Σουβλάκι. Το εθνικό fast food των Ελλήνων. Η γεύση που ενώνει όλο τον Ελληνισμό αλλά και τον διχάζει ταυτόχρονα όταν η κουβέντα πηγαίνει στο αν πρέπει να μπει πατάτα ή όχι. Δεν θα αναφερθούμε καν στην κόντρα καλαμάκι – σουβλάκι, σουβλάκι – σάντουιτς γιατί σε αυτό το άρθρο θέλουμε να ενώσουμε όλη την Ελλάδα μ’ ένα και μοναδικό σκοπό. Να εντοπίσουμε το καλό, τίμιο και παραδοσιακό σουβλάκι.

Όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει για το σουβλατζίδικο της γειτονιάς του και θα ορκίζεται ότι φτιάχνει το καλύτερο πιτόγυρο του πλανήτη. Θα προσπαθήσει να σε πείσει με κάθε τρόπο κι αν στο τέλος σε δει να απογοητεύεσαι γιατί πολύ απλά ήταν μέτριο, θα σου πετάξει την κλασική ατάκα του μπάρμπα «καλά αφού δεν ξέρεις να τρως».

Δείτε την βίλα του Ψυχάρη που πουλήθηκε από την Alpha Bank έναντι 11,75 εκατ. ευρώ! (εικόνες)

Το έχεις ζήσει σίγουρα πολλές φορές. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε στα τετριμμένα. Ψάχνουμε το κάτι διαφορετικό. Το ιδιαίτερο. Το σουβλατζίδικο που έχει την δική του ταυτότητα και σηκώνει μέχρι και σήμερα την σημαία της παράδοσης ψηλά. Το AthensMagazine.gr αφού γύρισε όλη την Αθήνα κι έφαγε μέχρι σκασμού, σου έχει όλο το ρεπορτάζ. Δοκίμασε τις πιο πικάντικες σάλτσες, έπαιξε με τον ουρανίσκο του με χειροποίητα καλαμάκια, έμαθε τα μυστικά από τους καλύτερους, έπεσε σε απογοητεύσεις από άγευστα και ξενέρωτα πιτόγυρα και τέλος κατέληξε στα πέντε καλύτερα που θα βρείτε στην πρωτεύουσα.

Λευτέρης

Ένα όνομα, μια ιστορία. Το καμάρι της Νέας Σμύρνης, μετά τον Πανιώνιο. Βασικά όχι. Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, πρώτος είναι ο Λευτέρης κι ύστερα ο Ιστορικός. Η οικογενειακή επιχείρηση που εδώ και 60 χρόνια έχει ταΐσει όλα τα Νότια Προάστια κι όχι μόνο. Ένα αυθεντικό σουβλάκι με χειροποίητο καλαμάκι που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας. Το καλά ψημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρέας αναδεικνύεται μέσα από ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό κι αλατοπίπερο. Όχι τζατζίκια και πατάτες. Επίσης στον Λευτέρη αποκλείεται να βρεις ντονέρ ή γύρο. Η απάντηση είχε έρθει από εκείνον κοφτή και τίμια: «Δεν βάζω γιατί εδώ τρώνε τα εγγόνια μου».

Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη 171 21

Αϊβαλί

Σ’ έναν ατμοσφαιρικό χώρο στη Νεάπολη ξυπνούν μνήμες από τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Μία ανατολίτικη κουζίνα όπου το σουβλάκι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φαγητό. Είναι θρησκεία. Όλη η ιστορία των Μικρασιατών μετουσιώνεται σε ένα πιάτο κι εκεί θα βρείτε το κλασικό, παραδοσιακό κεμπάπ. Οι λάτρεις της σάλτσας θα βρουν τον Παράδεισό τους και τα μπαχάρια αναμειγμένα από χειροποίητα προϊόντα θα γαργαλήσουν τον ουρανίσκο σας.

Ελλησπόντου 43, Νίκαια 184 51

Mirch

Αν μέχρι σήμερα πίστευες ότι το σουβλάκι είναι καθαρά ελληνική υπόθεση, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Σ’ ένα διώροφο μαγαζί στο Μοναστηράκι θα συναντήσεις κάτι… καυτερό. Το Indian Souvlaki ήρθε στην πρωτεύουσα και οι Αθηναίοι το λάτρεψαν από την πρώτη στιγμή. Κοτόπουλο tikka, αγγούρι, μπαχαρικά, διάφορα λαχανικά, κρεμμύδι, μία ιδιαίτερη σάλτσα (Mint chutney) και όλα αυτά τυλιγμένα σε μία αραβική πίτα. Συμβουλή: Πάρτε μόνο ένα σουβλάκι. Κόβεται στην μέση και έχει το μέγεθος δύο «δικών» σουβλακίων. Δεν θα αντέξετε παραπάνω

Ερμού 109, Αθήνα 105 55

Σουβλακούπολη

Το σουβλατζίδικο που έφερε την Επανάσταση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα μαγαζί που κυριολεκτικά έχει λατρέψει ο κόσμος και δύσκολα βρίσκεις μία γωνία να κάτσεις. Το μυστικό βρίσκεται στην εξαιρετική και ιδιαίτερη σως που συνδυάζεται άψογα με τον γύρο κοτόπουλο. Αν είστε λάτρεις του γύρου, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον κλασικό Μακεδονικό γύρο που θα σας κάνει να ξεχάσετε το όνομά σας

Πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Πατριάρχου) & Εθνικής Αντιστάσεως 121, Νέα Φιλαφέλφεια

Street Souvlaki

Ναι μπορεί να μην είναι το κλασικό παραδοσιακό σουβλατζίδικο. Ναι μπορεί να είναι ένα new age σουβλατζίδικο που παίζει με τις γεύσεις και τον ουρανίσκο σου. Αλλά τελικά το πέτυχε. Αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και θέλεις το κάτι διαφορετικό, το κάτι ιδιαίτερο, το Street Souvlaki σου έχει την λύση. Πίτα σουβλάκι μανιτάρι λοιπόν! Και πριν προλάβεις να μας βρίσεις στην ιδέα και μόνο, δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς

Σωτήρος Διός 37, Πειραιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ