Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, στην Κέρκυρα θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα: Μπότηδες – Το θορυβώδες σήμα κατατεθέν του Πάσχα στην Κέρκυρα

 

Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνει στο νησί προκειμένου να βιώσει από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του. Οι ντόπιοι ονομάζουν το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, ημέρα χαράς και απολαύσεων μετά από 7 εβδομάδες τηρουμένης νηστείας, με την πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που έχει τις ρίζες της στο 17ο αιώνα στην Κρήτη, να κυριαρχεί στα καντούνια της Παλιάς Πόλης μέχρι και σήμερα.

- Advertisement -

DSC_9689Πλήθος κόσμου ακούει την τελευταία πρόβα της Παλαιάς Φιλαρμονικής στο συκλονιστικό Adagio (T. Albinoni), Μεγάλη Πέμπτη βράδυ

Μέσα από εντυπωσιακές λήψεις του Βασίλη Δουκάκη θα πάρετε μια γεύση αυτής της μοναδικής εμπειρίας που πρέπει να ζήσετε έστω μια φορά στη ζωή σας. Ο Κερκυραίος φωτογράφος με καταγωγή από τον Πέλεκα, γνωρίζει μυστικά που ελάχιστοι ξέρουν για τον προορισμό και δεν υπάρχει, χαρακτηριστικό ή μη, στιγμιότυπο που να μην έχει καταγράψει ο φακός του. Η μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του και τη φωτογραφία, έχει κατορθώσει να του (και μας) χαρίσει μερικές από τις ομορφότερες εικόνες του.

DSC_0053Περιφορά επιταφίου της εκκλησίας του Άη Γιώργη στο Παλαιό Φρούριο, Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι

Γνωριμία με τα Κερκυραϊκά έθιμα

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα -πολιούχου αγίου της Κέρκυρας- μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού.

Το βράδυ της ίδιας μέρας η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, εισάγοντας το κοινό στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

DSC_9768Περιφορά Επιταφίου στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού.  Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τον επιτάφιο της Μητροπόλεως, όπου η παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής (κόκκινη) γίνεται αισθητή με το Adagio του Albinoni, της «Μάντζαρος» (μπλε) με τη Marcia Funebre του Verdi, της “Καποδίστριας” με την Elegia Funebre και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

DSC_0413Περιφορά του νεκρού Ιησού από την Καθολική εκκλησία, Μεγάλη Παρασκευή βράδυ

DSC_3851Πρώτη Ανάσταση – Μεγάλο Σάββατο πρωί έντεκα παρά, λίγο πριν πέσουν οι μπότηδες

DUK_0942

Το Μεγάλο Σάββατο στις 11 από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό

 

DSC_8512

Αφού πέσουν οι μπότηδες, βγαίνουν οι φιλαρμονικές του νησιού παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια, Μεγάλο Σάββατο πρωί

 

0972

Στο δρόμο για Σπιανάδα λίγο πριν την Ανάσταση για να ψάλλει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, Μεγάλο Σάββατο βράδυ

Διαβάστε ακόμα: Τα πολύχρωμα αερόστατα στο Λεωνίδιο – Η ιστορία ενός από τα ομορφότερα πασχαλινά έθιμα

 

DUK_8701Εντυπωσιακά βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό, Μεγάλο Σάββατο

liston_kentriki

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα χαρακτηριστικά φανάρια στο Λιστόν «ντύνονται» μοβ

Πηγή: news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ