Ναός Αγίων Αποστόλων Αθήνα

Η Αθήνα πάντα μας γοητεύει με την ιστορία και τους μύθους της, μεταξύ αυτών και κτήρια, εκκλησίες, συνοικίες που δεν υπάρχουν πιά. Εμείς βρήκαμε την παλαιότερη εκκλησία της πρωτεύουσας και σας την παρουσιάζουμε αλλά και το περίφημο Βατραχονήσι, ένα νησί στο κέντρο της πόλης…

Η παλαιότερη εκκλησία της Αθήνας

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα, και είναι ο παλιότερος χριστιανικός ναός της Αθήνας. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς και είναι ο μοναδικός σωζόμενος μέχρι σήμερα ναός μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για μεσο-βυζαντινό ναό μεγάλης ιστορικής αξίας, τον πρώτο του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού. Είναι σημαντικό μνημείο για τη μετέπειτα εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επειδή αποτελεί επιτυχή συνδυασμό απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτηρίου.

Ναός Αγίων Αποστόλων Αθήνα

Η δομή του ναού αποτελείται από έναν τετρακίονο σταυροειδές χώρο που καλύπτεται από τρούλο. Οι τέσσερις άκρες του σταυρού καταλήγουν σε ημικυκλικές κόγχες. Μεταξύ των κογχών υπάρχει ίσος αριθμός μικρότερων κογχών, οι οποίες δίνουν μία αίσθηση ενότητας στο εσωτερικό του ναού. Η προσθήκη του νάρθηκα στον κυρίως ναό είναι επίσης καινοτόμος καθώς η δυτική κόγχη του ναού και οι δύο μικρότερες σε κάθε πλευρά ενώνονταν με τον νάρθηκα, ο οποίος έχει το σχήμα του γράμματος Π.

Ναός Αγίων Αποστόλων Αθήνα προστατευόμενο μνημείο

Η παλιά Αθήνα μέσα από 10 σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!

Το εσωτερικό σχήμα του ναού πιθανότατα υποδηλώνει πως αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως Βαπτιστήριο. Σε αυτό συνηγορεί και η μαρμάρινη κολυμβήθρα με τον ανάγλυφο πλεκτό σταυρό, η οποία βρέθηκε στο χώρο του ναού και σήμερα κοσμεί το προαύλιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας.

Ναός Αγίων Αποστόλων Αθήνα παλαιότερη εκκλησία

Το παλαιότερο μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα! (βίντεο)

Νοτιότερα του Βαπτιστηρίου από τον 9ο ήδη αιώνα υπήρχε ο ναός της Υπαπαντής, καθώς και ένας βυζαντινός οικισμός ο οποίος αναπτύχθηκε εκεί την ίδια εποχή. Γύρω στο 1000 μ.Χ. το Βαπτιστήριο τροποποιήθηκε σε σταυροειδή ναό, με την προσθήκη τρούλου ο οποίος στηρίζεται σε 4 κίονες με ρωμαϊκά κιονόκρανα, και με την επέκταση δυτικά επιμήκους νάρθηκα.

Προστατευόμενο βυζαντινό μνημείο

Το 1877 ο ναός επισκευάστηκε και επεκτάθηκε δυτικά. Στις 12 Φεβρουαρίου 1954 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να κατεδαφιστούν όλες οι νεώτερες οικοδομικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο σπουδαίο αυτό μνημείο και στις 3 Σεπτεμβρίου 1956 ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και η επιστροφή του στην αρχική του μορφή του ναού των Αγίων Αποστόλων. Όσες από τις παλαιές τοιχογραφίες του ναού ήταν σε καλή κατάσταση συντηρήθηκαν, ενώ μεταφέρθηκαν από το κοντινό ναϋδριο του Αγ. Σπυρίδωνος τοιχογραφίες του 17ου αι. οι οποίες εντοιχίστηκαν στο νάρθηκα της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.

Ναός Αγίων Αποστόλων Αθήνα βυζαντική εκκλησία

Κι όμως, αυτή η φωτογραφία του 19ου αιώνα είναι από την Ακρόπολη – Ποιος είναι ο πύργος που δεν υπάρχει σήμερα;

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων αποτελούσε ζωντανή ενορία ως το 1931 οπότε οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά οδήγησαν στην κατάργηση του οικισμού της Βλασσαρούς και των γύρω συνοικιών (ευρύτερη περιοχή σημερινής Αρχαίας Αγοράς). Το όνομα Σολάκη πιθανώς αναφέρεται στην επιφανή οικογένεια του Σολάκη, της οποίας η κατοικία γειτνίαζε με το ναό των Αγίων Αποστόλων και φέρεται να χρηματοδότησε τμήμα των μεταγενέστερων εργασιών αναστύλωσης του ναού. Σήμερα η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο βυζαντινό μνημείο και λειτουργείται μία φορά κάθε χρόνο, την ημέρα της σύναξης των 12 Αποστόλων, 30 Ιουνίου.

Βατραχονήσι: Ένα νησί στο κέντρο της Αθήνας!

Με αρκετή βλάστηση, πολλά νερά και ακόμα περισσότερα βατράχια, το Βατραχονήσι ήταν ένα “νησί” στο κέντρο της Αθήνας. Πάμε να μάθουμε την ιστορία του!

Παλιά Αθήνα Ιλισσός

Καθώς η Αθήνα γνώριζε όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη και επέκταση, δημιουργήθηκαν συνοικίες γύρω από τον Αρδηττό, μία από αυτές και το περίφημο Βατραχονήσι. Ονομάστηκε έτσι καθώς στις όχθες του Ιλισσού, εκεί που ήταν τοποθετημένο, ζούσαν αμέτρητα βατράχια, ενώ στο σημείο αυτό υπήρχε μια κατάφυτη νησίδα.

Το Βατραχονήσι ήταν μια γειτονιά εκεί ακριβώς που περνούσε ο ποταμός Ιλισός κοντά στο λόφο του Αρδηττού. Συγκεκριμένα, η περιοχή γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, αριστερά του Αρδηττού, ονομάστηκε Βατραχονήσι. Εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στην είσοδο του Παγκρατίου, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος.about:blank

Παλιά Αθήνα Βατραχονήσι

Δείτε και τις 10 πιο όμορφες γειτονιές της Ευρώπης!

Το 1908 η γειτονιά Βατραχονήσι μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου – Ιλισσού, ενώ ο ποταμός πλέον είχε καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του. Αξίζει να σημειωθεί δε πως ο Ιλισσός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Αθήνας.

Δείτε και την υπέροχη παλιά γειτονιά των Αθηνών, το Βρυσάκι που δεν υπάρχει πια!

Πήγαζε από τις πλαγιές του Υμηττού και στον Ταύρο ενωνόταν με τον Κηφισό και χύνονταν στον Φαληρικό Όρμο, στην περιοχή Τζιτζιφιές. Τα επόμενα χρόνια όμως το όνομα Βατραχονήσι απέκτησε ευρύτερη έννοια.

Παλιά Αθήνα Ιλισός Βατραχονήσι

Έπαψε να είναι απλώς μια περιοχή και άρχισε να αποτελεί ονομασία για διάφορες συνοικίες με παρόμοια χαρακτηριστικά, που έδιναν οι Αθηναίοι της εποχής. Στις αρχές του 20ού αιώνα οι κάτοικοι της Αθήνας, για παράδειγμα, ονόμαζαν έτσι το Παγκράτι και συγκεκριμένα την περιοχή που είναι η πλατεία Προσκόπων, όπου μια βόλτα αρκεί για να σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο!

Πολλές συνοικίες της Αθήνας κρύβουν τη δική τους ιστορία, όπως και το Μοναστηράκι! Να σημειωθεί ότι εκεί που κάποτε κυλούσε ο Ιλισός σήμερα είναι η Μιχαλακοπούλου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Αρδηττού και η Καλλιρρόης.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ