Είτε κάποιος αγαπά την Αθήνα είτε όχι, δεν μπορεί να μη συμφωνήσει ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιστορική πόλη με αμέτρητες επιλογές και ιδιαίτερη ενέργεια κάθε εποχή του χρόνου. Είναι ευλογημένη με ένα πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν και χαρακτηρίζεται από πολλά περισσότερο ή λιγότερο γνωστά στοιχεία. Εδώ θα δείτε 15 ενδιαφέροντα πράγματα/ γεγονότα για την Αθήνα, που μερικά ίσως να μην τα γνωρίζατε.

1. Η Αθήνα είναι η παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σύμφωνα με αναφορές, η πόλη υπάρχει εδώ και περισσότερα από 3.400 χρόνια, γεγονός που την καθιστά και μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου.

Αθήνα

2. Η Αθήνα έχει βιώσει σχεδόν κάθε μορφή διακυβέρνησης

Η πόλη κατοικείται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια, επομένως οι κάτοικοί της έχουν ζήσει ανά τους αιώνες σχεδόν κάθε μορφή πολιτεύματος: μοναρχία, δημοκρατία, σοσιαλισμό, καπιταλισμό, δικτατορία, κλπ.

3. Αν δεν υπήρχε η ελιά, ο Ποσειδώνας θα ήταν ο προστάτης της πόλης

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αθηνά κι ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για τον τίτλο του θεού-προστάτη της πόλης. Οι δύο θεοί προσέφεραν από ένα δώρο για να κερδίσουν την εύνοια των ανθρώπων και των θεών, αλλά το ελαιόδεντρο θεωρήθηκε ως πιο πολύτιμο δώρο από τη λίμνη αλμυρού νερού που προσέφερε ο Ποσειδώνας, επομένως δόθηκε το όνομά της στην πόλη-κράτος.

4. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ δε διοργανώθηκαν στην Αθήνα

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα το 776 π.Χ. στην αρχαία Ολυμπία, στην Πελοπόννησο, αλλά η πόλη-κράτος της Αθήνας είχε ήδη τους δικούς της αγώνες, τους Παναθηναϊκούς Αγώνες, από το 556 π.Χ.

5. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που είχε δημοκρατία

Η Δημοκρατία θεσπίστηκε στην Αθήνα γύρω στο 500 π.Χ. Βασιζόταν σε ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο οι πoλίτες που κατείχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ψήφιζαν απευθείας για τους νόμους.

6. Η Αθήνα έχει τις περισσότερες θεατρικές σκηνές του κόσμου

Είναι φανερό ότι οι Έλληνες παίρνουν το θέατρο πολύ σοβαρά, αν σκεφτούμε ότι η θεατρική παράδοση χρονολογείται από την εποχή της πρώτης δημοκρατίας της Αθήνας. Η πόλη διαθέτει σήμερα πάνω από 148 θεατρικές σκηνές, περισσότερες από ό,τι το West End και το Broadway μαζί.

7. Η Αθήνα δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα της Ελλάδας

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η Αθήνα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας. Μετά την Επανάσταση του 1821, πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους ήταν το Ναύπλιο, από το 1821 έως το 1834.

8. Η Ακρόπολη έχει περάσει… πολλά στο παρελθόν

Παρόλο που ο Παρθενώνας είναι το κεντρικό μνημείο της Ακρόπολης, ο ιερός αυτός ναός έχει γνωρίσει πολύ σκληρές στιγμές. Από την εποχή της κατασκευής του, έχει αποκτήσει διάφορες χρήσεις, έχει μετατραπεί σε αποθήκη για πολεμοφόδια, σε εκκλησία, σε τζαμί, και έχει λεηλατηθεί αφάνταστα από το Λόρδο Έλγιν, έναν πρώην πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας κι έχει βομβαρδιστεί από τους Ενετούς το 1687. Δείτε επίσης πώς θα ήταν ο Παρθενώνας αν δεν είχε υποστεί φθορές!

Αθήνα - Ακρόπολη

9. Το Μετρό της Αθήνας έκρυβε αναπάντεχα αρχαιολογικά ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό της Αθήνας, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει στη μετακίνηση του κόσμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιοελληνική εκσκαφή στη χώρα, με περισσότερα από 50.000 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικά από αυτά εκτίθενται σε έξι σταθμούς του μετρό.

Αθήνα αρχαία ευρήματα

10. Μια γυναίκα είναι υπεύθυνη για τα πεζοδρόμια στη σημερινή πόλη

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 90, τα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης ήταν στρωμένα με μάρμαρο. Πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης, Ντόρα Μπακογιάννη, αποφάσισε το 2003 να ανανεώσει την εικόνα της πόλης, αφού το μάρμαρο είχε παλιώσει και γλιστρούσε πολύ όταν έβρεχε. Παρόλο που ακόμα θα βρείτε τμήματα από τα παλιά μάρμαρα, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Αθήνας εκμοντερνίστηκαν, κάνοντας ολόκληρη την πόλη πιο προσβάσιμη σε όλους, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

11. Η Μεγάλη Βρετάνια είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στην πόλη

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος αποτελούσε τη βασιλική κατοικία το 19ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως τα γραφεία των Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της πόλης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

12. Η Αθήνα έχει χιλιάδες αρχιτεκτονικά στυλ

Ως πόλη που χρονολογείται από την αρχαιότητα, η Αθήνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση αρχιτεκτονικής και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, από Ελληνο-ρωμαϊκό μέχρι Νεοκλασσικό και Μοντέρνο.

αθήνα έξοδος

13. Ο Μαραθώνιος δημιουργήθηκε για τους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Ο Μαραθώνιος είναι μια αναμνηστική τελετή για τον αγώνα του Έλληνα στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να ανακοινώσει στους Αθηναίους τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών το 490 π.Χ.

14. Η Αθήνα ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η ιδέα του τίτλου οφείλεται στη Μελίνα Μερκούρη, τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό, ακτιβίστρια και Υπουργό Πολιτισμού, και το Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ.

15. Μέχρι το 2000 δεν διέθετε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), είναι το πρώτο μουσείο του είδους στη χώρα. Το μουσείο λειτούργησε από το 2000-2003 στο ισόγειο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ κι έκτοτε έχει κλείσει για ανακαίνιση, αλλά προβλέπεται να ανοίξει σύντομα.

ΕΜΣΤ Αθήνα

Κι όμως, αυτή η φωτογραφία του 19ου αιώνα είναι από την Ακρόπολη – Ποιος είναι ο πύργος που δεν υπάρχει σήμερα;

Μια παλιά φωτογραφία, ξεθωριασμένη από τον χρόνο, είναι από την Ακρόπολη! Κι αν σκεφτείτε ότι σε τίποτα δεν τη θυμίζει, είναι γιατί ο πύργος αυτός δεν υπάρχει σήμερα…

Πύργος Ακρόπολη

Οι φωτογραφίες από το 1854 απεικονίζουν τον Ιερό Βράχο διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Ανάμεσα στα αρχαία κτίσματα διακρίνεται ένας ψηλός τετράγωνος πύργος, ο οποίος βρισκόταν απέναντι από το ναό της Αθηνάς Νίκης.

Το μυστήριο του πύργου…

Ο πύργος ανήκε στη διάσημη οικογένεια της Φλωρεντίας, Ατσαγιόλι, η οποία πήρε το όνομά της επειδή ασχολήθηκε με το εμπόριο ατσαλιού και βασίλεψε στο Δουκάτο των Αθηνών για 73 χρόνια.

Την περίοδο της κυριαρχίας τους στην Αθήνα μετέτρεψαν τα Προπύλαια σε παλάτι και η αρχαία είσοδος σφραγίστηκε. Για να ανέβει κάποιος στην Ακρόπολη έπρεπε να περάσει από έναν ελικοειδή δρόμο που κατέληγε στο πίσω μέρος της σημερινής εισόδου. Μέσα στο παλάτι είχε χτιστεί και ένα καθολικό εκκλησάκι.

Πύργος Ακρόπολης που δεν υπάρχει πια

Ο Πύργος βρισκόταν δεξιά από τα Προπύλαια και είχε ύψος είκοσι έξι μέτρα. Μια εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγούσε στο πιο ψηλό σημείο, απ’ όπου είχε πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ήταν πανομοιότυπος με τους πύργους της Βενετίας και οικοδομήθηκε με πεντελικό μάρμαρο και μάρμαρα από τα μνημεία της Ακρόπολης. Δίπλα του υπήρχε ένας μικρότερος οδοντωτός πυργίσκος και πάνω από τα Προπύλαια υπήρχαν τα διαμερίσματα του διοικητή.

Πύργος Ακρόπολης κατεδαφίστηκε

Ο μελετητής Πίτερ Λοκ, είχε αναφέρει ότι υπήρχε πιθανότητα το κτήριο να κατασκευάστηκε από την πανίσχυρη δυναστεία Ντε Λα Ρος, η οποία καταγόταν από τη Βουργουνδία και διοίκησαν το Δουκάτων των Αθηνών πριν από τους Ατσαγιόλι.

Μετά την επικράτηση των Οθωμανών, οι Ατσαγιόλι αποχώρησαν από την Αθήνα. Την περίοδο εκείνη ο Πύργος μετατράπηκε σε αποθήκη αλατιού και ονομαζόταν Γουλάς ή Κουλάς, από την τουρκική λέξη kule που σημαίνει «πύργος». Στην ελληνική επανάσταση μετατράπηκε σε φυλακή.

Πύργος Ακρόπολης 19ου αιώνα που δεν υπάρχει πια

Η “εξαφάνιση” του Πύργου

Μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους αποφασίστηκε η κατεδάφιση των μετα-κλασικών κτισμάτων που βρίσκονταν στον Ιερό Βράχο. Την περίοδο εκείνη επικρατούσε το ρεύμα του νεοκλασικισμού και οτιδήποτε δεν είχε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα κρίθηκε ότι ήταν περιττό.

Το 1874 ο Ερρίκος Σλήμαν, ο Γερμανός αρχαιολόγος που ανέσκαψε την Τροία χρηματοδότησε την κατεδάφιση του πύργου και από τότε τα Προπύλαια πήραν τη σημερινή τους μορφή. Μια ενέργεια που κατά καιρούς επικρίθηκε έντονα γιατί αφαίρεσε ένα μνημείο από τον αρχαιολογικό χώρο.

Και κάτι επιπλέον… Ελάτε να δούμε και το Βρυσάκι, τη γειτονιά της Αθήνας που δεν υπάρχει πια

Το Βρυσάκι υπήρξε μια υπέροχη συνοικία στους πρόποδες της Ακρόπολης που γκρεμίστηκε για να αποκαλυφθεί η Αρχαία Αγορά!

Βρυσάκι γραφική γειτονιά Παλιά Αθήνα μεγάλο σπίτι

Στην οδό Αδριανού και απέναντι από τους Διόσκουρους υπάρχει ένα πολύ μικρό δρομάκι που ονομάζεται οδός Βρυσακίου. Εκεί παλιά βρισκόταν μια υπέροχη γραφική γειτονιά που κατεδαφίστηκε ολόκληρη προκειμένου να έρθει στην επιφάνει η Αρχαία Αγορά.

Η γειτονιά Βρυσάκι κάτω από την Ακρόπολη που γκρεμίστηκε με την εκκλησία της

Πολλά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας, που αποτελούν σήμα-κατατεθέν για ντόπιους και ξένους, όπως η Αρχαία Αγορά, η Στοά του Αττάλου, το Ωδείο ήταν θαμμένα κάτω από σπίτια, δρόμους, μαγαζιά και εκκλησάκια που όλα μαζί έφτιαχναν μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, το Βρυσάκι.

Η γειτονιά Βρυσάκι κάτω από την Ακρόπολη που γκρεμίστηκε και τα γραφικά στενά της

Το Βρυσάκι κάτω από την Ακρόπολη ήταν μια ζωντανή γειτονιά με 300 περίπου κατοίκους και καμιά 80αριά σπίτια, που όλοι μαζί αποτελούσαν μια οικογένεια που γιόρταζε, γλεντούσε, φώναξε, εκνευριζόταν την περίοδο 1931-1939 που όλα χάθηκαν!

Η γειτονιά Βρυσάκι κάτω από την Ακρόπολη που γκρεμίστηκε με τα μαγαζιά της

Το Βρυσάκι, μαζί με τα σπίτια, τα δρομάκια και τις εκκλησίες του, κατεδαφίστηκε για να έρθει στο φως η Αρχαία Αγορά, μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές του 20ού αιώνα, που ξεκίνησε το 1931.

Η γειτονιά Βρυσάκι κάτω από την Ακρόπολη που γκρεμίστηκε και οι πρώτες ανασκαφές της

Το Βρυσάκι είχε δύο μεγάλες πλατείες, την πλατεία Θησείου, η οποία πήρε το όνομά της από τον γειτονικό ναό Θησείον και τη μακρόστενη πλατεία της Στοάς των Γιγάντων, που δημιουργήθηκε λόγω των ανασκαφών γύρω από τα κολοσσιαία αγάλματα.

Γειτονιές, γωνιές, παραδοσιακά κτήρια, όμορφες ιστορικές πλατείες συνθέτουν την ιστορία μιας πόλης που μέσα από τις απρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής έχει να μας διηγηθεί και να μας αποκαλύψει πολλά μυστικά!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ