Πολλές φορές η συμπεριφορά των κατοίκων έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και σχολιασμού των ρεπόρτερς ταξιδιωτικών περιοδικών. Η κουλτούρα των κατοίκων αυτής της χώρας συχνά κξενίζει τους επισκέπτες, ωστόσ, όσο οι μέρες περνούν, διαπιστώνουν πως η ευγένεια είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού τους και η φιλοξενία αποτελεί το δυνατό χαρτί τους στον τομέα του Τουρισμού.

Στην Ιαπωνία η “Omotenashi” είναι τρόπος ζωής! Η ιαπωνική φιλοξενία- στην πράξη- συνδυάζει την εξαιρετική ευγένεια, με την επιθυμία να διατηρηθεί η αρμονία και να αποφευχθεί η σύγκρουση.Οι ντόπιοι έχουν μάθει να κυκλοφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς με μάσκες, προκειμένου να μην μεταφέρουν ιούς σε άλλους ντόπιους και τουρίστες, ενώ κάνουν στους γείτονές τους δώρο ένα τυλιγμένο απορρυπαντικό, σαν καλή χειρονομία κι όχι με ειρωνικό ύφος.

Το προσωπικό σε καταστήματα και εστιατόρια υποδέχεται τους πελάτες με μια απίστευτη χειρονομία. Βάζουν το χέρι τους κάτω από το δικό σας, ώστε να αποφευχθεί η ρίψη νομισμάτων, ενώ, όταν φεύγετε από το κατάστημα, δεν είναι ασυνήθιστο να υποκλιθούν εώς ότου απομακρυνθείτε από το οπτικό τους πεδίο. Η Omotenashi αποτελεί αξία, η οποιά περνά -διαχρονικά- από γενιά σε γενιά.

Σύμφωνα με τον Ισάο Κουμακούρα, ομότιμο καθηγητή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Εθνικού Μουσείου Εθνολογίας, της Οσάκα, ένα μεγάλο μέρος της εθιμοτυπίας της Ιαπωνίας προήλθε από τις επίσημες τελετές της τελετής τσαγιού και τις πολεμικές τέχνες. Η λέξη omotenashi σημαίνει «πνεύμα της υπηρεσίας» και προέρχεται από την τελετή του τσαγιού. Ο οικοδεσπότης σε αυτήν την τελετή εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες, χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Οι επισκέπτες, έχοντας επίγνωση των προσπαθειών του οικοδεσπότη, απαντούν δείχνοντας  ευγνωμοσύνη. Και τα δύο μέρη δημιουργούν ένα περιβάλλον αρμονίας και σεβασμού, αλλά και την πεποίθηση ότι το δημόσιο αγαθό προηγείται της ιδιωτικής ανγάγκης. Ομοίως, η ευγένεια και η συμπόνια ήταν βασικές αξίες του” Bushido” (ο δρόμος του πολεμιστή), του ηθικού κώδικα των σαμουράι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ