Οι αρχαίοι τόποι που έχουν επιβιώσει αιώνες ή ακόμα και χιλιετίες, δεν κατάφεραν να μείνουν και στον 21ο αιώνα. Η καταστροφή στη Παλμύρα της Συρίας, οι Βούδες στο Bamiyan στο Αφγανιστάν και τα ερείπια του Nimrud έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ δείχνουν πόσο αβέβαιο μπορεί να είναι το μέλλον. Εδώ είναι οι καλύτερες αρχαίες πόλεις που μπορείτε να επισκεφτείτε. Προορισμοί που προσφέρουν στιγμιότυπα στο παρελθόν της ανθρωπότητας και την εφευρετικότητα που οι άνθρωποι έφεραν για να δημιουργήσουν θαύματα χωρίς υπολογιστές ή βαριά μηχανήματα. Ορισμένα μέρη είναι αναγνωρίσιμα. Άλλοι τόποι είναι εύκολα προσβάσιμοι αλλά ίσως λιγότερο γνωστοί. Όλα βοηθούν να είναι ενδιαφέροντα ταξίδια.

- Advertisement -

Αποτέλεσμα εικόνας για angkor wat

Angkor Wat, Καμπότζη

Τον 12ο αιώνα, οι Χμερ έχοντας  κατανόησή τους για το γνωστό σύμπαν, προσπάθησαν να το αναδημιουργήσουν σε μια μικρογραφία. Το αποτέλεσμα ήταν το Angkor Wat, μια πλατιά πόλη σχεδιασμένη για να εντυπωσιάσει με τάφρους, πύργους, και τοίχους που καλύπτονται με εκπληκτικά λεπτομερείς ανάγλυφες παραστάσεις ινδουιστικών θεών. Ενώ πολλές παραστάσεις έχουν σχέση με επουράνια ή ιερά θέματα, άλλες τοιχογραφίες δείχνουν πιο καθημερινές  πράξεις όπως προετοιμασία για δείπνο. Το Angkor Wat εκτείνεται πάνω από 500 στρέμματα στο Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor, μια μεγάλη έκταση που καλύπτει περισσότερα από 150 τετραγωνικά μίλια. Ο κύριος ναός δέχεται πακέτα τουριστών, αλλά πολλοί λιγότερο γνωστοί ναοί προσφέρουν την ευκαιρία να μάθουμε τις παλιές πρωτεύουσες των Χμερ, οι οποίες χτίστηκαν από τον 9ο αιώνα και μετά.

Αποτέλεσμα εικόνας για colloseum

Ρώμη, Ιταλία

Η επίσκεψη σε μια πόλη τόσο αγαπητή όσο η Ρώμη έρχεται σε επαφή με τα υπερβολικά πλήθη, τα  αναμνηστικά και τους πάνοπλους άνδρες-μονομάχους που βγάζουν φωτογραφίες με τους τουρίστες . Και όμως υπάρχουν λίγα μέρη όπως αυτό. Πάρτε το Κολοσσαίο, ένα σχεδόν 2.000 ετών γήπεδο στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης. Στις ημέρες των πραγματικών μονομάχων, 50.000 θεατές θα συγκεντρώνονταν μαζί με τον αυτοκράτορα για αιματηρούς διαγωνισμούς μέχρι θανάτου. Το Κολοσσαίο είχε την αρχική αναδιπλούμενη οροφή, μια πατέντα που ονομαζόταν velarium που χρησιμοποίησε την τεχνολογία των πανιών για να στεγάσει πλήθη από τον ήλιο και τη βροχή. Και δεν αναφερόμαστε  καν στο Βατικανό, στις κατακόμβες ή το Φόρουμ.

Αποτέλεσμα εικόνας για istanbul

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη αγαπά να απεικονίζεται ως η πόλη που διασχίζει δύο ηπείρους. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ο τρόπος με τον οποίο η πόλη περιβάλλει μεγάλες περιόδους της ιστορίας όπως οι αυτοκρατορίες από το Βυζάντιο, στη σύγχρονη Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη έναν άμεσα αναγνωρίσιμο ορίζοντα που συγχωνεύει στοιχεία από όλες αυτές τις εποχές. Στον ιστορικό πυρήνα γύρω από τη γραφική Αγία Σοφία, υπάρχει ο Ιππόδρομος της  Βυζαντινής Εποχής που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Παλάτι Τοπ Καπί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Περιβάλλεται από όλα και είναι μια ακμάζουσα σύγχρονη πόλη με κορυφαία τραπεζαρία, γκαλερί και αρχιτεκτονική που κάνουν την Κωνσταντινούπολη ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για bagan myanmar

Bagan, Mυανμάρ

Μακριά από τη διεθνή άποψη για τη στρατιωτική κυβέρνηση στη Μυανμάρ, οι θησαυροί του Μπαγκάν επέστρεψαν στο προσκήνιο μετά την έναρξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Εδώ, πάνω από 2.000 βουδιστικοί ναοί γεμίζουν μια πεδιάδα κατά μήκος του ποταμού Irrawaddy, δημιουργώντας ένα αιθέριο τοπίο. Τα πλήθη παραμένουν πολύ μικρότερα και πιο περιπετειώδη από τις ομάδες  τουριστών που γεμίζουν το Angkor Wat ή Machu Picchu. Η Μυανμάρ εξακολουθεί να βρίσκεται μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου και διεθνούς απομόνωσης. Η σημερινή κρίση για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας Rohingya από τη χώρα δέχεται επίσης παγκόσμια κατακραυγή. Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν καθιστά αυτή την πόλη του ναού του 11ου αιώνα  λιγότερο από μαγικό. Το βασίλειο που εδραιώθηκε εδώ, καταστράφηκε από τους σεισμούς και τους εισβολείς του Kublai Khan, αλλά οι ήσυχοι ναοί διατηρούν έναν πνευματικό αέρα που είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για tikal

Tikal, Γουατεμάλα

Κρυμμένο στις ζούγκλες της Γουατεμάλας, το Tikal ήταν μια ακρόπολη των Μάγια που αντανακλά πάνω από 1.000 χρόνια πολιτιστικών επιτεύξεων οι οποίες ξεκίνησαν από το 600 π.Χ. Τα τζάγκουαρς και τα πούμα περιστρέφονται γύρω από την έρημο, αλλά τα ανάκτορα, οι ναοί και οι πλατείες στο χώρο αυτό αντιπροσωπεύουν μερικές από τις πρώτες κορυφές του ανθρώπινου επιτεύγματος. Οι βαθμιδωτές πυραμίδες είναι εικόνες της κουλτούρας των Μάγιας που ανεβαίνουν πάνω από το θόλο. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα αθλητικά γήπεδα, οι ναοί και τα παλάτια που γεμίζουν την κεντρική πλατεία. Οι περισσότερες από τις αρχαίες διαδρομές που συνδέουν τις 3.000 δομές του Τικάλ έχουν καθαριστεί από τη βλάστηση, έτσι ώστε οι επισκέπτες μπορούν τώρα να περιπλανηθούν ανάμεσα στα κτίρια πολύ όπως κάνουν οι αρχαίοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για cairo pyramids

Κάιρο, Αίγυπτος

Για τους πρώτους επισκέπτες, είναι ένα σοκ πόσο κοντά είναι οι πυραμίδες της Γκίζας και της Μεγάλης Σφίγγας στα χαοτικά δρομάκια του Καΐρου. Με 22 εκατομμύρια ανθρώπους, το Κάιρο είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, χτισμένη γύρω από ένα από τα αρχαιότερα αστικά κέντρα της ανθρωπότητας. Οι τάφοι στη Γκίζας χρονολογούνται περίπου 4.500 χρόνια και το Αιγυπτιακό Μουσείο Αρχαιοτήτων διαθέτει μια απίστευτη συλλογή από τους πρώτους κατοίκους του Νείλου. Αλλά τα ελαφρώς λιγότερο αρχαία μέρη του Καΐρου είναι επίσης πλούσια σε πολιτιστικούς θησαυρούς. Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια και έχει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, μια πλούσια κληρονομιά ισλαμικής τέχνης και τους Κοπτικούς θησαυρούς που συχνά παραβλέπονται.

Σχετική εικόνα

Περσέπολη, Ιράν

Τα 6+1 παλιότερα εστιατόρια στον κόσμο

Καθώς το Ιράν επανέρχεται αργά στον δυτικό τουρισμό, η Περσέπολις ξαναβρίσκει τη γοητεία της για τους επισκέπτες. Η πόλη ιδρύθηκε το 518 π.Χ. από τον Δαρείο Α ‘, ηγεμόνα της αρχαίας Περσικής αυτοκρατορίας, και μεγάλωσε με μεγαλοπρέπεια μέχρις ότου ο Μέγας Αλέξανδρος τον απομάκρυνε δύο αιώνες αργότερα. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι μια τεράστια βεράντα 125.000 τετραγωνικών ποδιών, μερικώς λαξευμένη από το όρος Kuh-e Rahmat (βουνό Mercy). Οι άρχοντες δημιούργησαν όλο και περισσότερα βασιλικά παλάτια, ναούς και αίθουσες γύρω από τη βεράντα, με υπόγειο σύστημα αποχέτευσης και δεξαμενές για γλυκό νερό. Παρά την ύπαρξη σειράς προστατευτικών τοίχων, ύψους 30 ποδιών, ο Αλέξανδρος κατέστρεψε την Περσεπόπολη, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν μόλις το 1618. Σήμερα, ωστόσο, η πόλη είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, ειδικά για τις λεπτές στήλες που παραμένουν.

Σχετική εικόνα

Κυότο, Ιαπωνία

Αν το Τόκιο αντιπροσωπεύει το τμήμα της Ιαπωνίας που η τεχνολογία και το μέλλον, το Κιότο είναι το κομμάτι που διακατέχεται από παράδοση στους κήπους Ζεν και εκτελεί τελετές τσαγιού. Βέβαια και η Nintendo έχει έδρα στο Κιότο, ένα μόνο μέρος της ακμάζουσας τεχνολογικής σκηνής της πόλης. Ίσως πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το Κιότο βρήκε έναν τρόπο να διαφυλάξει με σεβασμό τις παλιές του παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει και το νέο. Περισσότεροι από 1.000 βουδιστικοί ναοί και ιερά κρύβουν τον φρενήρη ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Δεδομένου ότι η πόλη βομβαρδίστηκε πολύ  κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότεροι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Αποτέλεσμα εικόνας για beijing japan forbidden city

Πεκίνο, Κίνα

Η Κίνα έχει επενδύσει έντονα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική για το κεφάλαιό της τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά με ένα παρελθόν που εκτείνεται πάνω από 3.000 χρόνια, η πόλη έχει μια βαθιά ιστορία που παρέχει μια πλούσια κληρονομιά της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της εκπαίδευσης. Η επίσκεψη στις έξι τοποθεσίες της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβανομένης της Απαγορευμένης Πόλης και του Ναού του Ουρανού, θα μπορούσε να διαρκέσει μια εβδομάδα. Αυτό δεν θα επέτρεπε ούτε μια απλή ματιά στους θησαυρούς μέσα στα μουσεία και τις γκαλερί της λεγεώνας της πόλης, πολύ λιγότερο τα σοκάκια των hutongs, οι παλιές γειτονιές που επανεφεύρονταν και μερικές φορές ανοικοδομήθηκαν ως ένα μοντέρνο κέντρο της σύγχρονης ζωής του Πεκίνου.

Αποτέλεσμα εικόνας για machu picchu

Machu Picchu, Περού

Ανοίγει ξανά το Ταζ Μαχάλ μετά από 6 μήνες... καραντίνας!

Σχεδόν 8,000 πόδια ψηλά στις Άνδεις, η ακρόπολη Incan του Machu Picchu διατηρεί μια αύρα μυστηρίου και μεγαλοπρέπειας, καθώς φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες την ημέρα. Όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν το Περού, η ίδια η ύπαρξη του Machu Picchu κρατήθηκε μυστική από αυτούς. Το τεράστιο συγκρότημα αποκαλύφθηκε στον εξωτερικό κόσμο το 1911 και γρήγορα έγινε το έμβλημα του επιτεύγματος Incan. Χτισμένο πριν από περισσότερα από 500 χρόνια, η πόλη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κορυφές που ανεβαίνουν πάνω από τις τροπικές ζούγκλες.

H λίμνη Loch Awe θυμίζει παλιό παραμύθι

Οι διαβαθμίσεις στο έδαφος  στα βουνά και τα κτίρια φαίνεται να αντανακλούν την εξελιγμένη αστρονομία των Ίνκαας αν και οι αρχαιολόγοι προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς ακριβώς.

Σχετική εικόνα

Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα εντοπίζει την προέλευσή της πίσω 5.000 χρόνια, αλλά η σύγχρονη πόλη βρήκε αξιοθαύμαστους τρόπους να συνυπάρξει με τα εικονικά αρχαία μνημεία της, καθώς κάτω από την Ακρόπολη, υπάρχουν πεζοδρόμια και  καταστήματα. Εκει θα συνατήσει κανείς αρκετές γκαλερί τέχνης και καλό φαγητό και ακόμη και ο πιο εξουθενωμένος ταξιδιώτης θα είναι ικανοποιημένος. Μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής της πόλης επικεντρώνεται στα μνημεία, μετατρέποντας τα εκπληκτικά ερείπια της κλασικής Ελλάδας σε περιστασιακά σκηνικά των καθημερινών ζωών των Αθηναίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για petra jordan

Πέτρα, Ιορδανία

Αυτή η περιοχή μεταξύ της Νεκράς Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας έχει κατοικηθεί από τις πρώτες ημέρες της ανθρωπότητας, αλλά γύρω στα 300 π.Χ. οι άρχοντες του Ναβατιανού Βασιλείου ξεκίνησαν το πολιτιστικό μεγαλείο, χτίζοντας υπέροχα κτίρια σε κόκκινο ψαμμίτη. Τα φαράγγια περιβάλλουν την αρχαία πόλη, δημιουργώντας ένα λαβύρινθο από περάσματα που την βοήθησαν να κρατηθεί μυστικό από τους Ευρωπαίους για αιώνες. Προσθέτοντας στο μυστήριο: δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα στην αρχαία πόλη. Οι επισκέπτες που δεν θέλουν να περπατήσουν πρέπει να προσλάβουν καμήλα ή γαϊδούρι για να περάσουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για borobudur

Borobudur, Iνδονησία

Οι περισσότεροι τείνουν να σκέφτονται τα ταξίδια της Ινδονησίας σαν να επικεντρώνονται στο ήρεμο νησί του Μπαλί ή στην ταραχώδη πρωτεύουσα της Τζακάρτα. Αλλά η πιο επισκέψιμη περιοχή σε αυτό το κυρίως μουσουλμανικό έθνος είναι το συγκρότημα βουδιστικού ναού του Borobudur του 9ου αιώνα. Ο ναός ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά μεγάλο μέρος της ιστορίας του χάθηκε. Για αιώνες, βρισκόταν καλυμμένο κάτω από ηφαιστειακή τέφρα, και στη συνέχεια η γύρω ζούγκλα μεγάλωσε πάνω του. Στις αρχές του 1800, οι ντόπιοι είπαν σε έναν βρετανό κυβερνήτη για την ύπαρξή του. Στη δεκαετία του 1970, η UNESCO καθοδήγησε μια αποκατάσταση που έφερε Borobudur στην τρέχουσα δόξα της. Τώρα οι σταβάδες ξαναβρίσκονται ανάμεσα στην πράσινη κοιλάδα. Επειδή το συγκρότημα ήταν θαμμένο για τόσο πολύ καιρό, το μεγαλύτερο μέρος του έργου παραμένει άθικτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για stonehenge

Stonehenge, Αγγλία

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτός ο προϊστορικός πέτρινος κύκλος θα μπορούσε να χτιστεί μόλις πριν από 5.000 χρόνια. Υπάρχει γενική συμφωνία ότι η περιοχή αποτελούσε ταφικό μνημείο, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά πώς εισήχθησαν οι γιγάντιες πέτρες από την Ουαλία. Η κατασκευή μπορεί να έχει γίνει πάνω από 1.500 χρόνια, σε μια εποχή πριν από την άφιξη του τροχού στην Αγγλία.

Πηγή: cnn.com

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ