Όσα δεν γνωρίζατε για την Αθήνα

Είτε κάποιος αγαπά την Αθήνα είτε όχι, δεν μπορεί να μη συμφωνήσει ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη με αμέτρητες επιλογές και μοναδική ενέργεια κάθε εποχή του χρόνου. Είναι ευλογημένη με ένα πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν και χαρακτηρίζεται από πολλά περισσότερο ή λιγότερο γνωστά στοιχεία. Διαβάστε 15 ενδιαφέροντα πράγματα για την Αθήνα, μερικά ίσως να μην τα γνωρίζατε.

1. Η Αθήνα είναι η παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σύμφωνα με αναφορές, η πόλη υπάρχει εδώ και περισσότερα από 3.400 χρόνια, γεγονός που την καθιστά και μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου.

2. Η Αθήνα έχει βιώσει σχεδόν κάθε μορφή διακυβέρνησης

Η πόλη κατοικείται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια, επομένως οι κάτοικοί της έχουν ζήσει ανά τους αιώνες σχεδόν κάθε μορφή πολιτεύματος: μοναρχία, δημοκρατία, σοσιαλισμό, καπιταλισμό, δικτατορία, κλπ.

Αθήνα - Ομορφότερες πόλεις του κόσμου

3. Αν δεν υπήρχε η ελιά, ο Ποσειδώνας θα ήταν ο προστάτης της πόλης

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αθηνά κι ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για τον τίτλο του θεού-προστάτη της πόλης. Οι δύο θεοί προσέφεραν από ένα δώρο για να κερδίσουν την εύνοια των ανθρώπων και των θεών, αλλά το ελαιόδεντρο θεωρήθηκε ως πιο πολύτιμο δώρο από τη λίμνη αλμυρού νερού που προσέφερε ο Ποσειδώνας, επομένως δόθηκε το όνομά της στην πόλη-κράτος.

4. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ δε διοργανώθηκαν στην Αθήνα

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα το 776 π.Χ. στην αρχαία Ολυμπία, στην Πελοπόννησο, αλλά η πόλη-κράτος της Αθήνας είχε ήδη τους δικούς της αγώνες, τους Παναθηναϊκούς Αγώνες, από το 556 π.Χ.

5. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που είχε δημοκρατία

Η Δημοκρατία θεσπίστηκε στην Αθήνα γύρω στο 500 π.Χ. Βασιζόταν σε ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο οι πoλίτες που κατείχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ψήφιζαν απευθείας για τους νόμους.

6. Η Αθήνα έχει τις περισσότερες θεατρικές σκηνές του κόσμου

Είναι φανερό ότι οι Έλληνες παίρνουν το θέατρο πολύ σοβαρά, αν σκεφτούμε ότι η θεατρική παράδοση χρονολογείται από την εποχή της πρώτης δημοκρατίας της Αθήνας. Η πόλη διαθέτει σήμερα πάνω από 148 θεατρικές σκηνές, περισσότερες από ό,τι το West End και το Broadway μαζί.

Αθήνα

7. Η Αθήνα δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η Αθήνα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας. Μετά την Επανάσταση του 1821, πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους ήταν το Ναύπλιο, από το 1821 έως το 1834.

8. Η Ακρόπολη έχει περάσει πολλά στο παρελθόν

Παρόλο που ο Παρθενώνας είναι το κεντρικό μνημείο της Ακρόπολης, ο ιερός αυτός ναός έχει γνωρίσει πολύ σκληρές στιγμές. Από την εποχή της κατασκευής του, έχει αποκτήσει διάφορες χρήσεις, έχει μετατραπεί σε αποθήκη για πολεμοφόδια, σε εκκλησία, σε τζαμί, και έχει λεηλατηθεί αφάνταστα από το Λόρδο Έλγιν, έναν πρώην πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας κι έχει βομβαρδιστεί από τους Ενετούς το 1687. Δείτε επίσης πώς θα ήταν ο Παρθενώνας αν δεν είχε υποστεί φθορές!

9. Το Μετρό της Αθήνας έκρυβε αναπάντεχα αρχαιολογικά ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό της Αθήνας, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει στη μετακίνηση του κόσμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιοελληνική εκσκαφή στη χώρα, με περισσότερα από 50.000 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικά από αυτά εκτίθενται σε έξι σταθμούς του μετρό.

10. Μια γυναίκα είναι υπεύθυνη για τα πεζοδρόμια στη σημερινή πόλη

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 90, τα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης ήταν στρωμένα με μάρμαρο. Πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης, Ντόρα Μπακογιάννη, αποφάσισε το 2003 να ανανεώσει την εικόνα της πόλης, αφού το μάρμαρο είχε παλιώσει και γλιστρούσε πολύ όταν έβρεχε. Παρόλο που ακόμα θα βρείτε τμήματα από τα παλιά μάρμαρα, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Αθήνας εκμοντερνίστηκαν, κάνοντας ολόκληρη την πόλη πιο προσβάσιμη σε όλους, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ερμού, Καπνικαρέα, Αθήνα

11. Η Μεγάλη Βρετάννια είναι το παλιότερο ξενοδοχείο στην πόλη

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος αποτελούσε τη βασιλική κατοικία το 19ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως τα γραφεία των Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της πόλης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

12. Η Αθήνα αντιπροσωπεύει χιλιάδες αρχιτεκτονικά στυλ

Ως πόλη που χρονολογείται από την αρχαιότητα, η Αθήνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση αρχιτεκτονικής και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, από Ελληνο-ρωμαϊκό μέχρι Νεοκλασσικό και Μοντέρνο.

13. Ο Μαραθώνιος δημιουργήθηκε για τους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Ο Μαραθώνιος είναι μια αναμνηστική τελετή για τον αγώνα του Έλληνα στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να ανακοινώσει στους Αθηναίους τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών το 490 π.Χ.

Αθήνα έξοδος

14. Η Αθήνα ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η ιδέα του τίτλου οφείλεται στη Μελίνα Μερκούρη, τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό, ακτιβίστρια και Υπουργό Πολιτισμού, και το Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ.

15. Μέχρι πρόσφατα, η Αθήνα δε διέθετε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), είναι το πρώτο μουσείο του είδους στη χώρα. Το μουσείο λειτούργησε από το 2000-2003 στο ισόγειο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ κι έκτοτε έχει κλείσει για ανακαίνιση, αλλά προβλέπεται να ανοίξει σύντομα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ