζει τη γονιμότητα και τον… παραδοσιακό διονυσιακό φαλλό. Όταν τελειώσουν τη φασαριόζικη παρέλασή τους, πηγαίνουν στην πλατεία και γλεντοκοπούν.

Κρήτη: Οι Κανταδόροι,οι μασκαράδες,το κλέψιμο της νύφης, τα μουτζουρώματα και ο Καδής

Σκύρος

Το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς βγαίνουν στο δρόμο οι «γέροι» με τις «κορέλες» τους. Οι γέροι φορούν μια άσπρη βράκα και μια μαύρη κάπα, ενώ έχουν στο πρόσωπό τους μια μάσκα από προβιά. Στη μέση φορούν κουδούνια. Οι κοπέλες φορούν σκυριανές φορεσιές, όλες στα λευκά. Η «κορέλα» χορεύει γύρω από το «γέρο» καθώς αυτός περπατά, ανοίγοντάς του δρόμο. Οι πιο δυνατοί «γέροι» ανεβαίνουν στο Κάστρο του νησιού, για να χτυπήσουν τις καμπάνες στο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί και να κερδίσουν με την αξία τους το χαρακτηρισμό του «λεβεντόγερου».

Nάουσα

Οι Μπούλες είναι ένα παλιό έθιμο, το οποίο πιθανολογείται πως σχετίζεται με τελετές φυλετικής μύησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νεαρός περνά στη φάση της ενηλικίωσης και θα μυηθεί στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί σε άνδρα.

Οι 8 πιο… καρναβαλικοί προορισμοί της Ελλάδας

Πάτρα

Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί κατά τους οποίους οι άντρες χωρίς μεταμφίεση διαλέγουν ντάμα χωρίς να την ξέρουν – κι αυτό γιατί οι γυναίκες φορούν μαύρο φόρεμα και μάσκα. Το όνομά τους το απέκτησαν χάρη στο θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τους… βάφτισε έτσι (μπουρμπούλι = κρέας που βράζει) επειδή ήταν εύκολη εκδήλωση, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Ψάχνεις που θα πας φέτος τις Απόκριες; Αυτά είναι τα καλύτερα καρναβάλια σε όλη την Ελλάδα!

Αμφισσα

Αναβιώνεται ο θρύλος της Χάρμαινας, με χορούς και πανηγύρια. Οι συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, μεταμφιέζονται και ακολουθούν το στοιχειό, το οποίο κατεβαίνει από τη συνοικία της Χάρμαινας, όπου βρίσκονται τα ιστορικά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ–Νικόλα, και μαζεύονται στις πλατείες για να πούνε ιστορίες για στοιχειά και φαντάσματα!

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ