Οι αγορές της Αθήνας “μαρτυρούν” κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Στο κέντρο της, οι εμβληματικές πια, υπαίθριες και ανοιχτές αγορές της είναι τα σημεία αυτά που εκτυλίσσεται το εμπορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας, εκεί που συνδέεται το χθες με το σήμερα, εκεί που οι εικόνες μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και τόπους…

Εδώ συνδυάζεται το σύγχρονο lifestyle µε τα χρώµατα και τα αρώµατα από το µεγάλο παρελθόν της πρωτεύουσας!

7 ταβέρνες των Αθηνών που έχουν γράψει ιστορία

Πλατεία Αβησσυνίας

Στην καρδιά του Μοναστηρακίου, µεταξύ των οδών Ερµού και Ηφαίστου, συναντάµε αυτήν τη µικροσκοπική πλακόστρωτη πλατεία µε σήµα κατατεθέν τα περίφηµα παλαιοπωλεία.

Πλατεία Αβησσυνίας, υπαίθριο παζάρι

Σύµφωνα µε τους µελετητές, ονοµάστηκε έτσι όταν µοιράστηκε εδώ στους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας η βοήθεια που είχε στείλει ο αυτοκράτορας της Αβησσυνίας (Αιθιοπίας) επειδή εδώ κατοικούσαν από πολύ παλιά Αιθίοπες.

Πέρα από τις all time classic αντικερί µε σπάνια κοµµάτια, συλλεκτικά, κάθε Κυριακή από τις πρώτες πρωινές ώρες στήνεται µεγάλο παζάρι, όπου βρίσκει κανείς ό,τι ποθήσει, από µεταχειρισµένα κυρίως αντικείµενα, σε µεγάλη ποικιλία ποιότητας και τιµής.

Οι top 6 ταβέρνες στην Αθήνα με τζάκι για ζεστή ατμόσφαιρα & νόστιμο φαγητό!

Ευριπίδου

Η Ανατολή µέσα σε έναν µικρό δρόµο ή αλλιώς o Δρόµοs των Καρυκευµάτων! Αποτελεί σηµείο συνάντησης των απανταχού εραστών των αρωµάτων και των γεύσεων της Ανατολής, καθώς µια βόλτα εδώ ξυπνά µνήµες και αισθήσεις.

Ευρυπίδου, ο δρόμος με τα μπαχαρικά και τα ανατολίτικα προϊόντα

Η εικόνα της κατάµεστης Ευριπίδου είναι πολύ συνηθισµένη – ιδίως τα Σάββατα. Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί η Βαρβάκειος Αγορά (το 1886), το τρίγωνο Ερµού-Σταδίου-Αθηνάς και η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου συνδέθηκαν µε το εµπόριο τροφίµων.

Εδώ τα περισσότερα ερειπωµένα κτήρια είναι αρχιτεκτονήµατα του 19ου αιώνα, που κάποτε αποτελούσαν χαρακτηριστικά δείγµατα του αθηναϊκού κλασικισµού. Η πολιτεία ανακήρυξε το 2012 την Ευριπίδου σε «χώρο παραδοσιακού εµπορίου».

5 "μυστικά" μέρη στην Αττική για μονοήμερες εκδρομές με την οικογένεια!

Το κουτούκι στο κέντρο της Αθήνας που είναι 150 χρονών και ότι πιο αυθεντικό θα βρεις στην πόλη

Ευρυπίδου, μπαχαρικά

Κεντρική Aγορά (Βαρβάκειος)

Η αγορά, που έχει ιστορία περίπου 150 χρόνων και δηµιουργήθηκε προς τιµήν του µεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη (1745-1825), είναι η µεγαλύτερη της πρωτεύουσας.

Σε ένα σκηνικό που θυµίζει εποχές του παρελθόντος, η πολύβουη Βαρβάκειος δεν έχασε ποτέ τη φήµη της και την προτίµηση των Αθηναίων. Την επισκέπτονται κάτοικοι κάθε περιοχής, προκειµένου να προµηθευτούν από τα καταστήµατα και τους πάγκους της τα προϊόντα για τις καθηµερινές ανάγκες τους.

Βαρβάκειος κεντρική αγορά, Αθήνα

Κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε δυνατή ποικιλία και τιµή, ενώ το αλισβερίσι µε τους εµπόρους είναι γοητευτικό, γεµάτο ζωντάνια και θυµίζει παλιές εποχές λόγω της αµεσότητας της επικοινωνίας.

Βαρβάκειος Αγορά, ψαράδικα
Βαρβάκειος Αγορά, κρεοπωλεία

Τη δική τους µοναδική γαστρονοµική ιστορία έχουν και τα µαγειρεία της Αγοράς, µε σήµα κατατεθέν τον πατσά και τα υπέροχα µαγειρευτά οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας και σε πολύ προσιτές τιµές. Φηµισµένα είναι το οινοµαγειρείο «Η Ήπειρος» αλλά και «Η Στοά των Αθανάτων».

Καφές… με θέμα! Ή αλλιώς, σας πάμε σε 5 κουκλίστικα θεματικά cafe στην Αθήνα!

Βαρβάκειος Αγορά, είσοδος, βράδυ

Μοναστηράκι – Flea Market

Στη «σκιά» του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, το Μοναστηράκι µε τα στενά σοκάκια της πολύχρωµης υπαίθριας αγοράς είναι η περιοχή όπου συναντά κανείς ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωµάτων, ερχόµενος σε επαφή µε µια ιδιαίτερη και ιστορική όψη της πόλης. Διόλου τυχαίο που η πασίγνωστη Telegraph έχει συµπεριλάβει το Μοναστηράκι ανάµεσα στις καλύτερες αγορές ανά τον κόσµο.

Μοναστηράκι, κόσμος στην πλατεία
Μοναστηράκι, πεζόδρομος με βιβλία

Εδώ βρίσκει κανείς αντίκες και χιλιάδες ακόµα αντικείµενα, από παλιά νοµίσµατα, βιβλία, ρούχα, τα ιδιαίτερα δερµάτινα σανδάλια, µέχρι είδη λαϊκής τέχνης και µεταχειρισµένους δίσκους βινυλίου, ενώ το παζάρι αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της συναλλαγής!

Πεζόδρομος Μοναστηράκι, μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια

* Θα βρείτε την αγορά στην έξοδο του σταθµού του µετρό Μοναστηράκι.

Αθήνα: 10 σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!

Αθήνα: 5 καφενεδάκια που... φέρνουν το χωριό στην πόλη!
Μοναστηράκι, κόσμος απολαμβάνει τον καλό καιρό

Η άλλη πλευρά

Στη νεότερη ιστορία της πόλης και φεύγοντας από τις παραδοσιακές αγορές τροφίμων και τα υπαίθρια παζάρια, η πρωτεύουσα δεν θα μπορούσε να μην έχει και τις συνοικίες εκείνες που είναι τοπ προορισμοί shopping!

Οι top εμπορικές περιοχές

Οδός Ερμού

Εδώ θα βρείτε καταστήµατα όλων των ειδών, γνωστές αλυσίδες, fashion spots, διάσηµα brands. Η Ερµού είναι το σήµα κατατεθέν της Αθήνας για αγορές.

Κόσμος στον πεζόδρομο της Ερμού

Κολωνάκι

Από τις πλέον αριστοκρατικές συνοικίες της Αθήνας µε κλασική urban chic αισθητική. Θα συναντήσετε από διάσηµους οίκους µόδας και customized αξεσουάρ µέχρι καθηµερινές fashion προτάσεις, ενώ εντυπωσιάζει για τις γαστρονοµικές προτάσεις αλλά και το nightlife του.

Βουκουρεστίου

Η επιτοµή του brand shopping µε υψηλής αισθητικής καταστήµατα και πασίγνωστα διεθνή brands (Dolce&Gabbana,Prada κ.ά.) και εξαιρετικά επώνυµα κοσµηµατοπωλεία (Kessaris, Vildiridis).

Γλυφάδα

Καλύπτει όλα τα γούστα, από πολυτελή fashion spots, σύγχρονους Έλληνες σχεδιαστές, πασίγνωστες αλυσίδες µέχρι εναλλακτικές προτάσεις. Επιπλέον, προσφέρει πληθώρα εκλεκτών γαστρονοµικών επιλογών, trendy cafés, µοντέρνα bars και κάποια από τα πιο in στέκια διασκέδασης.

Κηφισιά

High class περιοχή µε πολυτελή καταστήµατα, διάσηµα brands, φηµισµένα εµπορικά σήµατα, κοµψές και chic boutiques αλλά και πιο προσιτές in fashion επιλογές. Η βόλτα εδώ συνδυάζει εκλεκτές προτάσεις σε cafés, εστιατόρια και chic all day bars.

Μάθετε τα πάντα για την Αθήνα στον ετήσιο luxury οδηγό μας για την πρωτεύουσα, ” Best in town Athens 2020″ με ένα κλικ εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ