Οι άνθρωποι, οι χώροι και τα αντικείμενα, που συνθέτουν το υπέροχο παλίμψηστο του Ιστορικού Κέντρου …Ένα κέντρο της Αθήνας που παραμένει πανέμορφο και με ρετρό στοιχεία όσο χρόνια και αν περάσουν…

Ζαφόλια, τυροπωλείο

L1006266

Master Δημήτρης Ζαφόλιας

Est. Από το 1916 στο ίδιο σημείο.

Νοέμβριος: Τα 10 δωρεάν της Αθήνας!

Best Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα: κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα, βούτυρο γάλακτος, διάφορες γραβιέρες Κρήτης και Λέσβου. Και από προϊόντα εισαγωγής: τυρί έμενταλ, ιταλική παρμεζάνα, γκούντα, ένταμ Ολλανδίας, μπλε τυρί Δανίας.

Past “Παλιά με τον πατέρα μου είχαμε και άλλα καταστήματα και εργοστάσιο. Μετά από αρκετό καιρό κλείσαμε το εργοστάσιο και έμεινε εδώ το μαγαζί. Εγώ ανέλαβα την επιχείρηση από τον Ιανουάριο του 1965. Τα παλιά τα χρόνια για να ψωνίσεις εδώ έπρεπε να περιμένεις σε ουρά. Δε χωρούσες να μπεις μέσα παραμονές Χριστουγέννων, Πάσχα, τη Mεγάλη Eβδομάδα και τις μεγάλες γιορτές. Η ατμόσφαιρα κάθε μέρα ήταν τελείως εορταστική, κυκλοφορούσε πάρα πολύς κόσμος στους δρόμους, υπήρχε όμορφη διάθεση και αρμονία. Βρισκόμαστε και σε ένα κομβικό σημείο καθώς δίπλα ήταν η Βαρβάκειος αγορά που τότε λειτουργούσε πολύ καλύτερα απ’ ότι τώρα και η αγορά με τα ψαράδικα, οπότε εδώ σε αυτούς τους δρόμους γινόταν χαμός από κόσμο. Τότε ο κόσμος είχε και λεφτά βέβαια”.

Present “Κάτι που μας έκανε μεγάλο κακό εδώ τα τελευταία χρόνια είναι ο αποκλεισμός του κέντρου από τις διάφορες διαδηλώσεις, τις πορείες, ακόμη και τώρα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Αυτό μας εμποδίζει αρκετά να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί ο κόσμος δε κατεβαίνει στο κέντρο και δεν έχει και τη δυνατότητα να κατέβει όταν γίνονται πορείες. Σε γενικές γραμμές υπάρχει πτώση κινήσεως στην εμπορική αγορά. Απέσπασαν τη δική μας πελατεία διάφορα σούπερ μάρκετ που άνοιξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά δε φοβόμαστε γιατί έχουμε την ποιότητα, και όποιος το γνωρίζει αυτό έρχεται σε εμάς να ψωνίσει. Ο Έλληνας ξέρει να τρώει σωστά και ποιοτικά και αυτό φαίνεται όταν ψωνίζει από τα σωστά μαγαζιά. Και προτρέπουμε και εμείς οι ίδιοι στους πελάτες μας να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό που ίσως δεν έχουν ξαναδοκιμάσει.

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι τη Νέα Υόρκη, μιας και είναι ο γιος μου εκεί. Αυτό που βλέπω είναι ότι το κέντρο σε κάθε πόλη είναι παντού ανεβασμένο. Ο κόσμος επιστρέφει στο κέντρο της πόλης του, και τα ακίνητα έχουν την διπλάσια ή τριπλάσια αξία. Δεν υπάρχει κανένα μέρος του κόσμου, που να έχει χαθεί το κέντρο. Αυτό πιστεύω και για την Αθήνα. Ήδη κυκλοφορούν οι φήμες ότι το υποβάθμισαν επίτηδες για να αγοραστεί φθηνά. Χαρακτηριστική μασκότ του κέντρου για μένα είναι ένας πολύ καλός λαχειοπώλης που περνάει από εδώ και έχει τον ωραιότερο τρόπο προσφοράς λαχείων. Σου φτιάχνει ποιήματα για να στα πουλήσει και είναι πολύ ευγενικός. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι έρχονται ορισμένοι πελάτες για να αγοράσουν κάτι και δε ρωτάνε την τιμή. Μου λένε θέλω το τάδε τυρί”.

Info Σοφοκλέους 17, 210 3216931. Λειτουργεί καθημερινά και το Σάββατο από τις 07:00 μέχρι τις 16:00 και τις Παρασκευές από τις 07:30 μέχρι τις 17:30.

Πριάρης, πόμολα

L1006373

Master Αλέξης Πανουτσόπουλος

Est. Από το 1972

Best Πόμολα, κλειδαριές.

Past “Το μαγαζί είναι οικογενειακή επιχείρηση. Η επωνυμία του μαγαζιού είναι το επώνυμο της γυναίκας μου. Δικό της ήταν το μαγαζί και μετά το ανέλαβα εγώ. Το μαγαζί είναι εδώ από το ’72. Όλη εδώ γύρω η γειτονιά ήταν με πόμολα τότε. Για την ακρίβεια κάθε δρόμος είχε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Εδώ η Βύσσης ήταν ο δρόμος με τα πόμολα. Ο κόσμος τότε ψώνιζε μόνο από το κέντρο. Δεν υπήρχαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα όπως τώρα. Τότε, σε καθημερινή βάση κατέβαινε πάρα πολύς κόσμος στο κέντρο, φανταστείτε ότι πολλές φορές μέσα στο μαγαζί δε χωρούσες να περάσεις. Γινόντουσαν ουρές από κόσμο. Σχεδόν δεν προλαβαίναμε να τον εξυπηρετήσουμε. Δουλεύαμε 8 άτομα εδώ και τώρα δουλεύουν 2. Κάθε μέρα ήταν λες και είναι Χριστούγεννα. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί τότε ο κόσμος έχτιζε πολλά σπίτια”.

Present “Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος έχει εγκαταλείψει το κέντρο. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα. Ότι υπάρχει κρίση στην αγορά, αυτό είναι γεγονός. Αλλά εκείνος που ξέρει που θα βρει την ποιότητα και γνωρίζει από την αγορά του κέντρου, θα έρθει εδώ για να ψωνίσει από κουρτίνες και υφάσματα μέχρι πόμολα και κουμπιά. Βέβαια λόγω της εμφάνισης των πολυκαταστημάτων πολύς κόσμος έφυγε από το ιστορικό κέντρο και πλέον καταφεύγει εκεί για να κάνει τα ψώνια του.

Έχει αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. Θα πάει εκεί που πάει και η μάζα, εκεί που μπορεί να τα βρει όλα μαζεμένα και ίσως πιο φθηνά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ψάχνει το κάτι διαφορετικό, ίσως και κάτι πιο ποιοτικό, που έρχεται στο κέντρο για να κάνει τα ψώνια του. Και εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να έχουμε κάτι το διαφορετικό, να ανανεωνόμαστε συνεχώς καθώς έχουμε και ένα είδος που είναι πολύ σημαντικό για ένα σπίτι.

Μας ενδιαφέρει η επαφή με τον πελάτη γιατί έτσι βελτιωνόμαστε και σαν επιχείρηση και γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό είναι και το μαγικό σε αυτή τη δουλειά, η άμεση επαφή με τον πελάτη. Προσπαθούμε να φέρνουμε και διαφορετικά και πρωτότυπα πράγματα, να έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι αλήθεια ότι στο παραδοσιακό μαγαζί, ο μαγαζάτορας θα έχει περισσότερες τεχνικές γνώσεις για το προϊόν που πουλάει από τον υπάλληλο του πολυκαταστήματος.

Αθήνα: Ζεστές γωνιές για νόστιμα και φθηνά μεζεδάκια για τις καθημερινές!

Κατά τη γνώμη μου, η ποιότητα των προϊόντων ενός πολυκαταστήματος δεν συγκρίνεται με τη δική μας και των παλιότερων μαγαζιών. Τα περισσότερα είναι κινέζικα πλέον, αγοράζεις κάτι και τον επόμενο χρόνο το πετάς. Εμείς κάναμε εισαγωγές από Ιταλία και Ισπανία και λίγα από Ελλάδα, άλλη ποιότητα. Όταν αγοράζεις ένα πόμολο από μπρούτζο, έχει τόσο καλή ποιότητα, που μπορεί να σου κρατήσει και πολλά χρόνια.

Είναι διαχρονικά αυτά τα υλικά. Ωστόσο είμαι απαισιόδοξος για όλη αυτή τη κατάσταση που επικρατεί. Πιστεύω δε θα καλυτερεύσει. Τα ιστορικά μαγαζιά του κέντρου, όπως και το δικό μας, και τα είδη που πουλάμε έχουν υποστεί μια μεγάλη πτώση. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία του κέντρου θα έλεγα τον Αντρέα, με τα φτερά. Είναι τόσα χρόνια στις γειτονιές του κέντρου, ακόμα τον βλέπουμε”.

Info Βύσσης 7, τηλ.210-32.16.388. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι και κάθε Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Καραμάνος, κλωστές

L1006301

Master Γιώργος Γκόρλας

Est. Από το 2000 το ανέλαβε ο ίδιος. Το μαγαζί προϋπήρχε όμως από το 1950.

Best  Υλικά για την συσκευασία και την κατασκευή αντρικών πουκαμίσων, κυρίως κλωστές, κουμπιά και ειδικά θερμοκολλητικά υφάσματα.

Past “Το μαγαζί ήταν ενός οικογενειακού μας φίλου και εμείς έχουμε κρατήσει την παλιά επωνυμία από τότε που το αναλάβαμε. Εμείς ουσιαστικά ήμασταν μόνο χονδρική, δεν κάναμε λιανική. Κάναμε και εξαγωγές και δίναμε τα προϊόντα μας σε ελληνικές βιοτεχνίες. Τότε μπορούσες να βρεις ελληνικά προϊόντα και στην ένδυση. Δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μαγαζιά που υπάρχουν τώρα με τα έτοιμα ρούχα. Οι γυναίκες πήγαιναν στις ράφτρες για να τους φτιάξουν ρούχα. Γι’ αυτό και εμείς ήμασταν απαραίτητοι στην αγορά. Δίναμε την πρώτη ύλη στις βιοτεχνίες και εκείνες κατασκεύαζαν τα ρούχα. Τώρα δεν υπάρχουν βιοτεχνίες στην Ελλάδα, οπότε αυτόματα πέρασε σε μεγάλη κρίση και το δικό μας επάγγελμα”.

Present “Η δική μας δουλειά περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά. Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα τείνει να εξαφανιστεί. Η δουλειά μας, όπως και άλλων αντίστοιχων συναδέλφων βρίσκεται στο 1/10 του τζίρου σε σχέση με παλιά. Όταν ανέλαβα εγώ την επιχείρηση, είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση. Γενικά πάντα υπήρχε μια σταθερή ανοδική πορεία στη δουλειά και η πτώση ξεκίνησε μετά το 2004. Ασχέτως εάν υπήρχε πλασματική δουλειά, η πτώση ξεκίνησε ουσιαστικά τότε και φαινόταν. Τα περισσότερα είδη τώρα έρχονται απ’ έξω, ακόμα και αν υπήρχαν κατασκευαστικές εταιρίες εδώ. Και εμείς τώρα προμηθευόμαστε από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας.  Εμείς συντηρούμαστε ακόμα εξαιτίας της ποιότητας στο εμπόρευμα μας. Αυτό συμβαίνει και με τους περισσότερους. Όσον αφορά την κίνηση σαν μαγαζί βέβαια, βρίσκομαι και εγώ στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους. Χαρακτηριστική μασκότ του κέντρου για εμένα, είναι ο σκύλος ο Σάκης που περιφέρεται σε όλο το κέντρο. Δεν πιστεύω ότι το κέντρο αναπτύσσεται, αναπτύσσονται μόνο επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη διατροφή και τη διασκέδαση”.

Info Στοά Πολυκλείτου, τηλ-210.32.10.287. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Τα πιο hipster μπαράκια της Αθήνας: Indie μουσικές,ψαγμένα events,εναλλακτική ατμόσφαιρα

Πάτροκλος, κουμπιά

L1006335

Master Πάτροκλος και Γιώργος Παπαλαμπρόπουλος

Est. Το 1952. Στην ίδια θέση πριν από αυτό το μαγαζί υπήρχε ένα μαγειρείο και αργότερα ένα μαγαζί με ηλεκτρικά είδη.

Best Κουμπιά.

Past “Εγώ ήρθα εδώ το 1973. Το κτήριο είναι δικό μου αλλά σαν μαγαζί με κουμπιά ανοίξαμε το ’73. Ήμουν όμως πιο πριν σε ένα κατάστημα στην Πολυκλείτου από το 1952. Στο μαγαζί έχουμε κουμπιά 150 χρόνων. Μεγάλα, μικρά, χρωματιστά, με κάποιο στολίδι πάνω.

Τα πιο παλιά είναι και χειροποίητα. Παλαιότερα είχα εργοστάσιο που έφτιαχνα τα κουμπιά, στη συνέχεια κάναμε κάποιες εισαγωγές από το εξωτερικό και κυρίως από Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ιταλία, Ισπανία και διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα δε φέρνουμε τίποτα δυστυχώς. Πριν από 20 χρόνια σταματήσαμε να φτιάχνουμε μόνοι μας κουμπιά. Πριν από 15 χρόνια που εμφανίστηκαν τα Κορεάτικα, έβγαζαν μόνο χρυσό κουμπί, το οποίο ήταν ωραίο και φινετσάτο στο μάτι αλλά με 2-3 πέντε πλυσίματα χάλαγε.

Εμείς φέρναμε κουμπιά που η ποιότητα τους ήταν πολύ καλή. Και αυτό προσπαθούσαμε πάντα. Κάναμε κυρίως χονδρική, τώρα τελευταία όμως κάνουμε και λιανική λόγω της κατάστασης. Οι γειτονιές εδώ του κέντρου πριν μερικά χρόνια είχαν και έχουν μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις ό, τι χρειάζεσαι.

Και έχει αποδείξει η γειτονιά ότι κερδίζει σε ποιότητα. Όλοι οι μαγαζάτορες εδώ ήταν γνώστες του αντικειμένου που πουλούσαν, το είχαν σπουδάσει ή ασχολούνταν με αυτό πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα ο αγοραστής που ξέρει που θα βρει το καλό και ποιοτικό προϊόν έρχεται στο κέντρο για να ψωνίσει, δεν θα πάει στο πολυκατάστημα.

Εδώ στο στενάκι αυτό γινόταν όλο το χοντρεμπόριο της Ελλάδος. Όταν πρωτοδούλευα στο μαγαζί, επειδή είναι και σχετικά μικρό, δε μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε με τόσο κόσμο. Ο γιος μου θυμάμαι φοβόταν να έρθει στο μαγαζί γιατί δεν μπορούσε τον κόσμο. Και όταν ερχόταν η γυναίκα μου τον κρατούσε από το χέρι για να μην χαθεί. Άλλες εποχές τότε, πολύ διαφορετικές. Τα κουμπιά παλαιότερα κατασκευάζονταν από γαλάνυθο και βακελίτη. Στη συνέχεια, βγήκαν τα πλαστικά κουμπιά και όλα τα υπόλοιπα δυστυχώς σταμάτησαν”.

Present “Εδώ και 5 χρόνια το είδος μας περνάει μια μεγάλη κρίση. Ο κόσμος δεν αγοράζει πια κουμπιά. Έχουμε τρομερή πτώση. Γιατί δυστυχώς πλέον οι άνθρωποι αγοράζουν έτοιμα ρούχα. Δεν τα παρασκευάζουν, δεν υπάρχουν βιοτεχνίες πια και οι άνθρωποι καταφεύγουν στις μεγάλες εταιρίες ρούχων για τα ψώνια τους. Τη σημερινή εποχή τα πιο κλασσικά κουμπιά, για τις ρόμπες, τα πουκάμισα είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Έρχονται βέβαια και κάποιοι πιο νεαροί πελάτες και μας ζητάνε πιο παλιά κουμπιά είτε για διάφορες κατασκευές που κάνουν, είτε γιατί θέλουν να το φορέσουν σε κάποιο ρούχο και να το κάνουν πιο εντυπωσιακό. Και από το θέατρο έρχονται το Εθνικό και μας ζητάνε κατά καιρούς κάποια πιο ιδιαίτερα κουμπιά που έχουμε. Χαρακτηριστικός τύπος του κέντρου είναι ο καφετζής μας ο Πέτρος. Εδώ και 20 χρόνια τον βλέπουμε κάθε πρωί και μας φτιάχνει και καφέ”.

Info Βλαχάβα 3, 210 3217407. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 8:30 μέχρι τις 14:30.

πηγή:popaganda.gr

Προηγούμενο άρθροΗ ευκαιρία της ημέρας: Πετάμε για Βουκουρέστι με μόλις 15,00 ευρώ μέσα στο Νοέμβριο!
Επόμενο άρθροΤο «κρυμμένο» μυστικό: Το χασάπικο στη Βαρβάκειο που σερβίρει επιτόπου το καλύτερο καρπάτσιο της πόλης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ